BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 16

Stanisic bio glavni covek CIA u Beogradu ?

Erstellt von Dinarski-Vuk, 01.03.2009, 19:59 Uhr · 15 Antworten · 1.017 Aufrufe

 1. #1
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507

  Stanisic bio glavni covek CIA u Beogradu ?

  Bivši šef Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovica Stanišić osam godina je bio glavni čovek američke CIA u Beogradu, koja je Haškom tribunalu, gde se Stanišiću sudi, dostavila poverljivi dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio, objavio je „Los Anđeles tajms”.

  Jedne noći 1992. godine, u beogradskom Topčiderskom parku, Stanišić se sastao sa oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom i te noći su „dva špijuna sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao: Stanišić je osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu”, navedeno je u opširnom članku o delovanju Stanišića tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

  Autor je naveo da je Stanišić „imao hladan pogled i lošu reputaciju, jer je bio šef obaveštajne službe srpskog predsednika Slobodana Miloševića” i mnogi su ga smatrali mozgom režima „zahvaljujući kome je svet dobio zastrašujući novi termin ´etničko čišćenje´”.

  Ali, oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć, jer CIA, piše list, nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat, i da je po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini, CIA očajnički želela da dođe do obaveštajnih podataka iznutra.

  „Stanišić i Lofgern su na tajnim sastancima po brodovima i bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima. On je obezbedio informacije o mestu na kome se nalaze taoci NATO, pomogao je operativcima CIA u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni”, naveo je LA Tajms.

  Stanišić, kome se sudi u Hagu i koji bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pozvao se na svoje američke saveznike. CIA je, što je krajnje neočekivano za nju, dostavila sudu poverljivi dokument u kome se navode Stanišićevi doprinosi i dokazi za pomoć koju im je pružio, a dokument je i dalje zapečaćen, piše list.

  Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je „ovaj navodno zli čovek učinio mnoge dobre stvari, ali ne poriče optužbe protiv Stanišića”.

  „Ali, ako ostavimo optužnicu po strani, ovaj čovek je uradio stvari koje su pomogle da se okončaju sukobi i uspostavi mir u Bosni”, ukazao je on. CIA se našla u neobičnoj situaciji da služi kao karakterni svedok za optuženog za ratne zločine i nije htela da komentariše dokument. Hag će razmatrati dokument na zatvorenom većanju jer je sadržaj poverljiv, piše LA Tajms.

  Stanišićeva odbrana se zasniva na nekoliko desetina razgovora sa sadašnjim i bivšim zvaničnicima američkih i srpskih obaveštajnih agencija, kao i dokumentima u koje je „Tajms” imao uvid. Među njima se nalaze zvanični dosijei srpske obaveštajne službe i izveštaji na sedam strana o tom krvavom periodu, koji je Stanišić napisao dok se nalazio u pritvoru u Hagu.

  Tu Stanišić sebe, naveo je američki list, predstavlja kao čoveka koji je pokušao da utiče na Miloševića da bude umereniji i koji je intenzivno sarađivao sa CIA, kako bi zaustavio krizu.

  „Ja sam institucionalizovao saradnju sa američkim obaveštajcima, uprkos tome što su odnosi između naše dve zemlje bili veoma loši: ta saradnja je u velikoj meri doprinela deeskalaciji sukoba”, napisao je Stanišić a prenosi LA Tajms.

  „Stanišić nije bio obični obaveštajac. On je intelektualac, a ne radikalni policajac. On je obrazovan i sposoban i znao je kako da organizuje službu”, naveo je list reči Dobrice Ćosića, pisca i bivšeg disidenta, koji je bio predsednik SRJ 1992. i 1993. godine.

  Tužilac Dermot Grum je u Hagu prošle godine na suđenju pokazao fotografije Stanišića sa pripadnicima specijalnih jedinica i pustio audio snimak presretnutog razgovora u kome Stanišić pripadnike tih jedinica naziva „svojim momcima”.

