BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 7 von 10 ErsteErste ... 345678910 LetzteLetzte
Ergebnis 61 bis 70 von 100

Was wird Serbien fuer das Kosovo bekommen? die RS?

Erstellt von Grobar, 16.07.2004, 23:46 Uhr · 99 Antworten · 7.500 Aufrufe

 1. #61
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Stipe
  Nun gut die Serben im Osten Banja Luka usw. wie kamen die laut deiner Quellen dorthin?
  man du stellst fragen.Was weis ich wie sie dort hin kamen das hat sich eben so vermüscht im Laufe der zeit besonders jetzt nach dem Krieg.
  Spielt doch im endefeckt keine Rolle,tatsache ist doch das Bosnien Kroaten und Serben dieses Gebiet besiedelten bevor die osmanen kamen.
  Unter Car Dusan den größten serbischen Helden gehörte ganz Bosnien zu Serbien.
  Das war in der Zeit um 1350.

 2. #62

  Registriert seit
  19.07.2004
  Beiträge
  1.102
  Da muss ich dir wiedersprechen !
  Damals gehörte erstekte sich Serbein bis nach Sarajevo und nicht weiter!
  Aber lassen wir das! Wir sollten nach Vorne schauen!

 3. #63
  jugo-jebe-dugo
  Zitat Zitat von Stipe
  Da muss ich dir wiedersprechen !
  Damals gehörte erstekte sich Serbein bis nach Sarajevo und nicht weiter!
  Aber lassen wir das! Wir sollten nach Vorne schauen!
  Nein,unter car dusan waren wir ungefähr genau so groß wie das heutige Deutschland.

  Hier guck dir mal diese Karte an wie groß unser Reich unter Car Dusan war.

  http://srpskasloga.supereva.it/istorija/index.8.gif

 4. #64

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  165
  Das ist falsch. Bosnien geriet seit seiner Unabhängigkeit Ende des 12. Jahrhunderts nur einmal unter Fremdherrschaft, und zwar unter ungarischer. Im Jahr 1350 unternahm zwar Dusan einen Feldzug gegen das bosnische Fürstentum, wurde dann aber vor den Toren der Festung Bobovac entscheidend geschlagen - einen Text dazu postete ich bereits einmal von einem serbischen Historiker im BF.
  Gerade das 14. Jahrhundert war die Blütezeit des bosnischen Fürstentums, vor allem unter Stjepan II. Kotromanic und Tvrtko I. wurde Bosnien zum mächtigesten südslawischen Staat - auch wenn diese Phase wie bei den Serben nicht lange anhielt.
  Einen anderen Text vom Serben Rade Vukosav, der u.a. auch kurz auf Dusans Zeit eingeht, poste ich mal hier:  Odakle nam je zlo poslo

  Autor: Rade Vukosav


  Za sve ono sto nam se 1941 godine zbilo i sto nam se u ovom ratu dogadja, posledice su ranijih historijskih i politickih tokova i gresaka, koje, ako se na njih kriticki ne osvrnemo, ne mozemo temeljno sagledati zasto nam se historija ponavlja i zasto dozivljavamo uzasne tragedije.
  BEZ OSVRTA NA KRATAK PRESJEK VLADAVINE KARADJORDJEVICA NE MOZEMO SAGLEDATI ODAKLE NAM JE OVO ZLO POSLO.

  Rijec je o Karadjordjevim osvajanjima, nacinu njihova vladanja i drzavnim sistemom o kome smo jednostavno i uljepsano ucili historiju iz toga razdoblja. Obidjene su velike greske tadasnjeg rezima. Usljed nesretno postavljenih temelja drzave Juznih Slavena, nespremnosti rezima da vlada na nacelima demokratije, zacela su neslaganja i zli odnosi unutar ove zajednice.
  Nama je ideoloski usadjivan pojam o drzavi – ne o kakvoj, nego KOLIKO PROSTORNO VELIKOJ NA ZEMLJOPISNOJ KARTI.

