BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Seite 4 von 5 ErsteErste 12345 LetzteLetzte
Ergebnis 31 bis 40 von 44

Stiven Mejer: BiH bi se mogla raspasti na dvije ili čak tri države

Erstellt von Serbian Eagle, 08.01.2012, 19:47 Uhr · 43 Antworten · 2.738 Aufrufe

 1. #31
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Zitat Zitat von BHF Beitrag anzeigen
  also muss dein vertreter für eine abspaltung des landes sein damit du ihn akzeptierst

  radikal bedeutet für mich nicht sich als kroate/serbe zu bekennen sondern gegen das land zu sein
  Warum ist ein bekennender Kroate automatisch "gegen das Land"?
  Hat man dir das so beigebracht?

 2. #32
  Avatar von TigerS

  Registriert seit
  04.11.2005
  Beiträge
  7.474
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  Serben haben das erste mal Bosnien gesehen als sie die Osmanen mitbrachten.

  Klar! und du hast sie natürlich mit Sekt und Kaviar empfangen  gruß

 3. #33
  Avatar von Splix

  Registriert seit
  28.10.2011
  Beiträge
  24
  Zitat Zitat von Serbian Eagle Beitrag anzeigen
  Stiven Mejer: BiH bi se mogla raspasti na dvije ili

