BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 3 von 3 ErsteErste 123
Ergebnis 21 bis 30 von 30

Serbien: Sehnsucht nach Jugoslawiens goldenem Zeitalter

Erstellt von Slavic, 03.09.2009, 19:39 Uhr · 29 Antworten · 2.395 Aufrufe

 1. #21
  Avatar von Aviator

  Registriert seit
  10.03.2009
  Beiträge
  5.950
  Zitat Zitat von crolove Beitrag anzeigen
  ja das goldene Jugozeitalter; das war als

  Zagreb radi, Beograd se gradi!!
  Pada vidi se dokle ste stigli sa vasim radom , svaka vam cast. Jos su vam sve moguce trpali i gurali ali opet ste to sto ste uvek bili...nesposobni i samo na usta jaki

  Stvarno ste daleko dogurali nema sta

  Samo me interesuje ko vam je sad kriv

 2. #22
  Avatar von albo

  Registriert seit
  20.01.2009
  Beiträge
  1.421
  Serben kriechen jeden in den arsch. erst heißt es scheiss moslems, doch wenn die etwas liebe brauchen kriechen die in jeden arsch.

 3. #23
  Grasdackel
  Zitat Zitat von Avi@tor Beitrag anzeigen
  Pada vidi se dokle ste stigli sa vasim radom , svaka vam cast. Jos su vam sve moguce trpali i gurali ali opet ste to sto ste uvek bili...nesposobni i samo na usta jaki

  Stvarno ste daleko dogurali nema sta

  Samo me interesuje ko vam je sad kriv

  Euer Neid ist unser Stolz

 4. #24
  Cvrcak
  Da nije režimski prelomljenih Večernjih novosti možda nikada ne bismo saznali koliko je poseta Borisa Tadića i pratećih klovnova Kini bila prazna i besmislena. Miškovićev dnevni list je, u duhu sopstvene tradicije serviranja provladinih pamfleta, ponudio spisak planiranih projekata koje je predsednik sa svojim karavanom doneo sa Dalekog istoka

  Poslednji Tadićev izlet umnogome podseća na sličnu posetu koju je realizovao Slobodan Milošević krajem devedesetih godina. Tadašnji srpski diktator je bio u poseti Pekingu kad je za nešto novca pozajmljenog po bolno visokim kamatama kineskim partnerima ponudio robnu otplatu kredita, koji je završen onog trenutka čim su Kinezi vratili IMT traktore zbog nezadovoljavajućeg kvaliteta. Nakon toga za Srbiju je nastupila obaveza da taj kredit do poslednjeg dolara vrati u novcu. Srbijanski mediji pod kontrolom režima tada su nekritički veličali tu posetu kao istorijsku, a rezultate predstavljali‚ kao čudo neviđeno. Danas, jednu deceniju nakon toga situacija je gotovo identična, a isti mediji ponovo prednjače u dodvoravanju vlastima. Vlasnici su promenili imena, ali uređivačka politika i mentalitet tih ljudi, ostali su zacementirani u dubinama sopstvene nesvesti. Trabunjajući o ,,otvaranju novog poglavlja u odnosima dve države” Novosti su navele sledeći spisak navodno “planiranih projekata” koje je Tadić dogovorio tokom posete Kini:

  Izgradnja mosta Zemun-Borča: Projekat je nazvan strateškim partnerstvom. Nekada su građevinske firme iz Srbije i eks Jugoslavije širom sveta gradile mostove, a sada je Boris Tadić, sledbenik titoističkih zamisli o nesvrstanosti, uspeo da ubedi kineske strateške partnere da je Srbija nesposobna da u svojoj prestonici napravi jedan jedini most. Domaću javnost je ubedio u nešto sasvim suprotno, da je to veliki uspeh koji je dokaz naše sposobnosti i ugleda koji u toj dalekoj azijskoj zemlji uživamo. Kina, u tom aranžmanu, Srbiji daje kredit po potpuno netransparentnim uslovima, a Tadić je za uzvrat preuzeo obavezu da pored plaćanja cene te pozajmice, čitav posao bude poveren kineskim firmama. Dakle, Beograd će dobiti most koji će koštati znatno više nego što bi trebalo, a novac uložen u gradnju ide isključivo Kinezima.

