BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Počeli pregovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore

Erstellt von vwxyz, 01.10.2008, 15:11 Uhr · 1 Antwort · 749 Aufrufe

 1. #1
  vwxyz

  Počeli pregovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore

  Počeli pregovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu između Srbije i Crne Gore

  Beograd, 1. oktobar 2008. godine – Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović izrazili su danas očekivanje da će dve države krajem oktobra potpisati međudržavni sporazum o dvojnom državljanstvu, bez obzira na različite stavove koje imaju po tom pitanju.

  Ivica Dačić i Jusuf Kalamperović Foto: Tanjug
  Dačić je u obraćanju novinarima posle sastanka sa Kalamperovićem rekao da je predlog Srbije da dvojno državljanstvo dobiju svi koji to žele, bez odricanja od srpskog ili crnogorskog državljanstva, i napomenuo da naša zemlja slične ugovore već ima sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

  On je objasnio da to što Srbija odobrava dvojno državljanstvo ne znači da ima političke pretenzije i da želi da se meša u unutrašnje stvari Crne Gore, već da je predlog usmeren samo u interesu građana.

  Prema njegovim rečima, srpski zakon o državljanstvu predviđa da državljanin izvršava sve obaveze i ostvaruje građanska prava tamo gde ima prebivalište.

  Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade Srbije takođe je najavio da će razgovori o dvojnom državljanstvu, koji su započeti danas, biti nastavljeni 8. oktobra u Crnoj Gori, i izrazio očekivanje da će dogovor biti postignut do 20. oktobra.

  Kalamperović je istakao da je stav Crne Gore po pitanju dvojnog državljanstva restriktivan i da to pitanje dolazi u nezgodnom trenutku, kada je vlast u Podgorici pokrenula inicijativu za stavljanje Crne Gore na "belu šengensku listu".

  U tom smislu bi, kako je ocenio, za Crnu Goru bio problem ukoliko bi uvela nerestriktivne kriterijume za izdavanje crnogorskih pasoša.

  On je podsetio na to da Crna Gora ima malu populaciju u kojoj ima mnogo Srba, Hrvata, Muslimana i Albanaca i ukazao na to da bi, ukoliko bi pravo na dvojno državljanstvo bilo nerestriktivno, približno 55 odsto građana te države imalo dva pasoša.

  Prema njegovim rečima, pre konačnog rešavanja pitanja dvojnog državljanstva između Srbije i Crne Gore morala bi da budu rešena mnoga druga pitanja, kao što su readmisija, služenje vojnog roka i pravo glasa.

  Međutim, Kalamperović je ipak izrazio nadu da će dogovor biti postignut i da će međudržavni sporazum biti potpisan krajem oktobra.

  http://www.srbija.gov.rs

 2. #2
  Avatar von Drobnjak

  Registriert seit
  20.08.2008
  Beiträge
  2.975
  Da se ja pitam, dao bi srpsko drzavljanstvo samo Srbima iz Cg. Nikako ovim danasnjim novokompovanim Crnogorcima.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 14.10.2011, 23:46
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 28.07.2010, 11:30
 3. EP: Poraz Srbije od Crne Gore
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 09.07.2010, 21:30
 4. Rivalitet Srbije i Crne Gore?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.06.2010, 12:00
 5. Sporazumi Srbije i Crne Gore
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 29.10.2009, 17:30