BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 78 von 243 ErsteErste ... 286874757677787980818288128178 ... LetzteLetzte
Ergebnis 771 bis 780 von 2428

Prozess gegen General Gotovina

Erstellt von Grasdackel, 10.03.2008, 18:07 Uhr · 2.427 Antworten · 117.923 Aufrufe

 1. #771
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.853
  Zitat Zitat von SRBiH Beitrag anzeigen
  Also in ihrer Form dürfte sie wohl am meisten den Kroaten ein Dorn im Auge sein^^ Und uns Bosniern, da ihr uns umschlingt! Den Serben ist eher die Zusammensetzung Kroatiens ein Dorn im Auge (wegen der serbischen Siedlungsgebiete dort)
  Dzevade, ganz einfache Lösung! Svako na svoju stranu, und schon gibt es kein Kobfliktpotenzial mehr! es sei dern das vereinzelte Experten, wie du, imer noch die halbe Welt als Serbien sehen?

 2. #772
  Cvrcak
  Mile Mrkšić - general brani generala koji ga je vojnički porazio

  Bio je svibanj 1995. U Krajini je zavladala panika jer su se mnogi tamošnji stanovnici tek otrijeznili i shvatili da Hrvatska, za razliku od 1991., ima vojnu moć. Veliku. Dio državne tvorevine pobunjenih Srba, Zapadna Slavonija pregažena je u Bljesku. Većina stanovništva bila je toliko šokirana da nisu pomogla nikakva zaustavljanja i jamstva međunarodne zajednice i Hrvatske – izbjegli su u BiH, u Republiku Srpsku. U Beogradu je Milan Martić, lider pobunjenika, histerično tražio pomoć svemoćnog Slobodana Miloševića. Srpski je vođa prethodno razgovarao s Momčilom Perišićem, glavnim vojnim liderom Miloševićeve Jugoslavije. Zaključili su da je Martić “potpuno poludio”. Kao odmazdu za gubitak Zapadne Slavonije ispalio je rakete na Zagreb.

  Milošević i Perišić skovali su plan – Republika Srpska je stabilizirana, tu stvari dobro stoje, ali treba spašavati Krajinu. U uspaničeni Knin i raspadajuću Krajinu morali su poslati svog jakog čovjeka, da spasi što se spasiti može. Izbor pada na Milu Mrkšića, general potpukovnika, odabranog i dokazanog ratnika. Mrkšić je podrijetlom Srbin iz Hrvatske, cijene ga kao ratnika i dobro će “sjesti” krajišnicima, procjenjuje Beograd. No, u prvim razgovorima Mrkšić se ne da. Ne odlazi mu se iz Beograda u kninski kaos. Lome ga, pritišću izravno i dugim telefonskim razgovorima pa je zov srbijanskog vožda Miloševića prejak za tog klasičnog jugoslavenskog generala. Mrkšića vode u Borovo Selo na krajinsku skupštinu, gdje ga izabiru za zapovjednika vojske RSK. Slavlja nema, kolona automobila već čeka Mrkšića.

  – Idemo u Karađorđevo, čeka vas drug Milošević – rekoše mu. Za dva sata Milošević mu analizira kako su hrvatske snage već previše ojačale i ne može ih se više vojno pobijediti. – Imaš vremena do 11. mjeseca da stabiliziraš vojsku, a politički trebaš uvjeriti narod, vojsku i političare u Krajini da shvate kako će ostati u sastavu Hrvatske, u nekom suživotu...

  Osuđen za Ovčaru
  Kao nevoljki svjedok obrane hrvatskog generala Ante Gotovine! Gotovininu obranu vode dva Amerikanca, etnički Hrvat Luka Mišetić i Greg Kehoe, specijalac koji je obavio nekoliko izuzetnih poslova za američki State Department. Uza sve to još i bivši, dugogodišnji tužitelj Haaškog suda. Njihova taktika obrane potpuno je iznenadila, pomalo i izbezumila i inače u procesu hrvatskim generalima zbunjene tužitelje.

