BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 130 von 208 ErsteErste ... 3080120126127128129130131132133134140180 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1.291 bis 1.300 von 2080

Sammelthread Ante Gotovina

Erstellt von Josip Frank, 17.04.2011, 18:17 Uhr · 2.079 Antworten · 95.877 Aufrufe

 1. #1291
  Avatar von Komandant Mark

  Registriert seit
  30.05.2010
  Beiträge
  7.624
  hahaha

  Carla - Lov na gotovinu (pojacaj zvucnike) - YouTube

  Wartet mal Paar Tage ab ,dann ist alles wieder OK ,Serben und Kroaten werden sich wieder vertragen .Natürlich nur normale Leute ,Idioten bleiben Idioten.

  Jedem ist doch klar das alles in Haag politisch war .

  Normalerweise hätte gar keiner vom Balkan dort hingehen müssen .

  Jetzt hätten wir keine Diskusionen hier .

  P.S:Im Krieg wurde alles gesagt was zu sagen war .

  Tudjman machte Fehler seines Lebens indem er die Unterschrift für Gründung haager TRibunals setzte ,später kam es ihm alles wie ein Boomerang zurück .

  Zwischenzeitlich versklavte die EU ganz Kroatien und Balkan ,sodass jetzt jeder Bürger Kroatiens bis zum Hals im Schulden steckt .

 2. #1292
  Avatar von Josip Frank

  Registriert seit
  14.02.2011
  Beiträge
  9.797
  Zitat Zitat von Baba Jula Beitrag anzeigen
  wie es den einzelnen Menschen geht, kann ich nicht beurteilen...aber sicher ist das sie
  in einer feindseeligen Umgebung leben.

  Beweise, Zeugenaussagen wurden unterschlagen....
  naja, wenn das ein gut begründeter Freispruch ist ^^

  Ich bin beruhigt, das der Blick des kroatischen Reiches nicht nach Osten gerichtet ist, falls du Serbien
  damit meinst ^^


  Pozdrav
  Baba

  Welche Zeugen ? Jene von der Krajinaforce die sich unter den Zivilisten versteckt haben oder jene Armija die sich verpisst hat,als es ungemütlich wurde...?


  Vesti online / Vesti / Ex YU / Milo

 3. #1293
  Avatar von VoxPopuli

  Registriert seit
  07.06.2011
  Beiträge
  2.610
  Glückwünsch an das kroatische Volk zum gerechten Befreiungskrieg.

 4. #1294
  Avatar von Baba Jula

  Registriert seit
  30.12.2009
  Beiträge
  5.128
  Zitat Zitat von Josip Frank Beitrag anzeigen
  Welche Zeugen ? Jene von der Krajinaforce die sich unter den Zivilisten versteckt haben oder jene Armija die sich verpisst hat,als es ungemütlich wurde...?


  Vesti online / Vesti / Ex YU / Milo

  ich weiss das wird schwer für dich, hier sind keine Bildchen dabei aber versuchs mal mit Lesen....^^


  B92 - Vesti - Haški sudija: Nepravedna presuda

  "Presuda bez osećaja za pravdu"

  Hag -- Član Žalbenog veća Tribunala Fausto Pokar ocenio je da je oslobađajuća presuda za Gotovinu, za koju on nije glasao, "protivna bilo kakvom osećaju za pravdu".

  "Ne verujem da je pravda zadovoljena kad se krivica utvrđena presudom - koju prvostepeno veće nije olako donelo o čemu svedoči više od 1.300 stranica analize - jednim potezom preinačuje u samo nekoliko pasusa, bez pažljivog razmatranja spisa i primerenog objašnjenja", podvukao je italijanski sudija Pokar u protivnom mišljenju koje je deo konačne presude.
  Većinom glasova tri prema dva, apelaciono veće Tribunala je oslobodilo generale Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon Srba iz Kninske krajine i druge zločine tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995.

  Time je poništena prvostepena presuda Tribunala kojom je Gotovina u aprilu prošle godine bio proglašen krivim i osuđen na 24 godine zatvora, dok je Markaču bila izrečena zatvorska kazna od 18 godina.

  "Fundamentalno se protivim celoj žalbenoj presudi, koja je protivna bilo kakvom osećaju za pravdu", napisao je sudija Pokar. Oštro protivljenje presudi izrazio je još jedan član Žalbenog veća, sudija Karmel Ađijus sa Malte.

  Odluku da ponište prvostepenu osuđujuću presudu i oslobode generale Gotovinu i Markača donele su sudije Teodor Meron iz SAD, Patrik Robinson s Jamajke i Mehmet Ginej iz Turske.

