SARAJEVO - Konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH održana je juče u Sarajevu, a dužnost kolektivnog šefa države preuzeli su Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić.


Inauguracija članova Predsjedništva BiH održana je pred brojnim zvanicama iz diplomatskog kora u BiH, te predstavnicima vjerskih zajednica, međunarodnih i domaćih institucija.

Nakon što je predsjednik Centralne izborne komsije BiH Branko Petrić uručio sertifikate koji potvrđuju da su ovi kandidati osvojili mandate na opštim izborima, novoimenovani članovi Predsjedništva BiH položili su svečanu zakletvu. U narednih osam mjeseci predsjedavajući Predsjedništva BiH biće Nebojša Radmanović, koji je nakon polaganja zakletve kazao da ovu funkciju shvata kao obavezu prema biračima iz RS koji su ga izabrali, ali i prema svim građanima BiH, te da će učiniti sve da tu obavezu i ispuni.

"Predsjedništvo je po sadašnjem Ustavu najvažnija institucija u BiH. To je činjenica koja zahtijeva ozbiljnost, principijelnost, odgovornost, viziju. Nije vrijeme da danas ocjenjujemo da li je tako bilo, ali jeste vrijeme da danas kažemo da tako treba da bude. Tako doživljavam funkciju člana Predsjedništva BiH", kazao je Radmanović, dodajući da BiH mora krenuti krupnim koracima naprijed i tako će postati stvarni dio Evrope.

"Evropska unija treba i zbog svog daljeg razvoja da pomogne svoj jugoistočni dio. Ta pomoć mora biti dobronamjerna, bez pogrešaka, bez brzih, nedovoljno osmišljenih poteza. U prošlosti je bilo grešaka, Evropa ih je skupo plaćala, a najviše mi koji ovdje živimo", naglasio je Radmanović i dodao da se treba usmjeriti na brzi ekonomski razvoj u BiH, uz stvaranje međusobnog povjerenja i osudu svih zločinaca, kako bi se ubrzao proces pomirenja.

Haris Silajdžić u svom obraćanju naglasio je da su protekli izbori pokazali da je BiH zrela za punu demokratiju.

"Građani BiH prevazišli su političko uređenje koje uokviruje njihove živote. Pitanje kako reformisati postojeći sistem i uskladiti ga sa potrebama i aspiracijama BiH otvoreno je i treba ga rješavati uz puno učešće građana i svih subjekata zainteresovanih za budućnost BiH", kazao je Silajdžić, naglasivši potrebu pomoći međunarodne zajednice u ovom procesu.

Silajdžić se osvrnuo i na ulogu susjednih zemalja u političkom životu BiH, te naglasio da je samo politika nemiješanja u unutrašnje stvari susjednih zemalja način za razvijanje prijateljskih odnosa.

"Nažalost, moramo reći da smo svjedoci povremenog miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, kao da i lekcije iz prošlosti nisu dobro naučene. Najbolje je da se svi okrenemo rješavanju vlastitih problema. Ako se budemo ponašali dobrosusjedski, onda nas granice neće razdvajati, nego spajati. Država BiH želi biti dobar susjed i konstruktivan član evropske i svjetske zajednice", istakao je Silajdžić posebno naglasivši odnos bh. institucija prema dijaspori za koju smatra da je zanemarena, te da ona predstavlja značajan potencijal za budućnost BiH.

Željko Komšić pozvao je sve građane BiH da podrže njegove napore da BiH postane demokratska, civilizovana i napredna država, u kojoj niko neće biti diskriminisan.

"Kao do sada najmlađi izabrani član Predsjedništva BiH, pripadam generaciji uništene mladosti ove zemlje i u potpunosti sam svjestan i razumijem da mladi žude za boljim životom i većina njih žele napustiti BiH. Učiniću sve da se to promijeni", kazao je Komšić, naglasivši da budućnost BiH leži u odupiranju trenutnim strahovima.

"Kao pripadnik hrvatskog naroda u BiH, znam šta znači biti u brojčanoj manjini. Međutim, BiH u svoj svojoj ljepoti je država na čijem svakom dijelu je neko negdje u manjini", naglasio je Komšić i obećao da će se boriti da se to promijeni, te da će biti predstavnik svih građana ove zemlje.

"Obećavam da će BiH nastaviti biti privržena borbi protiv globalnog terorizma, kao najvećeg zla modernog doba, ma gdje i bez obzira pod kojom maskom i izgovorom nastupao", kazao je Komšić.

Bivši članovi Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, Borislav Paravac i Ivo Miro Jović nakon inauguracije novog saziva kolektivnog šefa države čestitali su svojim nasljednicima.

Inauguraciju pratilo 40 medijskih kuća
Inauguraciju članova Predsjedništva BiH, institucije koja je prva konstituisana nakon izbora, pratilo je 40 medijskih kuća, potvrđeno je u Informativnoj službi Predsjedništva BiH. Zbog velikog odziva medija, ali i prisustva oko 100 zvanica, bilo je otežano pratiti zbivanja na mjestu gdje je vršena primopredaja dužnosti. Kontakti sa novim članovima Predsjedništva BiH bili su onemogućeni i nakon inauguracije, kada su sve prisutne zvanice bile pozvane na koktel u jednom od salona Predsjedništva BiH.