  Kao svjedoke obrane, Mišetić i Kehoe počeli su dovoditi visokopozicionirane Srbe. Prvo agenta vojnoobavještajne službe JNA Slobodana Lazarevića, koji je hladno i iscrpno obznanio kako je Beograd manipulirao krizom i tjerao hrvatske Srbe u sukob, pa ih potom napustio u najtežem trenutku. No, glavno je iznenađenje nastupilo ovih dana kada je obrana od suda zatražila da na klupu za svjedoke sjedne – general Mrkšić. Samo mjesec dana prije Mrkšiću je, u procesu protiv “vukovarske trojke”, bila potvrđena drugostupanjska i konačna presuda, kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog “pomaganja u ubojstvu 200 Hrvata na Ovčari”. Sud je u obrazloženju presude kazao da je Mrkšić propustio zaštititi zarobljene Hrvate, da je povukao Šljivančanina i njegove vojne policajce iz osiguranja i time Hrvate svjesno prepustio paravojsci i – masakru. Mrkšiću, sada dok čeka da vidi u koju će državu biti upućen na odsluženje kazne ratnog zločinca, prema vlastitom priznanju, nije više ni do čega, osim do “posjeta kćeri i zeta”.

  Nije želio svjedočiti, no dobio je tzv. sub poenu, obvezujući nalog suda, i morao se pojaviti u sudnici. No, kada je počeo svjedočiti, vrlo brzo se zainteresirao, shvatio je da je ovo vojnička priča, u njemu se probudio profesionalac i počeo je tumačiti, pogledavajući prema hrvatskom generalu Gotovini, udaljenom samo nekoliko metara od njega, svoje dojmove o akcijama Gotovine. Nije ga želio braniti, no ovako, samo govoreći istinito što se zbivalo, već nakon dva dana svjedočenja (koje će potrajati tjedan dana) uvelike je “prokrčio” put obrani Gotovine. I rušenju cijelih dijelova optužnice protiv hrvatskih generala.

  Neslavan kraj
  Istog tog svibnja 1995. Ante Gotovina već je general HV-a i ostvaruje koncepciju RH i međunarodne zajednice – ključnu pobjedu nad agresivnim srpskim snagama ostvariti u BiH. Mrkšićeve i Gotovinine snage prvi se put izravno sukobljavaju oko Dinare, pa je uslijedila Oluja. Gotovina pobjeđuje.

  – Naravno da je prvo gađan moj štab, svaki bi vojnik to prvo napravio, i ja bih to napravio, znao sam to, izmakao sam se – svjedočio je Mrkšić o Gotovininu napadu na Knin. Kasnije je i upitao: – I danas me interesira: kako vam je uspjelo tako precizno gađati tako male ciljeve artiljerijom? Gotovini je pobjegao osmijeh.

  Zato što to ostaje njegova vojna tajna, a vjerojatno i zato što je njegov izravni protivnik, general i zapovjednik srpskih snaga posvjedočio da Gotovina nije, kao što u optužnici stoji, “neselektivno” granatirao. U svom dosadašnjem svjedočenju Mrkšić je potukao i tezu da su krajinski Srbi bježali zbog granatiranja, jer je evakuacija vojske i civila naređena iz vojničkih razloga – da ne ostanu odsječeni. Nakon gubitka rata, Mrkšić se nije usuđivao odmah vratiti u Beograd jer su ga optuživali da je kriv za vojni poraz. Nisu shvatili da je snage iz Obrovca i Benkovca morao povući kako ne bi ostali odsječeni. Ipak je prešao Drinu i “završio u kućnom pritvoru”. Retroaktivno je umirovljen i “završio je radeći na zelenoj pijaci u Beogradu”.

  Gotovina je pobjednički završio rat, bio je godinama na najvišim vojnim funkcijama, završava školovanje u SAD-u, no slijedi optužnica, bijeg i uhićenje. Već je više od tri godine u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu. Tamo se još nalazi i Mrkšić. Koji je Gotovininoj obrani u sudnici i zahvalio riječima: – Hvala vam što ste me pozvali, nosio sam ovo u sebi 15 godina...
  Mile Mrk?i? - general brani generala koji ga je vojni?ki porazio

 3. #773
  Grasdackel
  Wollte ich auch schon posten.
  Aber .... na ja.

 4. #774
  Vukovarac
  Zitat Zitat von SRBiH Beitrag anzeigen
  Also in ihrer Form dürfte sie wohl am meisten den Kroaten ein Dorn im Auge sein^^ Und uns Bosniern, da ihr uns umschlingt! Den Serben ist eher die Zusammensetzung Kroatiens ein Dorn im Auge (wegen der serbischen Siedlungsgebiete dort)
  Der Bezug auf die Form war nicht auf die Landesform gemeint sondern auf den Status des Landes
  d.H. vielen ist ein UNABHÄNGIGES Kroatien ein Dorn im Auge....warum auch immer

 5. #775
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  64.853
  Die Gerechtigkeit wird siegen und Gotovina freikommen!

