BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 74 von 192 ErsteErste ... 246470717273747576777884124174 ... LetzteLetzte
Ergebnis 731 bis 740 von 1918

Soziale Unruhen in Bosnien

Erstellt von DerBossHier, 06.02.2014, 14:16 Uhr · 1.917 Antworten · 81.835 Aufrufe

 1. #731

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Dodik: U RS nećete moći ovako da rušite  Dodik je dodao kako u RS svatko ima pravo na demokratski i zakonit način izraziti nezadovoljstvo, "ali se neće tolerirati rušilački pohodi"


  Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebali eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferirati prema Republici Srpskoj - rekao je predsjednik RS Milorad Dodik komentirajući najnovija zbivanja u BiH, prenose mediji u Srbiji.

  Dodik je dodao kako u RS svatko ima pravo na demokratski i zakonit način izraziti nezadovoljstvo, "ali se neće tolerirati rušilački pohodi".
  - Želim reći građanima Republike kako smo odlučni spriječiti vandalizam i huliganstvo, i to neće proći kod nas. Mi smo godine uložili da napravimo stabilnu Republiku u sigurnosnom smislu i neće sada proći nikakvi huligani ili neki strani plaćenici koji pokušavaju sada pridobiti pažnju javnosti - poručio je Dodik dodajući kako će najnovija događanja u BiH biti središnja tema njegovih današnjih razgovora s prvim potpredsjednikom srpske vlade, Aleksandrom Vučićem.


  Dodik: Huliganstvo i vandalizam ne


  Dodik: Srbija ima pravo da se meša u pitanja Dejtona  “Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, dugo godina je eliminisana iz pitanja vezanih za realizaciju tog sporazuma i u tom kontekstu me raduje poziv (prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića) na sastanak u Beograd”, rekao je Dodik, nakon sastanka sa zvaničnicima RS i uoči dolaska u Beograd na sastanak sa Vučićem.  O demonstracijama u Federaciji BiH, Dodik je rekao da se pokazalo da je BiH nesigurno mesto za Srpsku, stakavši da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH rade u usovima izrazitih pritisaka, kao i da njihov radu u Sarajevu nije bezbedan.

  Bez obzira na to, oni će, istakao je, nastaviti sa radom u državnim institucijama, kako bi bio sačuvan ustavni poredak BiH.

  BiH je u izrazitoj krizi, isključivo generisanoj iz Federacije BiH, koja je nastala upornim kršenjem Dejtonskog sporazuma. BiH može da bude jedino državna zajednica sastavljena od dva entiteta i ni u kojim uslovima ne može da se ojača njena centralizacija”, poručio je Dodik.

  On je, kako su preneli banjalučki mediji, objasnio da je ovaj sastanak sazvan da bi se razmotrila situacija nastala nakon pokretanja istrage protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu i drugih zbog zločina nad Srbima, ali i zbog aktuelne situacije u FBiH.

  Dodik je poručio da će policija Srpske zabraniti svaki organizovani ulazak
  demonstranata iz Federacije u Srpku, a da će mirni protesti u skladu sa zakonom biti dozvoljeni na za to previđenim mestima.

  “Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u Srpskoj biće sprečeno policijom,
  jer je to nezakonito”, rekao je on.

  Govoreći o demonstracijama u Federaciji BiH, Dodik je rekao da želi da trenutno prestane bilo kakvo nasilje, a odgovorne pozvao da sednu i vide šta im je činiti.
  Zapitao je da li je moguće da se u Federaciji BiH događa scenario sličan onom u Libiji, Egiptu i Ukrajini, gde postoje oni koji su obećavali ljudima da će biti bolje, a da se zapravo dogodilo gore.  Blic Online | Dodik: Srbija ima pravo da se me

 2. #732
  Avatar von Komandant Mark

  Registriert seit
  30.05.2010
  Beiträge
  7.624
  Solche Bilder ,wenn es so weiter geht mit der Koruption der Politiker ,werden wir aus allen ex-yu Republiken sehen .

 3. #733

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126
  Milanović: U Mostar sam došao u funkciji smirivanja situacije

  Mostar -- Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je na upravo održanoj press konferenciji kako je stigao u Mostar u funkciji "smirivanja situacije". On je zajedno sa svojim domaćinom predsjedavajućim Vjeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom obišao nekoliko lokacija u gradu na kojima se nalaze u proteklim nemirima zapaljeni gradski i kantonalni objekti.


  "Jedini razlog zbog koga sam došao u Mostar, a ne u Sarajevo je to što je ovaj grad multietnička sredina" - kazao je, između ostalog premijer RH.

