BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 12 1234511 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 115

Sammelthread Polizeireform in BiH

Erstellt von jugo-jebe-dugo, 16.09.2005, 00:14 Uhr · 114 Antworten · 4.974 Aufrufe

 1. #1
  jugo-jebe-dugo

  Sammelthread Polizeireform in BiH

  Polizeireform in BiH gescheitert

  Die Polizeireform wurde vom Parlament der Republika Srpska abgelehnt.
  Man hat sich am meisten dagegen gewehrt dass die ethnischen Grenzen nicht akzeptiert werden.Die Moslems klagen dagegen das durch diese Entscheidung der RS am 14 September den 10 Jahrestag des Daytonabkommens die Gespräche über die EU Aufnahme nicht begonnen werden konnten.
  NARODNA SKUPŠTINA
  REPUBLIKE SRPSKE ODBACILA
  PRIJEDLOG O REFORMI POLICIJE

  Narodna skupština Republike Srpske
  odbacila prijedlog o reformi policije

  Banja Luka, 14.09.2005. - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je zaključak u kojem podržava stav Vlade Republike Srpske kojim se odbija sporazum o restrukturiranju policijskih struktura u Bosni i Hercegovini, koji je predložio predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić.
  U zaključcima koji su usvojeni sat i po vremena nakon ponoći, navodi se da Narodna skupština Republike Srpske cijeni da je Vlada Republike Srpske u pregovorima o reformi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini postupala u skladu sa ranijim zaključcima Narodne skupštine.
  Narodna skupština je, u usvojenom trećem zaključku, obavezala Vladu Republike Srpske da nastavi razgovore o reformi policije na osnovu zaključaka od 30. maja kojim je, između ostaloga, navedeno da nije prihvatljiv bilo kakav model organizacije policije u Bosni i Hercegovini, čija bi lokalna policijska područja prelazila međuentitetsku liniju razgraničenja.

  Sarajevo, 14.09.2005. - "Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini razočarana je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske da odbije prijedlog o reformi policije, koji je u skladu sa poznatim principima Evropske unije", izjavio je glasnogovornik Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini Frane Maroević. Glasnogovornik je upozorio da je sada preostalo veoma malo vremena da o reformi policije bude postignut dogovor u okviru institucija Bosne i Hercegovine.
  Iako se 15. septembar spominjao kao krajnji rok, neizvjesno je da li će biti nastavljeni pregovori. Evropska komisija još nije zauzela konačan stav o tome da li će Bosna i Hercegovina do kraja godine početi pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

  Sarajevo

  Sarajevo, 14.09.2005. - Narodnoj skupštini Republike Srpske sinoć su dati ključevi od vrata Evrope, ali ona ih je odbacila. Posljedice ovakve odluke su jasne. To znači da je Bosna i Hercegovina propustila šansu da do vremena desete godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma otpočne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji predstavljaju prvi korak za pridruživanje Evropskoj uniji, saopćeno je iz OHR-a.
  U saopćenju se navodi da Srpska demokratska stranka, kao glavna stranka Vlade Republike Srpske, i druge stranke koje su glasale za sva tri zaključka Narodne skupštine, uključujući i Partiju demokratskog progresa, snose glavnu odgovornost za ovo. One su odbacile ne samo tri principa Evropske komisije o reformi policije, već i cjelokupnu budućnost Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Time su Srbe u Bosni i Hercegovini izolirali od njihovih susjeda u Beogradu, koji su na putu da otpočnu pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za tri sedmice, navodi se u saopćenju i dodaje da je Vlada Republike Srpske u potpunosti bila uključena u proces reforme policije i sve sastanke u tom procesu, i to od samog početka.
  "Oni znaju da bez reforme policije nema Evrope. Pa ipak, više od godinu dana, i uprkos jasnim i ponovljenim objašnjenjima datim od strane međunarodne zajednice i Evropske komisije, članovi Vlade Republike Srpske su konstantno istupali sa prijedlozima koji nisu u skladu sa tri principa Evropske komisije. Evropska komisija i države članice Evropske unije su krajnje jasno stavile do znanja da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske od 30. maja nisu u skladu sa tri uvjeta Evropske komisije. Budući da delegacija Republike Srpske ne nudi nikakve prijedloge koji će ispuniti uvjete Evropske komisije, nema osnova za nastavljanje institucionalnih pregovora", stoji u saopćenju OHR-a.
  U saopćenju se ističe da je konačni prijedlog koji je predočen Narodnoj skupštini Republike Srpske uključivao niz ustupaka, kao što je kontinuirana uloga za Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske u odlukama o strategiji koje će se donositi na državnom nivou tokom sljedećih nekoliko godina, te produženi period implementacije u trajanju do pet godina, koji je čak duži od perioda za reformu odbrane. Komesar Olli Rehn je, također, jasno stavio do znanja da bi ovaj prijedlog, koji je jučer prezentiran Narodnoj skupštini, ispunio kriterije Evropske komisije. "Mi smo spremni da razgovaramo kada Vlada Republike Srpske bude mogla prihvatiti ovo. Ali svim stranama mora biti jasno da nema svrhe vraćati se na pregovore osim u slučaju ako Vlada Republike Srpske bude spremna ispoštovati uvjete Evropske komisije. Situacija ne može biti jasnija. Znaju koga treba da kontaktiraju kada budu spremni", zaključeno je u saopćenju OHR-a.