  Grum je prikazao i video snimak na kome se vidi kako pripadnici paravojne formacije „Škorpioni” odvode u šumu i streljaju muslimane muškarce i mladiće - s rukama vezanim žicom.

  „Stanišić je osnovao ove jedinice i obezbeđivao sve što im je bilo potrebno, uključujuću dozvolu da čiste teritorije od nepoželjnih ljudi, dozvolu da ubijaju”, rekao je Grum.

  Bivši pripadnici DB osporavaju te tvrdnje. „Mi smo radili svoj posao u skladu sa zakonom. Nikada nismo počinili genocid. Naprotiv, pokušavali smo da ga zaustavimo”, kazao je Vlado Dragićević koji je godinama bio Stanišićev zamenik, preneo je LA Tajms.

  Oficiri CIA koji su radili u tom regionu kazali su da su stekli utisak da Stanišić „nije običan član hora”, ali da nikada nisu videli dokaz da je umešan u ratne zločine. Štaviše, oni su ga smatrali ključnim saveznikom u situaciji koja je ubrzano izmicala kontroli.

  Stanišić je od početka želeo da ojača veze sa CIA. Na jednom od sastanaka sa Lofgrenom, predao je fasciklu sa dokumentima među kojima su bili i dijagrami skloništa i drugih objekata koje su srpske kompanije izgradile u Iraku za Sadama Huseina. Ali, Stanišić je odredio granice i nikada nije uzeo novac od CIA, nije učestvovao u njenim operacijama, niti je činio bilo šta što je smatrao bezočnom izdajom svog šefa, piše američki list.

  Posle mnogobrojnih tajnih sastanaka, on je ubedio Miloševića da mu dozvoli da uspostavi kontakt sa CIA kao zaobilaznim putem ka Zapadu. Ponoćni sastanci u parku ustupili su mesto dnevnim sednicama u Stanišićevoj kancelariji, naveo je LA Tajms.

  U pismu dostavljenom Hagu 2004. godine, CIA piše kako je Stanišić pokušao da spreči neke od najeksplozivnijih događaja u ratu u Bosni. U proleće 1993. godine, na nagovor CIA, izvršio je pritisak na načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića da nakratko prekine granatiranje Sarajeva, piše list.

  „Dve godine kasnije, on je pomogao u oslobađanju 388 vojnika NATO-a kojima su skinuli uniforme i vezali ih za stabla da bi služili kao ljudski štit od bombi NATO-a. Stanišić je napisao kako je pregovarao o oslobađanju talaca uz podršku rukovodilaca CIA”.

  Pokušao je da interveniše 1993. godine kada su oboreni i zarobljeni francuski piloti. „Mladić nije hteo da prizna da je zarobio pilote, ali moja služba je uspela da otkrije okolnosti i mesto njihovog zarobljavanja i dostavila je te informacije CIA i francuskim vlastima”, napisao je Stanišić, kako prenosi LA Tajms.

  Klintonova administracija je tada već aktivno pokušavala da okonča rat diplomatskim sredstvima. Stanišić je pratio Miloševića na mirovnim pregovorima u Dejtonu i zatim se vratio u Srbiju da bi sproveo ključne delove mirovnog sporazuma.

  Dag Smit, šef stanice CIA u Bosni, seća se sastanka sa njim i grupom srpskih zvaničnika iz Bosne u Beogradu. „Dok im je Stanišić govorio kako treba da sarađuju sa CIA, gosti su se očevidno nelagodno osećali”, kazao je Smit.

  Smit je počeo redovno da se sastaje sa Stanišićem, i čak su se jednom prilikom sreli na nekom brodu na Savi.

  „Pojavio se iz mraka sa telohraniteljima i gotovo čitavo veče pričao o svom šefu. Milošević mu se nimalo nije sviđao. Stalno je govorio kako je grozan, nepošten i pokvaren”, priča Smit.

