BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Pukanic Mord aufgeklärt?

Erstellt von cro_Kralj_Zvonimir, 02.11.2008, 00:09 Uhr · 1 Antwort · 444 Aufrufe

 1. #1
  cro_Kralj_Zvonimir

  Pukanic Mord aufgeklärt?

  Našli DNK glavnog atentatora Piše: Dušan Miljuš
  Foto: Neja Markičević/Cropix

  Bivši pripadnik ‘crvenih beretki’ hodao je oko kilometar s kacigom nakon što je ostavio skuter s eksplozivom, ali nije vidio kameru koja ga je snimila

  ZAGREB - Željko Milovanović (42), bivši pripadnik “crvenih beretki”, skinuo je kacigu u prostoru u kojem je postojala nadzorna kamera koja ga je snimila a da toga nije bio svjestan. To je bila jedna od ključnih karika u otkrivanju jednog od članova “zločinačke skupine” koja je osumnjičena za ubojstvo Ive Pukanića, suvlasnika Nacionala, i Nike Franjića.

  Policija RS na tragu Želju Milovanoviću

  Hadžić predao bombu uoči samog atentata

  Milovanović je nakon što je u četvrtak 23. listopada u 12.40 sati ostavio skuter s paklenom napravom parkiran u središtu Zagreba bio vrlo oprezan. Oko kilometar od mjesta zločina hodao je s kacigom na glavi. No, nije primijetio kameru koja ga je snimala dok je skidao kacigu. U otkrivanju Milovanovića policiji su puno pomogli i građani.

  Kako se dijelio novac

  Klikni za uvećanje slike
  No, velik dio posla obavili su i forenzičari koji su na mjestu zločina našli DNK tragove osobe za koju se pretpostavlja da je aktivirala bombu. Sada se čekaju uzorci sumnjiva dvojca iz Srbije kako bi se usporedili njihovi DNK uzorci, kao i uzorak DNK Elvisa Hadžića iz V. Kladuše, koji se na dan atentata sastao sa Matanićima u Zagrebu. Vještačenje bi trebalo pripomoći saznanju tko je aktivirao bombu..

  Policije je još došla i do saznanja da je za ubojstvo Ive Pukanića plaćeno oko 150.000 eura, a u daljnjem tijeku istrage će se ustanoviti raspodjela novca među osumnjičenim pripadnicima “zločinačke skupine”.

  Zasad još nema nikakvih konkretnih činjenica koje bi Sretena Jocića, srbijanskog “kuma”, dovodile u vezu s ubojstvom Ive Pukanića. Jedino što ga povezuje s atentatom na Pukanića je činjenica da se, prema saznanjima srbijanskih obavještajnih službi kojima raspolažu i hrvatske, Slobodan Boba Đurović u srijedu oko 17 sati sastao s Robertom i Lukom Matanićem u Lipovcu, kada su i uhićeni.

  Matanić: Ne bih to napravio

  Privođenje Luke Matanića
  Robert Matanić (31) pokajao se što je bio dio skupine koja je sudjelovala u likvidaciji Ive Pukanića i Nike Franjića. No, što to konkretno zna, Matanić još ne želi otkriti. Ali policija ima konkretne dokaze koji pobijaju njegovu tvrdnju da je samo nabavio skuter i predao ga Milovanoviću.

  - Žao mi je što se to dogodilo i što su okolnosti mene posredno uključile u taj slučaj. Da sam znao, ne bih to napravio - pokajao se Matanić, koji je izražio želju da vidi majku Milku koja živi u Udbini i djevojku Andrijanu koja je bila uhićena u Novom Zagrebu u četvrtak popodne i koja je puštena nakon ispitivanja u policiji. No, zasad od tog susreta neće biti ništa.

  Matanić je i policiji i istražnom sucu rekao tko je od njega naručio skuter na kojem je bio postavljen eksploziv. To je Željko Milovanović (42) iz Belog Manastira, bivši pripadnik “crvenih beretki” kojima je zapovijedao Milorad Luković-Legija, organizator atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Za njim traga i Interpol zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom Domovinskog rata. Milovanović je i identificiran kao osoba koja je u četvrtak 23. listopada u 12.47 sati dovezla skuter u dvorište Nacionala u Palmotićevoj 3 i ostavio ga pokraj Pukanićeva Lexusa. “Zločinačka skupina” nastavila je pratiti Pukanića i u 18.27 netko od njih je aktivirao bombu. .

