BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 7 von 7

Slucaj Milan Martic - Novosti sa procesa

Erstellt von Jovan-Raskovic, 16.08.2006, 14:36 Uhr · 6 Antworten · 833 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59

  Slucaj Milan Martic - Novosti sa procesa

  MARTIC IZ HAGA VODI KNINSKU VLADU SA SEDISTEM U PARIZU

  HAG/DEN HAAG, 14.07.2006.

  U unakrsnom ispitivanju prvi svedok odbrane rekao da bi RSK trebalo obnoviti, a da danas funkcioniše Vlada RSK u egzilu sa sedištem u Parizu, čiji je predsednik optuženi Milan Martić. Jedina "država" koja je do danas priznala RSK je, takođe nepostojeća – Pridnjestrovska republika


  Optužba je u današnjem unakrsnom ispitivanju osporavala tvrdnje bivšeg ministra spoljnih poslova RSK Slobodana Jarčevića da je njegova vlada bila za mir i da je tražila samo autonomiju za Srbe unutar Hrvatske, a da je za neuspeh pregovora kriva druga strana. Tužilac, međutim, kaže da su pregovori bili neuspešni zato što srpska strana nije pristajala ni na šta drugo osim na dobijanje statusa države za svoju RSK.

  Suočen sa više dokumenata o tim pregovorima i izjavama nekih zvaničnika RSK, Jarčević je priznao da su krajinski Srbi želeli državu i dodao da bi RSK trebalo da bude obnovljena. Rekao je da su Japan i Nigerija u zvaničnim spisima priznavale državnost toj bivšoj tvorevini na teritoriji Hrvatske. No, jedina država sa kojom se RSK međusobno priznala bila je Pridnjestrovska republika, koja se po njegovim rečima nalazi između Ukrajine i Moldavije i čije ime je na zahtev sudija morao više puta da ponovi kako bi naziv bio pravilno upisan u zapisnik.


  Vlada RSK, kaže njen bivši ministar spoljnih poslova, i danas funkcioniše, ali ne u Kninu nego u Parizu. Njen predsednik je Milan Martić, a tako će ostati "sve dok se ne obezbede uslovi" za održavanje izbora, na kojima bi, po svedoku, optuženi ponovo mogao biti izabran za predsednika države. Jarčević je u sudnici objavio i ekskluzivnu vest da se ovih dana može očekivati međusobno "priznanje vlade RSK sa drugim vladama u egzilu".

  Bivši šef krajinske diplomatije se danas složio sa izjavama Martićevog prethodnika na mestu predsednika RSK, Gorana Hadžića, koji je u julu 1993. godine rekao da su "pozivi na suživot sa Hrvatima izdaja" i da su Srbi koji su ostali da žive u delovima Hrvatske koji nisu bili pod kontrolom RSK "fašisti lojalni Tuđmanovoj vlasti".

  Zbog letnje pauze suđenje se nastavlja 14. avgusta kada će svedočenje u Martićevu odbranu početi bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović.

 2. #2

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  "Vladala HDZ kroatocentričnost"


  15. avgust 2006.

  Hag -- U nastavku suđenja Milanu Martiću pred Haškim tribunalom iskaz daje drugi svedok odbrane Ratko Ličina.


  Ličina, koji se predstavio kao "ministar za informisanje u Vladi RSK u progonstvu u Beogradu", rekao je da su odlike novoformiranih stranaka u Hrvatskoj 1990. godine bili "kroatocentričnost i srbofobija".


  Prema rečima Ličine, tadašnji Tuđmanov saradnik i aktuelni predsednik Hrvatske Stipe Mesić je javno poručivao Srbima da će, kada HDZ završi svoj posao, svi stati pod jedan kišobran i da mogu sa sobom poneti onoliko zemlje koliko im se zalepi za opanke: "Posle izbora na kojima je pobedio HDZ, praktično je došlo do etničkog čišćenja Srba iz svih državnih institucija".


  Ličina je rekao da je u akciji hrvatske vojske "Oluja" iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba, a ubijeno 1.909 osoba srpske nacionalnosti: "Ova akcija je potpuno etnički očistila sa prostora severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije srpsko stanovništvo. Reč je oko 250.000 izbeglica, dok je žrtava, prema podacima dokumentaciono-informacionog centra Veritas, bilo 1.909. I sam imam podatke o tome. Opština Gračac je, tako, imala u ovom ratu oko 500 žrtava".

  Suđenje Martiću počelo je 13. decembra. Optužba je iznela dokaze 19. juna, a odbrana je počela dokazni postupak 11. jula. Kako je najavio Martićev branilac Predrag Milovančević, odbrana će izvesti 54 svedoka, među kojima će biti i optuženi. Martiću su na teret stavljeni granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, ali i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom u Krajini i zapadnoj Bosni od 1991. do 1995. godine. Pošto se predao 15. februara 2002. godine, Martić je pred sudom izjavio da nije kriv.

 3. #3

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  O "KROATOCENTRIZMU I SRBOFOBIJI"
  HAG/DEN HAAG, 14.08.2006.


