Načelnik opštine Mrkonjić Grad Zoran Tegeltija izjavio je da su u toku završne pripreme za podnošenje tužbe protiv Hrvatske za nadoknadu materijalne štete koju je regularna vojska te zemlje počinila tokom višemesečne okupacije ove opštine u Republici Srpskoj, od oktobra 1995. do februara 1996. godine.

'Prikupljeni su svi dokazi da je pored ubijanja nedužnih ljudi apsolutno uništena i sva imovina na području ove opštine, čija se vrednost procenjuje na 650 miliona konvertibilnih maraka', rekao je Tegeltija.

Prema podacima Opštinske komisije za procenu ratne štete, regularna vojska Republike Hrvatske i domaće snage Hrvatskog vijeća obrane su na području Mrkonjić Grada potpuno uništile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata. Svi privredni kolektivi su tada opljačkani, odvezene su sve proizvodne mašine, oprema i postrojenja, a celokupni stočni fond je uništen.

Na području Mrkonjić Grada do sada je ekshumirano i identifikovano 219 posmrtnih ostataka ubijenih Srba od kojih je 181 telo pronađeno u samo jednoj masovnoj grobnici, koja je najveća u Republici Srpskoj.

Centar javne bezbednosti Banja Luka je saopštio da je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine prošle sedmice podnesen izveštaj protiv 16 visokih oficira hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane za ratne zločine počinjene nad Srbima na širem području Mrkonjić Grada, Kupresa, Šipova i Jezera.

Tako treba, ima jos nekoliko gradova koji su bili razoreni od HVO & HV kao u akciji "Ljeto95" na Grahovo, Glamoc, Petrovac, Drvar, Crni Lug i jos neka okolna mjesta, znaci sve istocno od Dinare !!