  Na pitanje da li je Stanišić bio u stanju da počini ratne zločine, Smit je odgovorio: „Mislim da je učinio najmanje zla što je mogao”.

  Tadašnji direktor CIA Džon Dojč pozvao je Stanišića u sedište agencije 1996. godine i na osnovu programa posete može se zaključiti da je Stanišić naišao na topao prijem.

  Glavnog srpskog špijuna su odveli da sluša džez u klubu „Bluz eli” u Džordžtaunu i u lov na ptice u Merilendu. Dojč je čak pokazao Stanišiću pušku „parker” iz 1937. godine, koja je omiljeno oružje kolekcionara.

  Dojč, koji sada predaje na Masačusetskom tehnološkom institutu, nije hteo da komentariše.

  Jačanje Stanišićevih veza sa CIA dovelo je do trvenja sa Miloševićem koji se plašio da njegov glavni „špijun” kuje zaveru protiv njega. Smenjen je 1998. godine, piše list i navodi da je 2003. godine, kada je ubijen srpski premijer Zoran Đinđić, Stanišić uhapšen i u pritvoru bio tri meseca, a potom „bez objašnjenja izručen Hagu”.

  LA Tajms je naveo da Stanišić boluje od akutnog crevnog oboljenja zbog koga je, prema navodima suda, izgubio velike količine krvi. Ako mu se zdravstveno stanje stabilizuje, suđenje će verovatno biti nastavljeno ove godine.

  „Stanišić se i dalje povremeno viđa u Beogradu, ali njegov život je urušen. Razveo se, ne viđa decu i svaki drugi vikend provodi u bolnici”. „Poslednji put kada sam ga video bio je na aparatima”, kazao je Dragićević.

  Stanišić je ponekad dobro raspoložen i govori o dobrim šansama na suđenju. Ali, Dragićević je kazao da uglavnom izgleda kao „čovek koji se već predao”.

  „Čovek koji je bio zadužen za toliko mnogo stvari, koji je bio toliko značajan i poznat, sada je vrlo usamljen”, zaključio je Dragićević, piše LA Tajms u velikom članku o bivšem šefu DB Srbije. (Tanjug)  PS: Treba nadodati, da je u isto vrijeme njihov covjek bio takodjer u generalstabu VJ (nadam se da vecina srpskih forumasa zna, o kome je rijec).

 2. #2
  Avatar von skenderbegi

  Registriert seit
  27.09.2006
  Beiträge
  11.171
  Zitat Zitat von Dinarski-Vuk Beitrag anzeigen
  PS: Treba nadodati, da je u isto vrijeme njihov covjek bio takodjer u generalstabu VJ (nadam se da vecina srpskih forumasa zna, o kome je rijec).

  was heisst das auf deutsch? danke

 3. #3
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  ob der weiss wo maldic ist????

 4. #4
  Avatar von skenderbegi

  Registriert seit
  27.09.2006
  Beiträge
  11.171
  Zitat Zitat von meko Beitrag anzeigen
  ob der weiss wo maldic ist????

  was steht nun in diesem beitrag?

 5. #5
  Avatar von meko

  Registriert seit
  15.05.2007
  Beiträge
  10.778
  Zitat Zitat von skenderbegi Beitrag anzeigen
  was steht nun in diesem beitrag?
  keine ahnung, ich kann kein serbisch,..

  warte ich schicke es durch den online übersetzer

 6. #6
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Zitat Zitat von skenderbegi Beitrag anzeigen
  was heisst das auf deutsch? danke
  Jovica Stanisic (ehemaliger serbischer und jugoslawischer Geheimdienstmitarbeiter) war "offenbar" der Hauptverbindugsmann der CIA in Belgrad.
  Hinzu kommt, dass er nicht der einzige war, im jugoslawischen/serbischen Militär gab es ebenfalls Leute, die in der Verbinung zur CIA standen.

