23.03.2011. | 09:18 TRAGOM
IZJAVE JADRANKE KOSOR kako Hrvatska demokratska zajednica ‘NEĆE DOPUSTITI DA SE HRVATSKA ZACRVENI’

POVRATAK U PROŠLOST Matić: Kosor je na Titovu traguCROPIX Pitanje: po čemu hrvatski građanin može znati da će uskoro izbori? Odgovor: po tome što je HDZ počeo s pričom kako Hrvatskoj prijeti “crvena opasnost”. Ta smiješna tradicija nije iznevjerena ni ovaj put − za njom je, pri primanju tisuću novih članova Mladeži HDZ-a, posegnula premijerka i čelnica vladajuće stranke Jadranka Kosor.

“Nećemo dopustiti da Hrvatska pocrveni, kako nam ovih dana govore i najavljuju drugovi i drugarice”, poručila je “Srebrna kraljica” u Muzeju Mimara, zagledana u stranačku budućnost.

Sličnom su se retorikom uoči svakih izbora, doduše, koristili i njezini prethodnici na čelu HDZ-a, Franjo Tuđman i Ivo Sanader, ali s protekom godina od sloma komunizma i sustava u kojem se ljude oslovljavalo s “drug” i “drugarica” – a već su dva desetljeća prošla otada − takva retorika postaje sve bizarnija i uvredljivija za inteligenciju stanovništva.

− Tu su stvari posve jasne – kaže nam politički analitičar Ivan Šiber.

– HDZ ide, ne bih rekao na zaoštravanje, nego na ostrašćivanje hrvatske političke scene.

Drugim riječima, ta Kosoričina izjava znači ovo: nema veze što u zemlji ništa ne valja, nema veze što mi koji vladamo ništa ne znamo, nema veze što smo evidentno nesposobni, nego je jedino važno to što su “crveni”, kojima je i ona u svoje vrijeme pripadala, glavna prijetnja našoj Hrvatskoj.

Osobno, volio bih da se oporba suzdrži od sličnih ostrašćenih odgovora. Dobra učenica druga Tita. Na upit može li takva retorika proći kod biračkog tijela, Šiber odgovara:

− To je HDZ-u jedna od vrlo malo preostalih varijanti ostanka na vlasti, premda je malo vjerojatno da će i s time uspjeti.

Vesna Pusić iz HNS-a, moguća ministrica buduće vladajuće koalicije, Kosoričinu je izjavu o “crvenima” dočekala sa smiješkom:

− Što se crvenjenja tiče, Hrvatska se već odavno zacrvenjela, budući da se bivši HDZ-ov premijer nalazi u zatvoru te se svakodnevno otvaraju korupcijske afere vladajuće stranke.

U tom se smislu nadam da se Hrvatska nakon izbora više neće morati crvenjeti, a o tome će odlučiti građani.

Sociolog Renato Matić smatra da je već iz sintagme “nećemo dopustiti”, kojom je Kosorica započela svoju izjavu u Muzeju Mimara, vidljivo da je hrvatska premijerka imala dobrog učitelja, jer se istim terminima, kako kaže, u svojim govorima koristio i Josip Broz Tito.

− Ona je u školi u Kumrovcu naučila tu tehnologiju, i ta tehnologija kod dobrog dijela našeg naroda još uvijek pije vodu.

Ta izjava pokazuje da premijerka pojma nema o stvarnosti koja nas okružuje, niti o tome čime bi se trebala baviti. Na žalost, još uvijek postoje građani koji su spremni nasjesti na te odvratne ideološke fraze.

Ja se ipak nadam da ta priča o “crvenima” neće zamutiti bistri pogled većine naših građana, jer se bojim, ako ta priča prođe, da će nas mutna voda preplaviti do te mjere da se više nikad nećemo izvući. Bojim se da će to biti kraj onoga što se u sociologiji naziva društvo − kaže Matić.

DAMIR PILIĆ