  VAŠINGTON - Politički analitičar iz SAD Stiven Mejer istakao je u autorskom tekstu za Srnu povodom 20 godina postojanja Republike Srpske da još nisu napisana posljednja poglavlja raspada Jugoslavije, navodeći kao mogućnost i raspad BiH na dvije ili čak tri države.
  Nakon završetka rata u BiH i potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine brojni politički lideri na Zapadu vjerovali su da će BiH vrlo brzo postati stabilna, multietnička, demokratska država. Zapadne sile, uglavnom SAD,
  Velika Britanija i Francuska, preuzele su vođstvo u čvrstom rukovođenju BiH ka tom cilju.
  U velikoj mjeri, ponašanje i postupci Zapada nisu se razlikovali od zaštitničke dominacije koju su prema Balkanu vijekovima provodili stranci. Zapad je dugo vremena Balkanu poručivao šta mora da učini ukoliko želi da bude smatran kao moderan, napredan i okrenut ka budućnosti. I, kao i u prošlosti, kada lideri i narod BiH nisu ispunjavali ono što je Zapad htio od njih, zapadni lideri su za to okrivljavali lokalne političare.
  Kao što su zapadni političari opisali, sve je teklo po planu u prvih nekoliko godina, ali je do neuspjeha došlo jer su se, kako to Zapad vidi, politički lideri u BiH pobunili protiv ''inteligentnih i dalekovidih'' politika Vašingtona, Londona i Pariza.
  Realno, eksperiment BiH nikada nije funkcionisao dobro jer je BiH, bar u onom dijelu koji je iskonstruisao Zapad, od početka bila veoma loša zamisao. "Ideja BiH" nikada nije imala podršku većine građana ili političkih lidera u BiH. Jednostavno, previše je etnički raznolika, isprekidana i neprirodna da bi bila uspješna. Kao rezultat toga, BiH u suštini ostaje fikcija koja preživljava zbog neprestanog pritiska sa Zapada i nesposobnosti ili odsustva volje lidera u BiH da konačno i zvanično rasformiraju BiH na njene konstitutivne djelove.
  Međutim, u praktično-funkcionalnom nivou, današnju BiH, za sve namjene i svrhe, čine dvije ili možda dvije i po zemlje. Zvanični, slabi suverenitet i dalje je u Sarajevu, ali je stvarni suverenitet podijeljen između Federacije BiH i Republike Srpske, dok je, možda određeni realni suverenitet, takođe, u hrvatskoj zajednici. Razlog zbog kojeg je bilo moguće toliko dugo biti bez Savjeta ministara u Sarajevu je taj što ta institucija u suštini nema neke važnosti po živote građana etničkih zajednica.
  Snažna socijalna, politička i ekonomska identifikacija Srba sa Republikom Srpskom, udružena sa odlučnim, nezavisnim i snažnim rukovodstvom, danas su dvije najvažnije pokretačke snage u BiH. Federacija BiH je rastrgana sporovima između muslimana (Bošnjaka) i Hrvata, narušena je slabim političkim rukovodstvom, tradicionalno slabom ekonomijom i odsustvom ujedinjujućeg etničkog centrizma koji je prisutan u Srpskoj. Ta suprotnost ne može biti veća i nije dobra po one na Zapadu i u BiH koji se drže ideje da BiH može biti jedinstvena, multietnička, funkcionalna država.
  Možda je najveća politička lekcija naučena na Balkanu u protekle dvije decenije ta da nije neophodno ili je čak nepoželjno pokoriti se Zapadu, posebno u globalizovanom svijetu 21. vijeka. To je lekcija koju Bošnjaci, ali ni Beograd nisu naučili. Poenta nije u neprijateljstvu prema velikim zapadnim silama, u stvari dobri odnosi su posebna prednost. Međutim, ono što je rukovodstvo Srpske naučilo je da se zdrav odnos sa obostranim poštovanjem ne zasniva na slabosti i podređenosti. Zasniva se na snazi, odlučnosti, politikama u kojima se ogleda lokalni interes i sposobnost reći "ne" Zapadu kada je to bitno učiniti tako.
  Trenutna ekonomska kriza vjerovatno će ojačati podjele između Federacije BiH i Republike Srpske. Ekonomski i finansijski pad uzeli su danak u BiH, kao i u ostatku svijeta. Stopa nezaposlenosti je na neprihvatljivo visokom nivou, ekonomski rast je prespor, a strane investicije samo su djelić od onoga koliko bi trebalo da iznose. Međutim, Srpska ostaje u mnogo boljem stanju nego Federacija BiH, prvenstveno zbog svog dalekovidnijeg, odlučnijeg rukovodstva. Rezultat toga je da će Srpska mnogo brže izaći iz krize nego Federacija BiH i, kada se to dogodi, biće produbljen postojeći jaz između Srpske i Federacije.
  Rukovodstvo iz Banjaluke je uvijek bilo veoma oprezno po pitanju finansijske i ekonomske povezanosti sa Federacijom BiH i kada kriza počne da popušta, rukovodstvo Srpske gotovo sigurno će sprovoditi politiku za dalju izolaciju od ekonomskog iscrpljivanja Federacije. Neizbježno, to će imati značajan politički uticaj.Zbog ovih socijalnih, političkih i ekonomskih realnosti, BiH se suočava sa jednom od dvije varijante budućnosti.
  Prema prvoj varijanti, BiH će nastaviti dalje, uglavnom kao i prije pet godina, sa podijeljenim suverenitetom, uglavnom nerelevantnom centralnom vlašću i strukturom vlasti koja se uglavnom zasniva na etničkim zajednicama. U takvom slijedu događaja, Srpska će nastaviti da se udaljava od Federacije BiH, preuzimajući više ovlaštenja, autoriteta i legitimeta u svoje ruke, kao što je to učinila u sudskom sistemu i odbacujući zakone koje je nametnuo visoki predstavnik. Time će centralna vlast ostati u Sarajevu, ali će postati manje efikasna i važna nego što je danas, pošto će Srpska konsolidovati veća ovlaštenja u Banjaluci.
  Zapad će nastaviti da vrši pritisak na oba entiteta da potisnu nesuglasice i ustanove jedinstveniju, centralizovanu državu, mada će ovaj pritisak vremenom popustiti iz jednostavnog razloga što će BiH biti manje interesantna novim zapadnim liderima. Nije poznato da li će uskoro biti ukinuta Kancelarija visokog predstavnika, ali čak i ako se to ne dogodi, to će sve manje biti važno tokom 2012. godine.
  Prema drugoj mogućnosti, BiH će se formalnije raspasti usljed razlaganja suvereniteta i nastanka dvije ili možda tri države iz urušene zemlje. To je u potpunosti moguće, čak i vjerovatno da će vremenom BiH iz prve varijante biti transformisana u drugu varijantu. Da li će do toga i doći zavisiće od toga da li će vlast iz Banjaluke smatrati da je korisno održanje skoro fiktivne "države BiH". Ta odluka, sa druge strane, zavisiće od toga da li vlast iz Banjaluke vjeruje da je, i trenutno slaba unija sa Federacijom BiH, u interesu Srpske.
  BiH postoji kao "odgovarajuće pakovanje" za Republiku Srpsku, jer trenutno je po Banjaluku bolje da "trpi" postojanje BiH nego da se proglašenjem nezavisnosti "krčka u međunarodnom loncu". Međutim, ukoliko i kada BiH ne bude više služila kao to "odgovarajuće pakovanje", postoji vrlo mala sumnja da će Banjaluka proglasiti nezavisnost. Ukoliko se to dogodi, Srpska se može pozvati na savjetodavno mišljenje koje je Međunarodni sud dao 2010. godine kojom je podržana jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.
  Bilo koja od mogućnosti biće još jedan korak u dugoj sagi raspada Jugoslavije, što je proces koji neće biti okončan sa BiH jer još moraju biti napisana i posljednja poglavlja.  BOSNIEN KÖNNTE ZERFALLEN UND ES KÖNNTEN MEHRERE NEUE LÄNDER ENTSTEHEN. Sehr interessanter Text, auch im Fernsehen hab ich drüber schon gehört.


