BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 165 von 192 ErsteErste ... 65115155161162163164165166167168169175 ... LetzteLetzte
Ergebnis 1.641 bis 1.650 von 1918

Soziale Unruhen in Bosnien

Erstellt von DerBossHier, 06.02.2014, 14:16 Uhr · 1.917 Antworten · 81.817 Aufrufe

 1. #1641
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.340
  Zitat Zitat von Jezersko Beitrag anzeigen
  Der hat also nichts zu tun??? Im Hintergrund sehe ich Arbeit für Alle, die da herumstehen und ihre fetten Bäuche und fetten Ärsche ins Bild strecken!
  ja klar, jetzt stürzen sich alle auf das Gebäude und renovieren es ... und wer bezahlt sie, wer bezahlt das Material??

 2. #1642
  Jezersko
  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  ja klar, jetzt stürzen sich alle auf das Gebäude und renovieren es ... und wer bezahlt sie, wer bezahlt das Material??
  Die EU.

 3. #1643

  Registriert seit
  06.02.2014
  Beiträge
  326
  Zitat Zitat von Jezersko Beitrag anzeigen
  Die EU.
  Us Kredite

 4. #1644
  Ero
  Nekoliko prijedloga za reorganizaciju FBiHHrvatske stranke pristaju na ukidanje kantona!

  Zahtjevu za ukidanje kantona u Federaciji BiH, što je od brojnih nevladinih organizacija, političkih stranaka označeno kao rasadnik velikih troškova, pridružit će se i najjače političke stranke s hrvatskim predznakom, piše današnji Večernji list.

  Ukidanje kantona bit će pozdravljeno i politički uz sugestije međunarodne zajednice, “pogurano” od hrvatskih stranaka u BiH, samo ako se nađe primjereno zamjensko rješenje.

  Kako su kantoni označeni kao generator problema u nizu od pet nivoa vlasti, koliko ih u BiH postoji, tražit će se stvaranje etničke hrvatske jedinice koja se ne mora zvati “treći entitet”.

  U slučaju potpunog gašenja kantona, kako je davno izračunao predsjednik federalne Vlade Nermin Nikšić ostalo bi 500 miliona maraka viška novca koji bi, umjesto na brojnu i inertnu kantonalnu administraciju, usmjerio na ekonomiju i prijeko potrebnu proizvodnju.

  S nestankom kantona nestalo bi 10 premijera i stotine savjetnika, vozača, sekretarica, 95 ministara, 295 zastupnika i 58 izaslanika, koliko ih kantonalne nude u oba doma Parlamenta Federacije BiH. Ako najjače bošnjačke stranke odbiju hrvatski prijedlog da se ukidanje kantona kompenzira davanjem hrvatskog entiteta, ili hrvatske većinske jedinice, i tada će biti ponuđeno zamjensko rješenje koje je opet na tragu budžetskih ušteda na koje se u zadnjih nekoliko mjeseci masovno pozivaju.

  Drugo rješenje je okrupnjavanje kantona, čime se po automatizmu krešu administrativni troškovi. Umjesto koncepta da se od 10 napravi pet kantona, hrvatski predlagatelji idu korak dalje i broj kantona reduciraju na svega dva. U jednom kantonu dominirali bi Bošnjaci, a u drugoj Hrvati, piše Večernji.

  Umjesto 500 miliona maraka, koliko se prema kalkulaciji federalnog premijera Nermina Nikšića dobiva ukidanjem svih kantona, uštedilo bi se prema prijedlogu oko 300 miliona maraka na godišnjem nivou, što je u vrijeme opće “besparice” i MMF-ovih skupih kredita respektabilna brojka.

  U slučaju da se pod najnovijim pritiskom demonstranata ne postigne politički sporazum oko dva ponuđena rješenja, postoji i ono treće, a to je ukidanje Federacije BiH i okrupnjivanje kantona u kojima će svaki narod imati zagarantovana ustavna i politička prava bez mogućnosti bilo kakve segregacije po većinskom nacionalnom ključu.

  Tu se prije svega misli na činjenicu da Hrvatima, bošnjački birači ne mogu birati legitimne predstavnike u institucijama vlasti kao što je bio eklatantan slučaj prvo s hrvatskim članom u Predsjedništvu BiH, pa onda s formiranje Vlade Federacije BiH.

