BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

Srbija agresorsku JNA nazvala svojom vojskom!

Erstellt von Emir, 13.06.2010, 20:10 Uhr · 1 Antwort · 728 Aufrufe

 1. #1
  Emir

  Srbija agresorsku JNA nazvala svojom vojskom!

  [h2]Prvi zvanični dokument o priznanju agresije na BiH[/h2]

  Republika Srbija smatra da je u relevantno vrijeme i mjesto u slučaju Ejupa Ganića riječ o međunarodnom oružanom sukobu u kojem su učestvovale dvije visoke strane ugovornice (potpisnice Ženevske konvencije, op.a) i to BiH s jedne i Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) s druge strane od 27. aprila do 19. maja 1992. godine.
  Pravno validan

  U ovom međunarodnom oružanom sukobu na strani BiH učestvovale su oružane formacije različitog sastava (TO, Patriotska liga, Zelene beretke, policija i dr.), a na strani SRJ, JNA kao bivša legalna i legitimna oružana sila SFRJ, a koja je 27. aprila 1992. godine prihvaćena od SRJ radi izmještanja na njenu teritoriju.
  Ovo se navodi u dokumentu do kojeg je došao "Avaz", a koji su potpisali srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i ministrica pravde te zemlje Snežana Malović i uputili ga sudu Vestminister u Londonu kao dio dokumentacije u slučaju protiv profesora Ejupa Ganića.  Faksimil dokumenta s potpisom Vukčevića i ministrice Malović


  Srbijanska odbrana
  Ovaj dokument također potvrđuje da Srbija agresiju na BiH prezentira kao međunarodni oružani sukob u slučaju kada treba da tuži državljane BiH. S druge strane, u svim drugim situacijama kada je BiH tuži za genocid, agresiju ili opsadu Sarajeva, Srbija zbivanja u našoj zemlji pokušava prikazati kao građanski rat.

  Ovim su srbijanski zvaničnici prvi put u zvaničnom dokumentu priznali da je između SRJ i BiH bio međunarodni oružani sukob, odnosno da je Srbija učestvovala u agresiji na BiH, a ne da je bio građanski rat, kako su do sada tvrdili.

  - Ovo je prvi pismeni podnesak da je Srbija ikada i pred jednim sudom u svijetu napisala da je u BiH bio oružani međunarodni sukob, u kojem je s jedne strane učestvovala BiH, a s druge SRJ i da je JNA bila efektivna vojska SRJ. Imamo haške presude koje to govore u određenim slučajevima, ali pozicija Srbije do sada je uvijek bila da je u BiH bio interni, građanski sukob. Nikada nismo imali ovakvo nešto - pojasnila je u telefonskoj izjavi za "Dnevni avaz" Ganićeva kćerka Emina, dodajući da je ovo prvi dokument koji je pravno validan.

  Kćerka profesora Ganića objasnila nam je i zašto Srbija u podnesku kao krajnji datum spominje 19. maj. Naime, ovaj datum pokušava se prezentirati kao dan kada se vojska JNA povukla iz BiH.

  Slučaj Tadić

  - To pokušavaju prikazati kroz slučaj Dušana Tadića pred Haškim tribunalom. On je bio čuvar u logoru Omarska i u njegovom slučaju Tribunal je donio odluku da nije kriv za teška kršenja Ženevske konvencije zato što je bio civilni rat u BiH. Nakon toga je osuđen na Apelacionom vijeću. Isto to vijeće donese odluku da su u tom trenutku u Prijedoru bile trupe, odnosno da je Tadić bio dio tih trupa koje su dolazile iz Beograda. Navedeno je i da je u tom trenutku bio međunarodni oružani sukob ali samo na toj teritoriji do 19. maja kada se vojska JNA povukla. Međutim, u nastavku tužbe kaže da se 19. maja ništa nije desilo, odnosno da se JNA nije povukla, već da je bila prekrštena u vojsku RS. To je ustvari bilo isto, samo se terminima agresija pokušavala prikazati kao civilni rat - navodi Emina Ganić.

  Dnevni Avaz - Srbija agresorsku JNA nazvala svojom vojskom!  Naja, ist halt Avaz ...

 2. #2
  Šaban
  das was inofiziell war ist jetzt ofiziell..

  hätte schon früher kommen sollen aber es ist so auch ok

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.04.2010, 12:30
 2. Vašington: I vojskom protiv Irana
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 17.02.2010, 09:30
 3. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.12.2009, 00:30
 4. Vejt: Saradnja sa Vojskom Srbije
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.12.2009, 12:00
 5. Zna?ajna saradnja sa vojskom SAD
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.08.2009, 16:00