BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 13 von 31 ErsteErste ... 39101112131415161723 ... LetzteLetzte
Ergebnis 121 bis 130 von 302

Oric-Urteil: Empörung über niedriges Strafmaß

Erstellt von Djordje, 30.06.2006, 19:02 Uhr · 301 Antworten · 8.163 Aufrufe

 1. #121

  Registriert seit
  18.07.2004
  Beiträge
  9.182
  Ach so? Und es ist nicht wie die doppel moral der Amerikaner die NAZIS in Positionen gesteckt haben obwohl sie Kriegsverbrecher wahren. Oder KZ Aufseher die nacher in der Politik endeten?

  Es existiert im Westen eine sehr tolle Doppelmoral die sich durch alle Jahrzente zieht.

 2. #122
  Avatar von shvaler

  Registriert seit
  03.06.2006
  Beiträge
  280
  GLAS ISTRAŽUJE: Koje zločine Nasera Orića i muslimanskih jedinica je Haški Tribunal prevideo prilikom izricanja presude
  Klali, ubijali i spalili 3.260 Srba
  Masakri počinjeni na velike pravoslavne praznike

  Naser Orić je direktno ubio ili je odgovoran za smrt 3.260 Srba, dok je u zoni njegove odgovornosti (Srebrenica, Vlasenica, Bratunac, Skelani...) do temelja spaljeno više od 100 srpskih sela - kaže za Glas javnosti direktor Centra za istraživanje zločina nad srpskim stanovništvom Milivoje Ivanišević, autor više studija i publikacija o stradanju Srba.

  Svedočeći o masakrima koje su počinile muslimanske jedinice pod komandom ratnog zločinca Nasera Orića, Ivanišević kaže da je od pomenutog broja nevinih srpskih žrtava čak jedna trećina spaljena ili ubijena na izuzetno svirep način, hladnim oružjem ili tupim predmetima.

  "Muslimani su najveće masakre nad Srbima počinili na velike pravoslavne praznike - Vidovdan, Petrovdan, Božić... U selima Sase i Zalazje u opštini Srebrenica, 12. jula 1992. godine ubijeno je 47 Srba. Istog dana u selima Biljača i Zagoni pored Bratunca ubijeno je 14, odnosno sedam Srba. Stravični zločini počinjeni su i u srebreničkom kraju, gde je 24. septembra u selu Podravanje zverski ubijeno 32 Srba, a istog dana u površinskom kopu rudnika boksita još sedmoro Srba.

  Dva dana kasnije, u selu Rogosija, opština Vlasenica, masakrirano je 28 Srba, a 5. oktobra u bratunačkim selima Fakovići i Boljevići poklano je 17, odnosno osmoro Srba. Težak masakr muslimanski jurišnici pod komandom Nasera Orića počinili su u selima Donja i Gornja Kamenica kraj Zvornika gde je u jednom danu, 6. novembra 1992. godine, ubijeno između 109 i 250 Srba, koji su bačeni u masovnu grobnicu i o njima se ni dan-dans ništa ne zna. Zločini su nastavljeni u četiri sela bratunačke opštine - Sikirić, Bjelovac, Loznička rijeka i brana Bačići - gde je 14. decembra ubijeno čak 65 žitelja srpske nacionalnosti. Na pravoslavni Božić 1993. godine u tri sela pored Bratunca - Ježestica, Kravica i Šiljković - Naser Orić i njegovi zlikovci pobili su 46 Srba, a njihov krvavi pir nastavljen je u Skelanima 16. januara, gde je za nekoliko sati pobijen čak 61 Srbin", svedoči Milivoje Ivanišević.

  Prema Ivaniševićevim rečima, na istom području nastradalo je manje od 2.000 muslimana. "To znači da nema govora o nekakvom masakru nad osam hiljada muslimana u julu 1995. godine u srebreničkom kraju. Svi ubijeni su bili vojnici koji su nastradali u borbama, od vatrenog oružja", kaže Ivanišević.
  Kao posebno simptomatičnu, naš sagovornik navodi činjenicu da je za smrt 2.000 muslimana u Srebrenici osumnjičeno i okrivljeno čak 22 Srba, od kojih su sedmorici već izrečene dugogodišnje kazne zatvora (general Radosav Krstić, Vidoje Blagojević...), dok je za 3.260 Srba "odgovarao" samo jedan čovek - Naser Orić - koji je za svoja zlodela i masakre nagrađen sa dve godine zatvora - i odmah oslobođen. n P. Pašić
  Svedočenja onih koji su preživeli pakao

  Posle izricanja neshvatljivo niske presude zapovedniku muslimanskih vojnih odreda u Srebrenici Naseru Oriću, želimo samo da podsetimo na neka od zlodela koja su pripadnici muslimanskih paravojnih i vojnih organizacija pod Orićevim zapovedništvom počinili nad srpskim stanovništvom u severoistočnoj Bosni.
  Prenosimo izjave preživelih Srba, zabeležene u knjizi Milivoja Ivaniševića "Hronika našeg groblja".

