BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte
Ergebnis 1 bis 10 von 12

Stigli Jugoslaveni, što nam je činiti?

Erstellt von Mastakilla, 05.12.2011, 20:52 Uhr · 11 Antworten · 1.233 Aufrufe

 1. #1

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935

  Stigli Jugoslaveni, što nam je činiti?

  Aleksandar Stanković: Stigli Jugoslaveni, što nam je činiti?
  Izbori su gotovi, to je sad jednostavno tako i zdravi i odgovorni ljudi umjesto očaja i malodušja kojem su se prepustili trebali bi pokušati ponovno organizirati život. Ponovno ustrojiti osnovne ljudske zajednice, vratiti se temeljnim vrijednostima života i u tragičnim okolnostima komunističke kontaminacije pokušati stvoriti preduvjete za ponovno osvajanje prostora slobode i nastavak naprasno prekinutog projekta realizacije tisućgodišnjeg hrvatskog sna. S tim u vezi evo par kratkih savjeta: kako prepoznati Jugoslavena i kako s eponašati u njegovoj blizini?

  Kao prvo, Jugoslaveni nisu više što su nekada bili i zaboravite priče o šiljatim glavama blago povijenim ramenima i sitnim očima. Na taj način prepoznavali smo ih u većem dijelu prošlog stoljeća, međutim već potkraj 20 stoljeća mimikrija i adaptibilnost tog sloja stanovništva toliko je uznapredovala da se više ne možemo oslanjati na stare teorije i postavke Gojka Šuška i Šime Đodana. Dakle, ono što je vrijedilo nekad, ne vrijedi danas.


  Dobro otvorite oči!

  Jugoslaven danas do te mjere je neprepoznatljiv da vam se često čini da vidite Hrvata, a ono ma kakvi, čisti Jugović. I zato mijenjajte dioptriju, sumnjajte u svakog, jer čak i najbližoj familiji postoji mogućnost ideološkog zastranjenja i izvjesnih simpatija za Silvana Hrelju ili Strossmajera.
  S tim u vezi osobito obratiti pažnju na Hrvate koji su kršteni, imaju sve sakramente, bili su u Domovinskom ratu, a nerijetko u razgovoru sa sentimentom se sjećaju djetinjstva, "Opstanka“, Branka Kockice ili Bajage. Takvi su na najboljem putu, ako već i nisu ušli u jugoslavensko kolo, a definitivan dokaz da je pred vama Jugoslaven moglo bi biti spominjanje pojmova poput SDK-a, SUP, ili Radio Zagreb.
  Ako sumnjate u pristunost Jugoslavena u vašoj blizini pokušajte s istima ući u neobavezan razgovor u filmu, ili npr. gastronomiji. Oni koji su čuli za Batu Stojkovića, ili recimo daju prednost Eurokremu pred Nutelom vjeratno su Jugoslaveni. Međutim, da biste do kraja otklonili te dvojbe pokušajte sa sumnjivim Hrvatima ući u razgovor o filmu Tesna Koža. Ako vam kažu da je film smiješan sigurno su Jugoslaveni, dok za one koje iritira ekavica čini se da još uvijek ima spasa.


  Suptilna jugoslavenska propaganda

  Što se tiče filmova dobar test mogao bi biti i Srđan Dragojević sa "Ranama“ ili "Lepim selima“. Kome se to dopada, taj je četnik. Dobro, mala ispravka, četnik je vjerojatno i onaj koji spominje SDK-a, ali kako nas četništvo ipak pomalo odvlači od jugoslavenštine (premda je to u suštini isto) zadržimo se još neko vrijeme na jugo- identifikaciji i mogućim oblicima otpora.
  Dakle, što se otpora tiče unatoč rasprostranjenom uvjerenju da život s Jugoslavenima na vlasti tj.u anaerobnim uvjetima nije moguć, ne nasjedajte na tu provokaciju jer nju šire upravo Jugoslaveni. Njima je u interesu učiniti vas neškodljivim i dokazati vam da bez kisika nema života. Život u takvim uvjetima je moguć, a to dokazuju najnovija istraživanja profesora Radmana na bakterijama. Uostalom, da su izvjesni oblici života mogući i u takvim ekstremnim situacijama dokaz je i katolička crkva i njezino djelovanje u razdoblju u 1945-1990.
  Inače, da bi se ozbiljno pariralo Jugoslavenu treba mu se pažljivo približiti, natjerati ga da se osjeća siguran i onda se pozabaviti s njime kad se najmanje nada. S tim ciljem treba zaboraviti na direktnu konfrontaciju s nacionalnih pozicija, jer oni upravo to i očekuju da bi nas onda diskreditirali u očima međunarodne zajednice kao divljake, šoviniste i ustaše


  Primiriti se i čekati pogodan trenutak

  Što se tiče jugoslavenskih okupacijskih snaga u ovom trenutku najbolje ih je tretirati kao nužno zlo. To nikako ne uključuje izražavanje otvorenog prezira, ili ne daj bože direktnu konfrontciju. Treba zadržati radno mjesto, pozicije u društvu, stečene sinekure da bi onda u datom momentu sav nacionalni potencijal bio upotrijebljen za skidanje bezbožnika s vlasti.
  S tim u vezi predstojeće blagdane provesti dostojanstveno, ni na koj način ne dajući do znanja da bi si najradije odrezali k.od muke što nam ateisti poput Josipovića i Milanovića čestitaju Božić.
  I za kraj, osvjedočene domoljube poput
  - Zdravka Mamića „ u jugo ligi je spas“
  - Željka Keruma „bio sam bogat i u Jugoslaviji“
  - Milana Ivkošića „ ipak cijenim Stipu Šuvara“
  - Zdravka Tomca“ kako sam tražio crvenu nit“
  i Jadranku Kosor „dobila sam Desankinu nagradu“
  nikako ne doživljavati zdravo za gotovo. Unatoč dokazanom domoljublju prema svakome od njih zadržati svojevrsnu distancu osim prema Tomisalvu Karamarku i njegovom nesumnjivom smislu za lijepo.