  U protivnom mišljenju, sudija Pokar ukazao je na "veliki broj grešaka i pogrešnih konstrukcija u rezonovanju većine sudija", ocenjujući da je današnja pravosnažna presuda zasnovana na pogrešnoj interpretaciji zaključaka prvostepenog veća i kršenju sudske prakse i standarda u žalbenom postupku.

  Prema stavu koji dele sudije Pokar i Ađijus, većina sudija je naprečac zanemarila i odbacila veliki deo obimnog dokaznog materijala na kojem je bila zasnovana prvostepena presuda.

  Prema tim dokazima, artiljerijski napadi Hrvatske vojske na Knin, Obrovac, Gračac i Benkovac, 4. i 5. avgusta 1995. bili su protivpravni i sprovedeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata vojno-političkog vođstva Hrvatske, čiji su Gotovina i Markač bili protagonisti, u cilju trajnog progona srpskog stanovništva.

  Na čelu tog poduhvata, po poništenoj presudi, bio je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

  U podrobnoj analizi današnje presude, italijanski sudija Pokar naglašava i da se većina sudija "pretvarala" da je razmatrala sav dokazni materijal, te da je sama primenjivala pogrešne aršine u razmatranju prvostepene presude i žalbe odbrane.

  Pogrešnom interpretacijom većine, Pokar naziva ključni zaključak da je "kamen temeljac" prvostepene osuđujuće presude bio nalaz da je granatiranje četiri grada u Krajini bilo nezakonito isključivo zato što su granate padale van kruga od 200 metara od pretpostavljenih legitimnih vojnih ciljeva.

  Proglašavajući jednoglasno "pravilo 200 metara" neutemeljenim u dokazima, žalbeno veće je većinom glasova u današnjoj presudi utvrdilo da nema drugih dokaza da su artiljerijski napadi na gradove u Krajini bili protivpravni.

  Većina sudija, nadalje je, uz protivljenje Pokara i Ađijusa, utvrdila da pošto napadi nisu bili protivpravni, nije moglo biti ni udruženog zločinačkog poduhvata koji je na njima utemeljen.

  Pokar je precizirao da većina sudija, pritom, nije u obzir uzela dokaze poput transkripata sa sastanka vojno-političkog vođstva Hrvatske na Brionima, 31. jula 1995. na kojem su predsednik Tuđman i general Gotovina, planirajući operaciju Oluja, "dogovorili o zajedničkom planu da uklone srpske civile iz Krajine".

  U oštrom suprotnom mišljenju, Pokar naglašava da većina nije uzela u obzir ni Gotovinino naređenje od 2. avgusta 1995. da se "gradovi stave pod artiljerijsku vatru", kao ni brojna svedočenja očevidaca, vojnika Unprofora i eksperata.

  Sudija Ađijus, koji se takođe suprotstavio oslobađajućoj presudi, naglasio je da ne može biti ignorisana činjenice da je na Knin palo 900 projektila za dan i da, istovremeno, o bilo kakvom otporu iz grada ne postoje dokazi.

  Efekat odluke većine, po sudiji Ađijusu, jeste da sve artiljerijske pogotke proglašava potencijalno zakonitim, uprkos jasnim naznakama da to nisu.

  "Na osnovu svih faktora, ja sam zaključio da je napad na Knin bio neselektivan i samim tim protivpravan", podvukao je sudija Ađijus.

  Protiveći se konačnoj presudi da operacija Oluja nije predstavljala udruženi zločinački poduhvat, sudija Pokar je naznačio da je takvo rezonovanje većine "daleko od ubedljivog", zbog toga što je zasnovano isključivo na oceni da artiljerijski napadi na gradove u Krajini nisu bili nezakoniti.

  Većina je iskoristila pogrešno utvrđeno "pravilo 200 metara" iz prvostepene presude da poništi sve preostale nalaze na kojim su se temeljili nezakonitost artiljerijskih napada i udruženi zločinački poduhvat, naglasio je sudija Pokar, primećujući da je i to učinjeno na osnovu pogrešnog tumačenja prve presude.

  Pritom, pošto je odbacila "pravilo 200 metara", većina sudija u žalbenom veću, po italijanskom sudiji, nije odredila i primenila svoj pravni standard za određivanje (ne)zakonitosti napada, a bila je obavezna da to učini, uz mogućnost da potom presudu vrati prvostepenom veću na ponovno odlučivanje.

  Kao dokaz o postojanju zločinačkog udruženja, prvostepeno veće utvrdilo je, podseća sudija Pokar, da je, posle brionskog sastanka - na kojem su "učesnici govorili o važnosti da odlazak srpskog stanovništva bude deo i rezultat napada koji će uslediti" – usledila deportacija "najmanje 20.000 ljudi" koji su artiljerijskim atacima u Oluji nasilno bili pokrenuti iz gradova.