  Ako se osvrnemo na dogadjaje i ratove od dolaska PETRA KARADJORDJEVICA na okrvavljeno prijestolje Srbije 1903 godine, nepobitno cemo doci do saznanja da se moramo osloboditi od opterecenja uljepsano ucene historije iz tog vremena.
  Ucili smo historiju sa hvalopjevima Petru I. Karadjordjevica kao “KRALJU OSLOBODIOCU” i njegovom sinu kralju Aleksandru I kao “KRALJU UJEDINITELJU” i o njihovim ratovima, zu opravdanje da smo stalno bili (pa i sada) UGROZENI i okruzeni zavjerama protiv Srbije, te da smo uvijek bili u pravu, drzeci se toga i danas.

  Uvijek nam je za sve neko drugi bio kriv – i sada je. Iz toga su nastale i COSICEVE jadikovke, uvrstene i u Memorandum SANU, kako “SRBIJA DOBIVA U RATU, A GUBI U MIRU.”
  Srbija jeste dobivala u ratovima, a sto je gubila u miru postoje uzroci koje mi – zbog krivog i jednostranog vidjenja ratova koje su Karadjordjevici vodili – previdjavamo.

  “NACERTANIJE”, smisljeno za vladavine kneza Aleksandra Karadjordjevica 1844 uzima svoj zamah upravo dolaskom na prijestolje Srbije Petra I. Karadjordjevicima, putem zavjere i ubistvom kralja Aleksandra Obrenovica.
  Obrenovici su, zapravo, izborili drzavnost i priznanje njezine drzavnosti od strane evropskih sila na Berlinskom kongresu 1878 godine.
  Tek priznatu Srbiju sa prosirenim granicama, ali iscrpljenu oslobodilackim ratovima, Petar I. Opterecuje pripremama za balkanske ratove u koje ulazi 1912 godine i osvaja Makedoniju i Albaniju. Albaniju sa namjerom da ima “SRPSKO MORE”, ali je napusta pod pritiskom velesila.

  Po tom Srbiju 1913 uvlaci u II. Balkanski rat sa Bugarskom, zbog svadje oko podjele Makedonije. Bugarsku istovremeno napadaju Grci, Turci i Rumuni. Bugarska gubi rat i Srbiji ostaje najveci dio Makedonije koju Karadjordjevici posrbljavaju u “JUZNU SRBIJU”, namecu joj srpski jezik, pismo, skolu i Srpsku pravoslavnu svetosavsku crkvu.

  To pravdaju nekadasnjim Dusanovim carstvom koji je vlada nakon nasilnog svrgnuca svoga oca Stefana Urosa III. Decanskog 1331 godine. Dusan 1332 svladava pobunu zetske vlastele i pocinje osvajanje makedonskih, albanskih i grckih zemalja.
  Godine 1350 ZAVOJSTI NA BOSNU SA KOJOM GUBI RAT I VRACA SE OPET OSVAJANJIMA NA JUGU.
  Cak ni Beograd ni Macva nisu bili njegovi. Okrunio se 1346 a umro 1355 kada mu se carstvo neslavno raspalo, vladavsi kao car devet godina. Sadasnja opsesija Dusanovim carstvom nista drugo nije osim samoubilackih ciljeva: “Ne trazimo nista novo, osim carstvo Dusanovo.”

  Karadjordjevici, zeljni slave i velikodrzavlja i uloge hegemona na Balkanu i ovom djelu Evrope, pohlepni za teritorijama, ratovima iscrpljenu Srbiju 1914 uvlace u strasni I. Svjetski rat organizujuci ubistvo Franza Ferdinanda 28. juna 1914, u Sarajevu – zbog “SRPSKE BOSNE”.

  Osiromacenji narod Srbije – uvucen od strane svog rezima u najvecu klaonicu – patriotsko se ponio i junacki, bez premca, podnio rat, za koji nije bio kriv.
  VISE OD TRECINE STANOVNISTVA SRBIJE U TOME RATU GINE, umire od gladi, od raznih bolesti i po okupatorskim logorima.

