BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 6 von 11 ErsteErste ... 2345678910 ... LetzteLetzte
Ergebnis 51 bis 60 von 101

Serbien verbietet Medienfreiheit

Erstellt von Cvrcak, 15.09.2009, 22:10 Uhr · 100 Antworten · 4.108 Aufrufe

 1. #51
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Smitko Beitrag anzeigen
  Das Oberste Gericht verbietet ein Buch, es kann aber kein Gesetz verabschieden das macht nämlich das Parlament, du verwechselst zwei Themen:
  - Eine Gerichtsentscheidung
  - ein neues Mediengesetz des Parlaments.

  Oben schreibst du aber, dass das Oberste Gericht ein Gesetz verabschieder, das stimmt so nicht.
  Du hast ja Recht ich habe es falsch ueberstezt, aber es aendert nichts daran das nach diesem Gerichtsentscheid das zitieren fremder Zitate ab Gestern verboten sowohl dieses Buch. Weil viele Zitate des Klaegers in dem verwendet wurden.
  Somit ist es wie eine Gestzesaenderung oder eine Verschaerfung bzw. ein Neues Gesetz, denn ich koennte dich jetzt verklagen und ich weiss das ich Recht bekomme weil du mich eben zitiert hast.

  Hast du ein Glueck Ivo

  Presuda
  Žarko Korać
  16.09.2009.


  Presuda Vrhovnog suda Srbije, kojom se zabranjuje knjiga JUKOM-a Slučaj službenika Aleksandra Tijanića predstavlja opasni pravni i politički presedan, koji pokazuje ne samo koliko nesposobnih pravnika sedi u najznačajnijoj pravnoj instituciji u zemlji, već i kako Srbija tumara u shvatanju ljudskih prava i sloboda.

  Grubo rečeno, sudije koje su donele ovu presudu, uključujuci i Sonju Brkić, bivšu predsednicu suda (sic!), nisu se samo bavile „zaštitom autorskih prava“ Aleksandra Tijanića,već su arbitrirale u daleko važnijoj stvari – kada citiranje delova nečijih izjava i tekstova, izvrće njihov smisao. Drugim rečima, one su preuzele na sebe funkciju javnosti i stručne kritike, jer se u ovom slučaju ne radi o nečijoj interpretaciji stavova,već o DIREKTNOM NAVOĐENJU STAVOVA!

  Put kojim su krenule je izrazito opasan.Time je dato pravo sudu da određuje šta smete da citirate, što je druga reč za cenzuru. Tri žene sudije vrhovnog suda su ovom presudom ozakonile cenzuru i dozvolile svakom čoveku u ovoj zemlji da uz pomoć suda određuje koje delove njegovih izjava smete javno da citirate. Šta će biti kosekvence ove presude za naše javno mnjenje, ali paradoksalno čak i za nauku, one očito nisu shvatile.

  Jedna od osnovnih sloboda javnosti je pravo da, radi kritičkog razmatranja nečije delatnosti, citira izjavu ili deo nečije izjave bez ograničenja. Ako to javnost ne bi smela, ona ne bi u osnovi mogla da bude kritička, jer ne bi imala nikakve argumente za svoje tvrdnje.

  Ne znam da li su to htele, ali ovom presudom su sudije ukinule pravo na kritičko mišljenje, koje je osnova slobodnog društva. Na koji način će javnost da sudi o javnoj delatnosti, ako ne može da citiranjem ukaže na koje stavove misli? Šta će preostati kritičarima sem uopštenih fraza i nejasnih formulacija?

  U kom se danas demokratskom društvu javno izrečeni stavovi i javno objavljeni tekstovi, ne mogu citirati? Da li naše sudije uvode novi pojam „preteranog citiranja“ i šta on logički uopšte znači? Ko bi određivao „meru“ citiranja?

  Ali ova presuda otvara i neka druga pitanja. Aleksandar Tijanić je mnoge od citiranih izjava dao kao državni službenik, a ne više novinar. On je bio savetnik za medije Vojislava Koštunice, tadašnjeg predsednika Jugoslavije, što je državna funkcija. Da li se ovom presudom štite državni funkcioneri na način koji ne poznaje zakon o informisanju, koji jasno kaže da javnost ima pravo da zna (šta funkcioner govori ili piše) i koji jasno kaže da su javne ličnosti MANJE zaštićene u tom pogledu od ostalih građana.

