BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 18

Sandžak: Moda po diktatu vehabija

Erstellt von John Wayne, 06.09.2010, 20:53 Uhr · 17 Antworten · 1.988 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.327

  Sandžak: Moda po diktatu vehabija

  Poslednjih godina Novi Pazar je prepun devojka i žena koje zabrađene i potpuno pokrivene (vidi se samo lice) šetaju gradskim ulicama, upravljaju skupim džipovima i "mercedesima", rade u buticima, državnim i drugim ustanovama, uče u školama i na fakultetima... Neki tvrde da ortodoksni islamisti supruge i sestre silom teraju da se pokriju, što negira studentkinja Munira Kurtović koja kaže da je isključivo reč o povratku veri.

  Na ulicama se, najčešće u pratnji neobično odevenih i bradatih muževa, mogu sresti i muslimanke kojima je, kao u Avganistanu, burkom prekriveno sve od glave do pete, čak i - oči.

  Dobri poznavaoci prilika tvrde da novu modu diktiraju vehabije i ortodoksni islamisti, koji, neretko, svoje supruge i sestre silom teraju da se oblače po normama izvornog islama. Za pokrivanje se zalažu i obe islamske zajednice koje tvrde da, po Kuranu i islamu, muslimanka na javnom mestu treba da bude pristojno odevena i da ničim ne treba da skreće pažnju na sebe.

  "Ne, nije u pitanju nikakva moda, samo se vraćamo veri koju u doba komunizma nismo mogle, htele, ni smele da do kraja poštujemo. Nije tačno da nas bilo ko prisiljava ili podstiče na ovakvo oblačenje, to je greh u islamu, jednostavno, na svakoj ženi je da sama odluči kako će se pojaviti u javnosti", kaže Munira Kurtović studentkinja iz Novog Pazara.

  "Ne znam šta ima čudnog i neobičnog u maramama koje nosimo preko glave, ona nije ništa novo, muslimanke je nose još od doba Muhameda. Ona nas štiti od loših i prljavih stvari i predstavlja krunu naše vere i duhovnosti", objašnjava ova devojka.

  "Sad smo moralno jače, jer ne činimo blud i ne odajemo se porocima. Nikada ne bih menjala nešto što je večno za prolazne i ovozemaljske stvari", dodaje Razija Z, koja naglašava da radi u jednom butiku i da nema nikakvih problema zbog svog oblačenja, uverena je da ne zbunjuje ni svoje mušterije, ma koje vere i nacije bili, jer je prema svima gostoljubiva i korektna.

  Ima slučajeva da muž "predoziran verom" prosto natera ženu da bukvalno preko noći iz korena, pokrivanjem od glave do pete, promeni i izgled i život. Dešava se i da taze pokrivene ćerke teraju majke, koje su nekada skidale i bacale feredže, da se sada ponovo pokrivaju, pa nastaju i porodični problemi.

  "Muž je od mene tražio da se odreknem svega ovozemaljskog, da se ulicom krećem kao mumija, da jednostavno izbrišem i svoj lik i svoj identitet... Nisam pristala, razveli smo se, svako je otišao na svoju stranu: on je danas vehabija, a ja se i dalje oblačim i ponašam onako kako sam se uvek oblačila i ponašala, za mene je Novi Pazar Evropa", ističe mlada profesorka engleskog koja naglašava da nema ništa protiv pokrivenih, ali da se zalaže da to bude samo njihov izbor.

  Sociolozi kažu da je pogoršavanje ekonomske situacije u Sandžaku jedan od razloga što se žene, koje su masovno ostajale bez posla, sve češće i sve ortodoksnije okreću religiji.

  "Alah je Kuranom naložio ženi-muslimanki šerijatsko oblačenje kao obavezu i dužnost, nema tu ničega spornog, one koje su prave vernice i oblače se po islamskim nazorima", objašnjava dr Mevlud Dudić, zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i bivši direktor Medrese u Novom Pazaru.

  U Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima postoje i posebni butici u kojima se mogu kupiti najnoviji modeli pristigli iz Teherana, Rijada ili Kaira. Na lokalnim televizijama emituju se prilozi u kojima često kritikuju neke evropske zemlje što ograničavaju verske slobode muslimanki i zabranjuje im da se ulicama kreću prekrivenog lica.

  [h2]Dobro se udaju[/h2]

  Pokrivene devojke često se dobro udaju, jer njihovi prosci veruju da su poštene i da su se opredelile samo za svog muža, kuću ili decu. Problemi nastaju kasnije kada muževi-vernici, pozivajući se na šerijatski zakon, počinju da traže drugu ili treću ženu. Po šerijatu musliman može da ima više žena, ali je dužan da svaku zbrine u svakom pogledu. Kad im zapreti dolazak konkurencije, mnoge zažale što su se uopšte vraćale izvornom islamu.
  Vesti online / Vesti / Srbija / Sand

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++

  verstehe net wieso die EU da schon längst nicht interverniert und ein paar deutliche worte mit "gruftija" redet

 2. #2
  Baader
  Solange sie einem religiösen Führer folgen sind sie im Arsch. Irgendwann endets so wie mit dem Iran, dort hat auch ein religiöser Führer den damaligen Shah gestürzt.

 3. #3
  PašAga
  Propaganda

 4. #4
  Fan Noli
  Zitat Zitat von Baader Beitrag anzeigen
  Solange sie einem religiösen Führer folgen sind sie im Arsch. Irgendwann endets so wie mit dem Iran, dort hat auch ein religiöser Führer den damaligen Shah gestürzt.
  Ich denke du bist so ein Iran-Fan?^^ Ahmadinedschad hast du doch oft gelobt.

 5. #5

  Registriert seit
  13.05.2007
  Beiträge
  18.327
  Zitat Zitat von Ali Pasa Beitrag anzeigen
  Propaganda
  wie so alles was euch nicht passt.....

 6. #6
  Fan Noli
  Irgendwie erinnert mich Ostfront langsam an Seselje, den katholischen Serben.^^

 7. #7
  PašAga
  Zitat Zitat von Ostfront Beitrag anzeigen
  wie so alles was euch nicht passt.....
  Ist ja gut Jhonny.....

 8. #8
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Wär der Thread nicht von Ostfront, würde es auch von mir ein Danke geben.

 9. #9
  Emir
  Immer diese Moslems ....

 10. #10

  Registriert seit
  22.08.2010
  Beiträge
  119
  Was habt ihr dagegen wenn die so rumlaufen?

  Solange du es nicht mußt kanns einem egal sein

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Vom Drogenopfer zum Vehabija... Gut?
  Von Kingovic im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 106
  Letzter Beitrag: 04.03.2012, 23:16
 2. Sandžak für RS?
  Von Hirohito im Forum Politik
  Antworten: 44
  Letzter Beitrag: 18.12.2010, 20:55
 3. Uhapšeno pet vehabija
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.05.2010, 11:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.03.2010, 01:00