BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 4 von 4

Preporuke za crnogorske muke

Erstellt von BitterSweet, 11.12.2005, 03:59 Uhr · 3 Antworten · 310 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von BitterSweet

  Registriert seit
  25.11.2005
  Beiträge
  984

  Preporuke za crnogorske muke

  Funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec kaže da crnogorski premijer Milo Đukanović nikada ne može dobiti većinu od 50 odsto plus jedan za odluku o nezavisnosti

  ---

  Preporuke Venecijanske komisije, koje su objavljene u nezvaničnom nacrtu a koje će u finalnoj verziji biti saopštene krajem sljedeće nedjelje, politički faktori iz Crne Gore i Srbije juče su različito tumačili. I vlast i opozicija naglasile su da su zadovoljne preporukama. Različite izjave vezane su za stav VK o postojećem crnogorskom zakonu o referendumu i većini koja će odlučiti o ishodu referenduma, kvalifikovanoj ili prostoj. Crnogorska vlast najviše zamjerki uputila je na, kako su naveli, strogi cenzus o izlaznosti za uspjeh referenduma.
  Tako je crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio da je nezvanični nacrt VK povoljan po crnogorsku vlast, te da je “Venecijanska komisija potvrdila da je crnogorski zakon o referendumu u skladu sa evropskim standardima i da sadrži stroge kriterijume izlaznosti koje mnoge zemlje nemaju”. Ističući da strogi cenzus o izlaznosti (50 odsto plus jedan) ide u prilog bojkota tog procesa, Vujanović je izrazio nadu da će uskoro početi razgovor između vlasti i opozicije o referendumu.
  Za razliku od predsjednika Republike koji kaže da je za VK prihvatljiv Zakon o referendumu, najjača opoziciona stranka Socijalistička narodna partija, kako je prenio njen potpredsjednik Srđa Božović, ocijenila je da je VK preporučila da “konsenzusom treba mijenjati postojeći Zakon o referendumu”.
  - To znači da postojeći zakon ne odgovara potrebnim standardima i praksi koji bi na kvalitetan način legitimisali volju građana Crne Gore i kako bi rezultat eventualnog referenduma bio široko prihvaćen - kazao je Božović, podsjećajući da su SNP i opozicija više puta to isticali.
  On je naveo da je nacrtom istaknuta potreba jednog jasnog i precizno postavljenog referendumskog pitanja, čime se odbacuje mogućnost postavljanja dva pitanja kojom se otvara šansa za razne manipulacije i tumačenja. Božović je naglasio i da nacrt upućuje i na primjenu referendumske odluke u skladu sa Ustavom RCG da odluku na referendumu o promjeni državno-pravnog statusa verifikuje dvije trećine poslanka u Skupštini.
  - Pažljivim posmatranjem izvještaja može se izvući zaključak da dobra praksa i standardi upućuju da takva većina bude jasna i kvalifikovana, dakle najmanje 50 odsto plus jedan upisani birač - istakao je Božović.
  On je ponovio da nema direktnog razgovora sa crnogorskom vlašću i personalno Milom Đukanovićem o referendumu, te da SNP želi partnerski odnos sa EU čiji će zvanični stav sačekati da čuju nakon konačnih preporuka VK.
  Različita tumačenja preliminarnog izvještaja VK, kada je u pitanju crnogorska opozicija i stranke iz Srbije koje su za zajedničku državu, bilo da su iz vlasti i opozicije, zajednička su u stavu da aktuelni režim u Crnoj Gori ne može nikada dostići kvalifikovanu većinu od 50 odsto plus jedan upisani birač. Tako funkcioner vladajuće Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec kaže da crnogorski premijer Milo Đukanović nikada ne može dobiti većinu od 50 odsto plus jedan za odluku o nezavisnosti.
  - Većina koju je odredila VK je logična. Normalno je da se 50 odsto plus jedan građana mora izjasniti za nezavisnost da bi EU priznala referendum - ističe Bakarec.
  On dodaje da je poslije odluke Venecijanske komisije neizvjesno da li će biti raspisan referendum u Crnoj Gori.
  Nakon preporuka VK otvorena su i nova-stara pitanja, odnosno to da se može desiti da crnogorska vlast odustane od referenduma, i bez izjašnjavanja građana sa Srbijom dogovori novi državni model - savez nezavisnih država. Na to upozorava i savjetnik vicepremijera Miroljuba Labusa, Čedomir Antić smatrajući da je realna odluka VK i da je ona put za izbjegavanje referenduma i opstanak državne zajednice.
  - U slučaju da situacija ne bude išla na ruku Đukanoviću, on će pokušati da napravi sporazum sa Srbijom koji bi mu omogućio da opstane na vlasti, odnosno da nema obaveze, a ima privilegije. On će vjerovatno ponovo ponuditi savez nezavisnih država, ako mu propadne plan o održavanju referenduma - naglašava Antić. Prema njegovim riječima, čini se da je postignut korak naprijed i da Đukanović neće uspjeti u svojim namjerama da otcijepi Crnu Goru.
  Jedan od čelnika vladajuće srbijanske stranke Nova Srbija Miroslav Markićević smatra da je jasno da sa većinom od 50 odsto plus jedan referendum ne može da uspije.
  - Zato se već šuška da je Milo Đukanović sa gradonačelnikom Moskve ugovorio aranžman da se skloni u Moskvu. Režim u Podgorici može da se koprca, ali se zna stav međunarodne zajednice. Đukanoviću je jedina šansa da se dogovori sa Srbijom, odloži i zaboravi referendum - ističe Markićević.

