BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 2 ErsteErste 12
Ergebnis 11 bis 14 von 14

Posledice Nato bombardovanja-uranijumske i dioksine

Erstellt von Dinarski-Vuk, 25.02.2007, 23:42 Uhr · 13 Antworten · 1.788 Aufrufe

 1. #11

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.523
  Domaca pomoc u skrivanju istine

  Pronatovski lobi u Srbiji deluje protiv interesa svog naroda, jer sprecava bilo kakvu raspravu o moralnoj i materijalnoj odgovornosti NATO za posledice bombardovanja. Mnogobrojne NVO (nevladine organizacije) ne uzimaju u obzir rastuci broj slucajeva ekoloških i kancerogenih oboljenja posle bombardovanja.


  Takode ne uzimaju u obzir i neophodne potrebe zemlje ne samo u materijalnoj pomoci za lecenje i rehabilitaciju obolelih vec i za provodenje mera o likvidaciji, odnosno dekontaminaciji posledica upotrebe modernog naoružanja ukljucujuci i municiju sa OU. Upotreba ove municije zabranjena je rezolucijom Potkomiteta za prevenciju diskriminacije i zaštitu manjina komisije UN za ljudska prava iz 1996. i 1997. U prilog tezi o riziku pri upotrebi uranijumske municije progovorio je i jedan od vodecih americkih generala, pišuci u svom izveštaju namenjenom Beloj kuci "da upotreba municije sa OU trpi podnošljiv rizik".

  U Srbiji, u kojoj nije regulisan pravni status NVO i gde one iskljucivo žive od novca pristiglog iz inostranstva, na najbolji nacin se može reci da onaj koji placa muziku zahteva i kakva ce se muzika svirati. "Borba za pare" uslovljena je rezultatima prethodnih ulaganja. A pošto je medu 19 zemalja NATO alijanse najviše onih koje su i najveci donatori naših NVO, onda je sasvim razumljivo što se nijedna od ovih organizacija ne bavi otkrivanjem istine o dejstvima i posledicama NATO bombi. Cak je primetno suprotno delovanje nevladinog sektora koji želi da prikrije ili da usmeri posledice bombardovanja ka izvoru uobicajenih tradicionalnih zagadivaca.

  Pravi primer za ovakvu praksu su nastojanja NVO iz Panceva da sve povecane posledice zagadenja u uslovima smanjene industrijske proizvodnje povežu sa aerozagadenjem, zapostavljajuci katastrofalne posledice 40.000 tona azotnog "šuta" (delovi razorenih postrojenja) koji se nalazi u krugu "Azotare".

  Naime, prema podacima UNEP-a, koji se posle trogodišnjeg rada 2004. povukao iz Panceva (istekao im trogodišnji ugovor), a koji je za vreme svog delovanja utvrdio da goruci problem ovog grada predstavlja baš tih 40.000 tona opasnog azotnog "šuta", koji je nastao kao posledica bombardovanja proizvodnih postrojenja "Azotare" i koji po merilima ekologa predstavlja jedan od toksicnijih materija koje ugrožavaju covekovu životnu sredinu na duži rok.

  Mora se spomenuti i cinjenica da sami zagadivaci i žrtve bombardovanja podatke o elementima bombarderskih i proizvodnih akcidenata proglašavaju tajnim i da se zbog toga oni ne smeju prezentirati javnosti. Takav slucaj se dogodio kada su rukovodioci pancevacke "južne zone" (kako Pancevci nazivaju Rafineriju, Petrohemiju i Azotaru) uskratili podatke italijanskim ekspertima koji su septembra prošle godine zapoceli pilot-istraživanje o riziku i nesrecama koje mogu ugroziti eko-sistem i živote ljudi.

