BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 7 von 7 ErsteErste ... 34567
Ergebnis 61 bis 64 von 64

Serbische Krajina in Oesterreich?

Erstellt von Cvrcak, 02.10.2010, 22:29 Uhr · 63 Antworten · 4.975 Aufrufe

 1. #61
  Avatar von Singidunum

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.187
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  hm, die Frage ist auch, wer hat das eigentlich in die Welt gesetzt? Werden die Serben durch eine bestimmte Organisation in A vertreten?

  Im Originalbeitrag ist der hier zu sehen, wer zum Geier ist das?  Untertitelt ist das Bild mit "Foto: Ilustracija (republikasrpska.org)" ... republikasrpska.org, schon komisch, was hat RS mit den Serben in Österreich zu tun?
  Das hier ist Srdjan Sreckovic, serbischer Diasporaminister, hat nix mit RS zu tun.

  PS: wenn du ne quelle dafür brauchst, einfach auf der internetseite der serbischen regierung überprüfen

 2. #62

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  76.320
  Zitat Zitat von Singidunum Beitrag anzeigen
  Das hier ist Srdjan Sreckovic, serbischer Diasporaminister, hat nix mit RS zu tun.
  ok, dann hat wohl jemand beim Bildtitel geschlampt ... naja, Diasporaminister, genau das ist natürlich seine Arbeit und sein Ressort, jetzt passt wieder alles zusammen

 3. #63
  Avatar von Urban Legend

  Registriert seit
  30.04.2008
  Beiträge
  1.613
  Zitat Zitat von Vukovarac Beitrag anzeigen
  Juni 2051: Serbische Aufständische errichten bei St. Pölten auf der A1 in beiden Fahrtichtungen Straßensperren, um so ihrer Forderung nach einem Anschluß an Serbien nachdruck zu verleihen. Begründet wird dies mit dem Argument, das man hier ja schon seit LAAANGEM lebt . Die österreichische Bundesregierung in Wien schickt das Bundesheer......

  Hier die Karte für das Jahr 2051...


 4. #64
  Cvrcak
  Srbi u Austriji traže status nacionalne manjine
  Srbi u Austriji traže status
  nacionalne manjine  DA li je u Salcburgu rođena "Alpska Srbija" znaće se možda za neku godinu. U tom gradu je, naime, nedavno doneta odluka da počnu pripreme za postavljanje zvaničnog zahteva austrijskim vlastima za priznavanje Srba kao nacionalne manjine u alpskoj republici!
  Tako je odlučio Savez Srba Austrije, "krovna" organizacija više desetina klubova naših ljudi u ovoj zemlji. NJih ima ukupno oko 250.000, od čega je polovina u Beču. Austrijsko državljanstvo uzelo je u glavnom gradu Austrije oko 40.000 Srba, a računa se da ih je isto toliko u drugim delovima zemlje upisano u "novo-Austrijance". Većina je tu već tri decenije i duže, pa i po sili zakona dobijaju državljanstvo zemlje u koju su došli na "privremeni rad".
  Po "pravnoj liniji" Evropske unije i uobičajenom tumačenju u međunarodnom pravu, jedan odsto od ukupnog broja stanovnika neke zemlje, kriterijum je za dobijanje statusa nacionalne manjine.
  Srba u Austriji ima više nego Slovenaca i Gradištanskih Hrvata zajedno, ali ova dva naroda su "ustavna", kao i malobrojna mađarska manjina. NJima je taj status priznat po Državnom ugovoru, kojim je 1955. Austriji vraćena nezavisnost, a jedna od zemalja koje su ga garantovale bila je i Jugoslavija.
  Upitan pre desetak godina o logici po kojoj petnćstak hiljada još ne asimiliranih Slovenaca ima sve - obdaništa, škole, knjige, novine, politička prava - a četvrt miliona Srba ništa, tadašnji, inače uglavnom dobronamerni kancelar Franc Vranicki, ljutnuo se na pisca ovih redova. "To je neuporedivo, Slovenci i Hrvati su ustavne manjine, Srbi su samo gastarbajteri!"
  Sad se to iz korena menja. Srbi, kao i ostali stranci, dobili su pravo glasa na opštinskom nivou, a oni s državljanstvom izjednačeni sa starosedeocima. Računa se da je izboru socijaliste Hajnca Fišera za predsednika Austrije značajno doprinelo to što su Srbi novo-Austrijanci listom glasali za njega.
  Profesor doktor Volfgang Rorbah, koji je od Saveza Srba Austrije dobio mandat da se bori za status nacionalne manjine, takođe smatra da su se vremena i okolnosti promenili. On namerava da pomoć traži upravo od - Vranickog. - Srbi imaju sve potrebne uslove da dobiju status nacionalne manjine u Austriji, smatra dr Rorbah, inače polu-Srbin.
  Zlatko Miloradović, jedan iz "stare garde", svojevremeno među osnivačima najstarijeg bečkog kluba "Jedinstvo", a kojem se pripisuje i ideja za pokretanje postupka priznanja statusa manjine austrijskim Srbima, ubeđen je da će to biti podržano od dela političara.
  - Mi to ne tražimo iz formalnih, nego iz sasvim praktičnih razloga, kaže Miloradović. - Opstanak naše kulture, sporta, a pre svega školstva, zavisi od statusa.
  Srpska pravoslavna crkva praktično već ima priznati zvanični status u Austriji, gde je prisutna skoro dva veka. Tri hrama u Beču najbolji su dokaz snažne nacionalne svesti Srba, bez obzira koji pasoš nose. To se vidi, na primer, na Badnji dan, kad hiljade Srba blokiraju sve ulice oko crkava.
  Austrijanci nažalost imaju posebnu vrstu osetljivosti kad su Srbi u pitanju. Srbi su, recimo, u očima još živog poslednjeg pretendenta na presto Ota Habzburškog "razbojnički narod", a i "kraljevi su im harambaše". Većina ovde smatra Srbe krivcima za propast Austrougarske. Ali, savremena Austrija je primer zemlje koja se širom sveta bori za ljudska prava i nacionalnu slobodu. Ako su prvi priznali nezavisnost Slovenije i Hrvatske, prvi tražili vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba radi zaštite muslimana, ako priznaju i vlašku naciju - mogu li odbiti svoje građane Srbe?

  SrpskaDijaspora.info :.: INTERNET NOVINE SERBSKE
  Und jetzt die Kommentare

  Petar I (93.138.101***) 10578
  14/5/2010 6:16:44 PM

  Svim snagama se moramo boriti i izboriti za status nacionalne manjine .Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara " čije su ovce onoga je i livada " niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.


Seite 7 von 7 ErsteErste ... 34567

Ähnliche Themen

 1. die historische serbische Krajina im heutige Kroatien
  Von Anchi im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 63
  Letzter Beitrag: 14.06.2009, 22:19
 2. fk krajina cazin
  Von Velez im Forum Sport
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.02.2007, 18:54
 3. Oesterreich will nicht mehr in Kroatien investieren
  Von Gospoda im Forum Wirtschaft
  Antworten: 14
  Letzter Beitrag: 13.02.2007, 22:12
 4. Mindjusari : Serbische Rock Gruppe aus der Krajina
  Von Ravnokotarski-Vuk im Forum Musik
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 29.09.2006, 22:54
 5. Antworten: 8
  Letzter Beitrag: 05.03.2005, 09:40