  Na dann viel spaß beim trennen teilen usw das möchte ich sehn

 4. #34
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.577
  Zitat Zitat von Splix Beitrag anzeigen
  Na dann viel spaß beim trennen teilen usw das möchte ich sehn
  nemas ti pojma

 5. #35
  Avatar von Splix

  Registriert seit
  28.10.2011
  Beiträge
  24
  Zitat Zitat von Ludjak Beitrag anzeigen
  nemas ti pojma
  :klugscheiß:

  Idi cuvaj ovce

 6. #36

  Registriert seit
  14.06.2005
  Beiträge
  2.144
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  Ich weiss das das einzig wichtige ist wie man den anderen über den Tisch zieht, sich sogar darüber lustig macht, so eine Mentalität ist natürlich sehr förderlich für das Miteinander.
  Hast mich jetzt wieder so richtig fertig gemacht?^^
  Es geht hier ausschliesslich um die Verfassungsmässigkeit der Wahl, die von Dir in Frage gestellt wurde. Das Du das nicht sachlich, sondern mit Deinem üblichen Klamauk begründet kannst war schon klar.

  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  Erzähl uns doch mal mehr darüber was daran ähnlich war. Eine glaubhafte Quelle dazu wäre natürlich viel hilfreicher als deine hausgemachte Kaffeesatzleserei die man schon zu genüge kennt wenn du ins stottern kommst.
  Die Kroaten befinden sich als konst. Volk durchaus in einer ähnlichen Situation wie die Serben in Kroatien zu Beginn der 90-er. Angst vor Degradierung, Minorisierung. Wie die Serben in der RH, fordern die Kroaten ein eigenes Territorium, Wahleinheit u.s.w.u.s.f.....na.....klingelt´s ? Wobei, bei Dir könnte das ja ein wenig dauern...

  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  Gut finde ich aber, wenn schon ich oder die Kroaten in BiH nicht entscheiden dürfen wer Richtiger und wer Scheinkroate ist, das solche wie du das dann in die Hand nehmen.
  Es ist nicht weniger gut wie die Tatsache das ein "Idealkroate" von keiner Partei oder irgendeinem heuchlerischen Kirchenführer a la Vinko Pulic vordefiniert wird.

  Ich finde die Komsic-Nummer auch nicht toll. Aber hier ging es ja zunächst einmal darum ob sie rechtmässig war, daran bestehen keine Zweifel.

  Bosniaken sollen einen Bosniaken wählen, nicht mehr nicht weniger.
  Kroaten sollen den kroatischen Vertreter wählen und die Serben einen serbischen.
  Tja. Dumm nur dass das mit dem Demokratieverständnis erheblich kollidiert. Das ist übrigens eines der Kernprobleme der HDZ & Konsorten in vielerlei Hinsicht.

  Ist doch nicht so schwer, oder doch?
  Es Wahlsystem in welcher der Bürger eines Staates nur Kandidaten der eigenen Nationalität wählen darf, während die Wahl anderer ihm verboten wird hat nichts mit Demokratie zu tun. Ist doch nicht schwer, oder doch ?

