BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 5 von 9 ErsteErste 123456789 LetzteLetzte
Ergebnis 41 bis 50 von 84

Rückkehr der Flüchtlinge und Lage der Serben in Kroatien

Erstellt von Der_Buchhalter, 10.12.2008, 23:07 Uhr · 83 Antworten · 5.095 Aufrufe

 1. #41

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.454
  Zitat Zitat von specialForces Beitrag anzeigen
  HAHAHAHA, Dado Prso ist ein echter Serbe, seine ganze Familie lebt in Beograd.

  die Krajinaforce lebt in Belgrad. Dado in Zadar

 2. #42
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Mnogi povratnici pokusali su, zapoceti kakav-takav novi zivot, ali kod vecine to nije islo. Kada govorimo o urbanim sredinama, glavni problem je imovina i posao. Posla nema, sem ako se preko neke hrvatske veze negdje covjek ne zaposli. Sledeca je stvar, sto su mislili, da su se „remetilackog faktora“ jednom za uvijek rijesili, a onda im se desilo, da na potezu recimo istocne Like-sjeverne Dalmacije imaju ponovo srba, kao politickog faktora. Nema veze, sto su to „lojalni“ ili „urbani“ Pupovcevi srbi, jer jedini dobri za njih, su mrtvi srbi. Evo sjetimo se samo onih lokalnih izbora iz 2005 godine, srbi dosli na vlasti u Plaskom, u Korenici skoro pola, pa eto dodjose i u Krbavskoj dolini, Donjem Lapcu, Srbu, Gracacu, a zamalo da opet dobiju i u Kninu. Nije se vise na tome moglo „suzdrzati“, pa su aktivirane ustaske hijene, da kolju starce, postavljaju bombe i prijete (slucaj onog jadnika kojeg su zaklali u Karinu). A odma se i aktiviraju stare optuznice, tako da se broj povratnika automatski smanji, smisljeni scenario.

  Znam pouzdano jedan slucaj iz Kistanja, odnosno selo Parcica. Tu imas samo tri kuce, bez struje, vode, telefona ili ceste do sela, jednom rijeci, odsjeceni od svijeta. Koliko su se puta zalili HEP-u Zadar, obecavajuci da ce uciniti maksikum, od toga nije bilo nista. „Intervenirali“ su i saborski zastupnici SDSS-a (Pupovac, Stanimirovic i Gajica) a i obavjesten je bio OESS, kako bi zajedno „gurali“ da se problem rijesi. Struja jos nije dosla do Parcica. Zamisli da je ovo vec sesta zima bez struje, struju su imali sve do Oluje, nakon toga sve je unisteno. U Parcicu zivi jedna stara porodica od 400 kuna poljoprivrednih „mirovina“, imaju nesto koza i ovaca, i to je sve. I sad zamisli, kad dodje neki kombi, ne moze dovesti hranu do ovog sela, vec dolazi u Modrino Selo (dva kilometra udaljenog), pa sad moras svaki dan pjeske ici prema tamo, po zimi, vjetru, kisi i snjegu. Problem je u tome, sto se niko nije tamo vratio, tj. u te zaseoke, da ima struje mozda i bi. Eto, tu je bilo prije rata sigurno blizu 30 kuca, a niti jedna nije bila ispod 5-6 ljudi, sada ukupno imas sestero starijih ljudi, kada umru, „rijesio se i taj problem“. A jos kada je neki hitan slucaj, pa moras do bolnice, pozoves jednog covjeka koji moze doci po njih, a prijevoz do bolnice plate mu 200 kuna, polovica njihove bjedne penzije.

  Sto se tice stanovnika u Kninu, eto danas zivi tamo samo oko 3'500 srba, vratili su se uglavnom starci, koji zive od socijalne pomoci (400 kuna) i penzija, a za mlade nema posla.

 3. #43
  Emir
  sagt mir mal bitte eins und zwar wie wollen die serben nach cro zurück? finnanziel ist das erst mals unmöglich oder glaubt ihr kroatien bezahlt serben neue häuser?wenn ich serbe währe würde ich da net zurück gehen, da ich dort keine chance hätte und um mein leben kämpfen müsste.....

