BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 10 von 10 ErsteErste ... 678910
Ergebnis 91 bis 92 von 92

serben aus bosnien wünschen dem massenmörder und monster radovan karadzic alles gute

Erstellt von lulios, 19.06.2009, 18:55 Uhr · 91 Antworten · 6.948 Aufrufe

 1. #91
  Avatar von Grobar

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  9.644
  Hauptsache Gotovina wird verurteilt denn er traegt in militaerisches Rangordnung die Verantwortung.
  Fetig!

 2. #92
  Avatar von Cobra

  Registriert seit
  08.06.2009
  Beiträge
  65.199
  Zitat Zitat von Grobar Beitrag anzeigen
  Hauptsache Gotovina wird verurteilt denn er traegt in militaerisches Rangordnung die Verantwortung.
  Fetig!
  Wird er eben nicht! Dein Landsmann hat Ihm sogar dabeii geholfen Anschuldigungen zu entkräften!

  Mile Mrkšić - general brani generala koji ga je vojnički porazio

  Bio je svibanj 1995. U Krajini je zavladala panika jer su se mnogi tamošnji stanovnici tek otrijeznili i shvatili da Hrvatska, za razliku od 1991., ima vojnu moć. Veliku. Dio državne tvorevine pobunjenih Srba, Zapadna Slavonija pregažena je u Bljesku. Većina stanovništva bila je toliko šokirana da nisu pomogla nikakva zaustavljanja i jamstva međunarodne zajednice i Hrvatske – izbjegli su u BiH, u Republiku Srpsku. U Beogradu je Milan Martić, lider pobunjenika, histerično tražio pomoć svemoćnog Slobodana Miloševića. Srpski je vođa prethodno razgovarao s Momčilom Perišićem, glavnim vojnim liderom Miloševićeve Jugoslavije. Zaključili su da je Martić “potpuno poludio”. Kao odmazdu za gubitak Zapadne Slavonije ispalio je rakete na Zagreb.

  Milošević i Perišić skovali su plan – Republika Srpska je stabilizirana, tu stvari dobro stoje, ali treba spašavati Krajinu. U uspaničeni Knin i raspadajuću Krajinu morali su poslati svog jakog čovjeka, da spasi što se spasiti može. Izbor pada na Milu Mrkšića, general potpukovnika, odabranog i dokazanog ratnika. Mrkšić je podrijetlom Srbin iz Hrvatske, cijene ga kao ratnika i dobro će “sjesti” krajišnicima, procjenjuje Beograd. No, u prvim razgovorima Mrkšić se ne da. Ne odlazi mu se iz Beograda u kninski kaos. Lome ga, pritišću izravno i dugim telefonskim razgovorima pa je zov srbijanskog vožda Miloševića prejak za tog klasičnog jugoslavenskog generala. Mrkšića vode u Borovo Selo na krajinsku skupštinu, gdje ga izabiru za zapovjednika vojske RSK. Slavlja nema, kolona automobila već čeka Mrkšića.

  – Idemo u Karađorđevo, čeka vas drug Milošević – rekoše mu. Za dva sata Milošević mu analizira kako su hrvatske snage već previše ojačale i ne može ih se više vojno pobijediti. – Imaš vremena do 11. mjeseca da stabiliziraš vojsku, a politički trebaš uvjeriti narod, vojsku i političare u Krajini da shvate kako će ostati u sastavu Hrvatske, u nekom suživotu...

  Osuđen za Ovčaru
  Kao nevoljki svjedok obrane hrvatskog generala Ante Gotovine! Gotovininu obranu vode dva Amerikanca, etnički Hrvat Luka Mišetić i Greg Kehoe, specijalac koji je obavio nekoliko izuzetnih poslova za američki State Department. Uza sve to još i bivši, dugogodišnji tužitelj Haaškog suda. Njihova taktika obrane potpuno je iznenadila, pomalo i izbezumila i inače u procesu hrvatskim generalima zbunjene tužitelje.