  Ratko Nikolić iz Opravdića:
  - Zarobili su me 12. januara1993. godine. Sutradan, bila je sreda, odveli su me kod jednog što je bio u maskirnoj odeći. Na stolu ispred njega je stajao veliki bajonet, u jednoj tacni soli i pištolj. Pitao me je za šta služe so i bajonet. So za hranu, a nož u različite svrhe, odgovorio sam. Rekao mi je da to nije tačno već da se nožem crtaju krstovi po telu, a so da se oni posole. Posle toga su dva-tri dežurna milicajca ulazila u zatvor i tukli nas nogama, rukama i šipkama svuda po telu dok se ne onesvestimo. Tako više puta u toku dana i noći, kako je koja smena dolazila. Kasnije su nas tukli čuvari i svi koje bi oni pustili. Za sve to vreme nije nam dolazio lekar. Od svakodnevne tuče ljudi su umirali. Nismo se kupali, na svaka tri dana smo dobijali kanticu vode za piće.

  Milosava Nikolić iz Opravdića:
  - Kada su me zarobili, komandant Nezir iz Glogove odveo me je da "vidim svoje Srbe". Zatekla sam četiri leša muškarca i jednu ženu na nosilima. Jedan od muškaraca nema glave nikako. U Srebrenici su me zatim predali u stanicu milicije. Ulazili su u taj zatvor sa noževima i pitali koga prvo da kolju. Sa mnom je u zatvoru bila Mitrović Anđa iz Patkovaca i pričala mi da je silovana u Konjević Polju i da je trudna, čak zna i sa kim.

  Radomir Ilić iz Milića:
  - Dana 21. maja 1992. godine kamionima smo se, sa obezbeđenja rudnika u Gunjacima, vraćali, kad su nas u naselju Žutica napali muslimani. Iz automatskog oružja su otvorili vatru i pobili koga su mogli, pa su na kamion bacili eksplozivnu napravu tako da su pojedini bili masakrirani već pod ceradom kamiona. Deca su vrištala i plakala, a eksplozija mi je otkinula pola prsta sa ruke. Jedan musliman je krenuo da hapsi, a drugi mu je rekao "ubijaj šta će nam". Gurnuo sam decu sa asfalta i uspeo da se izvučem iz tog pakla. Ostali su poubijani i masakrirani.

  Ilija Ivanović iz Kostolomaca:
  - Zarobljen sam 16. januara 1993. godine u Maltašima. Prvo sam dao izjavu, pa je došao čovek koji mi je pesnicom zatvorio oko. Posle toga je izvadio nož i ubo me njime u predelu plećke. Nisu mi dali da obrišem krv koja mi je procurela niz leđa. Nakon toga je došao neki mladić koji me je udario tupim delom noža po glavi. Posle razmene zarobljenika, jedan musliman je rekao da je bio u blatu do kolena, da je jeo presoljenu slaninu i da su mu uši zasecane nožem, posle čega su nas tukli nemilice i gazili nogama. U toku noći su umrli neki zarobljenici. Prethodno su nas skinuli do pojasa, a kada nas onesveste, polivaju nas vodom. Vojni policajci su nas tukli palicama i mesinganim šipkama koje se savijaju i da bi ih ispravili oni ponovo udaraju po telu. Jednom su nas tukli naizmenično pet i po sati.
  Sahranili tuđu butnu kost umesto sina

  Sretenu Blagojeviću iz Bratunca Orić je ubio sina. Sutra se navršava 14 godina od kako su Orićeve snage, na brdu iznad Bratunca, ubile Miodraga Malovića iz Bratunca
  - Stavio sam u kovčeg but i spomen sam mu podigo. Mom sinu, mom Boru. E, da vidite. To je sve bolno, ne može se ni opisati - počinje priču o svojoj tragediji Sreten Blagojević iz Bratunca, kome je Naser Orić 29. maja 1992. ubio devetnaestogodišnjeg sina.

  - Na Veliki petak 1993. preuzeo sam u Beogradu, kod generala Stankovića, jedan but, koji su, kažu, našli samo od moga sina Bora. Ali, ja znam da to nije to. Znam kako je Boro bio razvijen, šta je imo na nogama kad je ubijen, kako je bio obučen. Uradio sam to za utehu ženi - priča Sreten.