 4. #44
  Gast829627
  Zitat Zitat von Cigo Beitrag anzeigen
  echter serbe:  er steht zu seinen kroatischen wurzeln,wie sieht´s bei dir aus?


  Als ethnischer Serbe mit dem Vornamen Miladin in der kroatischen Küstenstadt Zadar geboren und aufgewachsen, verließ der damals 20-Jährige 1994 während des Jugoslawien-Kriegs das Land Richtung Nordfrankreich. Klubs wie Zadar oder Hajduk Split („kein Versprechen für die Zukunft“) hatten dankend abgelehnt, die Perspektiven nahmen sich dementsprechend bescheiden aus.

  sportlive.at - Die wundersame Karriere des Dado Prso / ,Ich kann es kaum glauben`  daran erkennt man das wir serben nicht hassfressen sind wie einige kroaten!

 5. #45
  Avatar von brigada 172

  Registriert seit
  13.02.2008
  Beiträge
  1.453
  aber es gibt halt noch serben die träumen noch von gross serbien
  in erkunde sind die serben gut die könenen gute landkarten machen
  aber die grenzen haben sich jetz geändert
  im gegenteil sind die serben kleiner geworden und werden kleiner

 6. #46

  Registriert seit
  21.09.2007
  Beiträge
  906
  Zitat Zitat von brigada 172 Beitrag anzeigen
  aber es gibt halt noch serben die träumen noch von gross serbien
  in erkunde sind die serben gut die könenen gute landkarten machen
  aber die grenzen haben sich jetz geändert
  im gegenteil sind die serben kleiner geworden und werden kleiner
  Aufgrund von "Großserbien" werden die Serben kleiner????????
  Hmmm noch nie gehört!
  Allen Anschein nach wird dein Gehirn von Tag zu Tag kleiner!

 7. #47
  Emir
  Was glaubst du wielange es brauchen würd um auf deine größe zu kommen?

 8. #48
  Avatar von Cigo

  Registriert seit
  02.03.2007
  Beiträge
  7.854
  Zitat Zitat von Legija Beitrag anzeigen
  sportlive.at - Die wundersame Karriere des Dado Prso / ,Ich kann es kaum glauben`  daran erkennt man das wir serben nicht hassfressen sind wie einige kroaten!
  olum,was zitierst du da Prso konnte problemlos in kroatien leben bis er aus karrieregründen ins ausland ging.serben die sich zu kroatien bekannt haben,waren nie opfer von feindseligkeiten.aber draza jünger haben es verständlciherweise schwer

 9. #49
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Srpska obitelj traži azil u Irskoj jer se "osjećaju zlostavljano u Hrvatskoj


  HRVATSKA državljanka srpske nacionalnosti u Irskoj je za svojeg maloljetnog sina tražila status izbjeglice, što joj je Vrhovni sud te zemlje nakon upućene žalbe i odobrio. Ona i njezin suprug na sudu su kazali kako su iz hrvatske morali otići 2005. godine zbog maltretiranja i prijetnji na osnovu nacionalne pripadnosti.

  Djetetova majka, Y.S. podnijela je aplikaciju za izbjeglički status svog djeteta, dok ona i njezin suprug čekaju rješenje vlastitog izbjegličkog statusa u toj zemlji. Vrhovnom sudu je u žalbi kazala kako bi povratkom u Hrvatsku njezino dijete bilo "nezaštićeno, progonjeno i diskriminirano", piše Jutarnji list.

  Sigurni da će ih zlostavljati ako se vrate

  Skandalozna presuda Vrhovnog suda u Irskoj temeljena je na izjavi Y.S., koja je izrazila bojazan kako joj dijete neće moći učiti materinji jezik u Hrvatskoj te da će biti izolirano, što je krajnje neutemeljeno, jer je pravo na obrazovanje i odgoj manjina na materinjem jeziku u Hrvatskoj zajamčeno Zakonom.

