BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

pola zivota premijer

Erstellt von Vodka_i_Džin, 01.03.2008, 14:48 Uhr · 3 Antworten · 238 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864

  pola zivota premijer

  Glasovima vladajuće koalicije parlament juče za predsjednika Vlade peti put izabrao lidera DPS-a Mila Đukanovića

  Pola života premijer

  Foto: Boris Pejović / Republika Skupština Crne Gore juče je peti put izabrala Mila Đukanovića za predsjednika Vlade i njegov tim koji je preuzeo od prethodnika Željka Šturanovića. Vlada je samo kompletirana u upražnjenim resorima kulture i prosvjete, a novi ministri su Branislav Mićunović i Sreten Škuletić. Za Đukanovića i Vladu glasala su 42 poslanika vladajuće koalicije i Demokratske unije Albanaca, dok su četvorica bila uzdržana.
  Glasanju i završnom Đukanovićevom obraćanju nijesu prisustvovali poslanici SL, SNP, NS i DSS, dok je poslanički klub PZP-a odsustvovao cijelog dana.
  Đukanović je rekao da ga opoziciono napuštanje sjednice i nespremnost da saslušaju šta ima da kaže povodom njihovih kritika ne iznenađuje.
  - Oni ne sumnjaju samo u sadržaj mog ekspozea, već i u sebe, u Crnu Goru, u njene potencijale i u našu sposobnost da budemo dio civilizovanog svijeta. Osjećaj inferiornosti i slabašnosti našeg duha, nepovjerenja u sopstvene kapacitete ključni je limit ukupnog razvoja Crne Gore - ocijenio je on i dodao da gubitnički duh mora biti u Crnoj Gori zamijenjen pobjedničkim.
  Đukanović smatra da je Crna Gora krenula putem emancipacije, da već ima određenih rezultata, ali da ogroman broj obaveza čeka.
  On je ponovio razloge povratka na premijersku funkciju, negirajući opozicione tvrdnje da je to po diktatu nekog iz inostranstva ili neke privilegovane grupe u Crnoj Gori kojoj je potrebna posebna zaštita njenih interesa.

 2. #2

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864
  Pobjedom Filipa opozicija u nevolji

  Bivši lider SNP-a Predrag Bulatović rekao je juče da uopšte ne vjeruje u pobjedu kandidata vlasti Filipa Vujanovića na predstojećim predsjedničkim izborima i ocijenio da je posljednje CEDEM-ovo istraživanje naručeno iz DPS-a sa ciljem da se pošto-poto dođe do pobjede.
  Prema njegovim riječima, CEDEM-ova anketa je dio kampanje vladajuće partije koja će neviđenim pritiskom na birače opozicije i prepariranjem biračkih spiskova, pokušati da po svaku cijenu dođe do pobjede.
  - Istraživanje je samo dio scenarija, plašim se da se priprema i prepariranje biračkih spiskova, neviđeni pritisak na opozicione birače sa ciljem da se što više smanji stepen njihove izlaznosti - rekao je Bulatović za Republiku.

 3. #3

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864
  G.M. Od 1991. na ovamo
  Prvi mandat Đukanović je dobio u februaru 1991. godine sa svega 29 godina. Prethodno je poslije antibirokratske revolucije 1988-89. godine bio sekretar Predsjedništva Saveza komunista Crne Gore. Đukanović je 15. februara ove godine navršio 46 godina. Drugi put postao je premijer 1993. godine poslije parlamentarnih izbora, a tada je formirao prvu višestranačku vladu u koju su ušli i ministri iz Liberalnog saveza, Narodne stranke i Socijaldemokratske partije. Treći mandat Đukanović je dobio 1996. godine, kada je DPS ponovo osvojio apsolutnu većinu. Krajem 1996. i početkom 1997. stupa u sukob sa Slobodanom Miloševićem, kada je došlo do rascjepa u DPS-u. Tadašnji predsjednik stranke i Crne Gore Momir Bulatović stao je na stranu Miloševića. Na predsjedničkim izborima u jesen 1997. godine, Đukanović je pobijedio Bulatovića. Poslije potpisivanja Beogradskog sporazuma, u proljeće 2002., kada je SRJ zamijenjena Državnom zajednicom ponovo postaje premijer i na toj funkciji je ostao do jeseni 2006., kada je za predsjednika vlade izabran Željko Šturanović. On se u međuvremenu povukao iz zdravstvenih razloga. Đukanovićev prvi posao bio je u politici i do danas nije radio druge poslove, iako se posljednjih godina, uz politiku bavio i privatnim biznisom. On je najavio da će, zbog povratka na državne funkcije, zamrznuti sve druge poslove. On je rekao da nema čovjeka koji je tokom političke karijere bio toliko provjeravan od javnosti, opozicije, medija i nevladinog sektora, koliko on. - I za svo to vrijeme niko nikada nije mogao da dođe u posjed jednog podatka da sam, ranije se baveći politikom, zarađivao nešto za sebe - naveo je on. On je kazao da nema nikakav problem da svakoga, i u Crnoj Gori i van nje, može pogledati u oči. - Zato što se nikada nijesam služio obmanama i manipulisao emocijama ljudi, kao što rade neki drugi, već sam politici uvijek pristupao kao javnoj djelatnosti koja obavezuje - rekao je Đukanović.
  Kome smetaju krstovi
  Dio jučerašnje debate bio je posvećen i političkom odnosu prema državnim simbolima. Inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović zahtjevom da se državni simboli promijene uz uvažavanje činjenice da je Crna Gora multinacionalna i multikonfesionalna država, da bi ih svi građani doživljavali i koristili kao svoje. - Pozdravljajući spremnost vlasti da s opozicijom pregovara o dužini himne, čudi me kako izostaje ta ista spremnost da razgovara sama sa sobom, odnosno sa onima koji su stalno davali i daju legitimitet i državi i vlasti - rekao je on. Za Radojicu Živkovića iz SL sumnjiva je istovremenost Šabovićevog zalaganja za izgradnju puta od Plava do Podgorice - preko Albanije i zahtjev za skidanje krstova sa državnog grba. - Svi funkcioneri SDP-a muslimanske nacionalnosti, nisam vidio ali sam čuo, već odavno su preuredili i na grbovima u svojim radnim prostorijama i kabinetima ne drže krstove. Da li je to skrnavljenje važećih simbola Crne Gore - tvrdi od ukazujući da kritikuju SL što ne priznaje himnu. Optužio ih je i da ne priznaju ni jednu Crnu Goru prije Đukanovićeve. - Bilo je i prije njegove dinastije, drugih dinastija - kazao je Živković. - Uvijek je vama sumnjivo sve što nema veze sa Srbijom - uzvratio je Šabović i dodao da njemu ne smetaju krstovi. - Ja sam vjernik i ne bi dolikovalo vjerniku da mu smetaju. Ne smeta mi krst na crkvi i na glavama vjerskih službenika, ili u kolima nekoga. Ali, smetaju mi krstovi na simbolima moje države - naglasio je on.
  Kosovo “trn u oku”
  Predstavnici SL-a, SNP-a, NS-a i DSS-a kritikovali su vlast zbog neprecizirnog stava o kosovskoj nezavisnosti. Oni smatraju da će vlast priznati nezavisnost Kosova, da je to završena stvar i da je samo pitanje kada, procjenjujući da bi to moglo da se desi već poslije predsjedničkih izbora. - Postoji velika obaveza prema albanskom lobiju koji je dugo godina radio na Zapadu, prije svega u SAD-u, da bi obezbijedio podršku projektu nezavisne Crne Gore koji je u tom projektu samo stepenica ka nezavisnom Kosovu – rekao je poslanik NS-a Dragan Šoć. - A, za one koji imaju jednu drugu ideju, nezavisnost Kosova je takođe jedna u nizu stepenica, čije su sljedeće mete vjerovatno Makedonija i nesumnjivo Crna Gora - ocijenio je Šoć, dodajući da je samo pitanje vremena kada ćemo mi doći na red. Poslanik SNP-a Predrag Bulatović podsjetio je da je s kosovskim problemom počeo raspad bivše Jugoslavije, komunizma i tadašnje vlasti, uz sugestiju Đukanoviću da se toga sjeti. On je opomenuo i da se, kada se bude odlučivalo o priznanju Kosova, mora voditi računa o porukama naroda sa mitinga. - Energija naroda je takva da kaže: ne priznajemo nezavisnost Kosova - poručio je Bulatović. Poslanik Albanske alternative Vaselj Siništaj smatra da ni samostalnost ni budućnost Kosova ne zavisi od toga da li će ga Crna Gora priznati. - Mi i ne zahtijevamo priznanje. Na nama je samo da imamo dobrosusjedske odnose i da uvažimo ili poštujemo načelo reciprociteta - naveo je on uz očekivanje da će biti uvaženi zahtjevi Albanaca u Crnoj Gori o participaciji u vlasti, govoru i školovanju na maternjem jeziku, punopravnoj opštini Tuzi i utvrđivanju odgovornosti za ponašanje u akciji „Orlov let“. Za Džavida Šabovića iz SDP-a «Kosovo je onih koji u njemu žive». Poslanik DPS-a Božidar Vuksanović negodovao je što opozicija poziva vlast da se jasno odredi prema kosovskoj nezavisnosti. - Odredite se vi prema državi Crnoj Gori - opomenuo je i konstatovao da oni ne poštuju državnu himnu jer sjede kad se intonira. - Crna Gora je moja država - saopštio je Goran Danilović i pojasnio da nepoštovanje himne čiji je tekst napisao „ratni zločinac Sekula Drljević“ ne znači i nepoštovanje države. U završnoj riječi Đukanović je rekao da za odgovor o Kosovu ne treba hrabrost, nego mudrost i prepoznavanje nacionalnog interesa. - Crna Gora će slijediti ono što su njeni nacionalni interesi, obavezu odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i svom opredjeljenju u bliskoj budućnosti da bude dio evropskih i evroatlanskih integracija - ponovio je on.

 4. #4

  Registriert seit
  09.03.2006
  Beiträge
  9.864
  milo mi te volimo

Ähnliche Themen

 1. Premijer Liga - BiH
  Von GroundhopperBiH im Forum Sport
  Antworten: 140
  Letzter Beitrag: 25.05.2014, 22:17
 2. Premijer o operaciji Milosavljevi?a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.05.2010, 15:30
 3. Premijer Nepala dao ostavku
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.05.2009, 13:30
 4. Promena grba, pola za, pola protiv
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 18.04.2009, 01:00
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 12.06.2006, 22:05