SPOLJNA POLITIKA - Petak, Mart 18, 2005 15:59 RTS

Predsednik Srbije Boris Tadić i slovenački premijer Janez Janša ocenili su danas u Ljubljani da su odnosi dve zemlje dobri i intenzivni, a njihovo dalje jačanje je u interesu obe strane.

Predsednik Tadić, koji je u jednodnevnoj poseti Sloveniji, i premijer Janša su tokom razgovora o o bilateralnim odnosima konstatovali da su slovenačka preduzeća medju najznačajnijim ulagačima u privredu Srbije.

Tadić i Janša su naglasili da postoji politička volja da što pre budu rešena otvorenih pitanja izmedju država koja su se postavila posle raspada nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Sagovornici su se složili da je za dalji napredak u stabilizaciji i ekonomskom razvoju zapadnog Balkana, potrebna jasna evropska pespektiva čitavog regiona.

U okviru evropske perspektive treba tražiti dugoročne odgovore na otvorena statusna i ustavna pitanja sa kojima se suočava državna zajednica SCG, posebno u vezi sa problemom Kosova i Metohije, navedeno je u razgovoru.

Premijer Janša je izneo da Slovenija odlučno podržava uključivanje država zapadnog Balkana u Evropsku uniju i spremna je da sa njima deliti vlastita znanja i iskustva.

Predsedavajući OEBS-a, šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel izjavio je danas u Ljubljani da su stabilnost Srbije i Crne Gore i Kosova značajne i za stabilnost Slovenije i šireg regiona.

Nakon susreta sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem, Rupel je na konferenciji za novinare rekao da je danas u Ljubljani dan moderne Srbije i pozdravio rešenost vlasti u Beogradu da probleme rešava u evropskom kontekstu, odnosno u kontekstu približavanja evroatlantskim integracijama.

Na tom putu, dodao je on, državna zajednica će imati punu podršku Slovenije koja će, kako je rekao 'učiniti sve da ona svoje ciljeve i postigne'.


http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?...&IDNews=110797