BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Pomen srpskim žrtvama u BiH

Erstellt von Krajina-Force, 18.04.2006, 17:36 Uhr · 1 Antwort · 352 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  30.03.2006
  Beiträge
  834

  Pomen srpskim žrtvama u BiH

  Dan po obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, u Bratuncu se održava pomen za Srbe. Pomen na vojničkom groblju i parastos za Srbe koji su u Bosni i Hercegovini poginuli na području Srebrenice, Bratunca i Milića održava se danas kao završetak "Petrovdanskih dana Srebrenice", koji su 7. jula u Bratuncu počeli otvaranjem izložbe idejnih rešenja za uređenje spomen-kompleksa u Kravicama.

  Bratunac -- Dan po obeležavanju godišnjice masakra u Srebrenici, u Bratuncu se održava pomen za Srbe.

  Pomen na vojničkom groblju i parastos za Srbe koji su u Bosni i Hercegovini poginuli na području Srebrenice, Bratunca i Milića održava se danas kao završetak "Petrovdanskih dana Srebrenice", koji su 7. jula u Bratuncu počeli otvaranjem izložbe idejnih rešenja za uređenje spomen-kompleksa u Kravicama.

  Parastosu su prisustvovali politički vrh Republike Srpske, srpski predstavnici u organima BiH, delegacija Srbije i nekoliko hiljada ljudi. Komemoraciji nije prisustvovao niko od predstavnika međunarodne zajednice iako su, kako je rekao predsednik Boračke organizacije Srebrenice Miloš Milovanović, pozivi upućeni svim ambasadama u BiH i međunarodnim organizacijama.

  Na vojničkom groblju su zapaljene sveće poginulim srpskim borcima i civilima.

  Muslimanske snage pod komandom Nasera Orića su, prema podacima Vlade RS, od maja do decembra 1992, uništile i razorile na desetine srpskih sela i ubile na stotine srpskih civila u opštinama Srebrenica, Bratunac i Skelani. "Samo na području Srebrenice u tom periodu napadnuto je 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac u istom periodu ubijeno je najmanje 560 osoba", navedeno je u saopštenju Vlade RS.

  Na Božić 1993, združene snage podregije Srebrenica, pod komandom Nasera Orića, u ranim jutarnjim satima napale su srpska sela na području Kravica u opštini Bratunac i ubile 48 meštana. "U periodu tokom kojeg su snage pod komandom Orića kontrolisale ovo područje, od 7. do 16. marta 1993, uništeno je 688 domaćinstava i oskrnavljeno pravoslavno groblje u Kravicama", stoji u saopštenju.

  Navodi se i da je na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci tokom rata stradalo najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području srednjeg podrinja i Birča više od 3.000.

  Nikolić: Nisam otišao 11, ali idem 12.

  Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić najavio je da će otići u Bratunac, ali i u Srebrenicu da oda poštu žrtvama zločina u BiH.

  "Da ste me pitali da li bih bio u Srebrenici kažem da ne bih bio 11. jula. Kao zamenik predsednika SRS 12. ću biti u Bratuncu", rekao je Nikolić i dodao da nije želeo da 11. ode u Srebrenicu jer zna koga bi iritirao da se tamo pojavio i da mu to ne treba.

  U Bratuncu pomen Srbima ubijenim u Srebrenici

  Na vojničkom groblju u Bratuncu služi se pomen i parastos Srbima koji su tokom poslednjeg rata u BiH poginuli na području Srebrenice, Bratunca i Milića.

  Delegacije boračke organizacije i porodica poginulih posetiće stratišta u selima Biljača i Zalažje, koja su na Petrovdan 1992. napale i uništile muslimanske jedinice iz Srebrenice pod komandom sadašnjeg haškog optuženika Nasera Orića.

  Prema raspoloživim podacima, na užem području opština Bratunac i Srebrenica od 1992. do 1995. godine muslimanske snage ubile su najmanje 1.300 Srba, dok je u širem regionu srednjeg Podrinja i Birča usmrćeno više od 3.200 ljudi


  Pored zvaničnika iz Bosne i Hercegovne, skupu su prisustvovale i delegacije oko 50 zemalja, uključujući predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, predsednika Srbije Borisa Tadića, ministra za ljudska i manjinska prava Rasima Ljajića i predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

 2. #2
  Avatar von Sousuke-Sagara

  Registriert seit
  30.08.2005
  Beiträge
  7.770
  Ich weis es ist zu viel verlangt, aber trotzdem:
  Wäre es nicht viel besser wenn man eine kurze Übersetzung dazu schreiben würde, für die Leute, die der jugoslawischen Sprache nicht mächtig sind oder Mühe mit ihr haben so wie ich?

Ähnliche Themen

 1. Parastos srpskim žrtvama "Oluje"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.08.2010, 19:00
 2. Voždovac: Pomen žrtvama Hirošime
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.08.2010, 18:00
 3. Pomen žrtvama "Bljeska"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.05.2010, 11:30
 4. Pomen žrtvama bombardovanja
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.04.2010, 13:00
 5. Kraljevo: Pomen žrtvama odmazde
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.10.2007, 15:20