OTVORENO PISMO ILIĆA ĐUKANOVIĆU
DRUŠTVO - AKTUELNO - Ponedeljak, Februar 13, 2006 19:40 RTS
'Verujem da ćeš ovo moje pismo primiti u dobroj volji i da ćeš na pravi način razumeti i cilj i nameru mog javnog obraćanja.

Ja sam u potpunosti opredeljen za opstanak zajedničke države jer polazim od toga da nam zdrav razum govori da ako u Srbiji živi stotine hiljada državljana Crne Gore i sigurno više od milion ljudi koji su poreklom iz Crne Gore, a u Crnoj Gori živi više od 30% Srba, da je onda najbolje i da svi zajedno živimo u istoj državi. Ako pojedini političira sada skoče i kažu da se ja mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, ja unapred kažem da na to ne dajem ni pet para i da ću sa svoje strane braniti ideju i politiku očuvanja zajedničke države.

Vidim i da Crna Gora hoće da po svaku cenu odmah raspiše referendum a da nas niste ni pitali da li to Srbiji odgovara u trenutku kada su započeli pregovori o Kosovu i Metohiji. Mislim da to nije u redu jer verujem da se slažemo da ne postoji ni Srbin ni Crnogorac koji bi mogao da okrene glavu i da kaže da ga Kosovo i Metohija ne interesuje. Jer Dečani i Pećka Patrijaršija i Grčanica su podjednako moji, koliko verujem i tvoji, i do dana današnjeg to je bila zajednička briga svakog Srbina koliko i Crnogorca.

Ovo me sve više čudi jer i ti i ja dobro znamo da u odbrani Kosmeta tvoja uloga i uloga Crne Gore može biti od velike važnosti. Ako smo složni da branimo naše, a Kosmet jeste naš, mi ćemo ga i odbraniti. Žao mi je što poslednjih par godina nisam video nijednu tvoju izjavu u kojoj bi pružio podršku u borbi da sačuvamo tvoje i moje Kosovo i Metohiju. Zbog toga te pozivam da pružiš bratsku ruku Srbiji u ovom presudnom trenutku u borbi da zadobijemo podršku da Kosovo i Metohija ostanu unutar naše zemlje.

Sada je ako ja dobro vidim pitanje svih pitanja odbrana Kosova. Nama je danas potrebna tvoja pomoć i to ne oko bilo koje stvari, već da sačuvamo Kosovo i Metohiju. Verujem da ovo nije bilo kakav izbor i uveren sam da će i Crna Gora i Srbija veoma pažljivo saslušati tvoj odgovor. Ti i ja podjednako znamo da nikada ne smemo da zaboravimo našu dužnost, koju su nam preci ostavili u zavet, da moramo sve učiniti da sačuvamo naše Kosovo i Metohiju', kaže se u pismu ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću.