BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 7 von 31 ErsteErste ... 3456789101117 ... LetzteLetzte
Ergebnis 61 bis 70 von 302

Oric-Urteil: Empörung über niedriges Strafmaß

Erstellt von Djordje, 30.06.2006, 19:02 Uhr · 301 Antworten · 7.861 Aufrufe

 1. #61
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  MILIJANA BOJIĆ: TRIBUNAL SE NASMIJAO SRPSKIM ŽRTVAMA

  Predsjednica Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica RS Milijana Bojić smatra da se današnjom presudom Naseru Oriću od dvije godine zatvora Haški tribunal još jednom nasmijao srpskim žrtvama.
  Bojićeva je rekla Srni da je Tribunal pokazao da nema nimalo dostojanstva, ističući da ova presuda predstavlja sramotu i veliko poniženje.


  "Ako zločinac, koji je ubijao ljude na Božić, koji je sa svojim ljudima spalio na desetine srpskih sela i čiji su ljudi ubijali i silovali, dobije dvije godine zatvora, koliko dobije neko ko ukrade nešto na pijaci? To mnogo govori o Tribunalu", naglasila je Bojićeva.

  Ona je dodala da presuda mnogo govori i o ljudima koji su branili Orića i o politici koja dolazi iz Federacije BiH.

  "Nedavno smo vidjeli da je njihova komisija za traženje nestalih bukvalno pokrala srpska tijela i u najvećoj tajnosti izvršila ekshumaciju", rekla je Bojićeva.

  Ona je naglasila da je žalosno da skoro čitava Evropa podržava takvo ponašanje i ne reaguje.

  Pretresno vijeće Haškog tribunala proglasilo je krivim Orića po samo jednoj tački optužnice, jer nije preduzeo odgovarajuće korake da spriječi ubistvo i surovi tretman prema srpskim zatvorenicima u Srebrenici, nekadašnjoj "bezbjednoj zoni UN".

  Orić je bio optužen za uništavanje 12 srpskih sela 1992. i 1993. godine, kada je bio komandant muslimanskih snaga u Srebrenici.

  Na kraju suđenja, početkom aprila ove godine, tužioci su zatražili od sudskog vijeća da Oriću izrekne kaznu od 18 godina zatvora, dok je odbrana predložila da optuženi bude oslobođen. /

 2. #62
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  DEPOS-HAŠKA PREUSUDA SRAMNA

  Demokratski pokret Srpske /DEPOS/ ocijenio je "sramnom" presudu ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oriću, kao i da je Haški tribunal, osudivši Orića na dvije godine zatvora, opasno kompromitovao međunarodni pravni poredak.

  U današnjem saopštenju DEPOS ističe da se Haški sud, ovakvom odlukom, pridružio "faslifikatorima istorije koji prikrivaju naredbodavce i izvršioce genocida nad 3 400 Srba ubijenih na području Srebrenice i Gornjeg Podrinja tokom rata u BiH".

  "Presudom Haškog suda otvoreno je i pitanje kakavoj to EU stremimo kada u njenim sudovima srpski životi nemaju isti tretman kao ostali", navodi DEPOS.

  U saopštenju se napominje da se, istvremeno, u Sarajevu priprema hiljade optužnica za Srbe koji su "uzeli oružje da odbrane ista ljudska i nacionalna prava koja su svetinja i u zemljama iz kojih potiču sudije Haškog suda".

  DEPOS smatra da je ovakav stav u međunarodnoj javnosti prema srpskim žrtvama posljedica dugogodišnjih medijskih podvala "protiv kojih sve dosadašnje vlasti u RS nisu digle svoj glas, niti uspostavile koncept i institucije koje će istinu suprotstaviti naručenoj proizvodnji lažne slike o građanskom ratu u BiH".

  Haški sud juče je Orića osudio na dvije godine zatvora za zločine nad srpskim civilima iz sela u okolini Srebrenice 1992. i 1993. godine.