  Sarajevo, 14.09.2005. - Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Rycroft žali što je 14. septembra Bosna i Hercegovina propustila šansu da na desetu godišnjicu Daytona započne pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, saopćeno je iz Britanske ambasade u Sarajevu. U saopćenju se navodi da je ovaj neuspjeh u potpunosti posljedica blokade reforme policije, koju je uzrokovala Vlada Republike Srpske, te dodaje da je svima koji su uključeni u ovaj proces već dugo poznato da je reforma policije u skladu sa tri principa Evropske komisije uvjet prije nego što mogu početi pregovori o Stabilizaciji i pridruživanju. "Taj stav i ti principi neće se mijenjati. Kada Vlada Republike Srpske promijeni svoj stav i složi se sa ta tri principa, pregovori o policijskoj reformi mogu se nastaviti. Do tada, građani Bosne i Hercegovine neće moći uživati prednosti koje bi imali da se njihova zemlja približila Evropi", kaže se u saopćenju Britanske ambasade.

  Quelle:www.pbsbih.ba  Richig so :!:

 2. #2

  Registriert seit
  16.07.2004
  Beiträge
  9.843
  hm langsam aber sicher geht mir das auf die eier. Da tu nema moje zemlje i od drugi bosnjaka hrvata dao bi ja vama RS i onda jebite se vise . und wenn die RS sich an SCG anschliessen würde was wäre bitte besser. SCG hat genug selber probleme .kann sich SCG überhaupt die RS leisten

 3. #3
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Dobojlija
  hm langsam aber sicher geht mir das auf die eier. Da tu nema moje zemlje i od drugi bosnjaka hrvata dao bi ja vama RS i onda jebite se vise . und wenn die RS sich an SCG anschliessen würde was wäre bitte besser. SCG hat genug selber probleme .kann sich SCG überhaupt die RS leisten
  sto :?: pa i ti si iz Republike Srpske. taman da dobijes lepo SCG Pasos i divota.^^

 4. #4
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  postoje dva dijela doboja.

 5. #5
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von BalkanSurfer
  postoje dva dijela doboja.
  8O odkud ti jarane,nisi dugo bio ovde.

  aber Doboj ist trotzdem 100% serbisch.

 6. #6

  Registriert seit
  16.07.2004
  Beiträge
  9.843
  ja seit 1992

 7. #7
  Avatar von BalkanSurfer

  Registriert seit
  04.09.2004
  Beiträge
  3.018
  doboj kann serbisch sein wie es will, aber es ist wie jede stadt der RS (ausser vielleicht banja luka) nahezu tot. nichts ist los, nichts passiert. ich weiß, das wirst du eh nicht glauben. glaub es oder lass es.

 8. #8
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Dobojlija
  ja seit 1992
  Naja,ob 1992,1355 oder 2004,RS ist heute 92% von Serben besiedelt und daran wird sich so schnell nichts ändern.

  Ich hoffe zwar nicht das Kosovo geht aber wenn dann müssten wir eigentlich das gleiche Recht bekommen.

  MfG

 9. #9

  Registriert seit
  16.07.2004
  Beiträge
  9.843
  @BS

  damals aber war es ganz anders . es war immer etwas los war nie langweilig . überall leute egal wo du gehst

 10. #10
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Dobojlija
  @BS

  damals aber war es ganz anders . es war immer etwas los war nie langweilig . überall leute egal wo du gehst

  Jetzt doch auch,nur das jetzt 90% Serben dort Party machen.

Seite 1 von 12 1234511 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.08.2010, 10:12
 2. Antworten: 43
  Letzter Beitrag: 19.04.2008, 17:06
 3. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 04.02.2008, 21:31
 4. Antworten: 1
  Letzter Beitrag: 06.07.2005, 18:47