BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

Slaba Srbija

Erstellt von dusan damnjanovic, 03.06.2010, 21:24 Uhr · 2 Antworten · 574 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  01.06.2010
  Beiträge
  52

  Slaba Srbija

  Kominterna i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
  Izvršni komitet Kominterne, kojim su dominirali Lenjin i boljševičko vođstvo, u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, vidi tek još jedno teritorijalno proširenje posle „imperijalističkog” rata: jedna od zemalja – pobednica (Srbija) pripaja neke od teritorija poražene zemlje (Austrougarske). Mada je Lenjin na početku Prvog svetskog rata pisao da Srbija vodi pravedan rat pošto se brani od austrougarske vojne agresije, Kominterna je političke i vojne elite Srbije smatrala za osvajačke i hegemonističke.
  Predratna Kraljevina Srbija, čiji su političari, generali i državni činovnici upravljali novom državom, bila je saveznica carske Rusije. Predsednik srpske vlade Nikola Pašić je bio čovek kome je car verovao, a on i njegova vlada su svoju spoljnu politiku – pre i za vreme Prvog svetskog rata –zasnivali na tesnim odnosima s Rusijom, u kojoj su videli svoju zaštitnicu pred austrougarskim i nemačkim vojnim ekspanzionizmom. Posle boljševičke revolucije 1917. i građanskog rata u Rusiji, mnogi „beli” kontrarevolucionari su emigrirali u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Neprijateljskom stavu Kominterne prema novoj državi doprinosili su i njeni prijateljski odnosi sa „imperijalističkim” državama – Velikom Britanijom i Francuskom. Te dve zemlje su po mišljenju Moskve dominirale „nepravednom”, Versajskom konferencijom 1919. i imale ključnu ulogu u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kominterna je smatrala da srpska nacija ima mali revolucionarni potencijal, pošto je i na unutrašnjem i na spoljnom planu bila zadovoljna poratnim evropskim granicama, tj. zainteresovana za očuvanje statusa kvo.
  Kominterna je novu državu smatrala naslednicom Austrougarske, novom „tamnicom naroda”, koja je bila tvorevina britanskih i francuskih „imperijalista”, a i sama neka vrsta srpske „mini-imperije”. Za Kominternu je, prema tome, bilo prirodno da potraži „saveznike” u nesrpskim nacijama koje se osećaju nacionalno ugnjetenim, i da podrži njihovo traženje nacionalnih prava, uključujući i pravo na otcepljenje i stvaranje samostalnih država. Ako bi zahtev za potpun raspad zemlje doprineo jačanju uticaja Kominterne, njen bi Izvršni komitet bez oklevanja bio za to da komunisti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca takav zahtev istaknu. Hrvatski nacionalizam je, zbog svoje masovne baze i separatističko-revolucionarnog potencijala, bio veoma važan saveznik.
  (odlomak je preuzet iz knjige „Osporavana zemlja”)

 2. #2
  Avatar von Mr. Nice Guy

  Registriert seit
  27.02.2010
  Beiträge
  4.941
  Wie wärs mit ner kleinen Übersetzung?

 3. #3
  Avatar von Veles

  Registriert seit
  24.09.2009
  Beiträge
  5.151
  Zitat Zitat von dusan damnjanovic Beitrag anzeigen
  Hrvatski nacionalizam je, zbog svoje masovne baze i separatističko-revolucionarnog potencijala, bio veoma važan saveznik.
  Natürlich denn die Kroaten wurden bei Südslawien version 1918 nicht gross gefragt, ob sie in diesem Land dabei sein wollten und so wurde einer von vielen Fehlern begangen weil einige Leute dachten dass grössere Länder besser sind.

Ähnliche Themen

 1. SLO: Slaba izlaznost na referendumu
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.06.2010, 15:00
 2. Slaba privatni?ka inicijativa
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2009, 13:30
 3. Profesori slaba ta?ka
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 27.03.2009, 03:00
 4. Slaba bezbednost pasoša SAD
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.03.2009, 03:30
 5. Slaba zainteresovanost za ekologiju
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 09.03.2009, 15:30