  U nastavku suđenja Milanu Martiću aktuelni ministar informisanja u Vladi RSK u egzilu je u dve reči sažeo stav odbrane o ugroženosti srpskog naroda pre rata u Hrvatskoj. Po ko zna koji put na suđenju Martiću odbrana podsećala na reči Franje Tuđmana o NDH kao "povijesnoj težnji hrvatskog naroda"

  Mada je pred letnju sudsku pauzu najavljeno da će prvi svedok odbrane u nastavku suđenja biti bivši predsednik Crne Gore Momir Bulatović, branioci Milana Martića su danas, bez objašnjenja, na klupu za svedoke izveli Ratka Ličinu. U svojoj bogatoj političkoj karijeri započetoj 1990. godine Ličina je bio poslanik u hrvatskom Saboru i Skupštini Republike Srpske Krajine (RSK), kao i član Glavnog i Izvršnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), a danas se predstavio kao aktuelni "ministar je informisanja u Vladi RSK u egzilu." Sudeći po rečima prethodnog svedoka odbrane – bivšeg krajinskog šefa diplomatije Slobodana Jarčevića, koji je svedočio pre sudske pauze – tu krajinsku vladu od februara prošle godine iz Pritvorske jedinice UN u Sheveningenu vodi optuženi Milan Martić.


  Ličina je u svom današnjem svedočenju u dve reči sažeo tezu odbrane o ugroženosti srpskog naroda u Hrvatskoj početkom devedesetih. U Hrvatskoj su tada, kaže on, vladali "kroatocentrizam i srbofobija". Tvrdi da su u svojim predizbornim govorima u proleće 1990. godine tadašnji predsednik HDZ Franjo Tuđman i visoki zvaničnik te stranke Stipe Mesić uznemirili Srbe i podsetili ih na stradanja u II svetskom ratu, govoreći o tome kako je "Nezavisna država Hrvatska bila izraz povjesnih težnji hrvatskog naroda" i kako će Srbi u Hrvatskoj "moći da stanu pod jedan kišobran".


  Tudjman:- "NDH nije bila samo puka kvislinska tvorba i fasisticki zlocin, vec i izraz kako povijesnih teznji hrvatskog naroda za svojom samostalnom drzavom, tako i spoznaja medjunarodnih cimbenika, u onom slucaju vlade hitlerove Njemacke, koja je na rusevinama versajskog gradila novi europski poredak, tih teznji Hrvatske i njezinih geografskih granica."

  - Ne stoji da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuca Srba. U tom dokumentacionom materijalu stoji da je u Jasenovcu stradalo 20 tisuca zrtava, i to svih, ne samo Srba, nego i Zidova, Hrvata, Cigana, fasista, itd."

  "Hvala Bogu, moja zena nije ni Srpkinja, ni Jevrejka".

 4. #4

  Registriert seit
  16.08.2006
  Beiträge
  59
  LIČINA: U 'OLUJI' PROTERANO 250.000 LJUDI
  Utorak, Avgust 15, 2006 RTS

  U akciji hrvatske vojske 'Oluja', iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, a ubijeno 1.909 osoba srpske nacionalnosti, izjavio je pred Haškim tribunalom Ratko Ličina, drugi svedok odbrane na suđenju Milanu Martiću, bivšem predsedniku Republike Srpske Krajine [RSK].

  'Ova akcija je potpuno etnički očistila sa prostora severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije srpsko stanovništvo. Reč je oko 250.000 izbeglica, dok je žrtava, prema podacima dokumentaciono-informacionog centra Veritas, bilo 1.909. I sam imam podatke o tome. Opština Gračac je, tako, imala u ovom ratu oko 500 žrtava', rekao je Ličina.

  On je pomenuo da je od 1991. do 1995. godine na području RSK poginulo ukupno 6.500 građana, ali je napomenuo da su ti podaci i veći.

  Na pitanje Martićevog branioca, advokata Predraga Milovančevića, gde je svedok bio kad je počela operacija 'Oluja', Ličina je odgovorio:

  'Kad je počela 'Oluja', 5. avgusta 1995, bio sam u Gračacu. U ovom gradu nije bilom nikakvih vojnih snaga, niti objekata'.

  Na početku svedočenja Ličina se sudijama predstavio kao 'ministar za informisanje u Vladi RSK u progonstvu u Beogradu'.

  On je potvrdio da je i sada ima status izbeglice, a da je sa područja RSK izbeglo više od 600.000 Srba koji su spas potražili u Srbiji, Republici Srpskoj i trećim zemljama. 'Zbog raznih administrativnih razloga, oni su formalno izgubili taj status, pa broj je danas sveden formalno na oko 100.000, iako ih faktički ima tri puta više ', dodao je svedok.

  Ličina je ponovio da su 'svi potezi koje su Srbi u Krajini povlačili bili isprovocirani ponašanjem hrvatske vlasti'.

  'Krajina je samo poštovala zakona, za razliku Hrvatske, a Hrvatska je ovim vojnim ofanzivama poništila sve međunarodne zakone', zaključio je svedok.