  Konačno, presudom se ponovo ZABRANJUJE JEDNA KNJIGA, što je dostojno srednjeg veka. Naši sudovi nisu smatrali za shodno da, upskos pokušajima, zabrane notorni antisemitski pamflet „Protokoli cionskih mudraca“ ili knjige koje veličaju Ratka Mladića ili Milorada Lukovića Legiju - one su samo smatrale da je knjiga CITATA Aleksandra Tijanića opasna po pravni poredak zemlje.

  Time se Tijanić izjednačio u očima sudija položaju koji ima Kim Il Sung u Severnoj Koreji ili ajatolah Homeini u Iranu. Ili drugim rečima, može se citirati Staljin, može Hitler, ali ne može Aleksandar Tijanić.

  On je zaštićen od naših sudija vrhovnog suda, da se ne bi „izvukle iz konteksta“ njegove značajne misli. Neko ciničniji bi rekao da su se ovom presudom sudija Sonja Brkić i dve njene koleginice upravo založile za izdanje celokupnih dela Aleksandra Tijanića, da on siromašak ne bi bio „pogrešno shvaćen“.

  Možda bi prava kazna za ove sudije koje su presudu donele, bila obaveza da ta sabrana dela pročitaju. Možda bi onda shvatile da je i malo citata Aleksandra Tijanića dovoljno da se shvati o kakvom čoveku se radi. A možda bi im tek tada postala jasna njegova izjava „Ako Đinđić preživi, Srbija neće“.

  Peščanik.net, 16.09.2009.

 2. #52

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  4.099
  Und was ist jetzt so schlimm dran?

 3. #53
  Cvrcak
  Dani medijske diktature u Srbiji
  Po uzoru na Staljina i Hitlera

  Za uspešnost lustracije u pravosuđu direktnu odgovornost snosi aktuelna vlada a najviše ministarka pravde i predsednik Republike Boris Tadić. Zato je nužna građanska neposlušnost kao poziv svim delovima aktuelne vlasti kojima je stalo do demokratije i do uspostavljanja vladavine prava da preuzmu svoj deo odgovornosti i onemoguće razaranje samih osnova pravde i demokratije, naglašava se u saopštenju Žena u crnom i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

  „Vrhovni sud Srbije uvažio je svojom odlukom od 23. jula 2009. tužbu nekadašnjeg Miloševićevog ministra i aktuelnog direktora nacionalne televizije Aleksandra Tijanića protiv Komiteta pravnika za ljudska prava, dosudivši mu 200.000 dinara odštete za moralnu štetu zbog povrede njegovih moralnih prava i zabranivši knjigu Slučaj službenika Aleksandra Tijanića. Ova skandalozna presuda zahteva da se aktualizuje jedno od fundamentalnih ljudskih i građanskih prava – pravo na građansku neposlušnost i zato: izražavamo potpunu podršku i solidarnost sa odlukom Yucom-a da ne postupi po odluci Vrhovnog suda Srbije i ne plati odštetu Aleksandru Tijaniću; Ne prihvatamo, niti se mirimo sa nepravdom institucija – skandalozna odluka oduzima pravni i moralni legitimitet Vrhovnom sudu Srbije i zato mi našom nesaradnjom i nepoštovanjem krajnje nepravednih odluka, nenasilno delujemo u korist demokratije, pravde i vladavine prava; Naša podrška činu građanske neposlušnosti ne teži ukidanju zakonitosti niti relativizovanju pravnog sistema – mi zahtevamo njegovo korenito menjanje“, saopštili su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Žene u crnom.

  Ove organizacije ističu da njihov cilj „građanske neposlušnosti nije samo nemirenje sa nepravdom institucija i nepravednim zakonima nego i čin nenasilnog otpora opštem ćutanju o odgovornosti za zločinačku politiku prethodnog režima“.

  „Nećemo odustati od naše borbe za kažnjivost zločina mada smo kao braniteljke i branitelji ljudskih prava i mira na meti nacionalističkih i klerofašističkih organizacija, koje nesmetano deluju uz prećutnu podršku delova vlasti. Pravosuđe koje toleriše ugrožavanje ustavnog poretka (koje sprovode nacističke i fašističke organizacije, koje su pod pokroviteljstvom izvesnih delova tadašnje vlasti prošle godine varvarski poharale Beograd i spalile neke strane ambasade, što je u jednom slučaju dovelo i do smrtnog ishoda, a koje još i danas nesmetano deluju, pozivajući na nasilje, ubistva i genocid) uspelo je da učini ono što se nije usudio čak ni sam Slobodan Milošević: zabranilo je distribuciju i ponovno štampanje jedne knjige“, podsećaju Helsinški odbor i Žene u crnom.