  Luka na Dunavu: Nakon što je Luka Beograd gotovo poklonjena sadašnjem vlasniku Večernjih novosti, taj list kao važan dogovoreni porojekat navodi izgradnju “nove luke na Dunavu”. Novu luku bi verovatno gradile kineske kompanije po istom obrascu kao i most između Zemuna i Borče. Finansijsku konstrukciju bi ponovo zatvorio kredit koji bi zvanični Peking odobrio našem pomahnitalom režimu, a koji bi građani Srbije kasnije vraćali.

  Bescarinska zona za kineske proizvode: Srbija i bez slobodne zone ima ogroman deficit u trgovini sa Kinom. Stvaranje jedne takve zone dovelo bi do toga da iz Kine počnemo da uvozimo čak i ono što raste na drveću ispred naših kuća. Kina niske cene svojih proizvoda obezbeđuje pre svega zahvaljujući jevtinoj radnoj snazi koja je gotovo u ropskom položaju. Takva konkurencija predstavlja određeni vid dampinga i nelojalne konkurencije, pa bi skidanje tih proizvoda sa carinskog režima u nekakvim slobodnim zonama dodatno isisalo naše devizne rezerve. Pri svemu tome, nije ni pomenuto otvaranje bescarinske zone za srpske proizvode u Kini.

  Poziv kineskim firmama da ulažu u Ikarbus i FAP: Kurtoazni a molećivi poziv predsednika Srbije da neko ulaže u propale srpske firme, za domaće ulizičke medije je već primer “dogovorenog projekta”. Šta je tu dogovoreno osim što se Bota dogovorio sa svojim odrazom u ogledalu o tome na koji način će pozvati kineske ulagače - čitaocima, ali verovatno ni autoru pamfleta nije jasno.

  Saradnja u elektronskoj industriji: S obzirom na golišavu činjenicu da Srbija nema elektronsku industriju, ta saradnja bi se mogla svesti na bescarinski uvoz kineskih televizora. Odličan potez za dodatno neuravnoteženje spoljnog platnog bilansa i još jedan korak u pravcu finansijskog bankrota zemlje.  Učešće Srbije na Ekspo 2010: Miloševićeva propaganda je tokom 2000. godine mesecima reklamirala učešće na Ekspo 2000. Rezultati tog učešća nikome na kugli zemaljskoj nisu poznati. Sigurno je da će slično po Srbiju proći i Ekspo 2010, jer da bismo učestvovali na jednoj takvoj manifestaciji prvo bismo morali da imamo nešto i da ponudimo, a poznato nam je šta naša privreda ima da ponudi svetskim tržištima: uglavnom ništa.

  Izgradnja obilaznice oko Kragujevca i tunel kroz Frušku goru: Obilaznica oko Kragujevca je prateći projekat propalog partnerstva Zastave i Fijata. S obzirom da proizvodnja u Kragujevcu nije zaživela, diskutabilno je koliko je obilaznica oko tog grada sada prioritet za Republiku, a nisu poznati ni uslovi učešća Kine u toj izgradnji. Nije jasno da li je reč o još jednom kreditu sa nepoznatim uslovima ili bi kineski investitori ulagali novac u taj projekat iz komercijalnih razloga. Realnija je prva varijanta, pošto Vlada Kine ne može da sklapa ugovore u ime svojih firmi, a nema ni vidljivog komercijalnog interesa zbog kojeg bi te firme investirale u izgradnju obilaznice. Slična je situacija i sa misterioznim tunelom kroz Frušku goru koji u domaćoj javnosti nikad do sada nije ni pominjan!

  Spajanje Prokuplja i Šapca sa Koridorom 10: Spajanje gradova Srbije sa Koridorom 10 je nemoguće, pošto ta deonica još nije ni završena. Prioritet Srbije trebalo bi da bude završetak tog panevropskog koridora i shodno tome sve resurse treba usmeriti u tom pravcu, a ne u pravcu nekih sporednih populističkih projekata koji ne služe ničemu osim obmanjivanju domaće javnosti i sticanju jevtinih poena kod srpskih birača. Posebno je bizarno interesovanje Kine za Prokuplje i Šabac: otkud baš ova dva grada u fokusu kineskog interesa – može da odgovori samo Boris Tadić.