  Das ihr jeden bekennenden Kroaten als faschist und radikalen abstempelt haben sich solche Sonnenblümchen wie du ja gerne von den Serben abgeschaut aber wahrer wird es dadurch auch nicht.
  Wenn aus diesem Umfeld "bekennende" Kroate wie Ante Jelavic herauskommen, die sogar ihre eigenen Kroaten beschissen haben, dann darf man das durchaus kritisieren, auch wenn Du damit mentale Probleme hast.

  Was übrigens das abschauen von den Serben angeht. Offensichtlich ist die Verwendung serbischer Terminologien Ausdruck Deiner Abkupferei und vor allen Dingen Frustration. Tja, was soll ich machen.......wenn der gute Franjo euch mit einem Arschtritt in die Federacija gekickt hat...Sorry und so...*grins*

  Die Kroaten erleiden nicht das gleiche Schicksal, sie sind ja formell noch Staatstragend auch wenn sie inoffiziell als Minderheit behandelt werden.
  Staatstragend waren auch die Serben in der Republik Kroatien.

  In Kroatien hat man solchen Spielchen einen Riegel vorgeschoben und Fakten geschaffen wer das Staatstragende Volk ist.
  Genau darauf wollte ich heraus und Du lieferst eine Steilvorlage die das kroatische Heucheltum am besten kennzeichnet. Mit anderen Worten: Querulanten in der RH konnte man niederkämpfen und Fakten schaffen. Heute sind nur die Kroaten staatstragendes Volk in der RH.

  Tja...warum also sollten die Bosniaken nicht gleiches tun dürfen, nachdem mit den Kroaten (bzw. der politischen Führung) über Jahrzehnte nicht besseres herausgekommen ist als die von Kroaten eingeforderten ethnischen Grenzen durch Gemeinden, Krankenhäusern, Schulen u.s.w ?

  In BiH sollte man das auch machen oder eben den Volkswillen jedes einzelnen Volkes achten.
  Tja...das setzt aber Kompromisse voraus. Wobei man faiererweise sagen muss das sich die Bosniaken auch nicht besonders hervorgetan haben.

  Bosniaken können nicht einerseits Bosniaken sein aber den anderen Völkern vorschreiben gefälligst als "Bosnier irgendeiner Glaubensrichtung" zu handeln und denken.
  Das geht sicherlich nicht. Andererseits können die Kroaten in BiH auch nicht so tun, als ob auf jenen Gebieten in denen sie leben faktisch die RH gilt.

 7. #37
  Avatar von Ludjak

  Registriert seit
  20.05.2009
  Beiträge
  3.577
  Zitat Zitat von Splix Beitrag anzeigen
  :klugscheiß:

  Idi cuvaj ovce
  trebao bi onda tebe cuvati 24 sata

 8. #38
  Avatar von Kampfposter

  Registriert seit
  20.11.2011
  Beiträge
  3.820
  Jünge, ich weiss das das Qouten und Zitieren für manchen Ochsen eine sehr schwierige Sache ist aber versuch doch nur mal Ansatzweise auch auf mein Geschriebenes einzugehen und nicht in einem ganz anderen Kontext, bei fast jedem Zitat, zu Antworten.

 9. #39
  Avatar von BRZO

  Registriert seit
  26.02.2011
  Beiträge
  2.569
  Ein feuchter Scheißdreck wird passieren

 10. #40
  BHF

  Registriert seit
  10.07.2011
  Beiträge
  131
  Zitat Zitat von Kampfposter Beitrag anzeigen
  Warum ist ein bekennender Kroate automatisch "gegen das Land"?
  Hat man dir das so beigebracht?
  alles ok bei dir ???

  wo hab ich denn behauptet das ein bekennender kroate gegen BiH sei?

Seite 4 von 5 ErsteErste 12345 LetzteLetzte

Ähnliche Themen

 1. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.03.2010, 01:00
 2. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 02.03.2010, 00:00
 3. Republikanci bolji u dvije savezne države
  Von GodAdmin im Forum News
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.11.2009, 09:30
 4. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 22.09.2009, 16:30
 5. Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 25.10.2007, 09:30