  Sve opcije u kojima će se politička moć odlučivanja nakon raspada Jugoslavije i rata devedesetih ponovno centralizirati pod egidom građanskog društva, neće biti prihvaćene.

  Na takav političko-administrativni ustroj prvo Federacije BiH, a potom države BiH, kritički se osvrnuo prošle sedmice Evropski parlament. Upravo je Evropski parlament jasno poručio kako je novi put za BiH federalizacija zemlje. To su, po njima, mehanizmi na kojemu počivaju temelji EU-a kao zajednice koja poštuje sva ustavna i politička prava najmanjih i najmalobrojnijih naroda.
  Source.ba - Hrvatske stranke pristaju na ukidanje kantona!

 5. #1645

  Registriert seit
  06.02.2014
  Beiträge
  326
  hahahah.jpg

  - - - Aktualisiert - - -  Dieser Demonstrant wurde sicher gesperrt von den Demo- Admins

  hahahahaha.jpg

 6. #1646
  Avatar von abdul maz

  Registriert seit
  29.10.2012
  Beiträge
  75
  Zitat Zitat von Momo Beitrag anzeigen
  Ich hoffe die hungern/leiden richtig weiter! SDA die Stimme geben aber dann heulen, wieso sich nichts ändert.

  die masche ist doch eh immer die selbe, leere versprechungen auf die die menschen reinfallen, und so geht das immer!

 7. #1647
  Avatar von RexHum

  Registriert seit
  12.11.2011
  Beiträge
  809
  Da nije Hrvata ne bi bilo ni BiH: Hrvati u BiH traže samo ravnopravnost  Najveći problem BiH je što ona živi u laži koju konstantno prenose i pumpaju mediji pod kontrolom vladajućih struktura.
  Sukladno tome u ovoj državi se ne može ništa dogoditi, a da se to ne ispolitizira, a samim tim i da se voda proba okrenuti na nečiji mlin.


  Prosvjedi koji su zatresli Federaciju nisu donijeli ništa novoga. Gladni i obespravljeni su iskorišteni da budu vjetar u leđa određenim političkim partijama, a čitajući komentare na najvećim internet portalima iz Sarajeva jasno je da su se na kraju sve svelo na za, i protiv ovog ili onog bošnjačkog političara. Komentari se uglavnom svode na optužbe da je onaj drugi veći lopov od onoga prvog, te da jedan od njih mora otići sa vlasti, noseći četkicu ili najlon vrećicu sa sobom. Nitko nije rekao da li će taj koji, i ako ode odnijeti i sve ove nagomilane probleme?

  Međusobne optužbe bošnjačkih političara su uslijedile nakon što prosvjedi nisu uspjeli preći u dijelove BiH u kojima su većina Srbi i Hrvati, i na kraju balade ispada da su prosvjedi sve drugo, samo ne socijalnog karaktera. Ovom konstatacijom ispričavamo se svim gladnima, opljačkanima i obespravljenim ljudima jer su još jednom iskorišteni za nečije političke ciljeve.

  Iz ovoga proizilazi da će se Bošnjaci sami morati obračunati sa svojim političarima, i to na demokratskim izborima, a nikako na ulici revolucijama i ustancima. Nakon svih prosvjeda i nakon pada četiri kantonalne vlade svjedoci smo samoorganiziranja građana u forume i plenume. Eto prigode da se te organizacije prijave za izbore i okušaju sreću u utakmici sa već postojećim partijama. Ako imaju potporu naroda, onda će imati prigodu nešto (pokušati) promijenuti.


  S hrvatske točke gledišta prosvjedi su se pokušali usmjeriti na rušenje županija, što je za Hrvate u ovom trenutku pogubno. Nakon što su zahvaljujući preglasavanju, te uz obilatu pomoć međunarodne zajednice Hrvati izbačeni iz predsjedništva, pa zatim i iz fedearalne vlasti jedino su im ostale županije. Stoga je udar na županije i zahtjevi za njihovo ukidanje ništa drugo nego udar na Hrvate u BiH.