  Ekipa “Dana”

  Tadić: Još nije zvaničan stav

  Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je juče, povodom preporuka Venecijanske komisije objavljenih u medijima, da nije imao uvid u cjelovit dokument i naglasio da Komisija još nije izašla sa zvaničnim stavom.
  “Papir koji sam ja dobio, nažalost, ne liči na ono što je objavljeno u našim medijima. U papiru koji sam dobio postoji samo jedna dvanaestina onoga što je objavljeno u medijima, tako da je on prilično relativan”, rekao je Tadić, reagujući na pitanje postavljeno na zajedničkoj konferenciji za štampu sa francuskim ministrom inostranih poslova Filipom Dust-Blazijem.
  Predsjednik Srbije je još jednom istakao da će Venecijanska komisija svoj zvaničan stav iznijeti 16. decembra. (Tanjug)

  Đukanović: Preporuke niko ne tumači objektivno

  - Različite interpretacije izvještaja Venecijanske komisije u duhu su najbolje balkanske političke prakse, gdje niko ne želi objektivno da pročita tekst, već računa na manipulativnu snagu politike, da će svojim interpretacijama stvari popraviti u onom pravcu u kome bi on želio - izjavio je juče u rezidenciji francuskog ambasadora u Beogradu crnogorski premijer Milo Đukanović. Iako po sopstvenom priznanju nije iščitao preporuke „Venecijanaca” ipak ih je ocijenio da su „u duhuĆ onoga što je očekivao.
  - Nije vrijeme za komentarisanje nečega što je nazvanično, jer bi se na taj način i sam pridružio tim neodgovornim licitiranjima. Komentar ću učiniti nakon što taj izvještaj postane zvaničan 16. decembra, ali ako je tačno ono što sam mogao dosad da pročitam, rekao bih da je to potpuno na nivou naših očekivanja, a rekao bih još i više, na nivou onoga što je profesionalni integritet Venecijanske komisije - zaključio je Đukanović.

  M.NJ.

  Galjak: EU bez komentara

  Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Kristina Galjak izjavila je juče da Evropska Unija neće komentarisati preporuke Venecijanske komisije o referendumu u Crnoj Gori prije nego što bude objavljena konačna verzija tog dokumenta. Ona je, u izjavi za “Dan” navela da djelovi objavljenih preporuka ne predstavljaju konačan dokument.
  - Djelovi preporuka Venecijanske komisije koji su objavljeni u javnosti još uvijek ne predstavljaju zvaničan i konačan dokument. VK će svoj zvaničan stav saopštiti na zasijedanju 16. decembra. Prije toga EU neće davati komentare o suštini preporuka Venecijanske komisije - kazala je Galjak.

