BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 2 von 4 ErsteErste 1234 LetzteLetzte
Ergebnis 11 bis 20 von 36

СРБИЈА - SERBIEN NEWS

Erstellt von StankovicD, 27.07.2009, 09:21 Uhr · 35 Antworten · 11.399 Aufrufe

 1. #11

  Registriert seit
  17.03.2008
  Beiträge
  2.087
  Zitat Zitat von StankovicD Beitrag anzeigen
  Requiem für den Führer des Ersten serbischen Aufstandes gegen die Türken zelebriert 26.07.09 16:39
  Mit den höchsten staatlichen und militärischen Ehrungen wurde heute in der St-Georg-Kirche auf Oplenac bei der Stadt Topola der 192. Todestag von Djordje Petrovic – Karadjordje begangen, der Führer des Ersten serbischen Aufstandes gegen die Türken, von 1804 bis 1813 war. Auf seinen Sarkophag haben Delegationen der Regierung Serbiens, der Armee Serbiens, der Familie Karadjordjevic und andere Delegationen Lorbeerkränze niedergelegt.


  glassrbije.org - Naslovna


  ich war gestern in arandjelovac (Šumadija region) an dem ort wo er sein ersten aufstand 1804 gegen die osmanen gestartet hat und somit erste serbische laender befreite. ist eine reise wert
  ich war schon öfters dort.

 2. #12

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189

  Daumen hoch

  Serben werden nicht an den Lokalwahlen in Kosovo & Metohija am 15 November teilnehmen.

  Bez učešća Srba na izborima na Kosovu

  Autor: E. B. | Foto:FoNet | 27.07.2009. - 08:00
  Goran Bogdanović Ne postoje uslovi da Srbi učestvuju na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu, ocenio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

  Govoreći o novembarskim lokalnim izborima na Kosovu, Bogdanović je ocenio da je dobro što su predsednik i Vlada Srbije na vreme zauzeli stav da na njih Srbi ne bi trebalo da izađu. Kako je naveo, ne postoje uslovi da Srbi čije su se pojedine partije prijavile za izbore na njima učestvuju, jer se oni održavaju po planu bivšeg specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija (UN) za Kosovo Martija Ahtisarija, koji država Srbija nije prihvatila.
  Ministar je rekao da bi država trebalo da stavi tačku na priču o bogaćenju pojedinaca na severu Kosova, koji koriste Zakon o oslobađanju od poreza na dodatu vrednost i akciza roba koje iz centralne Srbije idu u na Kosovo, i da utvrdi da li toga ima ili ne.
  Prema njegovim rečima, državni organi imaju načine i instrumente da sve to kontrolišu. „Ko god se protivzakonito obogatio, trebalo bi da odgovara“, poručio je Bogdanović. On je objasnio da bi sredstva naplaćena od akciza i PDV trebalo da idu Srbima, pre svega na severu Kosova, ali i južno od Ibra. O svemu bi se trebalo dogovoriti sa Euleksom, jer Srbija ne želi da novac koji bi se ubirao od toga ide u budžet Vlade Kosova, zaključio je Bogdanović.

  Blic Online | Politika | Bez u?e??a Srba na izborima na Kosovu

 3. #13

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189
  Zitat Zitat von TeslaNikola Beitrag anzeigen
  ich war schon öfters dort.

  ich zum ersten mal, orasac oder wie das noch heisst. bist du aus dieser region?

  die sumadija war nur ca. 400 jahre unter den osmanen (von ca 1400 - 1804) und damit am kuerzesten. kosovo & metohija und die raska-oblast/sandzak waren mit 523 jahren am meisten unter der osmanischen okkupation (1389-1912).

 4. #14

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189

  Daumen hoch

  Ljajic: Mladic nicht mehr lange auf freien fuss da staendige suchaktionen nach ihm absolviert werden, die letzte erst letzte woche.
  Ljajić: Mladić neće još dugo biti na slobodi

  Autor: Tanjug | 27.07.2009. - 17:47

  Koordinator Akcionog tima za završetak saradnje sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da haški optuženik Ratko Mladić neće moći još dugo da bude na slobodi zbog stalnih akcija potrage kako naših tako i stranih službi.