  Tragaju za još jednim

  Matanić sa sebe skida krivnju za ubojstvo Pukanića i tvrdi da nije znao za što je pribavio skuter. Učinio je to, kazao je istražnom sucu, kao protuuslugu Milovanoviću i Guduriću koji su mu u Srbiji plaćali odvjetnika dok je bio u zatvoru nakon što je uhićen 27. velječe 2005. godine.

  Ilica 130, stan kojeg su Pukanićeve ubojice iznajmile nalazi se samo nekoliko kućnih brojeva dalje od stana koji je majka Mirjane Pukanić oporučno ostavila svojoj unuci Sari. Budući da je posljednjih sdam mjeseci Mirjana Pukanić očekivala razvod, krivajući se na nepoznatoj adresi u sigurnoj kući, tu je Ivo Pukanić u trenutku smrti stanovao sam s kćerkom Sarom.
  Petrinjska 4, ubojice su koristile unajmljeni stan iznad Ritz bara, na potezu od Trga bana Jelačića prema Županijskom sudu, točno iznad kafića koji je omiljeno sastajalište privatnih odvjetnika, sudaca i novinara.
  Inače, policija već nekoliko dana intenzivno traga i za muškarcem iz Zagreba kojeg se također dovodi u vezu Pukanićevim ubojstvom. Policija je ustanovila da su se Matanići na dan ubojstva Pukanića u Zagrebu susreli s Elvisom Hadžićem, koji je boravio u stanu u Petrinjskoj 4. Pripreme za atentat počele su oko mjesec dana prije izvršenja, iznajmljena su dva stana, u Ilici nasuprot stanu Pukanićevih i u Petrinjskoj 4.

  [h4]Likvidacija je naručena ljetos[/h4]
  Petorica okrivljenih za teško ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića bit će prekosutra opet ispitani nakon što je USKOK protiv njih podnio istražni zahtjev za teško ubojstvo Ive Pukanića, suvlasnika NCL grupe i šefa marketinga Nike Franjića. Osumnjičeni su bratići Robert (31) i Luka (24) Matanić, Amir Mafalani (26) i Željko Milovanović (42), te državljanin Srbije Bojan Gudurić (27), od kojih su posljednja dvojica još uvijek u bijegu. Motiv je bio koristoljublje, a osim za teško ubojstvo osumnjičeni su i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje u tzv. “zločinačku organizaciju”.

  Prema navodima iz istražnog zahtjeva, Pukanićeva likvidacija naručena je sredinom godine, nakon čega je R. Matanić počeo s pripremama, a Milovanović i Gudurić, inače pripadnik novosadske pljačkaške skupine, zbog toga su došli u Zagreb. Matanići i Mafalani su im našli smještaj, pratili su Pukanića zbog čega su iznajmili stanove u Petrinjskoj 4 i nasuprot Pukanićeva stana u Ilici. Istražni sudac, mr Boris Ivančić, odredio im je jednomjesečni pritvor, a pritvor je određen i Milovanoviću i Guduriću. U petak navečer su privedeni i Slobodan Bobo Đurović (54), državljanin Crne Gore i Milenko Kuzmanović, državljanin Srbije (25) koje se sumnjiči da su bili pomagači. (Dušan Miljuš)
  Našli DNK glavnog atentatora - Jutarnji.hr

 2. #2

  Registriert seit
  12.04.2007
  Beiträge
  16.107
  Einen Dreck ist es aufgeklärt , solange man nicht die auftrag geber hat.

Ähnliche Themen

 1. Urteilsspruch im Fall Pukanic
  Von Hrvatska im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 6
  Letzter Beitrag: 05.11.2010, 03:18
 2. Mord mit Ansage.....
  Von rockafellA im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 17
  Letzter Beitrag: 13.04.2009, 19:06
 3. Sport ist Mord
  Von baduglyboy im Forum Sport
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 04.02.2009, 14:11
 4. Mord in Bosnien
  Von IbishKajtazi im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 31.05.2008, 20:32
 5. der mord an einem kosovo-serben aufgeklärt
  Von drenicaku2 im Forum Politik
  Antworten: 15
  Letzter Beitrag: 11.07.2006, 16:23