BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 69

Schulden der heutigen Teilrepubliken 6,5 mal höher als nach dem Zerfall der SFRJ

Erstellt von Mastakilla, 02.03.2009, 14:45 Uhr · 68 Antworten · 4.666 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Schulden der heutigen Teilrepubliken 6,5 mal höher als nach dem Zerfall der SFRJ

  Naslednice šest i po puta zaduženije nego SFRJ


  Bivše jugoslovenske države u inostranstvu „na crtu” uzele 96 milijardi evra. – Hrvati prednjače, Makedonci – najumereniji
  Zlato bivše federacije podeljeno, ali nije dovoljno da pokrije nove obaveze (Foto Fonet)

  Od raspada bivše SFRJ prošlo je 17 godina, a od tada do danas, zemlje naslednice napravile su 6,5 puta veći dug nego što su nasledile prilikom deobnog bilansa. Posle deobe zajedničke države, kao najveće trošadžije pokazali su se Hrvati, čiji je ukupni spoljni dug ovih dana premašio cifru od 35 milijardi evra. To znači da su opterećeni deset puta većim zajmom nego pre 17 godina, u vreme raspada bivše Jugoslavije.
  Po „ključu” podele zaduženja, Hrvatska je otcepljujući se, osim državnosti, u „miraz” dobila i 23 odsto ukupnog jugoslovenskog duga, koji je u to vreme iznosio 14,6 milijardi evra. A kad se na hrvatskih 35 milijardi doda i novac koji su iz inostranstva „na crtu” uzele i ostale zemlje nekadašnje zajedničke države, ukupan dug bivših jugoslovenskih zemalja, kako je pokazala naša računica, danas dostiže gotovo 96 milijardi evra.
  Prema proceni Hrvatske narodne banke, kako javlja Radoje Arsenić, naš dopisnik iz Zagreba, inostrani dug Hrvatske do kraja ove godine biće 36,5 milijardi evra. Prošle godine učešće duga ubruto domaćem proizvodu bilo je 87,8 odsto, što je veoma zabrinjavajuće.
  Iako Slovenci, prema nivou zaduženosti, zauzimaju drugo mesto među bivšim „stanarima” pod istim državnim krovom sa 30,7 milijardi evra, od njihovog zajma toliko i ne boli glava, jer imaju čime da ga vrate. Od svih zemalja iz komšiluka, Slovenijanajviše izvozi. Tako je prošle godine van granice plasirala robu u iznosu od 19,3 milijardi evra, a iz inostranstva kupila proizvode vredne 21,4 milijarde evra. To znači da je više od 80 odsto uvoza pokriveno izvozom, što je procentualno gledano najmanji manjak u spoljnoj trgovini među zemljama bivše Jugoslavije. Hrvatska, na primer, samo polovinu uvoza pokriva izvozom, koji je na kraju prošle godine iznosio 18,8 milijardi evra.
  A izveštaj iz naše ekonomske kuće stavio je Srbiju na treće mesto po visini duga koji je, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, dostigao 18,6 milijardi evra. S obzirom na to da je Srbiji, po ključu podele jugoslovenskog duga, pripalo 38 odsto, u vreme razlaza naša država je zajedno sa Crnom Goromnasledila 5,55 milijardi evra zaduženja. Iako pojedini ekonomisti upozoravaju da našoj zemlji preti dužnička kriza, Jurij Bajec, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da smo još daleko od mračnog scenarija, kakavpredviđaju neke njegove kolege.
  – Kada se pogleda struktura ukupnog duga, jasno je da postoji dodatni prostor za zaduživanje. Državni dugovi, koji najviše brinu ekonomske stručnjake, ne prelaze trećinu ukupne zaduženosti, što je ohrabrujuće. Ostali deo zajma čine krediti građana, banaka i preduzeća koji, po pravilu, pozajmljuju da bi zaradili više, a ne da bi propali. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste manjak u spoljnoj trgovini. Prošle godine, Srbija je izvezla robu u vrednostiod 6,4, a uvezla za 13,36 milijardi evra. Tačno je da izvoz raste brže od uvoza, ali on, kada se pogleda ukupna masa, ne može da pokrije ni pola uvoza – objašnjava Bajec.
  Ovo, ističe naš sagovornik, može da iskrsne kao problem onog trenutka kada presuše strane direktne investicije iz kojih se, dobrim delom, i finansira otplata spoljnog duga.
  – Svaki dug ima smisla ako se dobro iskoristi. Trenutno nismo u opasnosti od dužničke krize, ali moramo što pre da radimo na povećanju izvoza kako ne bismo zapali u nevolje – kazao je Bajec i napomenuo da će sada, zbog krize na svetskom tržištu, zaduživanje biti sve skuplje.
  Bajec podseća i da nisu iste kamate kada se u inostranstvu zadužuje Srbija i kada zajam uzima Slovenija. Pozajmice su, zbog procene rizika, napominje naš sagovornik, za nas skuplje nego za Slovence.