  Narod je znao odakle mu je zlo doslo, a ZATASKANO MU JE DA ZNA ODAKLE MU JE ZLO POSLO. A Karadjordjevici su “zblistali”, pripisujuci sebi veliku slavu, dobivst Kraljevinu SHS (Jugoslaviju) sa unitarnom diktatorskom vladavinom.
  Crnu Goru, putem obmane “VELIKOM SKUPSTINOM”, pripajaju Srbiji, ukidajuci joj visevjekovnu drzavnost i autofekalnost Crkve, nametnuvsi joj Srpsku pravoslavnu svetosavsku crkvu.
  Otjerali su sa prijestola svoga tasta (Petrova) i djeda (Aleksandrova) kralja Nikolu Petrovica i na vrlo perfidan, pokvaren nacin, uz krvave posljedice.

  Od historijske autonomnosti Vojvodine – nije ostalo ni “a”. Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je uzeto ono malo prava sto su ga imali u Austrougarskoj.

  Na zasjedanju Narodne Skupstine SHS u Beogradu 20. juna 1928 hicima iz revolvera poubijani hrvatski prvaci Stjepan Radic, Pavle Radic i Djuro Basaricek. Ovo je dalo materijala hrvatskim frankovcima za nevidjeno raspirivanje mrznje prema Srbima i za jacanje ustaskog pokreta od cijeg terora 1941 masovno stradali neduzni Srbi.

  Narod Srbije, za vlade Karadjordjevica, ostao je i dalje vrlo siromasan sa niskim zivotnim standardom, usmjeren na ropsku pokornost monarhiji i drzavi. Srbija je zaista prosla kroz Golgotu koju su joj slavoljubivi i pohlepni Karadjordjevici nametnuli. Udarom fasistickih okupatora na zemlju 1941, drzava, u kojoj su svi bili nezadovoljni, raspala se za 12 dana.
  Dr. Stevan Moljevic, ideolog Draze Mihailovica, Memorandumom od 30.juna 1941 godine zacrtava stvaranje homogene Srbije, etnicke ciste, sa ucrtanom zemljopisnom kartom “VELIKE SRBIJE”, objavljenom u brosurei nedavnoj meteoroskoj karti TV Dnevnika RTS. Zna se zasto i u kom cilju, a osvjedocili smo se da od tudjih teritorija boli glava.

  I ranije rezimi SHS a, kao i neki krugovi carske Rusije, krajem proslog vjeka su Srba van Srbije cesto instrumentizirali, potpaljujuci ih da dizu ustanke, a propadanjem ustanka su te jadne Srbe ostavljali na cjedilu.

  Najcrnja i najdramaticnija “upotreba” Srba u Hrvatskoj i BIH s najtragicnijim posljedicama se upravo sada dogadja u cilju da se ostvari san velike drzave u kojoj bi “SVI SRBI BILI U JEDNOJ DRZAVI” – bez obzira na zrtve – dozivljava krah.


  Da ovaj rat nije “rat za srpski narod”, kako ga nazivaju nase vodje, nego RAT ZA TERITORIJE, evo dokaza:
  U nestretno zacrtanoj i jos nesretnije propaloj “REPUBLICI SRBSKOJ KRAJINI” je zivjelo oko 40 % hrvatskih Srba, a ostalih 60 % bili rasuti diljem Hrvatske, neobuhvaceni ovom “srpskom paradrzavom”. Sta ce s njima biti, projekante “Velike Srbije” nije brinulo. I slicno, i isto tako tragicno, se dogadja u BiH.

