Srbija će pristupiti EFTA


BEOGRAD – Srbija bi ove godine trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskim udruženjem slobodne trgovine (EFTA) koji ima četiri članice, izjavila je državni sekretar Ministarstva ekonomije Vesna Arsić.
Ona je agenciji Beta kazala da to udruženje čine Švajcarska, Norveška, Island i Lihtentštajn i dodala da je EFTA osnovana 1960. godine i da je ranije imala više članova.
„Za nas je jako interesantno zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini sa ovim udruženjem, ne samo zbog toga što će to povećati obim robne razmene sa četiri članice EFTA, nego i zbog toga što se članice EFTA nalaze na značajnim pozicijama po investiranju u Srbiju”, kazala je Arsićeva.
Ona je navela da je Norveška na trećem mestu po ulaganjima u Srbiju, a najveću investiciju realizovao je operater mobilne telefonije Telenor, Švajcarska je na 11. mestu, značajna investicija Islanda je bila u privatizaciji Zdravlja koji je u sastavu islandskog Aktavisa, dok su ulaganja Lihtenštajna manja.
Srbija u zemlje EFTA sada godišnje izvozi 70 miliona evra, a uvoz je oko 180 miliona evra, što je jedan odsto ukupnog robnog prometa Srbije, kazala je Arsićeva.
Ona je istakla da će Srbija čim usvoji sporazum imati slobodan pristup tržištu zemalja EFTA za industrijske proizvode, što će omogućiti da se obim prodaje poveća jer će cene biti niže, dok će te četiri zemlje dobiti liberalizaciju za industrijske proizvode na tržištu Srbije u roku od pet godina.
Sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini dobro je i za privlačenje stranih investicija, jer ulagači mogu robu proizvedenu u Srbiji pod povoljnim uslovima prodavati na stranim tržištima, kazala je Arsićeva.
Ona je istakla da Srbija ima regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, sporazum sa Rusijom, Turskom, Belorusijom i da ima slobodan pristup tržištu EU.


________________

Serbien wird der EFTA beitreten (European Free Trade Association)

Mitglieder sind die Schweiz, Lichtenstein, Norwegen und Island.
Das ist doch mal eine Alternative zur EU, wenn die restlichen Balkanländer beitreten würden, wäre das ein weiterer Vorteil für alle.