 7. #7
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Ebenfalls, steht im Bericht, dass Stanisic 1993 (mit der CIA im Hintergrund) Ratko Mladic gezwungen hat, für eine kurze Zeit, die Offensive auf Sarajevo einzustellen.

 8. #8
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Hier ein Bericht über Stanisic in der LA-Time:

  Timeline of the Jovica Stanisic case  March 1, 2009

  Jovica Stanisic

  A chronology of events in the case of the Serbian spy chief
  Born: July 30, 1950

  April 1991: Stanisic and others in Serbian intelligence allegedly oversee establishment of "special units," paramilitary groups later accused of atrocities against Bosnians and Croats.

  1991: Special units allegedly "committed crimes in and attacked and took control of towns and villages" in Serb autonomous regions in Croatia.


  1992: First meeting with CIA; begins clandestine cooperation with agency; turns over blueprints of bunkers built by Serb companies in Iraq.

  March 1992 to 1995: Special units allegedly "committed crimes in and attacked and took control of towns and villages in the municipalities of Bijeljina, Bosanski Samac, Doboj, Sanski Most, Zvornik." Simultaneously, Stanisic cooperates with CIA, providing information on Milosevic regime and conveying communications from the U.S. to his boss.

  May-June 1995: Stanisic negotiates release of 388 U.N. hostages being held by Serb Republic in Bosnia.

  June-July 1995: Stanisic orders Scorpions to Serb-controlled territory near Sarajevo. Scorpions capture Muslim men and boys fleeing Srebrenica. Scorpions take six male refugees into woods and execute them, videotaping the killings.

  November 1995: Attends Dayton peace conference in the United States with Milosevic.

  December 1995: Aids CIA in setting up clandestine bases in Bosnia to monitor cease-fire.

  February 1996: Visits CIA headquarters in Langley, Va. Meets with Director John Deutch, deputy George Tenet.

  July 1996: Stanisic is sent to Pale to get Bosnian Serb leader Radovan Karadzic to quit his position and withdraw from politics.

  October 1998: Amid suspicions that he has become too close to the CIA, Stanisic is fired by Milosevic.

  March-June 2003: Stanisic is arrested in Belgrade and transferred to The Hague.

  2004: U.S. government submits CIA document to The Hague listing actions taken by Stanisic to help the West and defuse crisis in Balkans.

  May-June 2008: Trial is adjourned; Stanisic is granted provisional release to seek medical treatment in Serbia.

  Sources: International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia case information sheet; CIA sources; account Stanisic wrote in prison in October 2003

  Quelle: Timeline of the Jovica Stanisic case - Los Angeles Times

 9. #9
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Serbian spy's trial lifts cloak on his CIA alliance  As Milosevic's intelligence chief, Jovica Stanisic is accused of setting up genocidal death squads. But as a valuable source for the CIA, an agency veteran says, he also 'did a whole lot of good.'[/color]
  ]By Greg Miller
  March 1, 2009
  Reporting from Belgrade, Serbia -- At night, when the lawns are empty and the lamps along the walking paths are the only source of light, Topcider Park on the outskirts of Belgrade is a perfect meeting place for spies.

  It was here in 1992, as the former Yugoslavia was erupting in ethnic violence, that a wary CIA agent made his way toward the park's gazebo and shook hands with a Serbian intelligence officer.
  Jovica Stanisic had a cold gaze and a sinister reputation. He was the intelligence chief for Serbian President Slobodan Milosevic, and regarded by many as the brains of a regime that gave the world a chilling new term: "ethnic cleansing."

  But the CIA officer, William Lofgren, needed help. The agency was all but blind after Yugoslavia shattered into civil war. Fighting had broken out in Bosnia-Herzegovina, Milosevic was seen as a menace to European security, and the CIA was desperate to get intelligence from inside the turmoil.