  _______________________________

  Ein ironisch-politischer Artikel Alexander Stankovics, in dem er die fortschreitende Aufhebung des Jugoslawien-Tabus in Kroatien analysiert und mit kleinen Provokationen und ironischen Sticheleien die projezierte Angst vor der roten kommunistischen Bedrohung in Kroatien veräppelt

  Alexander Stankovic ist übrigens kroatischer Serbe der in Kroatien seine eigene Sendung hatte (hat?) und dafür bekannt ist, dass er seine Gäste mit provokanten Fragen durchlöcherte, unter anderem Emir Kusturica, sodass dieser damals gar das Interview abbrach

 2. #2
  ökörtilos
  Toll.Jetzt wissen wir das du ausländisch verstehst, bzw. das Copy&Pasten beherrschst.

  Naja was solls.Vermutlich interessiert mich das Thema sowieso nicht.

 3. #3
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Zitat Zitat von Mastakilla Beitrag anzeigen
  [B][SIZE=5]
  Alexander Stankovic ist übrigens kroatischer Serbe der in Kroatien seine eigene Sendung hatte (hat?) und dafür bekannt ist, dass er seine Gäste mit provokanten Fragen durchlöcherte, unter anderem Emir Kusturica, sodass dieser damals gar das Interview abbrach
  Hat er immer noch, Sonntags um 2 - so heisst auch die Sendung.
  Sehenswert, natürlich oft sehr abhängig von den Gästen da es nur eine 2 Mann "Show" ist.

 4. #4
  Avatar von Vukovarac

  Registriert seit
  10.06.2011
  Beiträge
  12.740
  ...nedjeljom u 2.....klasse sendung..........muss ich jetzt meine brille aufsetzen, oder sieht stankovic auf diesem bild nicht dem christoph maria herbst (stromberg) ähnlich?.........

 5. #5
  Ado

  Registriert seit
  01.03.2009
  Beiträge
  8.973


  Es ist lohnenswert den Text durchzulesen.

 6. #6
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Zitat Zitat von Glavasevic Beitrag anzeigen
  ...nedjeljom u 2.....klasse sendung..........muss ich jetzt meine brille aufsetzen, oder sieht stankovic auf diesem bild nicht dem christoph maria herbst (stromberg) ähnlich?.........
  Jetzt sehe ich es auch.
  Wenn Stankovic sich ein paar Haare um die "Ohren" wachsen lässt könnte er als Stromberg Doppelgänger durchgehen.

 7. #7

  Registriert seit
  18.03.2008
  Beiträge
  20.935
  "Jugoslaven danas do te mjere je neprepoznatljiv da vam se često čini da vidite Hrvata, a ono ma kakvi, čisti Jugović"


 8. #8
  Avatar von Zurich

  Registriert seit
  05.02.2007
  Beiträge
  18.089
  Hatte schon gedacht, der ehem. Basketballer Aleksandar Djordjevic

 9. #9
  Avatar von Singidun

  Registriert seit
  05.07.2009
  Beiträge
  10.113
  Super Artikel

 10. #10
  Avatar von Dinarski-Vuk

  Registriert seit
  20.06.2006
  Beiträge
  12.428
  Ima dosta istine o tome sta pise Stankovic (mada i on je dosta politicki svrstan novinar, a ne recimo neki objektivni promatrac, koji daje prostor razlicitim opcijama).

  Uostalom ako cemo malo dalje otic', sami Tudjman je bio ajmo ga nazvat prava "jugoslavencina" koja se u pravom trenutku nasla na pravom mjestu, tj. i skupa sa svim drugim jugoslavenima kojima je bio okruzen.

  I, zapravo, ali treba malo i ovaj tekst od Ace citat kroz redove, cemu to pribojavanje jugoslavenstva? Tada su se hrvati bunili da su obespravljeni i da ih srbi pljackaju, a kao da im je sada lakse jer ih pljackaju hrvati, a hrvati ih i obespravljuju. Socijalizma vise nema, ne moze se ni vratiti, a danasnja ljevica nema veze s ondasnjim komunistima, Racan je bio posljednji profesionalni apartcik iz tog proslog doba i to je gotova stvar. Cega se onda plasiti?

  Uostalom, svi mladi rodjeni pred raspad bivse Jugoslavije nisu optereceni ni vezani sjecanjima na nju, a kako bi uopste i mogli, a ovi rodjeni u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH itd. nemaju s njom ama' bas nista, stari pomalo umiru, tako da ce to famozno "jugoslavenstvo" polako ali sigurno past u zaborav i pod tepih istorije, vise je bilo "jugoslavencina" u prosloj vladajucoj strukturi, jer u njoj su mentalni ostaci jugoslavenstva, koliko god se desnima izjasnjavali.

Seite 1 von 2 12 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. File: U?initi korak ka kandidaturi
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 15.06.2010, 20:30
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 19.04.2010, 08:30
 3. U Srbiji nova nacionalna manjina - Jugoslaveni
  Von Climber im Forum Politik
  Antworten: 68
  Letzter Beitrag: 29.11.2009, 16:04
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 11.11.2009, 16:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 05.09.2009, 17:30