Uhićen novinar Željko Peratović
17. listopada - Nakon cjelodnevne pretrage i obavijesnih razgovora, večeras je uhićen slobodni novinar Željko Peratović. Policija nije željela potvrditi razlog uhićenja, ali od njegova odvjetnika Krešimira Škarice doznajemo da ga se vjerojatno sumnjiči za odavanje državne tajne.
"Sutra će biti priveden istražnom sucu koji će odlučiti postoje li elementi za zadržavanje i eventualno određivanje pritvora nakon isteka 48 sati. To znači da se mom branjeniku imputira da bi eventualno bio u posjedu nekih dokumenata koji bi bili u domeni državne tajne", istaknuo je Škarica.
Peratoviću je oduzeta velika količina dokumenata, stolno i tri prijenosna računala od njega i supruge.
Potpredsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je za Index.hr da mu je poznato da je policija bila u Peratovićevu stanu, ali nije znao da je odveden u Heinzelovu. Upitan o tome hoće li se HND oglasiti vezano za događaje s Peratovićem, Duka je rekao da je nužno podrobnije se informirati o svim okolnostima.
Inače, Peratović je bivši novinar Vjesnika s kojim je u sudskom sporu. Više desetaka godina je u novinarstvu, nekoliko je godina radio u Globusu, nakon čega postaje slobodan novinar. Na svome je blogu, kako piše Index.hr, pisao i o Fatimi Skuli, svjedokinji o ratnim zločinima na području Gospića, koja je u tom kontekstu progovorila i o potpredsjedniku Sabora Darku Milinoviću. Često je pisao o tajnim službama.
Hrvatska radiotelevizija/Croatian radiotelevision

Zeljko Peratovic wurde festgenommen.
Ihm wird (anscheinend) vorgeworfen Staatsgeheimnisse verraten zu haben.
Die Kroatische Polizei wollte sich nicht zu den Gruenden der Festnahme aeussern.
Peratovic ist ein Kroatischer Systemkritischer Journalist.

Hier noch ein Artikel auf index.hr dazu:
Vijesti.net - Novinar ®eljko Peratoviæ uhiæen, policija mu pretresla stan zbog odavanja dr¾avne tajne


Meine Meinung:
Reines Mundtotmachen eines stolzen Kroaten, freien Journalisten, echten Humanisten seitens der Regierenden.
Ein schwerer schlag des Regimes gegen die Pressefreiheit.