BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 6 von 6

Srbija, Slovenija i BiH: Hrvatska nam duguje tri milijarde eura! Pristigli zahtjevi

Erstellt von Pajpina, 14.08.2010, 12:09 Uhr · 5 Antworten · 697 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Pajpina

  Registriert seit
  22.01.2009
  Beiträge
  3.288

  Srbija, Slovenija i BiH: Hrvatska nam duguje tri milijarde eura! Pristigli zahtjevi

  Slovensko guranje duga Ljubljanske banke pod sukcesijsko pitanje otvorilo je Pandorinu kutiju - prema zahtjevima i tužbama za povrat imovine koji stižu iz Slovenije, Srbije i BiH, od Hrvatske se potražuje imovina u vrijednosti od oko tri milijarde eura.

  Stalo s Marendićem
  Hoće li Hrvatska pretrpjeti znatnu štetu zbog nemara državnog vrha u brizi za imovinu hrvatskih tvrtki koja se nalazi u državama nastalim raspadom SFRJ?

  Zasad se čini da bi moglo biti upravo tako, jer u Hrvatsku stižu zahtjevi za povrat imovine iz Srbije, BiH i Slovenije, koji bi mogli polučiti uspjeh pred sudom. Tada bi većinu odšteta za mahom privatiziranu imovinu morala isplatiti država, na teret svih nas. Ništa ne bi pomoglo što hrvatske tvrtke, po procjenama poznavatelja, imaju deset puta veću imovinu na području Srbije i BiH.

  Upućeni tvrde kako hrvatske vlasti ne čine gotovo ništa na pregovorima i rješavanju pitanja te imovine otkad je prije pet godina umro Božo Marendić, dugogodišnji vladin specijalist za sukcesiju. Neko vrijeme time se bavila Snježana Bagić, tvrdi se ne suviše zapaženo, no ona je već tri godine u Ustavnom sudu. Na naš upit jučer je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao kako će se svi ti zahtjevi rješavati pojedinačno, neki u sklopu sukcesije, a neki su već pred sudom.

  Očito je vrijeme da se pregovori intenziviraju i da se pitanje imovine riješi nagodbama, tako da se paralelno rješava pitanje imovine hrvatskih tvrtki u drugim zemljama i stranih tvrtki u Hrvatskoj. Ispada tako da bi tužba JAT-a, koji tvrdi da je njegovom imovinom, vrijednom 70 milijuna eura, osnovana zračna kompanija Croatia Airlines, vrlo lako mogla biti prihvaćena. Najnoviji zahtjev za povrat imovine dolazi iz Slovenije – koparski odvjetnik Daniel Starman, nekadašnji predsjednik nadzornog odbora slovenskog fonda za privatizaciju ustvrdio je da Hrvatska Sloveniji duguje još najmanje 140 milijuna eura, i to bez kamata, "zaostalih" nakon diobe željezničke imovine. Udio u željezničkoj imovini traži i Srbija.

  BiH priprijetila
  Uz Srpske željeznice, Naftna industrija Srbije potražuje 30 crpki, odmarališta u Rovinju, Makarskoj, Hvaru i Braču, skladišta, poslovne prostore te udio u Jadranskom naftovodu. Carnex traži skladište i lokale u Rijeci, Splitu i Zagrebu, imovinu popisuje i Genex, Inex, Simpo, Elektronska industrija Niš... BiH je lani čak priprijetila prijaviti Hrvatsku EU zbog kršenja provođenja Sporazuma o sukcesiji te ne dopuštanja pristupa objektima vrijednosti oko 250 milijuna eura na koje polaže pravo.

 2. #2
  Emir
  Bosanski Brod haben die Serben den Russen verkauft ...

  Pivara haben die Kroaten von Herceg Bosna gekauft ...


  Glauben die, das die jedan Dinar aus Kroatien sehen? haha

 3. #3

 4. #4

  Registriert seit
  24.06.2010
  Beiträge
  7.059
  wie jetzt wir schulden BIH,slowenien und serbien geld

 5. #5
  Avatar von Krosovar

  Registriert seit
  20.09.2008
  Beiträge
  9.317
  nur weil wir mehr geld haben ^^

 6. #6
  kenozoik
  evo vam kurac da izbijete oci

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.08.2010, 10:00
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.08.2010, 15:00
 3. Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 12.07.2010, 17:04
 4. “Hrvatska duguje izvinjenje BIH“
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.04.2010, 17:00
 5. Guardiola duguje milijun eura poreza
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 23.09.2009, 16:30