BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Pravoslavna Crkva u Pristini ponovo oskrnjavlena

Erstellt von Jovan-Raskovic, 24.08.2006, 21:41 Uhr · 1 Antwort · 591 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59

  Pravoslavna Crkva u Pristini ponovo oskrnjavlena

  Nepoznate osobe oskrnavile su pravoslavnu crkvu Sveti Nikola u Prištini, preneli su Tanjugu srpski izvori sa Kosova i Metohije.

  Prozori i vrata su polomljeni, a rasturena je i metalna konstrukcija, postavljena kao privremena zaštita crkve od zuba vremena. Crkva je zapaljena u martovskom nasilju pre dve godine, kada je izgoreo krov, a unutrašnjost i oltar potpuno demolirani.

  U medjuvremenu je počela obnova crkve, u kojoj učestvuju Savet Evrope, Srpska pravoslavna crkva i kosovske institucije. Crkva je u prvoj fazi pokrivena metalnom konstrukcijom i najlonom. Na njoj su postavljeni i prozori i vrata. Posle martovskog nasilja, sa crkve Svetog Nikole odneti su i preostali krstovi.

  Kosovske vlasti još nisu otkrile ko je palio, oskrnavio i uništio ovaj i većinu drugih pravoslavnih objekata u martovskom nasilju.

  Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je da mu komanda Kfora nije omogućila vojnu pratnju da obidje pravoslavnu crkvu Svetog Nikole u Prištini. Artemije je rekao Tanjugu da je nameravo da se na licu mesta uveri u stanje u kome se crkva nalazi, posle vesti da je sa nje skinuta zaštitna konstrukcija i da su na razvaljeni vrata i prozori.

  Vojnici Kfora su, prema navodima Artemija, prihvatili da ga obezbeđuju u obilasku crkve, ali im je, kada su krenuli iz Gračanice, stigla naredba da ne odlaze u Prištinu. Vladika Artemije je rekao da ne odustaje od namere da obidje crkvu u Prištini. 'Takozvana obnova se svodi na to da našse svetinje obnavljaju rušioci. Najbolji dokazi za to su najnovija demoliranja crkava u Obiliću, Podujevu i Babinom Mostu', istakao je vladika Artemije.

  Od 1999. godine do danas, na Kosovu i Metohiji zapaljeno je i porušeno oko 150 pravoslavnih objekata, medju kojima ima i srednjevekovnih spomenika.


  Prošlog meseca je obijena pravoslavna crkva Presvete Bogorodice u kosovskom selu Babin Most. Pre toga su sa kupola pravoslavne crkve u Obiliću skonuti krstovi.

  Policija je saopštila da je otkrila osobe koje su to učinile, navodeći da se radi o maloletnicima.


  Istina i realnost na Kosmetu počinju terorom nad Srbima

  Međunarodna zajednica i međunarodna javnost moraju da skupe hrabrosti i pogledaju istini u oči i shvate da istina i realnost na Kosovu i Metohiji počinju terorom Albanaca nad Srbima, saopštio je danas Koordinacioni centar Srbije za Kosovo i Metohiju, povodom niza aktuelnih incidenata.

  Među incidentima koji su se dogodili u kratkom vremenskom roku, u grupu najnovijih spadaju današnje skrnavljenje Crkve svetog Nikole u Prištini i odbijanje Kfora da vladiki Artemiju obezbedi pratnju radi njenog obilaska. 'Ova srpska crkva spaljena je i u martovskom etničkom čišćenju 2004. godine i svaki put kad je opet oskrnave, Albanci svoje teroriste ohrabruju, a Srbe opominju novim pretnjama', navedeno je u saopštenju.

  Centar za Kosovo i Metohiju je takođe podsetio i na skorašnji događaj kad je prosvetni radnik Vuko Danilović koji je sa grupom dece 'pokušavao da artikuliše potrebu za multietičnošču i suživotom', pretučen u Dečanima samo zbog toga što je Srbin. Takvo ponašanje pred očima srpske dece, ali i međunarodne zajednice, u Centru je ocenjeno kao 'bolna lekcija koju su Albanaci dali Srbima o mogućnosti suživota'.

  'Ovakav doček Martiju Ahtisariju pripremili su oni koji žele celom svetu da pokažu da jedino znaju da vode politiku sile, zastrašivanja i pretnji', navedeno je u saopštenju.

 2. #2

  Registriert seit
  21.05.2006
  Beiträge
  2.195

  Re: Pravoslavna Crkva u Pristini ponovo oskrnjavlena

  Islamofaschistenpack

Ähnliche Themen

 1. HR: Oskrnavljena pravoslavna crkva
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.04.2010, 16:30
 2. Hrvatska pravoslavna zajednica
  Von Metkovic im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 94
  Letzter Beitrag: 06.01.2010, 19:13
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.11.2009, 16:00
 4. Crnogorska Pravoslavna Crkva
  Von MIC SOKOLI im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.01.2008, 00:16
 5. Kamenovana pravoslavna crkva u Kninu
  Von Princip_Grahovo im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 26.08.2006, 20:13