BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 5 12345 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 42

Putin kommt nach Serbien, wieder einmal...

Erstellt von Mastakilla, 06.03.2011, 00:36 Uhr · 41 Antworten · 3.352 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Putin kommt nach Serbien, wieder einmal...

  Putin u Srbiji 23. marta

  Zašto dolazi ruski premijer

  I Rusija i Srbija su doživele svojevrsno preobraženje: odrekle su se socijalističkog sistema, prošle kroz političku, ekonomsku i socijalnu krizu


  Foto Fonet

  Predstojeći dolazak u Beograd predsednika Vlade Ruske Federacije Vladimira Putina, najavljen za 23. mart, ubrzano se pretvara u događaj posebnog karaktera. Nije Putin ni prvi ni poslednji visoki ruski zvaničnik koji posećuje našu prestonicu, uostalom, on je ovde već boravio 2001, i to kao šef ruske države, pa ipak se mnogi pitaju: zašto dolazi baš sada? Ispada tako da se ovaj dolazak, i pre no što se desio, pretvorio u strateški događaj u srpsko-ruskim odnosima, u osvit proleća 2011.
  Kao što rekosmo, aktuelni ruski premijer je već boravio u Beogradu, polovinom juna 2001, a domaćin mu je bio predsednik tadašnje Jugoslavije Vojislav Koštunica. Bila je to dvodnevna poseta, veoma važna za odnose dve strane. Putin je u to vreme već pokrenuo ekonomski, socijalni i vojni oporavak Rusije koju mu je ostavio prethodnik Boris Jeljcin. U Jugoslaviji je priča bila drugačija. Posle promena 5. oktobra, zemlji je bila potrebna svaka podrška iz inostranstva, posebno velikih sila. Podsetimo, Vojislav Koštunica je za svoju prvu posetu jednoj stranoj prestonici (2000), u smislu bilateralne saradnje, izabrao upravo Moskvu, gde se i sreo sa Putinom.
  Od tada je mnogo šta došlo na svoje mesto, ali je mnogo šta i drugačije.
  Jugoslavija (makar i onako umanjena samo sa Srbijom i Crnom Gorom) više ne postoji. S druge strane, Rusija je, u međuvremenu, povratila status svetske supersile, sa SAD je nedavno postigla (kakav-takav) novi Dogovor o neširenju strateškog naoružanja (START), Evropu je učinila značajno zavisnom od svojih energenata, široko je otvorila puteve saradnje sa azijskim državama, posebno Kinom. Putin već tri godine nije predsednik nego premijer...
  Srbija ovog marta nije pred direktnim političkim pritiskom od strane Zapada, kao što je bila prilikom posete šefa ruske države Dmitrija Medveda (20. oktobra 2009), kada nam je ruska politička podrška povodom Kosova bila i te kako važna. Znači, stekli su se svi uslovi da se učesnici srpsko-ruskog susreta na miru posvete dogovorima koji bi mogli da donesu konkretnu ekonomsku dobit i jednoj i drugoj strani.
  A u tom segmentu i ima najviše prostoru za konkretna poboljšanja. U odnosu na prethodni period, srpski izvoz u Rusiju je u protekloj godini povećan za 53 odsto (iznosio je oko 570 miliona dolara). Ovo ne kazuje toliko da smo uradili mnogo, nego da pre toga nismo radili gotovo ništa. Kretanje robe u suprotnom smeru, međutim, mnogo je dinamičnije. Kako kazuju podaci, u tom pogledu smo u manjku dobrih – milijardu i šesto miliona dolara (američkih).
  Srbija se u svojoj spoljnoj politici opredelila za takozvana četiri stuba koji uključuju Rusiju, SAD, Kinu i Evropsku uniju. Ipak, na bilateralnom planu, i za Rusiju i za Srbiju zajednički partner od posebnog značaja jeste – Nemačka. Premijer Putin je odnose sa tamošnjim kolegama gradio godinama i podigao ih na strateški nivo. Za Srbiju je čvršća saradnja sa Nemačkom najsigurnija karta za ulazak u EU.
  Nema sumnje da se interesi Rusije i Srbije u mnogo čemu poklapaju, ne samo iz tradicionalnih, religijskih, kulturnih i poslovnih razloga. Obe zemlje su doživele svojevrsno preobraženje: odrekle su se socijalističkog sistema, prošle kroz političku, ekonomsku i socijalnu krizu. Ratovi na Kavkazu, na bivšim jugoslovenskim prostorima i Kosovu ostavili su duboke tragove na obe strane. To je kao posledicu izrodilo ekstremizam, korupciju, nepoverenje u državu kao instituciju...
  Još je jedna činjenica važna. Rusija nije priznala nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova. Svojim autoritetom uticala je na mnoge države da učine isto. Ali, kosovski slučaj je Moskvi na neki način ukazao na činjenicu da „dvojni standardi” u međunarodnim odnosima više nisu – „zabranjeno voće”. Povraćeno je poverenje u sopstveni status „supersile“. Odluka predsednika Medvedeva da u avgustu 2008. vojno interveniše u gruzijskim pokrajinama Južnoj Osetiji i Abhaziji umnogome je, upravo zbog prethodnog kosovskog slučaja, naišla na mlaku reakciju zapadnih zemalja.
  Možda smo se upravo opterećeni navedenim problemima iz bliske i davnije prošlosti, ovog puta u vezi sa predstojećom Putinovom posetom, opredelili za – glamur. A da li će ruski premijer, kao što se govorka, zaista odgledati neku utakmicu „Crvene zvezde“, čiji je pokrovitelj „Gasprom“, da li će tražiti od Srbije da odustane od učlanjenja u NATO, da li će tražiti nove olakšice za „Lukoil“, bržu izgradnju našeg dela gasovoda „Južni tok“... možda ćemo saznati 23. marta.
  Slobodan Samardžija
  ----------------------------------------------------------
  KARLOV UGAO
  . Putinu ćemo skresati u lice... Da najviše volimo majčicu Rusiju.
  . Okej, Rusija je kul.
  . Samo da naši političari ne zaridaju. Moskva suzama ne veruje.
  . Rusija nema cara, ali Putin ga zamenjuje u opasnim scenama.
  . Evroskeptici kliču: Ura, Rusi dolaze! A europejci: Jao, dolaze Rusi!
  . Dva imenjaka će razgovarati o putnoj privredi. Vladimir Putin i Mrka Autoputin.
  . Približavamo se NATO. Dolaze nam kolege iz Prijateljstva za mir.
  . Mnogi trljaju ruke: dolaze Rusi, pašće rublje.
  . Majčica nas nije branila kad nas je Ujka Sem tukao. Brat je brat.
  . Tito je Staljinu rekao odlučno ne. Mi ćemo sada reći odlučno: Može da bidne, ali ne mora da znači.
  . Rusi nam poručuju: Braćo, NISte sami!