  Dio obrazloženja suda u prihvaćanju žalbe navodi kako je Y.S. "sigurna da će je, ako nastavi živjeti u Hrvatskoj, fizički i verbalno zlostavljati te da zaštitu od države neće dobiti". Njoj i njezinom suprugu je na nižim sudskim instancama bilo odbijeno svjedočenje, jer je Hrvatska prema različitim međunarodnim dokumentima definirana kao sigurna zemlja.

  Prilika za osobne optužbe na Vrhovnom sudu

  S Vrhovnim sudom to je drugačije, jer je tamo dopušteno osobno svjedočenje pa je Y.S. mogla iznijeti sve optužbe na račun Hrvatske, kao što će to moći učiniti i u traženju azila za trogodišnje dijete, koje u Hrvatskoj ionako nikad nije bilo. Irski mediji objavili su i tekst pod naslovom "Dokazi u sigurnim zemljama moraju se razmotriti", a to je uočilo i naše veleposlanstvo u Dublinu te se na taj način upoznalo s tim slučajem, doznaje se iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

  Pupovac: Ne znam što je te ljude motiviralo

  Na ovaj slučaj kratko se osvrnuo predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je kazao kako je samo površno upoznat s navedenim slučajem. Ne znam što je te ljude motiviralo, kakvo je njihovo iskustvo i koje su njihove konkretne okolnosti, niti pod kojim su uvjetima došli u Irsku. Budući da je to pred Sudom, ne mogu komentirati dok me netko službeno ne zatraži", kazao je za Jutarnji Pupovac.

  Veleposlanstvo nije bilo upoznato sa slučajem do objave teksta, jer se roditelji djeteta nisu obraćali ni tražili njihovu pomoć. S druge strane, izvještaji međunarodnih organizacija stanje ljudskih prava u Hrvatskoj vide kao umjereno poboljšano pa tako OESS smatra kako je Hrvatska unaprijedila sustav istraga i procesuiranja ratnih zločina. Human Rights Watch, s druge strane, upozorava na nasilje nad Srbima u Hrvatskoj ali istovremeno tvrdi kako je broj incidenata u tom smislu znatno smanjen.

  indeks.hr 29.01.2009

 10. #50
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Irski sud Hrvatsku proglasio „nesigurnom zemljom”

  Uvažena žalba srpskih izbeglica da će biti izloženi diskriminaciji

  Od našeg stalnog dopisnika

  Zagreb, 29. januara – „Sramota – na sve su spremni da se ne vrate u Hrvatsku”, „skandalozna presuda Vrhovnog suda Irske”, grme danas mediji u Hrvatskoj, a sve zbog odluke irskog vrhovnog suda da prihvati odluku srpske izbegličke porodice iz Hrvatske koja je tražila status izbeglice i za svog u Irskoj rođenog sina „jer bi s povratkom u Hrvatsku dete bilo diskriminisano, progonjeno i nezaštićeno”.

  Kako prenosi današnji „Jutarnji list”, u presudi Vrhovnog suda Irske o tome se navodi: „Prema vlastitom iskustvu kao etničke manjine i prema iskustvu svojega muža J. S. smatra osnovanim strah da će i njihov sin biti progonjen ako bude prisiljen živeti u Hrvatskoj”, pa je odobrio njenu žalbu na prvostepeno odbijanje tog zahteva. J. S. je, kako se takođe navodi, pred tim sudom izjavila da su u Hrvatskoj i ona i suprug „zbog srpske nacionalnosti bili diskriminisani, progonjeni i bez zaštite”.

  Na osnovu tog svedočenja – zaključuje zagrebački list – Vrhovni sud Irske smatra Hrvatsku nesigurnom zemljom u kojoj su etničke manjine diskriminisane i progonjene, pa onda slede tvrdnje kako to nije istina, jer međunarodne organizacije u tom pogledu Hrvatsku ocenjuju upravo suprotno. Ono što je u svemu ovome verovatno dodatno pogodilo hrvatsko uverenje kako u svemu, pa tako i u pogledu ostvarivanja ljudskih prava, u potpunosti ispunjavaju norme za primanje u EU, jeste ukazivanje irskih medija koji u pisanju o ovom događaju smatraju da se „dokazi o sigurnim zemljama moraju razmotriti”.

