BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 10 von 10

Slowenien möglicherweise erstes Opfer der Eurozone?

Erstellt von Mastakilla, 15.11.2011, 16:13 Uhr · 9 Antworten · 1.019 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Slowenien möglicherweise erstes Opfer der Eurozone?

  Ja, auch unsere Janezi haben schwierigkeiten mit der Krise, die Arbeitslosigkeit ist gestiegen und steigt, die Schulden steigen und als ob das nicht genug wär, haben die internationalen Rating-Agenturen Slowenien herabgestuft, wahrscheinlich auch, weil die Zinsen für Slowenische Staatsanleihen wie die Italiens die kritische Grenze von 7% überschritten haben, momentan liegen die Zinsen auf 7,14%

  Region | utorak 15.11.2011 | 13:22
  Slovenija prva žrtva evrozone?


  Izvor: Blumberg Businessweek, advance.hr Ljubljana -- I onako teško ekonomsko stanje u Sloveniji, od ostavke premijera Boruta Pahora krajem septembra ove godine, postaje sve teže.
  Prinos po obveznicama po prvi put je dotakao granicu od 7 odsto, pa čak i rastao na 7,14 procenata.
  Kada je razlika prinosa po obveznicama u Italiji dosegla psihološku granicu od 7 odsto, država je potonula u finansijsku paniku.
  U roku od nekoliko dana Berluskoni je postao istorija, a kontrolu nad Italijom preuzimaju evropski tehnokrati - spremni na grčevitu borbu za spas jedne od najvećih ekonomija svijeta.


  "Nesretna sedmica" izaziva haos širom Grčke i Italije, ali još jedna ekonomija u susedstvu probila je psihološku granicu – Slovenija.

  Nezaposlenost u Sloveniji raste od izbijanja globalne ekonomske krize, a rejting su joj oborile neke od vodećih agencija: Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service i Fitch Ratings.

  Bliže se izbori u Sloveniji (4.12.2011.), a iz Evrope već dolaze direktive kako će nova vlada – bez obzira koja bude izglasana – morati da sprovede žestoke mere štednje nad svojim stanovnicima kako bi izbegla potonuće u duboku recesiju.

  Slovenija se priključila Evropskoj Uniji 2004, a 2007. ulazi u evro zonu – prva tranziciona zemlja koja je to učinila.

  Kada se danas govori o potrebi izlaska pojedinih država iz evrozone, Slovenija bi trebala biti kandidat broj 1.

  Nalazi se u teškom ekonomskom položaju i ako plan "odstranjivanja" delova evrozone zaživi, Slovenija će sigurno biti među prvima.

  Slovenija je ipak niz godina bila stabilna i ima jednu veliku prednost – na zemlju još uvijek nisu "bačene" milijarde evra od strane MMF-a i evropske banke.
  Izlazak iz evro zone za Sloveniju i slovenačkog radnika u ovom trenutku bio bi najbolji potez. A ako postoji ujedinjeni glas među stanovnicima, Slovenija može otići i korak dalje, napustiti EU i koncentrisati se na vođenje autonomne politike.

  Izaći iz EU-a je ekonomska hereza i nešto nedopustivo pod budnim okom vodećih EU elita.

  Ali ipak, sa velikim fokusom koji je ovih dana usmeren ka Italiji i Grčkoj, Slovenija bi se mogla "iskrasti" sa broda pre no što ovaj krene na put prema ledenjacima.

 2. #2

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Weitere Meldung: Die slowenische Börse wird von der Österreichischen aufgekauft

  Wie es aussieht werden auch Anteile der Ljubljana Börse verkauft.

  Region | petak 11.11.2011 | 10:29
  Slovenci "ostaju" bez berze


  Izvor: SEEbiz
  Ljubljana -- Bečka berza (CEE Stock Exchange Group, odnosno CEESEG) u je objavila preuzimanje dela Ljubljanske berze (LJSE).


  Za jednu akciju slovenačke berze nudi 1401 evro. Ponuda se odnosi na ukupno 6374 akcija Ljubljanske berze koje Bečka berza još ne poseduje.
  CEESEG je, podsetimo, u oktobru 2008. godine stekao 81 odsto akca LJSE-a. Cena koju preko slovenačke Probanke nudi CEESEG jednaka je onoj po kojoj je kupio većinski paket Ljubljanske berze pre tri godine.

  Ponuda je važeća od 11. novembra do 12. januaraove godine. Bečka berza u objavi preuzimanja LJSE nije odredila prag uspešnosti.

 3. #3
  Avatar von VardarSkopje

  Registriert seit
  23.01.2011
  Beiträge
  5.064
  Da haben sie ihre EU.

 4. #4
  Avatar von BenKafka

  Registriert seit
  20.10.2011
  Beiträge
  929
  Zitat Zitat von VardarSkopje Beitrag anzeigen
  Da haben sie ihre EU.

 5. #5
  Avatar von Josip Frank

  Registriert seit
  14.02.2011
  Beiträge
  9.794
  Zitat Zitat von VardarSkopje Beitrag anzeigen
  Da haben sie ihre EU.

  ohne die Eu wärst du heimatlos

 6. #6
  Avatar von delije1984

  Registriert seit
  28.07.2004
  Beiträge
  3.536
  Zitat Zitat von Josip Frank Beitrag anzeigen
  ohne die Eu wärst du heimatlos
  heimat ist doch da wo man zuhause ist.