  Helsinški odbor i Žene u crnom podsećaju da su se „knjige zabranjivale i spaljivale u nacističkoj Nemačkoj, u Staljinovom Sovjetskom Savezu, danas se zabranjuju u zemljama poput Irana, Zimbabvea, Severne Koreje, Mjanmara, Sudana, a kod nas su poslednji slučajevi zabrane knjiga zabeleženi davnih osamdesetih godina, u vreme zloglasnog sudije Stojkovića“.

  „Sud demokratske Srbije iznova uvodi verbalni delikt. Čime je to novinar koji se istakao time što je uvek poslušno služio vlastima (koje god i kakve god one bile) a svoje sluganstvo kompenzovao povišenom dozom bahatosti i bezobrazluka zaslužio toliko tetošenje sudova jedne demokratske države kakva bi Srbija htela i trebala da bude? Kako će se opravdati oni koji od povrede moralnog integriteta štite ljude koji su pozivali na ubistvo prvog demokratski izabranog premijera Srbije? Kakve su perspektive Srbije s takvim pravosuđem? Zbog svega toga više nego opravdano i pravedno da Komitet pravnika za ljudska prava odbije da plati dosuđenu odštetu. Neophodno je da se konačno izvrši lustracija u sudskim telima.Uspešna lustracija predstavlja jedini način na koji se može sprečiti obnova/uspostavljanje diktature u Srbiji. Za uspešnost lustracije u pravosuđu direktnu odgovornost snosi aktuelna vlada a najviše ministarka pravde i predsednik Republike Boris Tadić. I zato je nužna građanska neposlušnost kao poziv svim delovima aktuelne vlasti kojima je stalo do demokratije i do uspostavljanja vladavine prava da preuzmu svoj deo odgovornosti i onemoguće razaranje samih osnova pravde i demokratije“, naglašava se u saopštenju.


  e-novine.com - Po uzoru na Staljina i Hitlera

 4. #54
  Grasdackel
  Zitat Zitat von Trilistik Beitrag anzeigen
  Und was ist jetzt so schlimm dran?

  Wenn man auf undemokratische und totalitäre Staate steht, gar nichts.

 5. #55
  Esseker
  Hauptsache, Kroatien ist noch immer ein Ustasa-Staat

 6. #56

  Registriert seit
  09.03.2009
  Beiträge
  4.099
  lol

  natürlich wurde der thread von nem kroaten aufgemacht
  Die göttlichen Krieger Kroatiens kämpfen für ein freies Serbien, schön dramatisch wie ich finde

 7. #57
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.185
  Zitat Zitat von Trilistik Beitrag anzeigen
  lol

  natürlich wurde der thread von nem kroaten aufgemacht
  Die göttlichen Krieger Kroatiens kämpfen für ein freies Serbien, schön dramatisch wie ich finde
  Nur ist dabei ein logischer Fehler passiert wie man so schön im Eröffnunspost sieht

 8. #58
  Esseker
  Zitat Zitat von Trilistik Beitrag anzeigen
  lol

  natürlich wurde der thread von nem kroaten aufgemacht
  Die göttlichen Krieger Kroatiens kämpfen für ein freies Serbien, schön dramatisch wie ich finde
  der schwule serbe kann wohl hier nichts einsehen.

 9. #59
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.185
  Cvrcak@

  Das Problem ist dass in den letzten Tag wirklich ein neues Mediengesetz verabschiedet wurde, deswegen kann es sehr viel Verwirrung stiften.

  Aber ok, jetzt weiß ich immerhin, dass das Thema die Gerichtsentscheidung ist.

 10. #60
  Cvrcak
  Zitat Zitat von Trilistik Beitrag anzeigen
  lol

  natürlich wurde der thread von nem kroaten aufgemacht
  Die göttlichen Krieger Kroatiens kämpfen für ein freies Serbien, schön dramatisch wie ich finde
  Ist klar das du dich nicht traust dieses skandaloese Urteil zu kritisieren (ich verweise auf meine Signatur)
  Man will sich ja hier keine Feinde machen.

Seite 6 von 11 ErsteErste ... 2345678910 ... LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Wo der Sittenwächter Alkohol verbietet
  Von Ares im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 08.08.2012, 23:30
 2. US-General verbietet das Kinderkriegen
  Von Lance Uppercut im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 22.12.2009, 20:14
 3. Kindergarten verbietet Weihnachten
  Von Perun im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 23.12.2008, 18:11
 4. Slowenische Journalisten fürchten um Medienfreiheit
  Von Grasdackel im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 07.09.2008, 22:08