ŠIBENIK - Rajko Jovanović bio je hrvatski branitelj, pripadnik šibenske 113. brigade Hrvatske vojske od prvog dana rata. Šibenski Rom pravoslavne vjeroispovijesti preminuo je prošloga tjedna u 53. godini života, ali unatoč njegovoj i želji njegove obitelji u nedjelju na pokopu na groblju Sv. Spasa nije mogao biti pokopan uz vojne počasti.

- Maknite tu zavjesu, pardon zastavu. Nema joj mjesta na groblju - rekao prije pogreba pravoslavni svećenik koji je vodio obred te je zabranio da počasni vod Hrvatske vojske na groblje unese lijes prekriven hrvatskom državnom zastavom i pokojniku oda vojne počasti. Nakon razgovora sa svećenikom, zapovjednik počasnog voda odlučio je popustiti te je 15 vojnika počasti odalo na ulici pred grobljem.

Zastava je složena i predana obitelji te je obred proveden bez incidenata. Načelnik Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane Goran Grošinić potvrdio nam je da se incident dogodio. Oružane snage RH preko Šibensko-kninske županije zaprimile su zahtjev člana obitelji pokojnog Rajka Jovanovića za pokop te je njihova želja ispunjena. Počasni vod došao je u planirano vrijeme na groblje gdje je bio predviđen pokop uz vjerski obred.

Provoditelj vjerskog obreda pokopa nije se složio s dijelom protokola vojnog pokopa te je zatražio postupanje suprotno protokolu koji je definiran prilikom pogreba uz vojne počasti. Istodobno je dio nazočnih tražio održavanje pokopa uz vojne počasti sukladno navedenom protokolu, pretpostavljamo suboraca preminuloga hrvatskog branitelja.

S obzirom na navedene činjenice, zapovjednik je uvažio autoritet svećenika na groblju ne želeći narušiti običaje pravoslavne crkve, a kako bi ipak odao dužnu počast preminulom hrvatskom branitelju održao je vojni dio protokola izvan groblja i time udovoljio zahtjevu za osiguravanje pogreba uz vojne počasti - stoji u odgovoru glasnogovornika MORH-a.

U MORH-u ne žele komentirati držanje pravoslavnog svećenika, a zapovjednik počasnog voda pohvaljen je zbog mudro izbjegnutog incidenta. Rajku Jovanoviću su, naime, ipak odane sve vojne počasti, doduše nekoliko metara dalje od mjesta gdje su trebale. Izostao je samo počasni plotun, ali njega ne bi bilo ni da se svećenik nije bunio, s obzirom da se groblje Sv. Spasa nalazi u samom središtu grada.