  Boro je nastradao u Kravicama, a prema svedočenju jednog muslimana, njega i još 12 Srba dočepao se živih lično Orić i mučki ih ubio sa svojim pomoćnicima. Niko živ nije osto.
  - Tek u martu 1993, kada su naši oslobodili to područje, otkopali smo grobnicu gde su bačeni. To je užas. Strava. Danima smo žena i ja tražili sina. Nije ga bilo. Tamo nijedno telo nije bilo kompletno. Sve raskomadano. Gde je si našo telo, nije bilo glave. Gde si naš'o glavu nije bila tela. Ni ruku, ni nogu. A moga Bora nema. Ni glavu, ništa nisam pronašo - jada se otac, kome je još ćerka ostala.

  Nikad, naravno, neće moći da zaboravi te prizore. A žena mu, ni posle toliko godina, još nije pri sebi.
  - Ma, to nije bila grobnica gde su ih bacili. Ni jamu nisu kopali. Bacili su ih u neku rečicu, i odozgo posuli šoder. Na šta je to ličilo posle godinu dana. Neki su i bodljikavom žicom bili uvezani. Samo su komandiru policije Milutinu Miloševiću jamu iskopali, jer su ga u kreč bacili. U tom užasu samo leš jedne žene našli smo čitav. A ja sam prepozno svog sinovca, glavu sam mu prepozno. Imo je 21 godinu. to je straoba - seća se Sreten.

  Danima je svojim rukama kopao zemlju po Kravicama ne bi li našao išta od svoga sina. Danima su tražili sina jedinoga, sina kome svadbu ne dočekaše, ne bi li ga otac i majka, bar ljudski, u grob stavili. Danima ništa. Ništa i samo ništa.

  - Malo podalje od te jame žena i ja smo sami kopali zemlju. Nije ga bilo. Nigde ne bi ništa od njega. Smo smo našli čet'ri borca iz Krajine. Zato sam i uz'o onaj but, da crnu ženu bar malo utešim - priča Sreten.
  - Još imam ćerku i unučad od nje. Jedino me to održava u životu - kaže.
  Haška presuda Oriću pomogla mu je da preseče. Ne može više u Bratuncu. Ne može to da gleda, ne može više pored muslimana.
  - Sve mi je jasno. Baš sam juče sa ženom pričo. I ćerki sam reko. Dve ću da prodam i idem. Svet je veliki. Ovo je strašno. Neću da gledam. A ja ih se ne plašim. pretrpeo sam najgore i najteže. Gore mi u životu nema - završava svoju ispovest Sreten.

  A sutra se navršava 14 godina od kako su Orićeve snage, na brdu iznad Bratunca, ubile Miodraga Malovića iz Bratunca, koji je za sobom ostavio suprugu i ćerke od 17 i 15 godina.
  - Bio je to prvi jači napad Orićevih snaga. Na nedelju. I mudžahedina je bilo među njima. Moj Miodrag je pucao iz mitraljeza dok je imo municije. Pogino je braneći selo. Prvo je bio ranjen i naši momci su ga preneli u kuću. Krov joj je bio zapaljen. Morali su da se vrate da se bore. Našli su ga muslimani u podrumu. Nož su mu u plećku zabijali, prošo je do jetre i želuca. Mrtvog su mi ga naši, na traktoru doterali da ga preuzmem iz Doma zdravlja. Toga dana ubili su nam 27 ljudi - seća se Dragica dana kada je postala udovica.

  Sedam dana pre nego što je ubijen, muž joj se, prvi put, uplašio.
  - Pričo mi tad muž kako je čuo jauke našeg momka, koga su tamo, prema Potočarima, Orićevi pekli na žaru. Odsekli su mu ruke i noge i živog ga pekli. Tad se prvi put uplašio. Bio je potišten. Govorila sam mu da će sve biti dobro, da ne misli o tome - priseća se.

  Muža joj, kako kaže, nisu mučili ko što su druge Srbe. A svašta je videla. Užas i užas.
  - Kad sam uzimala telo muža, videla sam leš jedne medicinske sestre. Gore je, s našima, bila na položajima. Mozak joj se video, lobanja sva razbijena. Da li je metkom ili maljem - ne znam - priča Dragica.

