Parlamentarna izaslanstva zemalja SEECP-a stižu u ZagrebZAGREB - Parlamentarna izaslanstva deset zemalja i četiriju međunarodnih organizacija pristižu tijekom nedjelje u Zagreb, gdje će u ponedjeljak sudjelovati na šestoj Konferenciji predsjednika parlamenata država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
Konferenciju predsjednika parlamenata država sudionica SEECP-a pod naslovom "Nova jugoistočna Europa: uloga parlamenata" organizira Hrvatski sabor u zagrebačkom hotelu Westinu u sklopu jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEECP-om.
Na konferenciji su najavljeni predsjednici parlamenata, ili njihovi predstavnici, Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Turske i Njemačke te predstavnici Europskog parlamenta, OESS-a, Zapadnoeuropske unije i Pakta o stabilnosti.
Prema najavama, konferenciju će otvoriti najviši hrvatski politički dužnosnici - predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji će joj i predsjedati. Očekuje se da će konferencija potvrditi stajalište da je članstvo svih država jugoistočne Europe u Europskoj uniji najbolji poticaj i okvir za trajni mir, stabilnost i suradnju u regiji i naglasitii važnost uloge i odgovornosti nacionalnih parlamenata u procesu jačanja regionalne suradnje, osobito u području promicanja demokracije, političkog i socijalnog dijaloga, zaštite ljudskih i manjinskih prava te poticanja gospodarskog rasta, priopćio je prošli tjedan Hrvatski sabor.
Na konferenciji će biti usvojena deklaracija koja bi trebala podržati jačanje vodeće uloge SEECP-a u budućoj regionalnoj suradnji na području jugoistočne Europe i osnivanje Vijeća za regionalnu suradnju kao mjeru koja će osigurati trajno učinkovito usklađivanje zajedničkih nastojanja država sudionica SEECP-a, Europske unije i međunarodnih partnera. Osobito se očekuju izrazi potpore nastavku proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu.
Proces suradnje u jugoistočnoj Europi, prema saborskom priopćenju, vodeći je politički forum na području jugoistočne Europe, a cilj mu je pridonijeti preobrazbi regije u područje trajne stabilnosti i napretka i olakšati približavanje država sudionica europskim i euroatlantskim strukturama.
http://www.vecernji.hr/newsroom/news...83359/index.do