  Naser Orić je bio optužen za smrt najmanje šest zarobljenih Srba u srebreničkoj policijskoj stanici, okrutno postupanje prema pritvorenima i uništavanje 12 srpskih sela 1992. i 1993. godine, kada je bio komandant muslimanskih snaga u Srebrenici.

  Orić je danas oslobođen pošto mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, gdje je proveo više od tri godine.

 3. #63
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  PAVIĆ: "PALA MASKA" HAŠKOG TRIBUNALA

  Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić rekao je danas Srni da je presudom Naseru Oriću od dvije godine zatvora za zločine u Srebrenici Haški tribunal konačno pokazao svoje pravo lice, odnosno da mu je cilj osuda samo srpskog naroda.

  "Sada je svima jasno da je to politički sud i da sudi jednom narodu - srpskom. Nisu čak mogli napraviti ni izuzetak, pa primjereno kazniti osobu kakav je bio Orić", istakao je Pavić.

  On smatra da je sada definitivno "pala maska" sa Haškog tribunala i da ovo treba da bude kraj njegovog neuspješnog rada.

  "Poslije rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i ove presude Haškog tribunala postaje svima jasno da se nadležnosti Republike Srpske više ne smiju prenositi na nivo BiH, jer je vidljivo da je krajnji cilj ukidanje RS", zaključio je predsjednik DNS-a.

  Pavić je kazao da je sada za očekivati da "međunarodna zajednica obustavi ovu farsu od pravosuđa i suda".


  SRS "Dr. Vojislav Šešelj" - HAŠKI TRIBUNAL - SUD SAMO ZA SRBE

  BIJELJINA, 1. JULA /SRNA/ - Predsjednik Izvršnog odbora Srpske radikalne stranke /SRS/ "Dr Vojislav Šešelj" Mirko Blagojević izjavio je za Srnu da presuda Haškog tribunala Naseru Oriću pokazuje da je ovaj sud osnovan sa namjerom da za ratne zločine osudi isključivo Srbe.

  "Nismo iznenađeni ovom presudom i ona otkriva kakav je ustvari karakter Haškog tribunala. Ovaj sud je stvoren da sudi Srbima i srpskom narodu i proglasi ga krivcem za sve krvave događaje u 20. vijeku, iako su Srbi bili najveće žrtve", rekao je Blagojević.

  On je podsjetio da su radikali mnogo puta ranije govorili o karakteru ovog suda u kome se Srbi žele okarakterisati kao "genocidan narod" i izrazio čuđenje što se Orić uopšte i našao u Hagu.

  Blagojević je nazvao žalosnom činjenicu što su se srpski političari u RS i Srbiji "utrkivali da ovom sudu isporuče što više Srba".

  "Vojislav Šešelj je u Hagu već tri i po godine i još nisu ni počeli da mu sude, a Oriću su za tri godine već završili suđenje i oslobodili ga", rekao je Blagojević i naveo da se Šešelj u Hagu nalazi samo zato što je "mislio drugačije".


  BEOGRADSKA ŠTAMPA-SKANDALOZNA PRESUDA

  Beogradska štampa prenosi oštre i ogorčene reakcije javnosti u Srbiji povodom dvogodišnje kazne zatvora koju je Haški tribnal izrekao Naseru Oriću, uz ocjene da se radi o skandaloznoj presudi kojom je pomilovan krvnik i dželat.

  "Večernje novosti" objavljuju slike srpskih žrtava iz Bratunca i Skelana, praćene naslovom "Nepravda do neba" i uz komentar da haško tužilaštvo sudu, navodno, nije dokazalo Orićevu krivicu.

  List navodi da je u ovo jedinstven predmet u Hagu, jer Orić nije odgovarao za konkretne zločine, nego samo za ranjivost žrtava, dok je spisak olakšavajućih okolnosti mnogo duži.

  Ministar pravde Zoran Stojković je rekao da "osjeća gnušanje" zbog presude, jer je popaljeno cijelo Podrinje i da nema dileme da se radi o dvostrukim aršinima, jer je imao prilike da vidi hrpu dokumentacije o zločinima koje su počinile Orićeve jedinice nad Srbima u Podrinju.

  Savjetnik srpskog premijera Aleksandar Simić je rekao da ovakvi dvostruki aršini ne mogu dovesti do opravdanja svrhe Tribunala - kažnjavanja ratnih zločina i postizanja uzajamnog pomirenja.

  "Običan narod smatra da su sudije zapravo nagradile, a ne osudile jednog od najvećih muslimanskih ratnih zločinaca u građanskom ratu u BiH", naveo je Simić.

  DSS, stranka premijera Vojislava Koštunice, ističe da je presuda Oriću jedna od najsramnijih odluka bilo kog suda ikada donijeta.

  Tomislav Nikolić iz SRS navodi da ova presuda pokazuje kakav odnos ima svijet prema Srbima i ocjenjuje da će u Hagu na kraju ostati samo Srbi.

  "Politika" donosi i izvode iz optuženice protiv Orića, u kojoj se navodi da su Srbi u okolini Bratunca, Srebrenice i Skelana zlostavljani i na smrt premlaćivani, a muslimanske oružane snage su opljačkale i razorile 50 srpskih sela.

  "Danas" prenosi izjavu direktora Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić da je presuda Oriću donijeta u skladu sa prezentovanim dokazima, navodeći da oni koji su pratili suđenju očekivali su da on bude oslobođen, zato što tužilaštvo nije izašlo sa dokazima.

  Beogradski tabloidi "Pres" i "Kurir" navode da je Tribunal "oslobodio koljača Srba" i da je "Hag oslobodio zločinca Orića".

 4. #64
  jugo-jebe-dugo

  Oric-Urteil: Empörung über niedriges Strafmaß

  Oric bekommt nur 2 jahre haft für Kriegsverbrechen!!!
  http://derstandard.at/?url=/?id=2500564  Kostunica: UNO-Tribunal misst mit zweierlei Maß
  Siehep> Naser Oric freigelassen

  Belgrad - Die Verhängung einer zweijährigen Haftstrafe durch das Haager Kriegsverbrechertribunal im Prozess gegen den muslimischen Militärkommandanten Naser Oric ist in Serbien mit Empörung aufgenommen worden. "Zwei Jahre Haft erhält eine Person, die im Supermarkt gestohlen hat", zitierten die Medien am Samstag in Belgrad den serbischen Präsidenten Boris Tadic. "Es ist ganz und gar skandalös, dass jemand, der Kriegsverbrechen begangen hat, eine so geringe Strafe erhält".

  Oric war wegen Kriegsverbrechen im Bürgerkrieg in Bosnien-Herzegowina (1992-1995) angeklagt. Nach seiner Verurteilung am Vortag wurde Oric auf freien Fuß gesetzt, da er bereits länger als zwei Jahre in Untersuchungshaft gesessen war.

  "Zweierlei Maß"

  Für serbische und muslimische Angeklagte gelte im Tribunal "zweierlei Maß", kritisierte Serbiens Justizminister Zoran Staojkovic. Die Regierungspartei DSS von Ministerpräsident Vojislav Kostunica sprach von "einem der schändlichsten Urteile überhaupt". "Offensichtlich geht das Unrecht, das dem serbischen Volk aus Den Haag angetan wird, immer weiter." "Mit diesem Urteil wird Oric nicht bestraft, sondern für Kriegsverbrechen an Serben belohnt", empörte sich auch der Präsident des Serbischen Republik (Republika Srpska) in Bosnien-Herzegowina, Dragan Cavic.

  derstandard.at


  Das ist ja wohl eine Schande und Blamage zu gleich.

 5. #65
  Avatar von Sousuke-Sagara

  Registriert seit
  30.08.2005
  Beiträge
  7.770
  Hab' die ganzen Spammings in den Müll gebracht. Neues Spiel, neues Glück!

