BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 5 ErsteErste 12345
Ergebnis 41 bis 42 von 42

Premiere: Erster Besuch eines kroatischen Präsidenten in Republika Srpska

Erstellt von Emir, 26.05.2010, 19:30 Uhr · 41 Antworten · 2.343 Aufrufe

 1. #41

  Registriert seit
  27.03.2009
  Beiträge
  8.286
  Josipović i Dodik se poklonili ubijenim Bošnjacima

  Predsjednik i premijer Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas su u Kozarcu kod Prijedoru položili vijence na spomen-obilježje u izgradnji posvećenom bošnjačkim žrtvama proteklog rata.

  Sjenima oko 1.800 stradalih Bošnjaka iz Kozarca i okolnih naselja poklonili su se i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

  Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je ovo treće mjesto na kojem su se danas poklonili nevinim žrtvama i da su zajedno sa svih mjesta poslali istu poruku - sve žrtve su žrtve, svaki zločin je zločin.

  "Ovo je poruka mira i želje da više nikada na ovim područjima ne bude rata i stradanja", rekao je Josipović.

  Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da svi koji su počinili zločine, bez obzira na kojoj strani bili, dok su god biološki živi treba da budu proganjani i traženi od pravosudnih institucija.

  "Mi ćemo takvu politiku uvijek podržavati i ne može se desiti da bilo koji zločinac ostane nekažnjen", rekao je Dodik.

  On je dodao da političari moraju i na ovaj način da relaksiraju atmosferu i da ljudima daju dodatnu sigurnost za život i budućnost koja, neminovno, treba da bude stabilna i mirna.

  Premijer Dodik je rekao da je danas učinjen neuobičajen korak na ovim prostorima i da su posjetili tri mjesta stradanja i poklonili se žrtvama.

  Na pitanje novinara da li će doći na otkrivanje spomen-obilježja u Kozarcu, koje je planirano krajem jula, Dodik je rekao da je to Republika Srpska i da će biti tu kad god ga pozovu.

  Predsjednik RS Rajko Kuzmanović izjavio je da odavanjem pošte nevino stradalim žrtvama poručili svima da se može graditi bolja budućnost.

  "Moramo poslati svijetu poruku da je ovdje nadvladala snaga mira, na štetu nekulture rata", rekao je Kuzmanović.

  Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da se posjetom mjestima stradanja sva tri konstitutivna naroda u BiH obavezuju da će učiniti sve da se zlo ne ponovi, te da će voditi ozbiljnu i odgovornu politiku u tom pravcu.

  "Predsjednik Josipović nas je potakao da to uradimo sada. Mogli smo i trebalo je da to učinimo ranije", dodao je Tihić.

  Visoki predstavnik Valentin Incko ocjenio je da je Kozarac, možda i najveće mjesto stradanja, ali i povratka, te da postoji saglasnost svih strana za podizanje ovog spomenika.

  "Najplemenitiji zadatak svakog čovjeka je graditi mostove i ovim današnjim posjetama gradimo mostove između tri naroda u BiH, ali i novo susjedstvo", istakao je Incko.

  On je naglasio da predsjednici Hrvatske Josipović i Srbije Boris Tadić, uz pomoć bh političara grade novo susjedstvo, grade 21. vijek, te da mu je drago što je ovde prisutan.

  Za ovo spomen-obilježje, koje se gradi u centru Kozarca, kamen temeljac položen je početkom decembra prošle godine i njegovo otkrivanje je predviđeno 31. jula.

  Ono će podsjećati na oko 1.800 mještana, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, iz ovog dijela Prijedora stradalih od 1992. do 1995. godine.

  Izgradnja će koštati 430.000 KM, a opština Prijedor je njegovu izgradnju predvidjela u Regulacionom planu ovog naselja tako da ima sve potrebne dozvole za gradnju.
  Hut ab für Präsident Josipovic der eine kompromisslose Friedenspolitik betreibt!

  Er hat es sogar geschafft die Volksverräter Dodik, Tihic und co zu soetwas zu bewegen.
  Ich hoffe bald kann er auf sozialdemokratische Unterstützung aus Bosnien zählen.

 2. #42
  Avatar von Novak

  Registriert seit
  28.08.2009
  Beiträge
  2.953
  SARAJEWO: In einer Versöhnungsgeste hat der kroatische Präsident Ivo Josipovic erstmals seit dem Kriegsende auch den serbischen Teil von Bosnien-Herzegowina besucht. Im Dorf Sijekovac, wo kroatische Soldaten damals viele Serben getötet hatten, gedachte Josipovic vor einer serbisch-orthodoxen Kirche der Opfer und warb für eine Aussöhnung der Völker. Im April hatte er sich in Sarajewo für die Rolle Kroatiens im Bosnien-Krieg entschuldigt, war dabei aber vor allem auf die Opfer unter den bosnischen Muslimen eingegangen, was ihm Kritik der Serben eingetragen hatte.


  Thumbs up

Seite 5 von 5 ErsteErste 12345

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 12
  Letzter Beitrag: 20.03.2011, 21:00
 2. Republika Srpska
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Balkan-Städte
  Antworten: 676
  Letzter Beitrag: 05.08.2010, 22:59
 3. Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 16.09.2008, 17:08
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.02.2006, 18:36
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.01.2005, 14:01