  B.St.

  Mitrić: Nemoguće tražiti dva cenzusa

  Sudija Suda državne zajednice Blagota Mitrić ocijenio je sinoć da Venecijanska komisija neće insistirati i na kvalifikovanoj većini neophodnoj za referendumsku odluku i izlaznosti od 50 odsto plus jedan.
  On je Televiziji “Montena” kazao da je nemoguće tražiti dva cenzusa u jednom istom pravnom odnosu.
  “Ako se traži izlaznost od 50 odsto plus jedan pa izađe baš toliko birača, a oni traže da od ukupnog broja upisanih u birački spisak da 50 plus jedan glasa za nezavisnost, to bi značilo da traže da za određenu opciju bude preko 95 odsto birača”, objasnio je Mitrić.
  On smatra da bi takav zahtjev predstavljao utopiju, ocjenjujući da će se morati pronaći neko srednje kompromisno rješenje.

  (MINA)

  Nepreciznosti uvod u posredovanje EU

  Predsjednik Savjeta Grupe za promjene Svetozar Jovićević kazao je da su nepreciznosti u nacrtu preporuka VK ostavile prostor za uključivanje EU u posredovanje između vlasti i opozicije. Jovićević je kazao da činjenica da VK nije precizirala većinu za donošenje odluke o nezavisnosti ostavlja mogućnost za različita tumačenja.
  - To će stvoriti mogućnost Havijeru Solani za njegovu posredničku misiju u Crnoj Gori. Nepreciznosti će otvoriti mogućnost i drugim stranama zainteresovanim da otežaju referendum i učine ga neizvjesnijim - rekao je Jovićević radiju “Slobodna Evropa”.

  Mandić: Preporuke šalju režim u prošlost

  Predsjednik SNS-a Andrija Mandić ocijenio je da je Đukanovićev projekat razbijanja zajedničke države otpremljen u prošlost preporukama VK.
  - Mogu oni još koji dan lagati sebe da nije preporučeno to što je preporučeno, ali je stvar očigledna. Svi znaju da je minimalna kvalifikovana većina od 50 odsto registrovanih birača apsolutno nedostižna čak i za Đukanovićeve profitere - istakao je Mandić.

  Živković: Ne insistiraju, samo preporučuju

  Lider LP Miodrag Živković ocijenio je da stavovi VK u potpunosti korespondiraju sa rješenjima u crnogorskom Zakonu o referendumu i naglasila da se zalaže za demokratskiji i pravičniji model koji ne definiše tako visok cenzus izlaznosti.
  - VK samo preporučuje ali ne i insistira da odredba o cenzusu u Zakonu o referendumu ostane neizmijenjena - smatra Živković.

  Bećković: Tačka na priču o referendumu

  Potpredsjednik beogradskog Pokreta za očuvanje SCG Matija Bećković smatra da je Venecijanska komisija podsjetila samo na prvo slovo azbuke o referendumu, naime, da bi o sudbini države morao da odluči najmanje jedan glas više od broja upisanih birača.
  - To znači da bi izlaznost morala biti daleko veća. Ako izađe 51 odsto teško je očekivati da će svi glasati za nezavisnost Crne Gore. Uostalom, oni koji su odlučivali o prvom slovu odlučivaće i o ostalima - kaže Bećković. Prema njegovim riječima nije isključeno da i to jedno slovo bude dovoljno da se stavi tačka na priču o referendumu.

  Tadić: Jača diskriminacija

  Predsjednik beogradskog Pokreta za očuvanje SCG akademik Ljubomir Tadić smatra da politika koja podržava secesionizam može odlučiti da uskrati pravo državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji.
  - Odluka da ne glasamo na referendumu je sramna. Zato ćemo morati nešto preduzeti, jer je u pitanju jača diskriminacija ljudi koji sada nemaju pravo da odlučuju o sudbini svoje države - naglašava Tadić.

