SUĐENJE ANTUNU LEKAJU
DRUŠTVO - SUĐENJA - Četvrtak, Decembar 15, 2005 15:44 RTS
Oštećena Afijeta Zaćiri potvrdila je, suočavajući se s Antonom Lekajem, optuženim za ubistvo četvoro i zlostavljanje trinaestoro Albanaca i Roma na Kosovu i Metohiji u junu 1999, da je on osoba koja se tereti za te zločine, počinjene prilikom otmice svatova zadržanih u hotelu 'Paštrik' u Đakovici.

Ona je izjavila da optuženog poznaje od ranije iz Đakovice, dodajući da je on bio poznat pod nadimkom 'Pindža', dok je Lekaj negirao njene navode, tvrdeći da Zaćirijeva 'ne da laže, nego previše laže'. Opisujući kako je jednaestočlana grupa svatova, među kojima je bila i ona, oteta i zlostavljana, oštećena je rekla da je 'svojim očima' videla da optuzeni Lekaj i Arben Škupi - Zifa siluju 'pred svima u sobi na stolu' otetu nevestu, Sofiju Tafaj [20].

'Lekaj i Škupi terali su nas da pijemo mokraću i jedemo izmet, a sve vreme su nas tukli nogarama od stolica i kundacima automata', rekla je oštećena. Ona nije mogla da se opredeli koji je od trojice vojnika, među kojima su bili Lekaj i Škupi, odsekao uvo Radetu Gagoviću, ali je videla da je Lekaj naterao mladoženju Redžija Šalju, koji je kasnije ubijen, da to uvo pojede. Zaćirijeva je navela da je Ramuš Haradinaj, koga su pripadnici OVK nazivali komadantom, naredio vojnicima da ih sve puste i da im je 'doneo pitu i cigarete.'

Ona je izjavila da su na Haradinajevo pitanje da li su ih maltretirali i mučili, oteti iz straha odgovorili da nisu, navodeći da ih je jedan vojnik ranije na to upozorio.

Optuženi Lekaj, obraćajući se sudskom veću, izjavio je da su 'ovde neke stvari neregulare i da se svedoci unapred dogovaraju šta će reći. On je u ranijem iskazu pred sudom negirao navode optužnice, tvrdeći da nije u to vreme bio u Đakovici, već u Albaniji.

Lekaja optužnica tereti da je, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma, u junu 1999. godine, sa više pripadnika grupe 'Cipat' koja je bila 'vojna policija' u OVK, potčinjena Haradinaju, oteo jedanaestočlanu svatovsku kolonu, da su ih zatvorili i četiri dana seksualno i fizički zlostavljali u hotelu 'Paštrik'.

Lekaj je optužen i da je učestvovao u ubistvu četiri osobe nealbanske nacionalnosti u Đakovici. Suđenje će biti nastavljeno sutra, svedočenjem oštećenih.
(nazad - [čitanja: 440] - štampa)
ohhh die albaner machen sowas 8O :? 8O :? 8)

tja wer frei von schuld ist soll den ersten stein werfen.........


ich habe schon geworfen was ist mit euch.....