 2. #12

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.523
  Dvolicnost Zapada

  Dvolicnost Zapada ne poznaje granice. U aprilu ove godine Parlament EU doneo je Rezoluciju broj B6 - 0094/2005. kojom se reguliše proces regionalnih integracija na zapadnom Balkanu, tacka 12 u kojoj stoji uznemirenost zbog sadržaja radioaktivnih elemenata u kontrolisanoj vodi i tlu. Isto tako iskazuju zabrinutost zbog sporog tempa dekontaminacije u razlicitim rejonima BiH. Zastupnici EU sve to cine kako bi se zaboravilo da su jednoglasno 1995. podržavali bambardovanja bosanskih Srba u BiH. Dobro je ako su oni izvukli pouku ili nauk iz 1995. i 1999. pa zato nisu podržali Vašington u invaziji na Irak.


  Sve analize odnosa SAD prema ostatku sveta utvrdile su da su Sjedinjene Države velikim delom izvan okvira medunarodnog prava, buduci da su potpisnici samo trecine aktuelnih medunarodnih multilateralnih sporazuma.

  Ukupno posmatrano, svedoci smo paradoksa da je Amerika sve angažovanija na globalnom planu, a u isto vreme su i sve izolovanija u globalnoj medunarodnoj saradnji. Neprihvatanje Kjoto protokola o klimatskim promenama, medunarodnog dokumenta koji je pocetkom godine stupio na snagu, ili povlacenje potpisa sa Rimskog ugovora kojim je stvoren Medunarodni krivicni sud, samo su neki od primera americkog "egoisticnog" ponašanja "mimo sveta" jer je sve ociglednije da se SAD zbog nepotpisivanja mnogih medunarodnih ugovora sve naglašenije izdvajaju iz medunarodne zajednice.

  Kao primer americke arogancije mora se navesti slucaj sa UNEP-om. Naime, Medunarodna ekološka organizacija "Prijatelji Zemlje" marta 2004. osudila je pokušaje SAD da podriju i oslabe do nestanka UNEP (Ekološki program UN). Prema tadašnjem saopštenju "Prijatelja Zemlje" na prvom medunarodnom ministarskom sastanku "Globalni ekološki forum" koji je marta 2004. održan u Južnoj Koreji, sve prisutne zemlje, osim SAD, bile su jedinstvene u oceni da je UNEP previše institucionalno i finansijski slab i da je zbog toga neefikasan u borbi sa sve ozbiljnijim ekološkim problemima. Tom prilikom SAD su na sve nacine pokušale da ospore svaki predlog za jacanjem UNEP-a. Medutim "Prijatelji Zemlje" su uspeli da izlobiraju ostale zemlje da podrže francuski predlog da se UNEP osnaži i pretvori u mocnu i efikasnu specijalizovanu agenciju UN za ekološka pitanja.

 3. #13

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.523
  Šta posledice bombardovanja 1999. mogu da prouzrokuju:

  - Poremecaj centralnog nervnog sistema;
  - Porast malignih oboljenja (rak pluca, štitne žlezde, jajnika i organa za varenje) i leukemije;
  - Psihološke tegobe;
  - Probavne smetnje;

  - Poremecaji prirodne ravnoteže životne sredine;
  - Poremecaj klime na ogranicenim prostorima i u ogranicenom obimu;
  - Uništavanje flore i faune;
  - Uništavanje ozonskog omotaca;

  - Zagadenje vazduha, zemlje, vode i podzemnih tokova;
  - Genetske poremecaje;
  - Povecanje steriliteta kod oba pola.

 4. #14
  Avatar von Velez

  Registriert seit
  08.04.2006
  Beiträge
  8.514
  kosova nikada srbija

Seite 2 von 2 ErsteErste 12

Ähnliche Themen

 1. 11 godina od prekida bombardovanja
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.06.2010, 02:30
 2. Godišnjica NATO bombardovanja
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.03.2010, 03:00
 3. Desetogodišnjica bombardovanja SRJ
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.03.2009, 17:30
 4. Desetogodišnjica bombardovanja SRJ
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.03.2009, 03:00
 5. Antworten: 29
  Letzter Beitrag: 25.03.2005, 16:39