  Svi ti ratovi, sto su ih Karadjordejvici vodili, nazivani su “oslobodilackim” sto nam je usadilo krivo ucenje i poimanje historije, sto nas je ponijelo u zanos da smo mi Srbi sve “oslobodili” i sve “stvorili” stvarajuci u nama svjest posesivnosti na sve teritorije i svijest gospodarenja drzavom, prethodnom Jugoslavijom.
  Kao da smo mi stvorili i mi imamo pravo na arbitrazu i odredjivanje kakva i cija ce biti ta i ta teritorija, odnosno doticna drzava.
  Usadjena nam je svjest podjele naroda na “drzavotvorne”, “genocidne”, “fundamentalisticke”, “nebeske” itd. – ko ima pravo na drzavi i ko ne!
  To se cesto i javno ispoljavalo na nadmen, prepotentan nacin, sto je izazivalo odbojnost prema nama Srbima od strane drugih.

  Ovim izlaganjem se ne zeli opravdati nicija zlodjela ucinjena ni protiv Srba ni protiv Nesrba, jer se nicim ne mogu opravdati, ali se makar i sturo, zeli osvjetliti vidik da se zna odakle nam je ovo zlo POSLO.

 5. #65

 6. #66

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  165
  Naja, Tvrtko starb ja 1391, zwar zerfiel das Reich nicht unmittelbar danach, aber auch durch die ständigen Einfälle der Türken, welche schon zu Tvrtkos Zeiten stattfanden, wurde dieses Reich zunehmend geschwächt. Auf der einen Seite die immer weiter vordringenden Osmanen, auf der anderen Seite die Ungarn, die immer wieder versuchten, sich Bosnien einzuverleiben...Nach dem Fall Serbiens spätestens hättend die christlichen Länder geschlossen auf der Seite Bosniens stehen müssen, was sie aber nicht taten - wahrscheinlich auch deswegen, weil die katholischen Regenten von Bosnien viel zu nachsichtig gegenüber den Angehörigen der "Crkva Bosanska" waren - diese wurden erst gegen Ende des Königreiches Bosnien dann zunehmend verfolgt...

 7. #67

  Registriert seit
  19.07.2004
  Beiträge
  1.102
  Stimmen die Karten mit deinen Quellen überein?
  War tvrtko jetzt Bosnier oder Kroate?

