U RAZGOVORU ZA B92, U MAJU PROŠLE GODINE, SUBOTIĆ GOVORIO O POZNANSTVU SA ĐUKANOVIĆEM I BIZNISU SA DUVANOM

Pomogao sam im da kupe avionB92: Postoje svjetski prozvođači koji sa vama naprave ugovor, znači vi imate ekskluzivno pravo distribucije. Šta to znači, da svako drugi mora preko vas da kupuje?
Subotić: Ako imate ekskluzivno pravo, to podrazumijeva da mora da kupi preko vas. Tačno, ako imate samo pravo distribucije onda ste dužni da nađete kupca.
B92: Vi ste birali sa kim ćete da radite?
Subotić: Tačno
B92: I vi ste izabrali Crnu Goru?
Subotić:To je tačno
B92: A zbog čega?
Subotić: Pa zato što u Beogradu nijesam imao s kim da radim. Prvo su me protjerali. Druga stvar, kompanije koje su se u tom periodu u Srbiji bavile uvozom, po meni, nijesu radile baš najregularnije i nijesam htio da radim sa njima.
B92: I sada vi cigarete prodate Crnoj Gori, do Crne Gore je sve legalno, da li ste vi odgovorni ukoliko te cigarete iz Crne Gore odu u Italiju, ili na nelegalno tržiste EU?
Subotić: U svakom slučaju da.
B92: Mislite da se to nije događalo?
Subotić: Pa da se jeste događalo, onda bi postojao takav događaj.
B92: Svi znamo za pouzdane, zvanične i provjerene informacije da su cigarete iz Crne Gore završavale dalje, to je rekao i sam Momir Bulatović.
Subotić: Ne znam sta je rekao Momir Bulatović, ali ona roba koju sam ja isporučivao kompanijama u Crnoj Gori, nikada se nije nalazila na nekom nelegalnom tržištu. Niti je postojala ikada prijava, niti je pronađena ikada bilo kakva roba bilo gdje koja se nalazila na nelegalnom tržistu, a da je bila distribuirana sa moje strane. Zar to za vas nije dovoljan dokaz da je posao legalan.
B92: Da li postoji mogućnost da ste se vi legalno bavili svojim poslom, a da je Milo Đukanović učestvovao nelegalno u toj trgovini?
Subotić: Stvarno mi je to nepoznato. Ja znam da je on prozivan za nelegalnu trgovinu, ali znam isto tako da to što je rađeno, što su oni zvali tranzit, da je to rađeno u skladu sa zakonom.
B92: Kakvi su bili vaši odnosi sa Milom Đukanovićem i od kada se poznajete?
Subotić: Poznajemo se od 90-ih godina dobro.
B92: I tačan je podatak to ste i sami potvrdili da ste kupili, odnosno kreditirali avion za crnogorsku Vladu?
Subotić: Napravljena je ružna slika od jednog dobrog djela. Ja sam im pomogao da kupe avion koji su mi kasnije, normalno, otplatili bez provizije i bilo kakve nadoknade. Šta u tome postoji loše, objasnite mi.
B92: Pa malo je čudno da neko ko je uspješan biznismen kupuje predsjedniku Vlade avion.
Subotić: Nijesam kupovao predsjedniku Vlade, nego su tražili kao država da im pomognem, ja sam im pomogao. To je avion koji je u njihovom posjedu, koji su oni otplatili pošteno, časno. Šta tu postoji ružno ili nelegalno?