  Odbrana je završila glavno ispitivanje, a svedoka je počeo unakrsno da ispituje tužilac.

  Suđenje Martiću počelo je 13. decembra 2005. Optužba je završila izvođenje dokaza 19. juna 2006, a odbrana je počela dokazni postupak 11. jula ove godine. Martiću su na teret stavljeni granatiranje Zagreba 2. i 3. maja 1995. godine, ali i ratni zločini nad nesrpskim stanovništvom u Krajini i zapadnoj Bosni od 1991. do 1995. godine.

  On se predao 15.februara 2002. godine i pred Sudom je izjavio da nije kriv.

 5. #5
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Prosecution seeks life for Martić

  10 January 2007 | 15:45 | Source: B92, Beta

  THE HAGUE -- The Hague prosecution will seek a life in prison sentence for Milan Martić, it has been revealed.

  The prosecution believes the former self-styled Serb republic in Croatia (RSK) president is guilty of all 19 counts of the indictment against him, which include charges of war crimes and crimes against humanity.

  Martić stands trial accused of being responsible for crimes committed against the RSK Croats and Muslims in the period between 1991 and 1994, as well as for rocket attacks on the Croatian capital of Zagreb, in May 1995.

 6. #6
  Grasdackel
  Zitat Zitat von Schiptar
  Prosecution seeks life for Martić

  10 January 2007 | 15:45 | Source: B92, Beta

  THE HAGUE -- The Hague prosecution will seek a life in prison sentence for Milan Martić, it has been revealed.

  The prosecution believes the former self-styled Serb republic in Croatia (RSK) president is guilty of all 19 counts of the indictment against him, which include charges of war crimes and crimes against humanity.

  Martić stands trial accused of being responsible for crimes committed against the RSK Croats and Muslims in the period between 1991 and 1994, as well as for rocket attacks on the Croatian capital of Zagreb, in May 1995.



 7. #7
  Avatar von Schiptar

  Registriert seit
  30.04.2005
  Beiträge
  14.116
  Martić trial closes

  14 January 2007 | 11:32 | Source: SENSE

  THE HAGUE -- On the last day of his trial at the Hague, Milan Martić’s defense called for an acquittal of “a hero and the president of a refugee nation”.

  The accused himself claimed the indictment against him was copied from the Croatian media and that it was the prosecutor’s task to safeguard America’s interests and to “shift the blame on the victim”.

  Concluding its closing argument, the defense denied once again the existence of joint criminal enterprise and Martić’s responsibility for any crimes. The relationship between Milan Martić and Slobodan Milošević, the alleged leader of the joint criminal enterprise, was not “a relationship between two criminals” but “two serious men” who protected their people, the defense contends.

  Defense counsel Predrag Milovančević said Martić is “a wrongly accused innocent president of a refugee nation”, who “cannot be called a criminal but a hero”. The only just decision for a “hero” of his kind would be for the Trial Chamber to acquit him of all nineteen counts of the indictment, the Milovančević said.

  After the prosecution and the defense presented their closing arguments, the Trial Chamber heard the accused Milan Martić himself. At the time when he surrendered voluntarily, the former RSK president said, he had been indicted only for the rocket attack on Zagreb.

  After his arrival in The Hague, the prosecution amended the indictment to include “everything and then some”, copying in effect “the lies published about [him] in the Croatian media”. The “everything and then some” refers to the murder of several hundred civilians and the expulsion, detention and torture of thousands of civilians in Croatia and Bosnia between 1991 and 1995.

  Martić accuses the U.S. of taking active part in the expulsion of the Serbian population from Krajina, and he is convinced that the senior trial attorney Alex Whiting, who is American, had the task of “justifying his state by shifting the blame on the victim”.

  Martić said her understood why the prosecutor had asked for a life sentence for the alleged crimes in Croatian and Bosnian Krajina and the attack on Zagreb. The “prosecutor is a young man” and it will be good for his future career to have this under his belt. Martić said.

  As he spoke about the U.S. and its influence in the region, Martić made a remark that was later redacted from the transcript at the behest of the presiding judge. Judge Moloto explained he had done so because of Martić's inappropriate remark about “someone’s pants”, without going into any details.

  Martić’s trial was concluded today and the Trial Chamber is expected to render its decision in the next few months.

  Quelle: B92

Ähnliche Themen

 1. Hag: Nema prebacivanja procesa
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.09.2009, 14:30
 2. Milan Martic zu 35 Jahren Haft verurteilt
  Von Ivo2 im Forum Politik
  Antworten: 39
  Letzter Beitrag: 01.07.2009, 07:04
 3. Teško?e Bolonjskog procesa
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 06.04.2009, 01:30
 4. Milan Martic und sein letzter Befehl
  Von Metkovic im Forum Geschichte und Kultur
  Antworten: 11
  Letzter Beitrag: 03.05.2006, 13:30
 5. Slucaj Milosevic - GALERIJA
  Von BitterSweet im Forum Rakija
  Antworten: 22
  Letzter Beitrag: 07.12.2005, 21:00