  So on that midnight stroll, the two spies carved out a clandestine relationship that remained undisclosed: For eight years, Stanisic was the CIA's main man in Belgrade. During secret meetings in boats and safe houses along the Sava River, he shared details on the inner workings of the Milosevic regime. He provided information on the locations of NATO hostages, aided CIA operatives in their search for grave sites and helped the agency set up a network of secret bases in Bosnia.


  At the same time, Stanisic was setting up death squads for Milosevic that carried out a genocidal campaign, according to prosecutors at the International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia, which was established by the U.N. Security Council in 1993 to try those responsible for serious human rights violations in the Balkan wars.

  Now facing a trial at The Hague that could send him to prison for life, Stanisic has called in a marker with his American allies. In an exceedingly rare move, the CIA has submitted a classified document to the court that lists Stanisic's contributions and attests to his helpful role. The document remains sealed, but its contents were described by sources to The Times.

  The CIA's Lofgren, now retired, said the agency drafted the document to show "that this allegedly evil person did a whole lot of good." Lofgren, however, doesn't claim to disprove the allegations against Stanisic.

  "But setting the indictment aside," he said, "there are things this man did that helped bring hostilities to an end and establish peace in Bosnia."

  Through his attorney, Stanisic, 58, declined to comment, citing the tribunal's ban on communications with the media. But Stanisic has pleaded not guilty, and denies any role in creating the squads or even being aware of the crimes they committed.

  The CIA's effort puts it in the unusual position of serving as something of a character witness for a war crimes defendant. The agency declined to comment on the document. Because its contents are classified, the letter could be considered by the court only in closed session. Court officials said it was unclear whether the document would be of significant use to the Stanisic defense, or would come into play mainly in seeking a more lenient sentence if he is convicted.

  Prosecution dubious of Stanisic claims

  This account is based on dozens of interviews with current and former officials of U.S. and Serbian intelligence agencies, as well as documents obtained or viewed by The Times. Among them are official records of the Serbian intelligence service, and a seven-page account of that bloody period that Stanisic wrote while in prison in The Hague.

  In that memo, Stanisic portrays himself as someone who sought to moderate Milosevic, and who worked extensively with the CIA to contain the crisis.

  "I institutionalized cooperation with the U.S. intelligence community in spite of the notoriously bad relations between our two countries," Stanisic writes. That collaboration, he continues, "contributed significantly to the de-escalation of the conflict."

  The chief prosecutor, Dermot Groome, says that Stanisic's actions to help the CIA and counter Milosevic only underscore the power he had. In his opening argument, Groome said that the "ability to save lives is tragically the very same authority and the very same ability that [Stanisic] used . . . to take lives."

  Belgrade still bears the scars of war. Bombed-out buildings are scattered across the Serbian capital, including a charred concrete structure on Knez Milos Street that used to be the headquarters for Serbia's State Security Service.

  Stanisic used to occupy the corner office on the top floor. In his prime, he was in charge of 2,000 employees. He wore dark suits and sunglasses, a Balkan James Bond. His nickname was "Ledeni," Serbian for "icy."

  Stanisic joined the Yugoslav service in 1975, when the country was still under the communist rule of Josip Broz Tito. He was never regarded as an ideologue or rabid nationalist. But he had a rare aptitude for espionage.

  "Stanisic was not an ordinary intelligence officer," said Dobrica Cosic, a writer and former dissident who was president of Serbia in 1992 and 1993. "He is an intellectual, not a radical policeman. He was educated and skilled, and he knew how to organize that service."

 10. #10
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.507
  Because of those skills, Milosevic made Stanisic his top spy, despite long-standing distrust between the two.

  Milosevic had come to power by exploiting Serbian nationalistic fervor and religious animosity. He cast himself as the Serbs' protector, a posture that resonated powerfully with people who still mark the day their ancestors were defeated by Ottoman Turks, who were mostly Muslim, in the 14th century.
  In 1991, as ethnic violence escalated, Milosevic ordered the creation of secret paramilitary units, with names like Red Berets and Scorpions, that would roam the Balkans. They wore unmarked uniforms, were led by thugs and committed some of the worst atrocities of the war.