 8. #68

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  165
  Ich kenne diese Karten natürlich. Sie stimmen absolut mit meinen Quellen überein. Zum Beispiel in Zlatko Lukic's "Etnogeza Naroda Bosnjana" wird auf diesen Link verwiesen:  Etnogeneza Naroda Bosnjana
  Naslijednici starih naroda sa prostora Bih: Ilira, Germana, Slavena i dr
  (po konfesiji: Islam (muslimani), katolici, pravoslavci i drugi)
  a danasnji (Bosnjaci, Hrvati, Srbi i drugi)
  Dugo vremena svjedoci smo negiranja postojanja bosnjackog naroda i njihove historije. Da bi se ta zlonamjerna praksa prekinula bar djelomicno pripremio sam par dokaza koje govore suprotno. Kao jedan od kljucnih dokaza za ovu tvrdnju navodim slijedece:
  Prijepis isprave bosanskog bana Stjepana Kotromanica izdate 1322-1324. godine u Milima (danasnjim Arnautovicima kod Visokog) u korist kneza Vukoslava Stipanica-hrvatinica darujuci mu zupe Banice i Vrbanju
  Ispravu je napisao dijak Priboje s dvora bana Stjepana II Kotromanica. Isprava je izdata zato sto je knez Vukoslav Hrvatinic presao na stranu bosanskog bana i napustio Subice.
  ----------------------------------------
  V' ime otca i s(i)na i svetoga d(u)ha. Az' (jaz) sveti Gr'gur' a zovom' ban' Stjepan', sin' g(ospo)d(i)na bana Stjepana, po milosti b(o)zhiei gospodin', i brat' moi knez Vladislav'. Bi milost naju knezu knezu Vl'koslavu, sinu kneza Hr'vatina kluchkoga, ere (jer) ostavi hr'vat'skoga gospodina i Bapshice naju milosti dijela i dasva (dvojina od dati) knezu Vl'koslavu za egovu vjernu sluzh'bu d'vi zhupe: Banice i Vr'banu, ot mee (meje=medje) do mee i u niju dva grada: Kluch' i Kotor', dasva mu u djedinu i u isklad' u vjeki emu i egovu posljednjemu (nasljedniku) dokole e nashe sjeme u Bosni i dokole e vjer'n' nam' Vl'koslav'. I jako (ako) bi bzhi osuenik' u djet'ci Vl'koslav', komu hoshte dati, vol'n e. Da ot' onoga sluzhi gdnu banu i da on'dje nije ni ed'noga dohot'ka k' nam' ni sada raz've (osim) k'da hoshte Vl'koslav': I da nije inoga vldca on'dje raz've da su vladav'ci kneza Vl'koslava: I da od onoga sluzhi gdnu oruzhiem', kako mozhe najbole. I zato dasva knezu Vl'koslavu one zhupe za egovu vjeru ,a one zhupe bista nevjerne stasta naprotivu nam' polog' (pored) Hr'vat' (Hrvata)
  A tomu bishe svjedoci dobri Bosh'nane: ¡ (nabraja svjedoke)
  ¡
  A siju knigu pisa Priboe, dijak' velikoslav'noga gdna bana Stjepana na Milih'
  --------------------------------------------
  Prijevod:
  --------------------------------------------
  U ime oca i sina i duha svetoga. Ja sveti Grgur, a imenom ban Stjepan, sin gospodina bana Stjepana, po milosti bozijoj vladar, i moj brat Vladislav.
  Bi milost (dobro?) nasem knezu Vukoslavu, sinu kneza Hrvatina Kljuckoga, jer ostavi hrvatskoga gospodina i Bapsice i dajemo knezu Vukoslavu za njegovu vjenru sluzbu dvije zupe: Banice i Vrbanju, od medje do medje, i u njima dva grada: Kljuc i Kotor, dajemo mu u djedovinu i u isklad u vjeki njemu i njegovu nasljedniku dok je naseg sjemena u Bosni i dok nam je Vukoslav vjeran. I ako ih bozji osudjenik u djeci Vukoslav kome hoce dati, ima pravo na to. Da od onoga sluzi gospodinu banu i da ondje nije nama ni jednoga dohotka osim kada to Vukoslav hoce (dati); i da nije stranoga cinovnika ondje osim cinovnika kneza Vukoslava; i da od onoga sluzi gospodinu oruzjem kako najbolje moze. I zato dajemo knezu Vukoslavu one zupe za njegovu vjernu sluzbu a one zupe su bile nevjerne i stale protiv nas uz Hrvate.
  A tome daru bise svjedoci dobri Bosnjani...
  A ovu knjigu pisa Priboje, dijak slavnoga gospodina bana Stjepana u Milima
  ----------------------------------------------
  Dakle "a tom daru bise svjedoci dobri Bosnjani" jasno se vidi kako smo se tada nazivali ( ne stoji dobri Srbi).
  Dalje, kada Tvrtko II pominje "Bosnjanin ali kraljstva bosanskoga" - Bosnjanin ili podanik kraljevstva bosanskoga, jasno je da Bosnjanin nije jedino geografska odrednica, vec da se koristi da autohtono stanovnistvo stare Bosne kao i one u Bosnjane asimilirane pripadnike drugih naroda (starosjedilaca Balkana).
  Zatim postoji kratak opis etnogeneze Bosnjaka uradjene od strane historicara Zlatka Lukica na ovoj web adresi:
