BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

SAD za politiku štapa i šargarepe prema Beogradu

Erstellt von Mastakilla, 10.12.2010, 17:28 Uhr · 1 Antwort · 282 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  SAD za politiku štapa i šargarepe prema Beogradu

  WIKILEAKS SPECIJAL

  SAD za politiku štapa i šargarepe prema Beogradu

  Arhivski snimak sa prijema povodom Dana nezavisnosti, jula 2009. (foto FoNet)
  BEOGRAD - Uoči objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu SAD su očekivale da će Srbija, ma kakva bila ta ocena, nastaviti da se suprotstavlja nezavisnosti Kosova zbog čega su se zalagale za koordiniranu akciju sa EU kako bi se mudrim korišćenjem „štapa i sargarepe” Beograd privoleo na kooperativnost, objavio je Vikiliks.

  Iz depeše poslate iz amabsade u Beogradu 12. januara 2010. proizlazi da su SAD u to vreme želele da ubede vlasti u Beogradu da treba da se odmaknu od Kosova i da svu svoju energiju usmere na približavanje EU.

  U isto vreme, da bi ta strategija bila efikasna, SAD su zalagale za koordiniranu akciju sa EU i vezivanje evropskog puta Srbije za rešavanje praktičnih pitanja sa Kosovom.

  U depeši se navodi da je Vlada Srbije jedinstvena u neprihvatanju nezavisnosti Kosova, ali da postoji unutrašnja podela oko toga kako će se nastaviti borba za Kosovo posle objavljivanja ocene Međunarodnog suda pravde.

  Predsednik Boris Tadić i njegov kabinet izgleda žele da slede naš i savet EU i da tiho prihvate svaki ishod, vodeći Srbiju ka EU, ali nemaju koordinirani plan kako da to učine.

  Nasuprot njima šef diplomatije Vuk Jeremić vođen ličnim interesom za samopromocijom i pogrešnom percepcijom domaće političke scene planira novu diplomatsku ofanzivu za Kosovo, bez obzira na ocenu MSP, navodi se u depeši i dodaje da SAD očekuju da će u odsustvu alternativnog pristupa od strane Tadića, pobediti Jeremićev više konfrontirajući plan.

  Ako Beograd bude išao putem za koji se zalaze predsednik Tadić, Srbija će uspeti da napreduje u procesu evrointegracije bez priznavanja Kosova, ali ako nakon ocene MSP Vuk Jeremić bude jedini sa planom, Srbija će verovatno nastaviti da sledi pogrešnu ideju što će usporiti i otežati njen put ka EU, ocenjuje se u depeši.

  Vašington je kako se vidi iz depeše procenio da je za „ublažavanje strategije Srbije” posle objavljivanja ocene MSP i za ograničavanje njenog dometa potrebna dobra koordinacija sa saveznicima iz EU, koje treba ohrabriti da mudro koriste „štap i šargarepu” kako bi se Srbija privolela na kooperativnost i isotvremeno očuvao teritorijalni integritet Kosova.

  U depeši se takođe navodi da je više evropskih sagovornika prethodnih meseci prenelo predsedniku Tadiću da je nužno da se Srbija pomeri od Kosova i da se usredsredi na evropske integracije i dodaje da se čini da je ta poruka počela da nailazi na prijem, ali da Tadić još nema koordiniranu strategiju kako da je primeni.

  Tadićev savetnik za nacionalnu bezbednost Miki Rakić rekao je otpravnici poslova ambasade SAD u Beogradu Dženifer Braš 10. decembra 2009. da vlada još nema plan za politiku posle objavljivanja ocene MSP i da tek počinje da razmatra alternative.

  U odvojenim susretima sa Brašovom, krajem decembra 2009, ministar odbrane Dragan Šutanovac i neformalni savetnik predsednika Srđan Šaper delovali su zbunjeno kada ih je pitala za strategiju predsednika posle ocene MSP, i ni jedan ni drugi nisu želeli da špekulišu ni kakvo je Tadićevo mišljenje o tome.

  U depeši se, uz pozivanje na izvore EU, prenosi i kako su Tadić i njegov spoljnopolitički savetnik Jovan Ratković rekli da se analiziraju četiri moguća scenarija za posle ocene MSP ali da još nisu doneli čvrstu odluku, a Tadić je navodno kao moguće scenarije pomenuo model Kina-Tajvan i scenario dve Nemačke uz isticanje da bi bilo koje od tih rešenja moralo da se prilagodi „specijalnoj situaciji na Kosovu Tadić je navodno rekao i da će Srbija posle ocene MSP biti više nego spremna da razgovara sa Prištinom, čak i direktno, ukoliko se ti pregovori ne budu tumačili kao direktno ili indirektno priznanje Kosova.

  U depeši se takođe opisuje kako niko od srpskih zvaničnika koji pominju nove pregovore o Kosovu nije izneo nikakve detalje a uprkos tvrdnjama političkog direktora MSP Borka Stefanovića iznetih u razgovoru sa otpravnicom poslova Dženifer Braš 21. decembra da se traži izlaz iz kosovske strategije posle ocene MSP, veruje se da će Jeremić nastaviti da udara u kosovske bubnjeve i tokom 2010.

  Ni jedna država EU ne očekuje da Srbija prizna Kosovo ali će njen put ka EU biti otežan sve dok ne bude jasno i prihvaćeno gde je granica Srbije i Kosova. Za uspeh zajedničke strategije EU mora biti spremna na taktiku „šargarepe i štapa” prema Srbiji sve dok se jasno ne prihvati gde prestaje Srbija a počinje Kosovo, navodi se u depeši iz ambasade SAD u Beogradu.

  __________________________

  Offenbar hat die USA erwartet, dass Serbien jegliche Anerkennung des Kosovos ablehnen wird und machte sich deswegen Gedanken darüber, wie man Serbien dazu bewegen könnte dies zu tun.
  Aus einer Depesche geht nun hervor, dass man plante Serbien darauf hinzuweisen, dass seine Zukunft in der EU liegt und das es sich vollsten darauf konzentrieren und vom Kosovo ablassen sollte, ein EU Beitritt sollte also als Ablenkung dienen.
  Um die ganze Sache noch effektiver zu machen, überlegte man sich, den Weg Serbiens in die EU an die Kosovo-Frage binden

 2. #2
  Babsi
  also..das ist nun wirklich nichts neues..

Ähnliche Themen

 1. "Promeniti politiku prema Sandžaku"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.07.2010, 11:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.05.2010, 16:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.01.2010, 20:00
 4. Obeležen svetski "Dan belog štapa"
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.10.2009, 18:00
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.10.2009, 10:00