  "Nemoguće je da izbegne toliki broj domaćih i stranih obaveštajaca", rekao je Ljajić za televiziju B92 i naveo da je poslednja potraga bila prošle nedelje.
  On je naglasio da strani obaveštajci samo daju obaveštajne podatke, a ne učestvuju u operacijama koje sprovode domaće službe bezbednosti. "Odgovorno tvrdim da mi sarađujemo sa više službi bezbednosti iz regiona. Reč je o čistoj operativnoj razmeni informacija i podataka koje mi koristimo na terenu", rekao je Ljajić.
  Ljajić je naveo da su sve veće šanse da Mladić bude pronađen jer je, kaže, nemoguće da on izbegne potragu u koju su uključeni najbolji domaći operativci.

  Prema njegovim rečima, potraga za Ratkom Mladićem dodatno opterećuje budžet Srbije, ali i više od toga, njegovo skrivanje nanosi štetu Srbiji u međunarodnoj zajednici, kaže Ljajić. Ljajić je uveren i da samo hapšenje Mladića ali i Gorana Hadžića može da promeni stav Holandije o deblokadi evropskih integracija Srbije.
  "Meni se čini da ćemo lakše locirati Mladića, nego što ćemo da ubedimo Holanđane da promene svoj stav. Nema toga što nismo pokušavali i probali. Od zakazivanja sastanaka do lobiranja i ništa od toga nije dalo rezultate. Kao da pričate sa zidom", naveo je Ljajić.
  On je dodao da to ne znači da se odustaje od daljih diplomatskih aktivnosti u tom pravcu.
  On je naglasio da operativci istovremeno tragaju i za drugim preostalim beguncem, Goranom Hadžićem, o kome do pre godinu dana nije bilo nikakvih podataka, ali je u međuvremenu istraga napredovala.

  http://www.blic.rs/politika.php?id=103595


  unser ljajic ist gut, der gefaellt mir. seine position in der regierung passt wie die faust aufs auge.

 5. #15

  Registriert seit
  17.03.2008
  Beiträge
  2.087
  Zitat Zitat von StankovicD Beitrag anzeigen
  ich zum ersten mal, orasac oder wie das noch heisst. bist du aus dieser region?

  die sumadija war nur ca. 400 jahre unter den osmanen (von ca 1400 - 1804) und damit am kuerzesten. kosovo & metohija und die raska-oblast/sandzak waren mit 523 jahren am meisten unter der osmanischen okkupation (1389-1912).
  imam prijatelja u toj okoloini pa smo vise puta svratili mnogo je to lep kraj srbije: sumadija.

 6. #16

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189
  Zitat Zitat von TeslaNikola Beitrag anzeigen
  imam prijatelja u toj okoloini pa smo vise puta svratili mnogo je to lep kraj srbije: sumadija.
  i ja sam iz glavnog grada te regije.

 7. #17
  Avatar von sonja1612c

  Registriert seit
  02.12.2008
  Beiträge
  1.638
  Zitat Zitat von StankovicD Beitrag anzeigen
  i ja sam iz glavnog grada te regije.
  Kragujevac????

 8. #18

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189
  chef von g17plus mladen Dinkic will die partei loeschen und eine union bilden, hinter ihm unter anderm der buergermeister von kragujevac,pirot und zajecar.

  er rechnet somit bei den naechsten wahlen mit 550,000 stimmen.


  Dinkić završava pregovore do jeseni
  Pravi Uniju, gasi G17

  Autor: nikola m. jovanović | Foto:Beta | 27.07.2009. - 05:00
  G17 plus će početkom septembra sa strankama iz regiona potpisati sporazum o funkcionisanju unije stranaka, saznaje „Blic“, a u samom imenu stranke naći će se reč unija. Trenutno stranka testira dva imena.