  To jednom konačno moraju shvatiti Bošnjaci, a kada to shvate BiH će imati šansu da konačno bude normalna država. Priče o Komšiću, Budimiru i Lijanovićima su odavno postale priče za malu djecu kojima ih roditelji uspavljivaju. Niko njima ne spori njihovo pravo na političko djelovanje i izlazak na izbore. Izvolite gospodo pozornica je vaša i pokušajte zadobiti povjerenje naroda. Do sada ste uglavnom nastupali pred praznim dvoranama i na vlasti ste zahvaljujući preglasavanju Hrvata od strane Bošnjaka.

  Nakon što su Bošnjaci instalirali gore spomenute u institucije vlasti sada bi odjednom da njih iz te vlasti ruše Hrvati??? Da nije žalosno bilo bi smiješno, a da međunarodna zajednica želi dobro Bosni i Hercegovini davno bi zaustavila ovaj cirkus. To je zaključak svih zaključaka.

  Gospodo i susjedi Bošnjaci zahvaljujći Vašim političarima dovedeni ste tamo gdje jeste, i oni su jedini i pravi krivci za stanje u kome se nalazite. Morate shvatiti da vaši mediji šire laži o nekakvim zahtjevima za podjelu zemlje. Hrvati ne žele podjelu zemlje, i da nije bilo Hrvata danas BiH ne bi postojala. Zar izlazak na referendum, a zatim i obrana države nije dovoljan dokaz da je većina Hrvata za BiH kao normalnu demokratsku državu u kojoj Hrvati ne traže ništa osim istih prava koje imaju ostala dva naroda?

  Niko ne osporava nikoga, i svi imaju pravo birati, i biti birani. Ako smo se mi odlučili tko su naši predstavnici zašto nam uporno namećete ono što nije naša izborna volja. Izvolite počistite u svojim avlijama ono što mislite da trebate počistiti, pa ćemo onda sjesti za pregovarački stol, te napraviti državu za normalnog čovjeka, ova za čovjeka iz predizbornog slogana slučajnog prolaznika ne valja nikome.


  Svaki narod zaslužuje vlast koju je izabrao na izborima. Mi vama nismo birali vašu, a vi nama jeste našu. Kada se to proguta biti će nam svima puno bolje u ovoj državi.

  Za BiH nije kasno. Hrvati je se nikada neće odreći. Ovo je naša zemlja koliko je i Vaša, i dajte konačno shatite da mi ne želimo ništa nego RAVNOPRAVNOST. Mi odavde nećemo, na očuvanje BiH kao i naše države obvezuju nas naše svetinje: Hrvoje Vukcić Hrvatinić, Kralj Tvrtko Kotromanić, Kralj Stjepan Tomašević, Bosna srebrna, naši fratri, Drinske mučenice, kao i svi oni koji su za našu BiH položili živote u mnogobrojnim ratovima vođenim na njenom tlu.

 8. #1648
  Avatar von BlackJack

  Registriert seit
  11.10.2009
  Beiträge
  69.340
  Da nije Hrvata nebi bilo ni lubenice u BiH

 9. #1649

  Registriert seit
  28.11.2011
  Beiträge
  2.288
  Ach ich lass das ....kroaten sowie serben und auch bosniaken sollten alle die gleichen rechte&pflichten haben.....das macht eine demokratie aus...

 10. #1650

  Registriert seit
  28.10.2010
  Beiträge
  15.315
  Wie die Bösnijacken was von zentralen Staat schwafeln. Aber, wenn der Präsident dann nicht Mujo, Haso oder Mirza heißt, sondern Hrvoje oder Branislav dann wird das Geheule groß sein. Bei 50 % Bevölkerungsanteil lässt sich sowas laut brüllen natürlich ^^

  Zitat Zitat von BlackJack Beitrag anzeigen
  Da nije Hrvata nebi bilo ni lubenice u BiH
  Du Armer

Ähnliche Themen

 1. Die Wahabitische Terror Sekte im Balkan und in Bosnien
  Von lupo-de-mare im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 27.07.2017, 20:51
 2. Wird es in Deutschland soziale Unruhen geben?
  Von danijel.danilovic im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 26.04.2009, 20:18
 3. 46 Mio. KM-Investment in Bosnien und Herzegowina
  Von FtheB im Forum Wirtschaft
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 30.09.2004, 18:17
 4. Die gekreuzigte Kirche in Bosnien - Herzegowina
  Von Adriano im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 12.09.2004, 21:02
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.08.2004, 23:03