  www.cyberbulevar.com/bih/gen_bos.html
  Prostor mi ne dozvoljava da navodim ostale dokaze, mada je i ovo dovoljno. Oko pojmova nacije i naroda ima dosta manipulacija od strane kvazi-intelektualaca.
  Manipulacije su moguce s toga sto obicni svijet ne poznaje toliko socijologiju, pojmove ljudske zajednice, pojmove kao sto su narod i nacija i td.
  S toga mali uvod:
  Ljudske zajednice se po svojoj hijerarhiji dijele na familiju-rodstvo-pleme-narod-nacija. Posto su pojmovi kao familija, rodstvo i pleme dovoljno jasni, da pojsanim pojmove naroda (etnosa) i nacije.
  Narod je ljudska zajednica istog porijekla, kulture, tradicije, pisma, pa i recimo religije (ali ne ekskluzivno, jer recimo imamo i pravoslavnih Jevreja, Abanaca i td).
  Nacija je pravna veza gradjanina sa drzavom. Nacije nastaju tek u 19 vijeku, sa stvaranjem prvih modernih evropskih drzava (Italija, Francuska, Austrija, njemacka i td.)
  Zbog cega je ovo bitno????
  Bitno je zbog razumjevanja historijskih okolnosti kada su se pojavljivale seobe plemena, kada i kako je nastajao narod (etnos), nacija i td. Plemena su se selila i rasljeavala, spajala i razdvajala jer je to diktirao takav (nomadski, ili ratnicki) nacin zivota. Etnos odnosno nardi pocinju da se stvaraju istovremeno sa pojavom srednjovjekovnih drzava, a nastaju kao trezultat izgradjivanja zasebnog kultuloroskog identiteta u tim drzavama.
  Tako imamo slucaj recimo sa germanskim plemenima, gdje se njemacki etnos (narod) izgradjivao na prostoru tadasnje Pruske i Austrijski etnos (narod) na prostoru danasnje Austrije. Stvaranjem modernih drzava Njemacke i Austrije, stvaraju se i dvije zasebne nacije Njemacka i Austrijska.
  Ako je ovo jasno, onda predjimo na Balkan i pojasnimo sta se desavalo u kraljevini Bosni, Srbiji i Hrvatskoj. Naravno i tu je izgradjen zaseban etnos, narod (zajednica porijekla) u svakoj od navedenih drzava.
  Sto se tice Bosnjaka (Bosnjana) historija Bosnjaka seze na pocetak VI stoljeca nase ere. Tada se najvjerovatnije moze datirati pocetak stvaranja onoga sto ce se kasnije za razliku od drugih drzava koje su Slaveni stvarali na Balkanu, nazivati Bosna i kao zasebna i prepoznatljiva zemlja, ali i kao posebna drzava. Sklavinija, spomenuta u starim izvorima obuhvata podrucje Bosne.
  Prvi talas Slavena koji doseljavaju na Balkan (i Bosnu) se desio pocetkom VI stoljeca. Sloveni zaticu u Bosni slijedeca Ilirska plemena: Pannonians (dolina Bosne), Japodes, Dalmatea, Ardiaei, Daorsi i Narensi (dolina Neretve), Ditiones, Maezaei (Sana, Vrbas), Sardeates (Jajce), Deuri (Bugojno), Daesitates (centralna Bosna) i td.
  Prvi bosanski Slaveni, su bili ovisnici o Avarima koji po prirodi stvari naseljavaju nizije, za razliku od Slavena koji prodiru dolinama rijeka, i naseljavaju Bosanske planine i nizije takodjer. Dio starosjedilaca Ilira, se povlaci u planine, ali se tokom 200 godina slavenskog okruzenja postepeno asimilira u pridoslu masu Slavena i pocinje pricati jednu formu slavenskog jezika. Slican primjer imamo u Bugarskoj gdje se proto-turski Bugari vremenom asimiliraju u slovensko pleme.
  Dvije stotine godina Slaveni zive na stupnju vojne demokratije, organizovani u tkzv. kaganate, cije granice ne mozemo sa sigurnoscu utvrditi. Istovremeno sa slabljenjem Avarskog uticaja jaca slovenski etnicki element i sopstvena organizacija. Avari su bili samo nosioci vojnih i ostalih vaznih funkcija, te clanovi nekog vojnickog reda, ali je masa obicnih vojika i onih koji su proizvodili, bila sastavljen od Slavena. Prvobitna bosanska zajednica je nastajala na elemetima i osnovima avarske drzavne tvorevine, a dokaz tome su oskudni izvori koji za sve instante vlasti i casnike imaju avarska imena. Avarskog su porijekla i termini ban, banovina, zupan, zupa . Vec krajem VII stoljeca, slavenski doseljenici postaju dominantan faktor ovog prostora , masom svoje populacije, jezicki, kulturno kao i drzavnopoliticki.