  As the trial got underway last year, Groome showed photos of Stanisic posing with members of the special units. He played audio of intercepted communications in which Stanisic appears to refer to the units as his "boys."

  At one point, Groome introduced a videotape showing images of Muslim men and boys -- their hands bound with wire -- being led into the woods and shot, one by one, by members of the Scorpions.


  "Jovica Stanisic established these units," said Groome, an American lawyer. And Stanisic made sure "they had everything that they needed, including a license to clear the land of unwanted people, a license to commit murder."

  CIA saw no evidence of war crimes

  Former members of the State Security Service dispute those allegations. "We were doing our jobs, according to the law," said Vlado Dragicevic, who served for years as Stanisic's deputy. "We never committed acts of genocide. On the contrary, we were trying to stop that."

  CIA officers who served in the region said that they had assumed Stanisic was no choirboy, but they never saw evidence that he was involved in war crimes. Instead, they viewed him as a key ally in a situation spinning rapidly out of control.

  From early on, Stanisic was eager to cement his relationship with the CIA. At one of his meetings with Lofgren, he turned over a sheaf of documents, including diagrams of bomb shelters and other structures that Serbian companies had built in Iraq for Saddam Hussein.

  But Stanisic also drew boundaries. He never took payment from the CIA, worked with the agency on operations or took steps that he would have considered a blatant betrayal of his boss.

  Over time, Stanisic sought to move his relationship with the agency out of the shadows. Well after his secret meetings had started, Stanisic persuaded Milosevic to let him open contacts with the CIA as a back channel to the West. The midnight meetings in the park gave way to daylight sessions in Stanisic's office.

  The two spies shared a dark sense of humor. Lofgren liked to wander over to the window, aim his phone at the sky and joke that he was getting GPS coordinates for a missile strike.

  In the letter to The Hague, submitted in 2004, the CIA describes Stanisic's efforts to defuse some of the most explosive events of the Bosnian war.

  In spring 1993, at CIA prodding, Stanisic pressured Ratko Mladic, military commander of the breakaway Serb republic in Bosnia, to briefly stop the shelling of Sarajevo.

  Two years later, Stanisic helped secure the release of 388 North Atlantic Treaty Organization troops who had been taken hostage, stripped of their uniforms and strapped to trees as human shields against NATO bombing runs. In his own written account, Stanisic said he negotiated the release "with the support of agency leadership."

  That same year, Stanisic tried to intervene when French pilots were shot down and taken captive. Mladic "refused to admit that he was holding the pilots," Stanisic wrote. But "my service managed to discover the circumstances and location of their captivity," and shared the information with the CIA and French authorities.

  By then, the Clinton administration was engaged in an all-out diplomatic push to end the war. Stanisic accompanied Milosevic to Dayton, Ohio, for peace talks, then returned to Serbia to carry out key pieces of the accord.

  It was left to Stanisic to get the president of Bosnia's Serb republic, Radovan Karadzic, to sign a document pledging to leave office. And Stanisic helped the CIA establish a network of bases in Bosnia to monitor the cease-fire.

  Doug Smith, the CIA's station chief in Bosnia, recalled meeting with Stanisic and a group of disgusted Bosnian Serb officials in Belgrade. As Stanisic instructed them to cooperate with the CIA, Smith said, the assembled guests "shifted uneasily in their seats."

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 36
  Letzter Beitrag: 31.12.2015, 10:29
 2. Streljan glavni pregovara??
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 20.07.2010, 12:00
 3. Olmert glavni osumnji?eni
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.04.2010, 15:00
 4. Zasedao Glavni odbor SPO-a
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.04.2010, 16:00
 5. Glavni odbor DS-a (i) o pravosu?u
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 01.03.2009, 02:00