  Kako saznajemo u vrhu ove stranke, lider stranke G17 plus novoj političkoj organizaciji postavio je visoku lestvicu - smatra da bi na sledećim izborima ova nova organizacija mogla da dobije oko 550.000 glasova.
  Ideja Mlađana Dinkića jeste da buduća unija ostane verna idejama evropskih naprednjaka i da je njena pozicija desno od centra.
  - Na ovaj način DS će se svojom novom socijalnom politikom držati centra, dok će desno od centra jednim delom pokriti unija, a drugim delom Srpska napredna stranka - kaže naš izvor i navodi da su u G17 plus ubeđeni da će i u narednoj vladi biti koalicioni partneri, a da će naprednjaci ostati samo jaka opozicija.
  - Dogovor sa svima koji uđu u uniju biće da na lokalu imaju pravo na samostalne nastupe, a da će zajednički nastupati u okviru unije na parlamentarnim izborima - kaže naš sagovornik.
  Gradonačelnici Kragujevca, Zaječara i Pirota, Veroljub Stevanović, Boško Ničić i Vladan Vasić dali su zeleno svetlo za saradnju s Mlađanom Dinkićem. Unija bi dobila celokupnu infrastrukturu G17 plus, tako da bi stranka prestala da postoji. Kada je reč o stranačkim organima, veći deo rukovodstva činili bi ljudi iz G17, dok bi ostale stranke dobile mesta u srazmeri sa jačinom.
  - Tek posle ovih dogovora, u novembru bi bila osnivačka skupština na kojoj bi istovremeno bilo ozvaničeno i gašenje G17 plus. Naš predlog regionalizacije biće poznat već u septembru - kaže naš izvor iz vrha te stranke i navodi da se pregovara sa još dve regionalne stranke iz Vojvodine.
  Marko Blagojević, programski direktor CeSID-a, kaže da ne može precizno govoriti koliko bi stranka G17 plus udružena sa partijama sa lokala mogla dobiti glasova na izborima i da li bi to mogla biti cifra od pola miliona glasova birača.
  - Nismo radili procene koje bi nam jasno pokazale, ali da bi to moglo da pojača njihov rejting, to svakako. G17 plus je stranka koja je na svakim izborima ozbiljan pretendent za parlamentarni status. Ali sve te partije sa kojima planiraju da prave konzorcijum moraju da imaju nešto zajedničko i mora da postoji svojevrsni sinergetski efekat takvog aranžmana. Od toga zavisi koliko će taj konzorcijum biti jak i na kakvu će podršku birača moći da računa G17 - kaže Blagojević.
  On dodaje da se do sada za G17 pokazalo da su „oni vrlo racionalan svet, vrlo specifična stranka“.
  - To je tako u principu po mnogo čemu. G17 je jedina partija koja je pokazala da može značajno da uveća svoj rejting pred izbore. Njih politička konkurencija i analitičari pred izbore olako otpisuju, a onda dođu izbori i ta stranka podigne na noge svu infrastrukturu. Treba se podsetiti da kada su poslednji put izašli na izbore samostalno, da su u izbornu trku ušli sa dva odsto, a izbore završili sa sedam odsto. To nije za potcenjivanje - kaže Blagojević.

  Blic Online | Politika | Pravi Uniju, gasi G17

 9. #19

  Registriert seit
  21.07.2009
  Beiträge
  189
  Zitat Zitat von sonja1612c Beitrag anzeigen
  Kragujevac????
  dabome i prvi glavni grad nove srpske istorije posle turaka 1816 sve do 1878...posle beograd. sto pitas?

 10. #20
  Avatar von sonja1612c

  Registriert seit
  02.12.2008
  Beiträge
  1.638
  Zitat Zitat von StankovicD Beitrag anzeigen
  dabome i prvi glavni grad nove srpske istorije posle turaka 1816 sve do 1878...posle beograd. sto pitas?
  Pa moj cale je rodom iz Gornjeg Milanovca (sumadija)....zato pitam....

Seite 2 von 4 ErsteErste 1234 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. SFRJ News - Novosti SFRJ/Новости СФРЈ
  Von Mastakilla im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 05.04.2013, 19:19
 2. СРБИЈА | SERBIEN - Natur & Städte
  Von Der_Buchhalter im Forum Landschaft, Tier- und Pflanzenwelt
  Antworten: 93
  Letzter Beitrag: 26.10.2011, 10:08
 3. Antworten: 41
  Letzter Beitrag: 07.06.2010, 09:38
 4. Jna parada 1975 - ЈНА ПАРАДА 1975
  Von Mastakilla im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 63
  Letzter Beitrag: 05.06.2010, 15:43
 5. СЕРБИЈАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Von Šaban im Forum Rakija
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 23.12.2008, 20:59