 6. #66
  Avatar von gipsplatte

  Registriert seit
  02.07.2006
  Beiträge
  57

  Re: Oric-Urteil: Empörung über niedriges Strafmaß

  Zitat Zitat von Šumadinac
  Oric bekommt nur 2 jahre haft für Kriegsverbrechen!!!
  http://derstandard.at/?url=/?id=2500564  Kostunica: UNO-Tribunal misst mit zweierlei Maß
  Siehep> Naser Oric freigelassen

  Belgrad - Die Verhängung einer zweijährigen Haftstrafe durch das Haager Kriegsverbrechertribunal im Prozess gegen den muslimischen Militärkommandanten Naser Oric ist in Serbien mit Empörung aufgenommen worden. "Zwei Jahre Haft erhält eine Person, die im Supermarkt gestohlen hat", zitierten die Medien am Samstag in Belgrad den serbischen Präsidenten Boris Tadic. "Es ist ganz und gar skandalös, dass jemand, der Kriegsverbrechen begangen hat, eine so geringe Strafe erhält".

  Oric war wegen Kriegsverbrechen im Bürgerkrieg in Bosnien-Herzegowina (1992-1995) angeklagt. Nach seiner Verurteilung am Vortag wurde Oric auf freien Fuß gesetzt, da er bereits länger als zwei Jahre in Untersuchungshaft gesessen war.

  "Zweierlei Maß"

  Für serbische und muslimische Angeklagte gelte im Tribunal "zweierlei Maß", kritisierte Serbiens Justizminister Zoran Staojkovic. Die Regierungspartei DSS von Ministerpräsident Vojislav Kostunica sprach von "einem der schändlichsten Urteile überhaupt". "Offensichtlich geht das Unrecht, das dem serbischen Volk aus Den Haag angetan wird, immer weiter." "Mit diesem Urteil wird Oric nicht bestraft, sondern für Kriegsverbrechen an Serben belohnt", empörte sich auch der Präsident des Serbischen Republik (Republika Srpska) in Bosnien-Herzegowina, Dragan Cavic.

  derstandard.at


  Das ist ja wohl eine Schande und Blamage zu gleich.
  ein draza verehrer sollte lieber ruhig bleiben und sich mit dem hammer auf den kopf schlagen

 7. #67
  Avatar von Sousuke-Sagara

  Registriert seit
  30.08.2005
  Beiträge
  7.770
  *Edit: Hab' die zwei Threads über das Urteil von Naser Oric zu einem zusammengetan.

 8. #68
  Avatar von gipsplatte

  Registriert seit
  02.07.2006
  Beiträge
  57
  dinarski vuk wer soll das bitte alles lesen?

 9. #69
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  Zitat Zitat von gipsplatte
  dinarski vuk wer soll das bitte alles lesen?
  Gibt viele Leute hier :!:

  VEST IZ HAŠKOG SUDA POTPUNO ŠOKIRALA SRBE U SREBRENICI, BRATUNCU I OKOLINI

  I PRAVDA JE PREKLANA

  Majke plačući izašle na grobove svojih sinova. Bošnjaci slave po kafićima. Milan Rakić preživeo pakao sela Zalažje: Slušao sam Orića kako komanduje - srpska duša ne sme da postoji, ni srpsko ime, sve treba poklati i ubiti


  http://www.novosti.co.yu/code/navig...atum=2006-07-01

 10. #70
  Avatar von gipsplatte

  Registriert seit
  02.07.2006
  Beiträge
  57
  Majke plačući izašle na grobove svojih sinova


  Bošnjaci slave po kafićima


  werde ich auch heute nach der arbeit tun

  ehm noch eine frage welche user wären das zb die das lesen und du quadratkopf hör auf so gross zu schreiben das nervt

Seite 7 von 31 ErsteErste ... 3456789101117 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Empörung über auf dem Boden liegenden Koran !
  Von Albani100 im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 09.07.2012, 21:05
 2. Antworten: 74
  Letzter Beitrag: 21.12.2011, 19:24
 3. Empörung über geplante Koran-Verbrennung
  Von Serbian Eagle im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 11.09.2010, 16:28
 4. Antworten: 98
  Letzter Beitrag: 27.10.2009, 14:53
 5. Empörung über Dodiks Aussage
  Von bosmix im Forum Politik
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 17.09.2007, 14:22