  Bračni par srpskih izbeglica iz Hrvatske, čiju priču prenose irski mediji, predočio je vrhovnom sudu te zemlje da su iz Hrvatske otišli u junu 2005. godine „zbog pretnji na osnovu nacionalnosti i jer nisu imali policijsku zaštitu”. Kako im je zahtev da se i njihovom detetu rođenom u međuvremenu u Irskoj dodeli status izbeglice prvostepenom presudom odbijen u žalbi koju je odobrio Vrhovni sud, među glavnim argumentima J. S. je navela diskriminaciju unutar obrazovnog sistema prema srpskoj deci. Ona je Vrhovnom sudu objasnila da dete neće moći da uči svoj srpski jezik i da će zbog svoje nacije biti izolovano.

  „Sigurna je kako će je, ako bude živela u Hrvatskoj, verbalno i fizički zlostavljati. Zaštitu od države neće dobiti. Kad su se žalili na progone, njihove prijave nisu se istraživale”, navodi se takođe u obrazloženju odluke Vrhovnog suda Irske o odobravanju žalbe J. S.

  Na to se u „Jutarnjem listu” odmah odgovara da je „takva izjava neutemeljena, jer je u Hrvatskoj zakonom zagarantovano pravo na vaspitanje i obrazovanje manjina na maternjem jeziku i pismu, a tokom obrazovanja omogućeno je i proučavanje svoje baštine, jezika, kulture, istorije, zemljopisa”. U principu je – dodajmo – to tačno, ali je pravo pitanje i tema koliko se to zakonsko pravo zaista ostvaruje i sprovodi u praksi. Uostalom, kao i niz drugih prava zagarantovanih pripadnicima manjina, poput onog o zapošljavanju u državnom i javnom sektoru prema učešću u stanovništvu na određenom području, a svima je poznato da upravo Srba na takvim radnim mestima jedva i da ima (u pojedinim područjima i sektorima nijednog), iako su najbrojnija manjina u Hrvatskoj.

  Kakav, nažalost, u praksi još uvek može da bude svakodnevni život Srba u Hrvatskoj sticajem okolnosti baš ovih dana ilustruje najnoviji slučaj iz Dalja, u kojem je opštinska vlast u rukama SDSS-a, jer su Srbi u toj opštini i dalje najbrojniji. To im, međutim, mnogo ne pomaže, jer nisu uspeli da sprovedu takođe svoje zakonsko pravo da deo glavne ulice nazovu po naučniku svetskog glasa Milutinu Milankoviću, koji je upravo u njoj i rođen, već je ostalo ime lokalnog hrvatskog borca poginulog u proteklom ratu.

  Hrvatski ratni veterani iz tog mesta žestoko su protestovali zato što su u Dalju postavljene ploče s nazivima ulica na dva pisma – latinici i ispod nje ćirilici. Posebno im teško pada što su ćirilicom napisana i imena 22 poginula hrvatska borca po kojima su nazvane daljske ulice, što proglašavaju „teškom uvredom” i najavljuju da će „uzeti stvar u svoje ruke”.

  Radoje Arsenić

  Politika 30/01/2009

Ähnliche Themen

 1. serben verhindern rückkehr der flüchtlinge...
  Von rockafellA im Forum Kosovo
  Antworten: 69
  Letzter Beitrag: 27.04.2009, 20:53
 2. bilder von kosovarischen serben (Flüchtlinge)
  Von MIC SOKOLI im Forum Kosovo
  Antworten: 20
  Letzter Beitrag: 20.07.2008, 19:41
 3. Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 23.06.2005, 20:25
 4. 580 Serben bereit für die Rückkehr ins Kosovo.
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 09.04.2005, 17:40
 5. Antworten: 56
  Letzter Beitrag: 03.02.2005, 22:50