  Kao svjedoke obrane, Mišetić i Kehoe počeli su dovoditi visokopozicionirane Srbe. Prvo agenta vojnoobavještajne službe JNA Slobodana Lazarevića, koji je hladno i iscrpno obznanio kako je Beograd manipulirao krizom i tjerao hrvatske Srbe u sukob, pa ih potom napustio u najtežem trenutku. No, glavno je iznenađenje nastupilo ovih dana kada je obrana od suda zatražila da na klupu za svjedoke sjedne – general Mrkšić. Samo mjesec dana prije Mrkšiću je, u procesu protiv “vukovarske trojke”, bila potvrđena drugostupanjska i konačna presuda, kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog “pomaganja u ubojstvu 200 Hrvata na Ovčari”. Sud je u obrazloženju presude kazao da je Mrkšić propustio zaštititi zarobljene Hrvate, da je povukao Šljivančanina i njegove vojne policajce iz osiguranja i time Hrvate svjesno prepustio paravojsci i – masakru. Mrkšiću, sada dok čeka da vidi u koju će državu biti upućen na odsluženje kazne ratnog zločinca, prema vlastitom priznanju, nije više ni do čega, osim do “posjeta kćeri i zeta”.

  Nije želio svjedočiti, no dobio je tzv. sub poenu, obvezujući nalog suda, i morao se pojaviti u sudnici. No, kada je počeo svjedočiti, vrlo brzo se zainteresirao, shvatio je da je ovo vojnička priča, u njemu se probudio profesionalac i počeo je tumačiti, pogledavajući prema hrvatskom generalu Gotovini, udaljenom samo nekoliko metara od njega, svoje dojmove o akcijama Gotovine. Nije ga želio braniti, no ovako, samo govoreći istinito što se zbivalo, već nakon dva dana svjedočenja (koje će potrajati tjedan dana) uvelike je “prokrčio” put obrani Gotovine. I rušenju cijelih dijelova optužnice protiv hrvatskih generala.

  Neslavan kraj
  Istog tog svibnja 1995. Ante Gotovina već je general HV-a i ostvaruje koncepciju RH i međunarodne zajednice – ključnu pobjedu nad agresivnim srpskim snagama ostvariti u BiH. Mrkšićeve i Gotovinine snage prvi se put izravno sukobljavaju oko Dinare, pa je uslijedila Oluja. Gotovina pobjeđuje.

  – Naravno da je prvo gađan moj štab, svaki bi vojnik to prvo napravio, i ja bih to napravio, znao sam to, izmakao sam se – svjedočio je Mrkšić o Gotovininu napadu na Knin. Kasnije je i upitao: – I danas me interesira: kako vam je uspjelo tako precizno gađati tako male ciljeve artiljerijom? Gotovini je pobjegao osmijeh.

  Zato što to ostaje njegova vojna tajna, a vjerojatno i zato što je njegov izravni protivnik, general i zapovjednik srpskih snaga posvjedočio da Gotovina nije, kao što u optužnici stoji, “neselektivno” granatirao. U svom dosadašnjem svjedočenju Mrkšić je potukao i tezu da su krajinski Srbi bježali zbog granatiranja, jer je evakuacija vojske i civila naređena iz vojničkih razloga – da ne ostanu odsječeni. Nakon gubitka rata, Mrkšić se nije usuđivao odmah vratiti u Beograd jer su ga optuživali da je kriv za vojni poraz. Nisu shvatili da je snage iz Obrovca i Benkovca morao povući kako ne bi ostali odsječeni. Ipak je prešao Drinu i “završio u kućnom pritvoru”. Retroaktivno je umirovljen i “završio je radeći na zelenoj pijaci u Beogradu”.

  Gotovina je pobjednički završio rat, bio je godinama na najvišim vojnim funkcijama, završava školovanje u SAD-u, no slijedi optužnica, bijeg i uhićenje. Već je više od tri godine u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu. Tamo se još nalazi i Mrkšić. Koji je Gotovininoj obrani u sudnici i zahvalio riječima: – Hvala vam što ste me pozvali, nosio sam ovo u sebi 15 godina...
  Mile Mrk?i? - general brani generala koji ga je vojni?ki porazio

Seite 10 von 10 ErsteErste ... 678910

Ähnliche Themen

 1. Radovan Karadzic ein Frauentyp? III
  Von Schreiber im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 16
  Letzter Beitrag: 27.06.2012, 17:26
 2. Radovan Karadzic festgenommen!!!
  Von Dobričina im Forum Politik
  Antworten: 535
  Letzter Beitrag: 31.08.2008, 16:30
 3. Mutter von Radovan Karadzic ist tod!
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 13.05.2005, 16:03
 4. Bosnien: Premier der Serben aus Karadzic-Partei
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.02.2005, 13:27