  Aligrudić: Crnogorskoj vlasti pozlilo

  Visoki funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić kazao je da je siguran da je crnogorskoj vlasti pozlilo od preporuka VK o referendumskom cenzusu.
  - Mislim da je preporukama VK Đukanoviću postavljena prepreka koja će teško biti dostignuta kada je u pitanju nezavisnost Crne Gore - kazao je Aligrudić agenciji MINA. Osvrćući se na pravo glasa crnogorskih državljana koji žive u Srbiji, on je negirao da je preporukama VK njima zabranjeno izjašnjavanje na eventualnom referendumu u Crnoj Gori.
  - To nije tačno. Koliko sam vidio, oni nijesu zabranili da na referendumu glasaju državljani Crne Gore koji žive van nje, već jednostavno to nijesu postavili kao uslov - rekao je Aligrudić.

  Popović: Sve je jasno

  Predsjednik NS-a Predrag Popović kazao je da su u toj stranci zadovoljni nacrtom preporuka, izuzev one u kojoj se navodi da državljani Crne Gore koji žive van njene teritorije ne bi trebalo da imaju pravo glasa.
  - Zadovoljni smo nacrtom preporuka, naročito stavom da mora doći do konsenzusa i da na eventualnom referendumu građanima treba da bude postavljeno samo jedno jasno pitanje. Sada je jasno da će vlast morati da izmijeni Zakon o referendumu iako uporno tvrde da je on evropski. NS ostaje pri stavu da sa aktuelnom vlašću i Milom Đukanovićem nema direktnih razgovora - kazao je Popović i pozvao EU da preuzme posredničku ulogu koju je prihvatila usvajanjem izmjena Ustavne povelje.

  Rade Bojović: Neće nam EU nametati rješenja

  Koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Rade Bojović kazao je da predstavnici EU mogu prisustvovati dijalogu vlasti i opozicije, ali da ne mogu nametati svoje jednostrane stavove.
  - Crnoj Gori ne treba nikakav arbitar i posrednik sa pozicija favorizovanja jedne strane i nametanja svojih stavova - kazao je Bojović.

 2. #2
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474

 3. #3
  Avatar von BitterSweet

  Registriert seit
  25.11.2005
  Beiträge
  984
  Sramna je odluka da Crnogorci koji zivimo u Srbiji nemamo mogucnost da glasamo na referendumu, a jos je sramnije zadovoljstvo onog Vukovica , koji je to javno rekao. U svakom slucaju stav koji nam stize iz Mlecica je " namerno neodredjen " i ocigledno su ga diktirali Amerikanci. Svi vi morate da shvatite da je Amerima Crna Gora faktor kojim ce manipulisati tokom razgovora o Kosmetu. Ako Kostunica bude principijelan aktivirace ove Djukanoviceve veleizdajnike, kojima su Siptari drazi od njihove rodjene brace koja zive u Srbiji. I samo jos nesto u SAD je formirana Alijansa za novo nezavisno Kosovo , koju je formirao zloglasni Bedzet Pacoli. Ulozeno je dva miliona dolara za njegovo formiranje i iz tih para se finansira kampanja za nezavisnu " dukljansku Crnu Goru ". Vi koji podrzavate neovisnost i glasate za Mila tu cinjenicu morate znate. Dakle gospoda iz DPS i SDP rade za nase najvece neprijatelje i bas njih briga za Crnu Goru.

 4. #4

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  965
  Zitat Zitat von TigerS
  wie geil ist das denn

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.05.2010, 17:30
 2. Zaštita crnogorske tužiteljke
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 13.08.2009, 09:00
 3. Najkra?i put do crnogorske obale
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.07.2009, 13:00
 4. Kraj za crnogorske tablice?
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 09.04.2009, 01:30
 5. Crnogorske Pijesme
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Musik
  Antworten: 16
  Letzter Beitrag: 11.12.2006, 18:31