BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 2 von 2

SRPSKA MANJINSKA SAMOUPRAVA U HRVATSKOJ

Erstellt von Krajisnik, 09.04.2005, 10:55 Uhr · 1 Antwort · 424 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446

  SRPSKA MANJINSKA SAMOUPRAVA U HRVATSKOJ

  SVET - Subota, April 09, 2005 08:56 RTS

  U Zagrebu će biti formirana srpska manjinska samouprave na državnom nivou, što će, prema mišljenju srpskih predstavnika i najvećeg dela srpske javnosti u Hrvatskoj, biti prekretnica u političkom životu Srba u toj zemlji.

  Delegati iz 17 županijskih veća srpske nacionalne manjine, njih 77, formiraće Srpsko narodno veće - nacionalnu koordinaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

  Skupu će, prema rečima predsednika inicijativnog odbora Davida Orlovića, pored delegata, prisustvovati i predstavnici vlasti Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.


  http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?...&IDNews=112907

 2. #2
  Avatar von Krajisnik

  Registriert seit
  26.01.2005
  Beiträge
  1.446
  KONSTITUISANA MANJINSKA SAMOUPRAVA SRBA U HRVATSKOJ
  SVET - Subota, April 09, 2005 18:15 RTS

  U Zagrebu je oformljena koordinacija veća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, manjinsku samouprava Srba i na državnom nivou.

  Na konstitutivnoj sednici u Zagrebu, za predsednika koordinacije je izabran Milorad Pupovac, za zamenika Nada Radović, a za generalnog ekretara David Orlović, usvojena je odluka da zastava Srba u Hrvatskoj bude narodna srpska zastava crveno-plava-bela bez simbola, dok će ostale oznake i simbole srpske nacionalne zajednice predložiti radna grupa.

  Ambasador Srbije i Crne Gore Milan Simurdić je u obraćanju delegatima ocenio da od danas iz Hrvatske ulaze u novu fazu rada svoje zajednice, kao i da će uspostavljanje koordinacije pozitivno uticati na povoljan razvoj SCG i Hrvatske.

  Ambasador Simirdić je odao priznaje Srbima iz Hrvatske što su podržali državni vrh u Zagrebu u njegovom proevropskom kursu, što je bila velika politička mudrost, pošto je multikultulna Evropska unija cilj kome teže obe države.

  Slobodan Radulj, izaslanik predsedavajućeg predsedništva Bosne i Hercegovine Borislava Paravca istakao je da su odnosi Hrvatske i BiH dobri, ali da se u njihovom razvoju najmanje odmaklo u rešavaju položaja pitanja izbeglih Srba iz Hrvatske.

  Srbi izbegli iz Hrvatske u BiH su u teškom položaju jer ne mogu da se vrate, ne mogu da postanu ni gradjani nove države, a zbog različitog pravnog pristupa oko ugovora o razmeni mnogi su ostali bez svoje imovine, naveo je Radulj.

  Radulj je preneo podršku Republike Srpske i BiH Srbima iz Hrvatske, izražavajući očekivanje da će njihov identitet da bude očuvan, a njihova prava poštivana i pozvao prisutne na komemoraciju u Donjoj Gradini 17. aprila povodom 60-godina proboja iz logora Jasenovac i odavanje počasti velikom broju žrtava tog logora.

  Među pozdravnim porukama je i ona premijera Srbije Vojislava Koštunice.

  Delegati su izabrali rukovodstvo, uključujući i četiri potpredsednika i pet članova nadzornog odbora, i izglasali statut po kome se koordinaciono telo zove Srpsko narodno vijeće - nacionalna kordinacija veća srpske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske.

  Ovakav naziv je obrazložen nastojanjem da se i pored restriktivnih odredbi Ustavnog zakona koje onemogućavaju da koordinacija bude pravno lice, omogući njen rad i organizacija.

  Novoizabrani predsednik Milorad Pupovac je u obraćanju podsetio da je zgradu skupštine grada u kojoj je skup održan, sagradio u 19. veku kao pozorište srpski trgovac Hristifor Stanković, a prvi glumci bili iz Novog Sada, što sve predstavnike srpske zajednice obavezuje da i dalje čine sve na dobrobit Srba u Hrvatskoj

  Pupovac je najavio da će koordinaciono telo čini sve što može na daljem poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj - od pitanja jezika, pisma, kulture i školstva do zapošljavanja ili učešća u organima vlasti, ali i u povratku izbeglih Srba i ostvarenju njihovih prava.

  Skupu su, osim 70 delegata iz 17 županijskih veća i 103 predsednika VSNM u opštinama, gradovima i županijama, kao i niza opštinskih rukovodilaca u mestima sa srpskom većinom, prisustvovali takođe čelni ljudi pojedinih županija i grada Zagreba, predsednik Saveta za nacionalne manjina Aleksandar Tolnauer, savetnik predsednika Stjepana Mesića Siniša Tatalović, predstavnici zagrebačke parohije Srpske pravolavne crkve, predstavnici drugih nacionalnih manjina i diplomatski kor.

  Koordinaciju SNM čini 77 delegata iz 17 županijskih veća, a to telo ustavni zakon o manjinama predviđa kao stvar dogovora više od pola županijskih veća, s tim da ona odredjuju koja će ovlaštenja prepustiti koordinaciji.

  Veća manjinske samouprave od opštine do županije i države savetodavni su organi loklnih i regionalnih vlasti oko pitanja položaja i prava manjina.

Ähnliche Themen

 1. Problemi lokalnih samouprava
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 03.12.2009, 13:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.11.2009, 00:30
 3. Smanjenje lokalnih samouprava
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.03.2009, 16:00
 4. Republic of Srpska
  Von Schiptar im Forum Humor - Vicevi
  Antworten: 53
  Letzter Beitrag: 09.01.2007, 20:30
 5. Republika Srpska
  Von Albanesi im Forum Politik
  Antworten: 25
  Letzter Beitrag: 01.01.2005, 13:46