 6. #776
  Avatar von Grobar

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.644
  Zitat Zitat von Cvrcak Beitrag anzeigen
  Mile Mrkšić - general brani generala koji ga je vojnički porazio
  Das der eine Kriegsverbrecher den andern "verteidigt" wundert mich so gar nicht.

 7. #777

  Registriert seit
  30.05.2009
  Beiträge
  5.328
  Zitat Zitat von michelangelo Beitrag anzeigen
  Die Gerechtigkeit wird siegen und Gotovina freikommen!
  Du widersprichst dir

 8. #778
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Grobar Beitrag anzeigen
  Das der eine Kriegsverbrecher den andern "verteidigt" wundert mich so gar nicht.
  Nije želio svjedočiti, no dobio je tzv. sub poenu, obvezujući nalog suda, i morao se pojaviti u sudnici. No, kada je počeo svjedočiti, vrlo brzo se zainteresirao, shvatio je da je ovo vojnička priča, u njemu se probudio profesionalac i počeo je tumačiti, pogledavajući prema hrvatskom generalu Gotovini, udaljenom samo nekoliko metara od njega, svoje dojmove o akcijama Gotovine
  Er hat ihn nicht verteidigt sondern er musste als Zeuge aussagen, was er auch tat ohne zu luegen.

  I danas me interesira: kako vam je uspjelo tako precizno gađati tako male ciljeve artiljerijom? Gotovini je pobjegao osmijeh.
  Kriegsverbrecher

 9. #779
  Avatar von Grobar

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.644
  Zitat Zitat von Cvrcak Beitrag anzeigen
  Kriegsverbrecher
  Ja, was sonst?
  Gut 200 000 Leute vertrieben.
  Als Oberbefehlshaber muss er natuerlich dafuer geradestehn da er die Verantwortung dafuer traegt.

 10. #780
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Grobar Beitrag anzeigen
  Ja, was sonst?
  Gut 200 000 Leute vertrieben.
  Als Oberbefehlshaber muss er natuerlich dafuer geradestehn da er die Verantwortung dafuer traegt.
  Eksplozija sukoba 1990.

  Odlučna politička, pa onda vojna podrška Srbima iz Hrvatske od strane Miloševića i JNA dovele su do eksplozije sukoba. Naterana u defanzivu, hrvatska vlada je Srbima ponudila kulturnu autonomiju i lokalnu samoupravu i obavezala se, pod međunarodnim pritiskom, da će poštovati prava manjina. Ali te ponude su se istopile od proleća 1990, u atmosferi pojačane svakodnevne konfrontacije srpske manjine sa hrvatskom državom. Na usvajanje novog hrvatskog ustava u decembru 1990, Srbi u Krajini reagovali su otcepljenjem od Hrvatske i oružanim otporom koji je ubrzo prerastao u otvoreni građanski rat.

  Decentralizacija Jugoslavije postala je nerealna i Milošević se posvetio stvaranju velikosrpske države. Srpski ustav, usvojen u rano leto 1990, sadržao je iste nacionalno-državne atribute kao i ustavi Hrvatske i Slovenije. Ali dok se Tuđman, budući da mu je vojna pozicija bila slaba, u javnim nastupima uzdržavao od huškanja na rat i pominjao mogućnost revizije granica, na primer na štetu BiH, vođa Srba Milošević sasvim otvoreno je govorio o novom povlačenju granica u slučaju raspada Jugoslavije. Buduća srpska država po njemu je trebalo da zauzima sve oblasti u kojima žive Srbi, kao većina ili manjina. Realizacija tog programa značila je rat.

  Pe??anik - Istorija Srbije od 19. do 21. veka
  Serben die Heute zurueck nach Kroatien kommen sagen selber das die Ausrufung einer Krajina eine dumme Idee war und am Ende nur von Serbien(Milošević) veraten worden sind.

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.03.2010, 20:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.11.2009, 19:00
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.11.2009, 18:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.09.2009, 19:30
 5. Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 14.11.2004, 21:51