  Avari gube bitku sa Franackim carstvom i defintivno nestaju sa politicke pozornice. Narod Avarski se asimilirao u masu Slavena koji vec stvaraju cvrste plemenske zajednice. Slaveni asimiliraju zateceno ilirsko i iliroromansko stanovnistvo, te ostatke doseljenika iz IV stoljeca u vrijeme Velike seobe naroda. Slavenska masa je bila vec ranije podijeljena u plemena, ali su Slaveni ipak bili daleko homogeniji nego u vrijeme dolaska Hrvatskih i Srpskih plemena dvije stotine godina poslije. Starji pisci ih zovu bezimena masa Slavena, a jedni slucajno zabiljezeni su Duljebi, Dragovici, Severjani,....
  Kako su se tacno zvali oni sto su se naselili u Bosni, tesko je reci zbog nedostatka dokumenata. Dali su bili sastavljeni od razlicitih bratstava ili plemena, jos je teze tvrditi. Jedno je samo sigurno, a to je da su to bili prvi slavenski stanovnici Bosne koji ce poslije zajedno sa slaviniziranim starosjediocima stvoriti PRVU BOSANSKU drzavu.
  Upliv srpskih i hrvatskih plemena se desio mnogo poslije i nije sigurno dali se radilo o doseljavanju istih u manjrm broju u Bosnu, ili nametanju svog imena. To je bila drzava Bosnjana, bez obzira kako se oni prije toga zvali pojedinacno po bratstvima ili plemenima. Ciji je etno element bio dominantniji u gradji prvih Bosnjana, starosjedilacki ili staroslovenskih je tema daljeg istrazivanja. U vrijeme dolaska Srpskih i Hrvatskih plemena, Bosnjani su vec poceli stvarati svoj zaseban etnos, kao cjelina i kao rezultat 200 godina homogenizacije svih stanovnika Bosne.
  Dosadasnja historiografija je zapocinjala historiju Bosne od prvog spomenutog bana Borica. Danasnja historiografija izucava "vrijeme bezimenih banova", i pocetke ustroja Bosanske drzave. Bizantski car Konstantin Porfirogenet je ostavio zapis o istoimenoj drzavi koja se nalazi na sjevernoj granici drzave Raske. Takodjer i pop Dukljanin koji biljezi Bosnu paralelno sa Srbjom i Hrvatskom.
  Koliko god ovi spisi bili diskutabilni, ipak su rijetki zapisi o Bosni, koja je nakratko dospijevala pod vlast susjednih vladara, ali se ipak obrazovala kao posebna drzava. Susjedne historiografije su uglavnom ovaj period od 200 godina slavenskog pristupa zaobilazile ili nisu pridavali paznju!!???. Ipak se radi o 200 godina prisustva Slavena koji nisu ni Srbi ni Hrvati, mozda malo vremena da obrazuju feudalnu drzavu, ali sasvim dovoljno da se homogeniziraju i obrazuju jedan etnikum koji ce se zvati Bosnjani.
  Sasvim je sigurno da se Bosnjanin kao ime i pojam javlja dosta prije prvog spomena u spisima. Valja napomenuti da Bosna nije jedina Balkanska teritorija koju su naselili prvi Slaveni.
  Srbi i Hrvati dolaze poslije (polovina 7-og vijeka) kao dva jaka i organizovana plemena, koji prostor zaledja Knina(Hrvati) i Raske(Srbi) imenuju sobom kao i prisutna slavenska i starosjedilacka plemena. U Evropi imamo dosta takvih primjera: Francuska, Bugarska, Madjarska, Poljska, Turska, Albanija,....gdje je narod nazvan po starom plemenskom nazivu.
  Na slijedeca dva linka nalaze se historijske mape Evrope, jedna iz 700 m.e. i druga iz 1400 n.e., koje jasno potvrdjuju da su Bosnjani zaseban etnos, nastao od starosjedilaca Balkana i doseljenih Slavena.
  www.euratlas.com/big/big0700.htm
  www.euratlas.com/big/big1400.htm
  Bosnjani, uporedo s formiranjem etnikuma formiraju ime svoje drzave po teritoriji gdje zive. Slicni primjeri su Amerika, Britanija, Italija, Danska, Island.....
  Srbi i Hrvati su na teritoriji na koju su se naselili asimlirali prisutno slavensko stanovnistvo (doseljeno u prvom talasu) u svoj etnikum, ali je Bosna zbog svoje izolovanosti i mnostva prirodnih prepreka sacuvala staroslovenski element od novog vala doseljenika. U staro vrijeme su prirodne prepreke kao rijeke predstavljele daleko veci problem doseljenicima nego danas. Bosanske planine su jednostavno sacuvale prve Bosnjane od novih doseljenika, i ta izolovanost je bila presudna da se Bosna formira kao zasebna drzava sa posebnim uredjenjem, obicajima i ljudima. Upravo zato u Bosnu najkasnije prodire krscanstvo, i poslije se formira zasebna religija (Bosanska Crkva). Zbog te izolovanosti, bosanski stanovnici nisu trpili uticaj istoka ili zapada u tolikoj mjeri kao susjedni narodi.
  To Bosansko mjesovito jezgro nije sacuvalo neko staro plemensko ime iz pradomovine, vec se nazvalo po svojoj novoj domovini, u kojoj su vec generacijama zivjeli - Bosni.