Bez prisustva kardinala Puljića
Inauguraciji novog saziva Predsjedništva BiH prisustvovao je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić, mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj, ali među prisutnima nije bilo nadbiskupa vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića, umjesto kojeg je su pisustvovali velikodostojnici Katoličke crkve u BiH.

Čestitke iz Evropske komisije
Žoze Manuel Baroso, predsjednik Evropske komisije, uputio je juče čestitku novoizabranim članovima Predsjedništva BiH. Baroso je poželio uspješan rad tročlanom Predsjedništvu BiH i ponovo potvrdio evropsku perspektivu BiH, te pozdravio razvoj još tješnjih odnosa između BiH i Evropske komisije.

"Vjerujem da će vaše aktivno djelovanje tokom mandata pomoći BiH da ispuni prioritete Evropskog partnerstva i značajnog napretka na svom putu ka EU. U ovom kontekstu, iskreno se nadam da će BiH uskoro napraviti neophodne korake kako bi mogla zaključiti pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Možete računati na našu punu podršku kako biste taj cilj i ispunili", poručio je Baroso.


Avion Vlade RS zbog kvara vraćen na banjalučki aerodrom
G. Maunaga

06.11.2006 22:08

BANJALUKA - Avion Vlade RS, kojim su premijer RS Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić i predsjednik parlamenta BiH Nikola Špirić putovali u Sarajevo, vratio se samo malo poslije polijetanja na banjalučki aerodrom Mahovljani zbog tehničkih problema.


Dodik, Špirić i Radojičić krenuli su na inauguraciju Predsjedništva BiH. Kako saznaju "Nezavisne", avion je iznad Travnika počeo da gubi snagu i da ponire, a nestalo je i struje. Nakon toga pilot je vratio avion u Banjaluku gdje je prinudno sletio.

"Na pola puta osoblje je utvrdilo da u avionu postoje neki tehnički problemi, vjerovatno sa elektronikom, pa je avion vraćen u Banjaluku", potvrdio je Igor Radojičić.

Velimir Bobić, direktor Aerodoma Banjaluka, potvrdio je da je avion Vlade RS zbog kvara juče ujutro morao da se vrati sa leta za Sarajevo na aerodrom Mahovljani. On je rekao da o uzrocima i vrsti kvara ne može da govori, jer to tek treba da se ispita.

Sreten Ilić, direktor Vazduhoplovnog servisa i pilot aviona, rekao je da avion jeste zbog manjih tehničkih problema vraćen sa leta Banjaluka - Sarajevo na polazni banjalučki aerodrom, ali da "tome ne bi trebalo pridavati značaj jer se ne radi o incidentu nego o redovnoj proceduri".

"Sve je u redu, ništa značajno za vas nije se desilo, niko nije povrijeđen. Ne radi se ni o kakvom incidentu, nego o vašem neshvatanju terminologije i problematike", rekao je Ilić dodajući da je ovaj avion posljednji put servisiran prošle godine.

On je rekao da je "avion sada na zemlji i ispravan" i da ima novi let za petnaest minuta istim avionom i da mediji samo traže skandale kojih nema, posebno "Nezavisne" i RT RS.

Dejan Todorović, direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu, rekao je da je pilot obavijestio kontrolu leta da ima problema sa letjelicom, nakon čega su sve nadležne službe stavljene u pripravnost.

U posljednjih nekoliko dana ovo je drugi incident koji je imao ovaj avion Vlade RS. Prije 17 dana u avionu se nije upalila signalna lampa koja je trebalo da potvrdi da je spušten prednji točak letjelice. U avionu su bili premijer Dodik i predsjednik RS Dragan Čavić.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, kaže da njegovo ministarstvo nema ingerencije nad avionom, tako da ne postoje ni službe koje su zadužene da vrše inspekciju. "Avion i cijela služba vezana za avion je pod direktnim nadzorom kabineta premijera i predsjednika RS", objasnio je Čubrilović.

Đorđe Ratkovica, direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, rekao je da će biti formirana komisija koja će utvrditi šta je razlog incidenta.


Bosić podnio, a Čavić odbio ostavku
V. Popović

06.11.2006 23:00

BANJALUKA - Zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Mladen Bosić podnio je juče na sjednici Predsjedništva stranke neopozivu ostavku na tu funkciju i zatražio od predsjednika SDS-a Dragana Čavića da podnese ostavku što je on odbio.


Razočarani rezultatima oktobarskih izbora iz Izborne jedinice četiri, u kojoj je SDS najjača, zatražena je ostavka kompletnog rukovodstva partije - predsjednika i njegovog zamjenika i svih članova Predsjedništva. Kako nezvanično saznajemo, na sjednici stranačkog predsjedništva Čavićevu ostavku zatražio je i Boško Šiljegović, potpredsjednik SDS-a.