  Utvrđujući da udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo, većina sudija je, prema sudiji Pokaru, zanemarila i dokaze o zločinima koje su Hrvatska vojska i specijalna policija posle Oluje počinile nad Srbima koji su ostali u Krajini, kao i diskriminatorne mere koje su vlasti u Zagrebu uvele da bi sprečile povratak sprskog stanovnistva.

  "U samo tri paragrafa, većina zaključuje da brionski sastanak, zločini počinjeni nad preostalim Srbima u avgustu i septembru 1995. i diskriminatorna politika i imovinski zakon nisu dovoljni za nalaz prvostepenog veća da je postojao udruženi zločinački poduhvat", naglašava sudija Pokar.


  "Po mom uverenju, a i iz navedenih razloga, analiza većine u pogledu udruženog zločinačkog poduhvata pogrešno tumači prvostepenu presudu, netačna je i obmanjujuća", dodaje Pokar.

  Osvrćući se na nalaz većine u žalbenom veću da bi se moglo razumno protumačiti da su Tuđman i Gotovina na Brionima postigli "zakoniti konsenzus da se civilima pomogne da privremeno napuste područje sukoba iz razloga legitimne vojne prednosti ili smanjivanja žrtava", sudija Pokar je naznačio:

  "U svetlu pažljive analize i detaljnog pregleda Brionskih transkripta, koje je obavilo raspravno veće, ove sugestije su jednostavno groteskne".

  Podsetio je da je prvostepeno veće utvrdilo da reči predsednika Tuđmana da "Srbima treba dati puta, sve im tobož garantujući ljudska prava" ne mogu značiti zaštitu civila, nego samo da im "treba dati puta".

  To je potvrđeno i par nedelja posle Oluje, kada je Tuđman srpsko stanovništvo uporedio s "kancerom koji se širi" i rekao: "Nisu imali ni vremena da pokupe svoje prljave pare i prljav veš".

  Većina je propustila da pokaže kako je i gde pogrešilo prvostepeno veće pri utvrđivanju da je udruženi zločinački poduhvat postojao, naznačio je sudija Pokar.

  "Ako je većina želela da oslobodi Gotovinu i Markača, neko bi se mogao zapitati šta je želela da postigne poništavanjem nalaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat, umesto da se koncentriše na njihov doprinos tom poduhvatu. Ostavljam to pitanje otvorenim", zaključio je sudija Pokar u svom protivnom mišljenju.

  Malteški sudija Ađijus je u sličnom protivnom mišljenju pristup na kojem je većina utemeljila današnju presudu nazvao "uskim", "veštačkim", "manjkavim", "zbunjujućim i zbunjenim", i "problematičnim", zaključujući da je takav metod doveo do "netačnih rezultata".

  Pozdrav
  Baba

 5. #1295
  Avatar von Grdelin

  Registriert seit
  10.11.2006
  Beiträge
  21.958
  HRT einschalten.

 6. #1296
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  Zitat Zitat von Baba Jula Beitrag anzeigen
  ich persönlich ( hätte ich die Möglichkeit ^^) würde diese 4,6 % Serben aus diesem Kroatien evakuieren !
  Ich halte diese serbischen Leute für wahnsinnig....
  Pozdrav
  Baba
  Odajem svakom povratniku postovanje i skidam im kapu koji su se nakon rata ponovo vratili u svoj zavicaj. Vise mi smetaju one "srbende" koji se najedu jagnjetine, napiju vina i pocnu nostalgijski pjevati "oj Knine i Bukovico, vraticu se tebi" " i parole tipa "dogodine u Kninu", a vec proslo skoro dvadeset godina a prodali kuce hrvatima iz srednje Bosne.

 7. #1297

  Registriert seit
  15.03.2012
  Beiträge
  12.950
  Zitat Zitat von Dinarski-Vuk Beitrag anzeigen
  Odajem svakom povratniku postovanje i skidam im kapu koji su se nakon rata ponovo vratili u svoj zavicaj. Vise mi smetaju one "srbende" koji se najedu jagnjetine, napiju vina i pocnu nostalgijski pjevati "oj Knine i Bukovicu, vraticu se tebi" " i parole tipa "dogodine u Kninu", a vec proslo skoro dvadeset godina a prodali kuce hrvatima iz srednje Bosne.

  Isto tako moj otac, otkad znam on je na svakoj festi u pijanom stanju ustao i vikao JA SAM SRBIN SA KOSOVA
  a medju prvima bio kad se prodavala zemlja, sve je prodao...