  (Karte mit den Schuden der jeweiligen Republiken in Milliarden Euro)

  Ekonomista Mlađen Kovačević je u stručnoj javnosti poznatpo tome što stalno upozorava da se Srbija približila grupi visoko zaduženih zemalja. Milijarde evra stranih investicija koje su u našu zemlju stigle od 2000. godine su pojedene, a spoljnotrgovinski deficit raste, upozoravao je Kovačević u više navrata. Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, ne slaže se sa takvom prognozom.
  – Najvažnije je da se javni deo duga smanjuje, jer kad država pozajmljuje novac ona ga uglavnom ne troši racionalno. Ponekad sredstva iz inostranstva odu i u javnu potrošnju, što je najgori način trošenja para. Kad građani i privatne firme uzimaju kredite, oni uvek naprave više od onoga što su uzeli „na crtu”. Kredit uzimaju da bi investirali, napravili nešto od tih sredstava. To je, po pravilu, profitabilno trošenje. Da visok nivo zaduženosti u ekonomiji ne mora ništa da znači, najbolje pokazuje američki primer. Prosečan Amerikanac je zadužen 100.000 dolara, a svi im zavidimo na visokom standardu – napominje Prokopijević.
  Ako sudimo samo po nivou zaduženosti, onda su se kao najracionalniji pokazali Makedonci, čiji ukupni spoljni dug iznosi 3,69 milijardi evra. Kako javlja Mile Radenović, dopisnik „Politike” iz Skoplja, u junu ove godine spoljni javni dug Republike Makedonije iznosio je 1,29 milijardi evra. U tu sumu nije uračunat privatni dug, odnosno suma novca koji stranim kreditorima duguju privatne firme ili pojedinci. Prema nekim informacijama, ovaj deo duga iznosi 2,4 milijarde evra. Kad je istupala iz državne zajednice bivše Jugoslavije, Makedonija je u nasledstvo dobila i dug u iznosu od 664 miliona američkih dolara. U tu sumu uračunata su dugovanja Londonskom i Pariskom klubu kreditora i drugim multilateralnim kreditorima.
  Ipak, prema najnovijim zvaničnim podacima Državnog zavoda za statistiku Makedonije, ta zemlja je u prvih šest meseci ove godine zabeležila najveći deficit od osamostaljenja do danas.
  U pomenutom roku Makedonija je uvezla robu u vrednosti od 2,8 milijardi dolara, a izvezla proizvode u vrednosti od 1,6 milijardi dolara.
  Ukupan dug Bosne i Hercegovine iznosi 5,5 milijardi evra, pri čemu na državni deo duga otpadaju dve milijarde. Crna Gora je opterećena zajmom od 2,5 milijardi evra, dok njen izvoz iznosi svega 600 miliona evra. S druge strane, prošle godine su uvezli robu u vrednosti od 2,1 milijarduevra. Naši sagovornici ističu da su ovakvi podaci zabrinjavajući, ali da Crnogorcima naruku ide to što ove godine očekuju velike prihode od turizma i prodaje nekretnina.
  Anica Nikolić
  -----------------------------------------------------------
  Bosanski dug iz dva dela
  Spoljni dug BiH, koji inače otplaćuju njeni entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, bio je 31. decembra 2007. godine bezmalo četiri milijarde konvertibilnih maraka (oko dve milijarde evra). Spoljni dug se, inače, deli na stari 1,8 milijardi maraka (920 miliona evra). Reč je o zaduženju nastalom do 2. aprila 1992. godine i novom, nastalom posle 15. decembra 1995. godine.
  Ukupan spoljni dug Republike Srpske je 1,544 milijarde maraka (789 miliona evra), od čega na stari dug otpada 860 miliona maraka (439 miliona evra). Novi dug, nastao posle rata, Republike Srpske je 683 miliona maraka (349 miliona evra). Profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta dr Rajko Tomaš je za naš list rekao da „BiH spada u umereno zadužene zemlje”. „Problem je, međutim, što se krediti ne koriste efikasno, odnosno ne ulažu se tako da se od dolara ili evra napravi dolar ili evro i po, već se troše na obnovu onog što smo uništili u ratu – puteve, mostove, vodovode, elektromrežu... Posebno opterećenje jesu predratni krediti čiji su korisnici mahom bila preduzeća koja su u međuvremenu propala, tako da njihove dugove BiH vraća iz budžeta Republike Srpske i Federacije BiH, zavisno od toga na čijoj teritoriji je bilo sedište dužnika. S druge strane, naruku nam ide to što su kamate na kredite dobijene posle rata izuzetno povoljne – na neke su i ispod jednog procenta, a uglavnom se kreću oko 2,2 odsto”, kazao je dr Tomaš.
  ___________________________


  Kurze Zusammenfassung:

  Die Schulden der heutigen Republiken des ehemaligen Jugoslawien belaufen sich auf insgesamt 96 Milliraden Euro.
  (Die Verteilung kann man auf der Karte sehen).
  Das ist 6.5 mal so viel wie kurz nach dem Zerfall Jugoslawiens, wo die Schulden 14.6 Miliarden Euro betrugen.
  Dieser Artikel wurde 21/08/2008 geschrieben

  http://www.politika.rs/rubrike/Ekono...o-SFRJ.lt.html

 2. #2
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.089
  Kad cemo to sve odplatiti... pitaj boga.