  Ako bi sumirali rezultati Tadićeve posete Kini, jasno je da bi se realizacijom navedenih projakata položaj Srbije u pogledu spoljne zaduženosti i trgovinskih odnosa sa inostranstvom ozbiljno pogoršao. Takođe, pada u oči da naša zemlja nema ekonomskog interesa da se zadužuje u realizaciji drugorazrednih projekata, dok oni od najvećeg značaja čekaju neka bolja vremena. Zanimljivo je i to da se toliko najavljivane kineske direktne investicije nigde ne pominju kao rezultat posete beogradskog režimskog cirkusa. Za utehu nam ostaje izvesnost da od realizacije pomenutih projekata verovatno ništa neće ni biti, tako da će bar izostati veća šteta od one koja je već napravljena.

 5. #25

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Avi@tor Beitrag anzeigen
  Pada vidi se dokle ste stigli sa vasim radom , svaka vam cast. Jos su vam sve moguce trpali i gurali ali opet ste to sto ste uvek bili...nesposobni i samo na usta jaki

  Stvarno ste daleko dogurali nema sta

  Samo me interesuje ko vam je sad kriv

  U qrcu ko Srbija nikad necemo biti; radite na prosjecno 20 godina starim strojevima po nikakvim fabrikama (O-Ton vasih novina prije dva tjdna). Najjadnija drzava na Balkanu. I Bugari i Rumini vas shishaju. Hrvatska kao zemlja sa tolikom ratnom stetom koja ni dosad nikad nije placena od vas, tolike braniteljske penzije (i zasluzili su ih) i opet se ne vozaju vase zastave sto jada, moskvici i fice nego se zivi solidnije nego u Jugovini. Cak nam je (cini mi se) Monetarni fond potvrdio neki dan da je socijala u HR toliko jaka da ljude i ne animira da idu raditi (70 % u zapadnoj Europi u odnosu na 50,2 % u HR) izmedju 20 i 59 radi.

 6. #26

  Registriert seit
  25.06.2009
  Beiträge
  905
  Zitat Zitat von Emir88 Beitrag anzeigen
  Finde ich gut. Nur aufpassen! Russland wollte ja auch helfen doch was ist passiert? Nichts!

  Was haben die Serben nochmal den Russen verkauft für nen billigpreis?
  Die Serben könnten ja den Russen folgenden Deal anbieten;

  50 % der russischen Deviseneinnahmen an Serbien, 7 % an Russland zurück. Ihr seid ja richtige Brüder, nicht wie die "Brüder" Kroatien die euch das in der Jugovina gaben. Vielleicht springt auch noch mehr raus!

  Ach ja und Libyen könnte ja auch noch ein paar Beduinen haben die sich auf gleichen Deal einlassen.

 7. #27
  Kelebek
  Ghaddafi ist ein Verbrecher.

 8. #28
  Avatar von Livnjak

  Registriert seit
  12.03.2009
  Beiträge
  558
  Zitat Zitat von Cлога Beitrag anzeigen
  Der libysche Leader Muammar al-Gaddafi hat dem Präsidenten Serbiens, Boris Tadic, einen Orden anlässlich des 40. Jubiläums der libyschen Revolution verliehen. Diesen Orden erhielten bis jetzt nur wenige Präsidenten freundschaftlicher Länder.

  glassrbije.org - Nachrichten
  Ich weiß nicht ob ich mich über diesen Orden freuen würde. Oh Moment, ich weiß es doch: Nein!

 9. #29
  Avatar von brigada 172

  Registriert seit
  13.02.2008
  Beiträge
  1.453
  gadafi hat in sarajevo studietr mit sjesell zusammen

 10. #30
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973
  Zitat Zitat von crolove Beitrag anzeigen
  ja das goldene Jugozeitalter; das war als

  Zagreb radi, Beograd se gradi!!
  1990:

  BIP pro Kopf in YU:

  Kroatien 3.400$
  Serbien 2.200$ (aber nur dank Vojvodina: 3.250$)

Seite 3 von 3 ErsteErste 123

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 04.11.2011, 23:51
 2. Sehnsucht nach Monarchie?
  Von Perun im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 27
  Letzter Beitrag: 19.07.2011, 17:32
 3. Sehnsucht nach Südafrika
  Von John Wayne im Forum Sport
  Antworten: 13
  Letzter Beitrag: 10.10.2009, 15:11
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 07.02.2009, 15:27
 5. Alte Sehnsucht nach dem Amselfeld
  Von Stevan im Forum Politik
  Antworten: 34
  Letzter Beitrag: 28.08.2007, 18:59