Govoreći o razlozima zbog kojih je podnio ostavku i zahtjevu da to učini i Čavić, Bosić je rekao da je na konsultativnom sastanku Izborne jedinice četiri iskristalisan stav da rukovodstvo stranke treba da preuzme svoj dio odgovornosti za loš izborni rezultat i da se otvori prostor za stvarnu konsolidaciju stranke.

"Postoji objektivna odgovornost za loš izborni rezultat i zato sam i od Čavića zatražio da podnese ostavku, ali on to nije učinio. Predsjednik SDS-a nije prihvatio soluciju da podnese ostavku, jer smatra da postoji drugi put za oživljavanje stranke i njenu konsolidaciju. SDS je doživjela težak poraz na ovim izborima i pred nama je faza stabilizacije stranke, ali je očigledno da imamo različita mišljenja o tome. Siguran sam da će stranka imati snage da izbjegne dalje turbulencije", kazao je Bosić i dodao da ne namjerava da napusti SDS.

Izjavio je da za ostavkom nije posegao zbog ličnog odnosa prema Čaviću, već zbog budućnosti stranke i traženja mogućnosti izbora najboljih ljudi koji će je dalje voditi.

"Moja ostavka je produkt koncepcijskih razlika i poraza kojeg je SDS imala na izborima", kazao je Bosić.

Prema Statutu SDS-a, kazao je Bosić, ostaće na dužnosti zamjenika predsjednika SDS-a dok ne bude izabran novi.

"Očekujem da se ova situacija razriješi na sjednici Skupštine stranke, zakazanoj za 15. decembar", kaže Bosić.

Kazavši da ne smatra da treba podnijeti ostavku, Čavić je rekao da će to, ipak, učiniti ukoliko to od njega budu tražili najviši organi stranke - Glavni odbor i Skupština stranke.

"Ako od mene zatraže ostavku, naravno da mi ne pada na pamet da unutar stranke svojim neodgovornim potezima proizvodim neodgovornu situaciju", rekao je Čavić i dodao da će poštovati odluku najviših organa stranke.

On je istakao da iz opštinskih odbora SDS-a još nije dobio nikakav zvanični zahtjev za ostavku, ali da je upoznat da je na sastanku odbora iz Izborne jedinice četiri definisan stav da on i cijelo rukovodstvo stranke zbog loših izbornih rezultata treba da podnesu ostavku.

"Svi potpredsjednici imaju obavezu da do 10. novembra dostave mišljenja opštinskih odbora i predlože potrebne mjere zbog loših izbornih rezultata uključujući i zahtjeve za smjenom najvišeg rukovodstva i svoja mišljenja dostave zamjeniku i predsjedniku SDS-a", dodao je Čavić.

Ocijenio je da predstavnici SDS-a hladne glave treba da donose odluke u cilju stabilizacije stranke.

"Zbog jednog voz ne stoji, pogotovo ne zbog mene. Svaku odluku organa stranke ću poštovati i razumijem da zamjenik predsjednika ima drugačije mišljenje. Nismo imali zajedničko mišljenje o ovom pitanju, jer da jesmo iznijeli bismo ga ovdje. Stanje je ozbiljno i o ovoj situaciji ozbiljno će se raspravljati i u opštinskim odborima", kazao je Čavić navodeći da je SDS demokratska stranka i da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje.

Predsjednik SDS-a je istakao da je Skupština stranke po Statutu mjerodavna i jedina ovlaštena da se odredi o bilo kojoj ostavci i da je prihvati ili odbaci.

"Zato ćemo do 15. decembra imati sjednicu Skupštine SDS-a kojoj prethoditi sjednica Glavnog odbora 14. novembra i prije toga još jedna sjednica Predsjedništva na kojoj bi se pripremio izvještaj s mjerama koje treba da budu predložene Glavnom odboru SDS-a", kazao je Čavić.

Upitan zašto zbog lošeg izbornog rezultata SDS-a nije smijenio nikog od članova Predsjedništva stranke, Čavić je kazao da ne postoji statutarna odgovornost da Predsjedništvo donosi odluke o smjenama, već da je to u nadležnosti Glavnog odbora SDS-a. On je kazao da se Predsjedništvo SDS-a usaglasilo da je izborni rezultat loš, da organi SDS-a nose odgovornost i da će najviši organi stranke dati konačni odgovor na unutrašnje odnose u SDS-u.

Raskol u Predsjedništvu
Kako nezvanično saznajemo, na jučerašnjoj sjednici pet članova Predsjedništva SDS-a podržalo je predsjednika stranke Dragana Čavića, naspram četvorice koji su se založili da on podnese ostavku.

Da ne treba podnijeti ostavku s Čavićem su se usaglasili Dušan Stojičić, Borislav Bojić, Vesko Budimčić i Momčilo Novaković. S druge strane, Mladen Bosić, Mićo Mićić, Boško Šiljegović i Branislav Škobo bili su uvjereni da Čavić, zbog loših izbornih rezultata, mora da podnese ostavku.