  Jebiga... nisu ni autoputevi dzaba.

 3. #3

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Zitat Zitat von Zurich Beitrag anzeigen
  Kad cemo to sve odplatiti... pitaj boga.

  Jebiga... nisu ni autoputevi dzaba.
  Problem je, međutim, što se krediti ne koriste efikasno, odnosno ne ulažu se tako da se od dolara ili evra napravi dolar ili evro i po, već se troše na obnovu onog što smo uništili u ratu – puteve, mostove, vodovode, elektromrežu...

  96.000.000.000 € o.O

 4. #4
  kaurin
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  Naslednice šest i po puta zaduženije nego SFRJ


  Bivše jugoslovenske države u inostranstvu „na crtu” uzele 96 milijardi evra. – Hrvati prednjače, Makedonci – najumereniji


  Kurze Zusammenfassung:

  Die Schulden der heutigen Republiken des ehemaligen Jugoslawien belaufen sich auf insgesamt 96 Milliraden Euro.
  (Die Verteilung kann man auf der Karte sehen).
  Das ist 6.5 mal so viel wie kurz nach dem Zerfall Jugoslawiens, wo die Schulden 14.6 Miliarden Euro betrugen.
  Dieser Artikel wurde 21/08/2008 geschrieben

  Ekonomija : Naslednice ?est i po puta zadu?enije nego SFRJ : POLITIKA

  Na ja, Russland hat kaum schulden.... und gehts der Bevölkerung gut?

  Deutschland hat 1500 Milliarden Schulden 1990 waren es noch 500 Milliarden.

  Das ist nun mal so in einem demokratischen und kapitalistischen Staat.
  Und ich glaube nicht das die Schulden überhaupt zurückgezahlt werden, ich mein irgendwie hat jeder Staat bei jeden irgendwelche Schulden.

  Schlimmer finde ich es, dass westliche Firmen unten Banken und ähnliche Institutionen aufkaufen ich mein bei Kaufhäusern ist es ja net schlimm aber Banken, Telefongesellschaften etc., das sollte nicht sein.

 5. #5
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474
  leck mich fett .

  Wie kommt es das Kroatien 35 milliarden € und Slowenien 30 Milliarden € schulden hat ?


  gruß

 6. #6

  Registriert seit
  18.01.2009
  Beiträge
  941
  Zitat Zitat von duh Beitrag anzeigen
  Na ja, Russland hat kaum schulden.... und gehts der Bevölkerung gut?

  Deutschland hat 150 Milliarden Schulden 1990 waren es noch 50 Milliarden.

  Das ist nun mal so in einem demokratischen und kapitalistischen Staat.
  Und ich glaube nicht das die Schulden überhaupt zurückgezahlt werden, ich mein irgendwie hat jeder Staat bei jeden irgendwelche Schulden.
  Es ist immer noch ein Unterschied ob ein großer und wirtschaftlich starker Staat Schulden hat, oder eine halbe Bananenrepublik.
  Erstere holen auch immer ordentlich was an Geld rein, zudem stützen sie sich auch gerne gegenseitig (USA/Deutschland).

 7. #7
  Avatar von Yutaka

  Registriert seit
  13.01.2006
  Beiträge
  4.998
  Zitat Zitat von TigerS Beitrag anzeigen
  leck mich fett .

  Wie kommt es das Kroatien 35 milliarden € und Slowenien 30 Milliarden € schulden hat ?


  gruß
  Aus einem rückständigen ehemaligen Land wurde durch Investitionen in die Infrastruktur etc ein modernes europäisches Land gebildet.

  Dito Slowenien

 8. #8
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Hätte Serbien nicht mit dem Krieg angefangen..

 9. #9
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474
  Zitat Zitat von Yutaka Beitrag anzeigen
  Aus einem rückständigen ehemaligen Land wurde durch Investitionen in die Infrastruktur etc ein modernes europäisches Land gebildet.

  Dito Slowenien
  ok, Wann bauen die ihre Schulden wieder ab ?


  gruß

 10. #10

  Registriert seit
  09.07.2008
  Beiträge
  689
  Deutschland hat 1500 Milliarden schulden nur mal so zu info

Seite 1 von 7 12345 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. SFRJ News - Novosti SFRJ/Новости СФРЈ
  Von Mastakilla im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 05.04.2013, 19:19
 2. Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 04.11.2011, 23:51
 3. Abi Präsentation - Zerfall der SFRJ
  Von hrvatica87 im Forum Politik
  Antworten: 38
  Letzter Beitrag: 30.10.2011, 16:57
 4. Nach Westerwelle droht Bosnien der Zerfall!
  Von Balkanstyle im Forum Politik
  Antworten: 19
  Letzter Beitrag: 30.08.2010, 12:48
 5. Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 08.02.2010, 16:11