 8. #1298
  Avatar von BosnaHR

  Registriert seit
  28.12.2008
  Beiträge
  9.941
  Gänsehaut


 9. #1299

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  2.536
  Zitat Zitat von Ken Parker Beitrag anzeigen
  Ich weiss. Das sagt meine Tochter auch immer.  Eigentlich wollte ich von dir wissen, was denn nun geschieht, weil du doch schreibst, der Krieg sei noch nicht vorbei. Stattdessen folgt wieder das Tudjmangeseiere, aber gut.
  Letztendlich ist diese Meinung über Tudjman nichts als eine Behauptung. Vielleicht war es so, vielleicht auch nicht. Das Gericht kam zum Schluss, dass es keinen Plan zur gezielten Vertreibung der Serben gab. Es liegt in der Natur der Sache, dass nicht alle Menschen immer derselben Meinung sind. Ich habs dir schon vor ca. 8 Jahren geschrieben, ich schreibs dir nochmal: eine Gesinnung zu haben und diese auch in die Tat umzusetzen, sind zwei paar Schuhe. Wenn ich sage, dass ich gerne eine Bank ausrauben würde, bin ich noch kein Verbrecher. "...da Srbi pakticno nestanu" wurde letzlich als das verstanden, was es war. Im 2. WK sprach auch keiner von der Deutschen Wehrmacht sondern nur von "den Deutschen", auch diejenigen, welche gerne die ganze Deutsche Nation vernichtet hätten.

  Vielleicht nagte ja aber auch das erstinstanzliche Urteil an jedem, der Gerechtigkeitssinn in sich trägt. Genauso wie ihr denkt, dass der Freispruch ein politischer Urteilsspruch ist, so denken wir, dass der Schuldspruch politisch war.

  Uns ist gestern Gerechtigkeit wiederfahren.

  Und nochmal: was geschieht denn nun?
  Yep!

  Und erneut: was wird denn geschehen? Inwiefern ist der Krieg nicht vorbei?
  Der Krieg ist in soweit nicht vorbei wie sich das Gotovina den Cobra zitiert hat gerne wünschen würden.
  Dieser Freispruch ist nicht das Ende der Geschichte. Es bleiben noch die Genozidklagen.
  Und so weiter und so fort. Die Geschichte ist noch nicht vorbei von diesem Frieden könnt ihr höchstens träumen...
  Besonders wenn ich mir die Reaktionen der Serben durchlese.

  Bemerkenswert ist deine historische Auffassung bezüglich des Freispruchs. Du bist ja laut eigener Aussage gelernter Historiker.
  Demnach ist es also vollkommen Irrelevant was einer Richter die gegen das Urteil gestimmt dazu sagt?
  Diese Wahrheit wird so nicht stehen bleiben.

  Am Besten sind aber noch die heuchelnden Bosniaken iin diesem Thread. Natascha Kandic wurde für ihre Arbeit in Serbien zur "Ehrenürgerin Sarajevos" ernannt. Ihre Meinung zu dem Freispruch wird sie jetzt wohl um diese Ehre bringen.

 10. #1300
  Avatar von Baba Jula

  Registriert seit
  30.12.2009
  Beiträge
  5.128
  Zitat Zitat von Dinarski-Vuk Beitrag anzeigen
  Odajem svakom povratniku postovanje i skidam im kapu koji su se nakon rata ponovo vratili u svoj zavicaj. Vise mi smetaju one "srbende" koji se najedu jagnjetine, napiju vina i pocnu nostalgijski pjevati "oj Knine i Bukovicu, vraticu se tebi" " i parole tipa "dogodine u Kninu", a vec proslo skoro dvadeset godina a prodali kuce hrvatima iz srednje Bosne.
  ja za to nemam razumevanje ! ti ljudi su usli ili ulaze u nepotrebni rizik. Kakav kvalitet zivota je to
  kada te mrzi okolina ?

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von Babsi Beitrag anzeigen
  Isto tako moj otac, otkad znam on je na svakoj festi u pijanom stanju ustao i vikao JA SAM SRBIN SA KOSOVA
  a medju prvima bio kad se prodavala zemlja, sve je prodao...
  Svasta, kako te nije sramota...svog oca pljujes ....

  Pozdrav
  Baba

Ähnliche Themen

 1. Ante Gotovina verurteilt
  Von XtraSerb im Forum Politik
  Antworten: 35
  Letzter Beitrag: 15.04.2011, 19:00
 2. Freiheit für Ante Gotovina
  Von Fushe Kosove im Forum Politik
  Antworten: 28
  Letzter Beitrag: 30.11.2009, 20:12
 3. ANTE GOTOVINA IST SCHWUL
  Von Krajisnik-Benkovac im Forum Politik
  Antworten: 16
  Letzter Beitrag: 01.04.2006, 20:42
 4. Das besondere PC Spiel: Ante Gotovina
  Von lupo-de-mare im Forum Sport
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 25.03.2005, 00:50
 5. Die Verbrecher Karriere des Ante Gotovina
  Von lupo-de-mare im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.03.2005, 12:13