 7. #7
  Pitbull
  Zitat Zitat von delije1984 Beitrag anzeigen
  heimat ist doch da wo man zuhause ist.

 8. #8
  Avatar von ProudEagle

  Registriert seit
  13.10.2010
  Beiträge
  4.442
  Österreich übernimmt.

 9. #9
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.366
  Zitat Zitat von ProudEagle Beitrag anzeigen
  Österreich übernimmt.
  Österreich und Kroatien :

 10. #10

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  Es geht weiter abwärts, die Zinsen für slowenische Staatsanleihen sind nun auf 7,27% gestiegen - von ehemals 7,14%

  Region | sreda 16.11.2011 | 17:22 Slovenija ima sve manje vremena

  Izvor: Beta, SEEbiz Ljubljana -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk je izrazio zabrinutost zbog položaja svoje zemlje na međunarodnom finansijskom tržištu.

  On je podsetio da je cena slovenačkih obveznica dostigla zabrinjavajući nivo.
  O tome je razgovarao sa premijerom, predsednikom parlamenta, guvernerom Narodne banke i sa ekonomskim stručnjacima, kao i sa predsednikom Evropske centralne banke, saopštio je Tirkov kabinet.
  Svi sagovornici su se složili, kako je saopšteno, da su brzo i ubedljivo uravnoteženje budžeta i strukturne reforme jedini način za popravljanje položaja Slovenije na finansijskom tržištu.

  "Međunarodna iskustva govore da odlaganje mera stvara opasan položaj stagnacije koji može snažno oslabiti položaj države", piše u saopštenju Tirkovog kabineta.

  "Vreme je od bitnog značaja", upozorio je Tirk i ocenio da "sadašnje predizborne prilike ne smeju sprečiti potrebno odlučivanje". On je pozvao političke partije, poslodavce i sindikate da pojačaju nastojanja za postizanje dogovora o neophodnim merama.

  Tirk je dodao da je Sloveniji potreban konsenzus o merama koje će obezbediti finansijsku stabilnost zemlje koje bi bile signal međunarodnom tržištu kapitala da će Slovenija smanjiti budžetski manjak i sprovesti strukturne reforme. On je naglasio da predizborna situacija ne bi smela da bude razlog za odlaganje štednje od 300 miliona evra u idućoj godini.

  Za mere čija je okosnica zamrzavanje penzija, plata javnih službenika i socijalnih transfera nije bilo razumevanja iako je premijer Pahor naglašavao da ih treba prihvatiti najkasnije do Božića.

  Situaciju oko donošenja spomenutih mera dramatično je pogoršala prošlonedeljna dužnička kriza u Italiji, kada su i kamate na slovenačke državne obveznice prešle psihološku granicu od sedam posto i trenutno iznose 7,27 posto čime pogoršavaju uslove zaduživanja i servisiranja postojećeg duga.

  Iako se prvo rast kamata tumačio opštom krizom u evrozoni, posebno u Italiji, one nisu pale nakon imenovanja mandatara za sastav nove italijanske vlade. Slovenački mediji navode da je razlog i u tome što Evropska komisija neće kao u italijanskom slučaju da otkupljuje slovenačke državne obveznice na sekundarnom tržištu, nego od Ljubljane očekuje dodatne mere konsolidacije.
  Slovenija po zdravlju privrede na petom mestu

  Slovenija je na petom mestu po ukupnom zdravlju svoje privrede, ali lošije stoji po dinamici promena potrebnih za rast i blagostanje, ocenile su u istraživanju nevladina organizacija Lisabonski savet i nemačka banka Berenberg.

  Prema ukupnom zdravlju privrede, Slovenija je peta među 17 članica zone evra. Ispred nje su Estonija, Luksemburg, Nemačka i Holandija.

  Po uspešnosti u prilagođavanju koje treba da obezbedi rast i blagostanje, prva je Estonija, a iza nje su Grčka, Irska, Malta, Španija, Slovačka, Portugalija, Holandija, Finska i Luksemburg. Slovenija je na jedanaestom mestu.

Ähnliche Themen

 1. Eurokrise fordert erstes Wall Street Opfer
  Von Гуштер im Forum Wirtschaft
  Antworten: 3
  Letzter Beitrag: 01.11.2011, 17:33
 2. Möglicherweise Videos mit Verbrechen Arkans aufgetaucht?
  Von Mastakilla im Forum Kriminalität und Militär
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 18.08.2010, 01:53
 3. Türkei: Polizei möglicherweise an Christenmorden beteiligt
  Von phαηtom im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 23
  Letzter Beitrag: 26.04.2009, 11:38
 4. Slowenien hintergeht Srebrenica Opfer
  Von Cvrcak im Forum Politik
  Antworten: 128
  Letzter Beitrag: 08.02.2009, 12:59
 5. Antworten: 75
  Letzter Beitrag: 16.05.2007, 22:59