  Dragutin Minić


  objavljeno: 06.03.2011

 2. #2
  Pitbull
  doce da nam lice jajca evo ti ga na putin

 3. #3
  Kelebek
  Um das Gas abzudrehen?

 4. #4
  Babsi
  Tito je Staljinu rekao odlučno ne. Mi ćemo sada reći odlučno: Može da bidne, ali ne mora da znači.

 5. #5
  Avatar von Lilith

  Registriert seit
  15.04.2010
  Beiträge
  20.081
  Zitat Zitat von CAPO Beitrag anzeigen
  Um das Gas abzudrehen?
  Wenn du auf die Ukraine anspielst, beschäftige dich mal bitte mit dem Hintergrund Die Welt ist nicht schwarz-weiß, Guten Morgen!

 6. #6
  Emir
  Zitat Zitat von Pitbull Beitrag anzeigen
  doce da nam lice jajca evo ti ga na putin

 7. #7

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Das hier finde ich am besten:

  "Rusi nam poručuju: Braćo, NISte sami!"


 8. #8
  Emir
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Das hier finde ich am besten:

  "Rusi nam poručuju: Braćo, NISte sami!"

  So wahr ... haben so viel für Serbien getan ...

  ps. ich weiß was du sagen wolltest...

 9. #9
  Kelebek
  Zitat Zitat von Lilith Beitrag anzeigen
  Wenn du auf die Ukraine anspielst, beschäftige dich mal bitte mit dem Hintergrund Die Welt ist nicht schwarz-weiß, Guten Morgen!
  Wer schaltete den Gas 2009 in Serbien ab?

 10. #10
  Bendzavid
  übersetzung+zusammenfassung wäre nett

Seite 1 von 5 12345 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 64
  Letzter Beitrag: 15.09.2011, 19:17
 2. Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 16.06.2011, 12:50
 3. Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 22.10.2010, 23:01
 4. Salma Hayek kommt nach Serbien
  Von Serbian Eagle im Forum Balkan im TV
  Antworten: 50
  Letzter Beitrag: 13.01.2010, 01:31
 5. wieder einmal draskovic....
  Von MIC SOKOLI im Forum Politik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 31.03.2006, 15:31