 9. #69

  Registriert seit
  19.07.2004
  Beiträge
  1.102
  Also lag der ursprüngliche Bosnische Staat in Ostbosnien an der Drina!
  Interessant!

 10. #70

  Registriert seit
  14.07.2004
  Beiträge
  165
  Nun, in diesem Punkt bin ich etwas skeptisch, da in der ersten Erwähnung von Bosnien ("horion de bosona") des byzantinischen Kaisers Porfigoneret (oder so ) in der Mitte des 10. Jahrhunderts das Gebiet um Sarajevo genannt wird...

  Bislang erforschten die Historiker die Geschichte Bosniens ab dem ersten Ban, nämlich ein gewisser Ban Boric, die heutige Geschichtsforschung beschäftigt sich vor allem mit der "dunklen Vorperiode", und dazu gibt es sehr viele widersprüchliche Theorien...

  Zum Beispiel woher stammt der Name "Bosna"? Die jeweiligen vorherrschenden Theorien postete ich auch mal im BF, muss ich mal wieder ausgraben, wenn ich Zeit habe...

  Aber soweit ich das im Kopf habe, sagen z.B. einige, dass sich das auf das illyrische Wort "Bos" beziehen würde, was soviel wie "Ort wo es Salz gibt" heißt - dies würde auf das Gebiet der USORA treffen - Tuzla hieß ja früher nicht umsonst "SOLI" - allerdings würde dies nicht mit dem oben erwähnten Werk "De administrando Imperio" übereinstimmen - Geschichte ist kein statisch festgelegtes Gebilde, sondern auch hier gibt es immer wieder neue Entwicklungen...

Seite 7 von 10 ErsteErste ... 345678910 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Was für eine TLD wird Kosovo wohl bekommen?
  Von BIG-Eagle im Forum Kosovo
  Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 12.02.2012, 01:47
 2. Serbien wird Kosovo anerkennen
  Von triumf im Forum Kosovo
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 14.07.2011, 17:30
 3. Umfrage: Serbien wird auf Kosovo verzichten müssen
  Von skenderbegi im Forum Kosovo
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 14.06.2011, 14:39
 4. Antworten: 115
  Letzter Beitrag: 28.10.2010, 16:21
 5. Falls Kosovo unabhängig wird,kommt RS dann zu Serbien??
  Von jugo-jebe-dugo im Forum Politik
  Antworten: 44
  Letzter Beitrag: 12.11.2005, 04:18