  Milanović smatra kako EU treba za BiH, ponuditi okvir za njen put prema evropskih integracijama koji je moguć, a ne insistirati na, kako je rekao, rješenjima, "koja se provode na silu".

  Premijer Hrvatske smatra kako problem EU u komunikaciji sa BiH, potječe iz "nerazumijevanja".

  Hrvatski premijer, Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru da je u taj grad stigao kako bi smirio strasti nakon nereda koji su zadnjih dana pogodili BiH.

  Milanović je za posljednja dešavanja u BiH dijelom optužio i EU, rekavši kako Unija svojom nezainteresiranošću za BiH stvara frustracije.

  Hrvatski premijer Zoran Milanović je nakon razgovorâ sa čelnikom Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, te obilaska nekih od zapaljenih institucija, izjavio da ovakve situacije su vrijeme za potpaljivanje strasti, a da je on u Mostar došao smiriti strasti, te podstaći jednu drugu temu: evropski put BiH. Milanović je kritizirao pristup EU, rekavši da Unija mora dati nadu BiH.

  "Ovo se možda ne bi dogodilo da je EU imala koherentniju i jasniju politiku šta ovdje želi. Sa ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno, što namjerno, što zbog neznanja, već sto godina", rekao je uz ostalo premijer Hrvatske.

  Odnos EU prema BiH je odnos nezainteresiranosti, dodao je Milanović i rekao da ne treba cjepidlačiti oko marginalnih stvari, jer se u suprotnom dešavanja od zadnjih dana mogu ponoviti, a interes Hrvatske je da se to više ne događa.

  "Za to ću se zalagati kao hrvatski premijer. To sam rekao neki dan u sličnom kontekstu i u Albaniji. Albanija je mala država, nije bogata, većinski je muslimanska i nikako da dobije status kandidata za pregovore o EU. A bila je dobra za NATO još prije pet godina. To je kontradikcija", naglasio je premijer RH.

  Kritizirajući političke opcije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je rekao da svako hoće da zloupotrijebi realno nezadovoljstvo građana. "Mi smo ovdje da govorimo o smirivanju stanja, o sreći što nije bilo reakcije, što ovdje se nije desilo da padne neka krv, jer tu se ne bi moglo više ništa popraviti. Ove fasade, zgrade, sve će se to popraviti. Ali ja se isto nadam da se nikada više ovo neće ponoviti", dodao je Bevanda.


  1655870_10201686314065165_971289235_n.jpg


  NOVO / Milanovi

 4. #734
  Avatar von NovaKula

  Registriert seit
  24.10.2013
  Beiträge
  9.392
  16:35-Jedan 17-godisnjak pusten iz pritvora,nakon cega je zamolio okupljene da ne bacaju kamenje,pokazujuci im povrede koje je zadobio.Demonstranti blokirali Titovu ulicu u centru Sarajeva.

 5. #735

  Registriert seit
  17.03.2010
  Beiträge
  5.126

 6. #736
  Nik
  Zitat Zitat von Dolls Beitrag anzeigen
  Was heisst "ostavke"?

 7. #737
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648
  So hat alles angefangen!


 8. #738

  Registriert seit
  28.11.2011
  Beiträge
  2.288
  Jest kako da ne.nek dodok se preseli na dedinje.cuj srbija da se mjesa...pa oni nisu u stanje sebe rjesavati ogrovne probleme....daleko im bosna.....srbija hahaha....

  - - - Aktualisiert - - -

  Zitat Zitat von Ohrid Beitrag anzeigen
  Was heisst "ostavke"?
  Absetzung

 9. #739
  Avatar von NovaKula

  Registriert seit
  24.10.2013
  Beiträge
  9.392
  Zitat Zitat von DZEKO Beitrag anzeigen
  So hat alles angefangen!


 10. #740
  Avatar von DZEKO

  Registriert seit
  09.08.2009
  Beiträge
  55.648

Ähnliche Themen

 1. Die Wahabitische Terror Sekte im Balkan und in Bosnien
  Von lupo-de-mare im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 9
  Letzter Beitrag: 27.07.2017, 20:51
 2. Wird es in Deutschland soziale Unruhen geben?
  Von danijel.danilovic im Forum Die Wirtschaftskrise
  Antworten: 4
  Letzter Beitrag: 26.04.2009, 20:18
 3. 46 Mio. KM-Investment in Bosnien und Herzegowina
  Von FtheB im Forum Wirtschaft
  Antworten: 21
  Letzter Beitrag: 30.09.2004, 18:17
 4. Die gekreuzigte Kirche in Bosnien - Herzegowina
  Von Adriano im Forum Religion und Soziales
  Antworten: 2
  Letzter Beitrag: 12.09.2004, 21:02
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.08.2004, 23:03