  Tek šta je čula, kako su Srbe ubijali Orić i njegovi sledbenici. I nijedan srpski praznik nisu promašili. Ivanjdan, Petrovdan, Ilindan...
  - E, bila je tu devojka Rada, učenica četvrtog razreda građevinske škole. Živoj su joj dojku odsekli, pa je ubili. Našli je, s roditeljima, dok su plastili. E, sine, kakvu je divnu, dugu, plavu kosu imala. I nju su joj posekli. I oca joj, koji je pokušo da je zaštiti, ubili - kazuje Dragica.
  Užasno je pogodila vest o puštanju Orića na slobodu.
  - Šokirana sam. Ceo svet je protiv nas. Kada sam muža saranjivala, verovala sam da će neko odgovarati za njegovu smrt. I sad ništa - skrhana bolom završava svoju ispovest.
  Jelena Jevremović  NEK IM JE VECNA SLAVA !!

 3. #123
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  Zitat Zitat von Mr.LaLa
  Ach so? Und es ist nicht wie die doppel moral der Amerikaner die NAZIS in Positionen gesteckt haben obwohl sie Kriegsverbrecher wahren. Oder KZ Aufseher die nacher in der Politik endeten?

  Es existiert im Westen eine sehr tolle Doppelmoral die sich durch alle Jahrzente zieht.
  Ich weiss nicht ob er schuldig ist weil ich das gar nicht verfolge, aber wenn er massakiert hat dan sol er lebens lang bekommen. Egal ob Serbe, Bosnier; Kroate oder weiss ich wer, wer so was macht muss lebenslenglig bekommen. Ich weiss jetzt werden einige damit nicht einverstanden sein, aber das ist meine meinung die ich vertrete. Wir sollten auf dem Balkan endlich fridlich leben können, aber so wird es nie dazu kommen.

 4. #124

  Registriert seit
  11.06.2006
  Beiträge
  807

  Schwere Vorwürfe gegen Mujahedina Oric

  Die Vorwürfe gegen Oric

  Oric wurde vorgeworfen, zwischen Juni 1992 und März 1993 mindestens fünfzig in der Umgebung von Srebrenica gelegene Dörfer mit mehrheitlich bosnisch-serbischer Bevölkerung zerstört, geplündert sowie tausende Bewohner zur Flucht getrieben zu haben. Außerdem war Oric des siebenfachen Mordes sowie der Unterlassung von Maßnahmen zur Verhinderung von Grausamkeiten angeklagt. Die Anklage hatte ursprünglich 18 Jahre Haft gefordert.

  Als eines der größten Verbrechen an serbischen Zivilisten gilt das Massaker von Kravice: Am 7. Jänner 1993, dem serbisch-orthodoxen Weihnachtstag, überfielen die Truppen von Oric in den frühen Morgenstunden das serbische Dorf in der Gemeinde Bratunac. 48 Dorfeinwohner, darunter viele Greise, wurden auf grausame Weise getötet. In den folgenden Tagen und Wochen wurden Hunderte serbische Häuser zerstört, geplündert und niedergebrannt.


  Artikel vom 01.07.2006, 09:50 | KURIER | grü


  http://www.kurier.at/nachrichten/aus.../ausland/16216

 5. #125
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Und, ist das bewiesen worden? War er wirklich dafür der Verantwortliche?
  Wenn ja, dann sag mal schnellstens den Richtern in Den Haag bescheid, daß du neue Beweismittel hast, von denen sie noch nichts wußten.

 6. #126
  Feuerengel
  8)
  Serben mit ihren Lügengeschichten.

 7. #127
  Avatar von albaner

  Registriert seit
  05.05.2006
  Beiträge
  3.870
  Zitat Zitat von Gjergj
  8)
  Serben mit ihren Lügengeschichten.

  ist doch nichts neues

 8. #128
  Avatar von Secondos

  Registriert seit
  10.05.2005
  Beiträge
  3.405
  könnt ihr eigentlich nur rumstinken, shiptar und seinem namensgesindel??

 9. #129

  Registriert seit
  09.07.2006
  Beiträge
  989
  nabijem vas sto lazete genocid nad srbima u srebrenici 1992-93 sta vi siptarcine znadete! nek vam nosi ibar svaki dan 200 teroristickih uck glava.

 10. #130
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Wenn du willst, daß "mi siptari" dich verstehen, dann schreib po nemacki, molim.

Ähnliche Themen

 1. Empörung über auf dem Boden liegenden Koran !
  Von Albani100 im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 09.07.2012, 21:05
 2. Antworten: 74
  Letzter Beitrag: 21.12.2011, 19:24
 3. Empörung über geplante Koran-Verbrennung
  Von Serbian Eagle im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 11.09.2010, 16:28
 4. Antworten: 98
  Letzter Beitrag: 27.10.2009, 14:53
 5. Empörung über Dodiks Aussage
  Von bosmix im Forum Politik
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 17.09.2007, 14:22