Pošto im je vlast poručila da parlament neće razmatrati izmene zakona koje bi im omogućila ispaltu obećanih penzija, bivši borci Vojske BiH pokušali na silu da provale u zgradu skupštine. Demonstrante sprečila policija formirajući kordon između njih i ulaza u zgradu parlamenta.
Nekoliko stotina bivših pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pokušali su na silu da uđu u zgradu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu nakon što im je vlast poručila da izmena Zakona o pravu na povoljniju penziju u Federaciji BiH, kojim bi im bila omogućena isplata obećanih penzija, neće biti razmatrana.Demonstrante je u njihovoj nameri sprečila policija formirajući kordon između njih i ulaza u zgradu Parlamenta.
Ulica u kojoj se nalazi zgrada parlamenta blokirana je za saobraćaj, a demonstranti su poručili da će tu ostati sve dok ne bude usvojen zakon koji traže.
Agencija Anadolija prenosi da je Vlada Federacije BiH poručila bivšim vojnicima penzionisanim 2010. godine, koji do danas nisu ostvarili pravo na isplatu penzije, da će sveobuhvatan zakon o pravu na povoljnije penzije u Federaciji biti predložen do 31. marta.
Obrazloženo je da je to tako dogovoreno s Međunarodnim monetarnim fondom koji uslovljava novu tranšu kreditnog aranžmana donošenjem sveobuhvatnog zakona iz te oblasti.
Međutim, oko 1.500 bivših boraca Armije BiH i bivših pripadnika OS BiH tražili su se zakon razmatra danas, kako je bilo ranije planirano.
Demonstranti tvrde da su im sve političke opcije u Parlamentu Federacije BiH obećale da će podržati izmene zakona kojim bi im bile osigurane penzije.

RTS :: Sukobi zbog bora


kurze üb. ehmalige arbih soldaten protestieren heftig um ihre renten zu kriegen die ihnen die verlogenen mullahs in sarajevo versprochen haben und haben versucht das pederacija parlament zu stürmen.........meine meinung ,richtig so keinen cent sollen sie kriegen diese rebellen.....