UNUTR. POLITIKA - Subota, Januar 15, 2005 07:29 RTS

Mnogi Srbi na Kosovu i Metohiji žive u enklavama koje podsećaju na stara geta u centralnoj Evropi i lišeni su osnovnih ljudskih prava, ocenio je predsednik Srbije Boris Tadić.

'Nije mi obezbedjena sloboda kretanja, što povećava njihovu ekonomsku bedu i, praktično, im ukida pravo na rad. Oni žive u stalnom stahu, a zbog spaljivanja više od 150 crkava i manastira i skrnavljenja desetina grobalja, oni ne mogu da ispovedaju svoju veru', istakao je Tadić u pismu šefu UNMIK-a Serenu Jesen-Petersenu, pred njegovu posetu Beogradu.

On je naglasio da mnogi Srbi žive u opštinama čiji su zvaničnici neprijateljski raspoloženi prema njima i njihovim potrebama i čije policijske snage ne rade na poboljšanju njihove bezbednosti, zbog čega se samo mali broj interno raseljenih lica odlučuje za povratak svojim kućama.

A sada, sve više Srba koji su ostali na Kosovu živi u mraku, naveo je predsednik Srbije u pismu, koje objavljuju sutrašnje 'Novosti'.

On je naglasio da je 'etničko čišćenje Srba od strane Albanaca na Kosovu i Metohiji, sprovodjeno oružjem i spaljivanjem kuća i ckava, dopunjeno manje vidljivim [suptilnijim] oblikom etničkog čišćenja - oduzimanjem energije'.

'Lišavanje Srba energije usred zime, u katastrofalnim uslovima u kojima već žive, dovešće do daljeg egzodusa. Nerešavanje ove krize svodi se na prećutno odobravanje etničkog čišćenja', ocenio je Tadić.

'Dok se vode razgovori o decentralizaciji - kao da je to samo pitanje dobre organizcije državne uprave - hiljade, a sutra već možda destine hiljada ljudi živi u mraku, hladnoći i strahu. Ovo ne sme biti rezultat petogodišnje uprave Ujedinjenih nacija istakao je predsednik Srbije.

On je naveo da je evropska budućnost ovog regiona 'naš zajednički cilj i interes', pozivajući šefa UNMIK-a da preduzme 'hitne i odlučne korake da bi se sprečila humanitarna katastrofa koja je ravna kampanji etničkog čišćenja na Kosovu i Metohiji'.

'Nijedan Srbin, zapravo nijedan stanovnik Kosova i Metohije, bez obzira na etničku pripadnost, ne bi smeo da živi u mraku i hladnći. Zato je važno da Vi, kao specijalni predstavnik na početku ove suštinski važne godine za budućnost Pokrajine, preduzmete vodjstvo u pronalaženju sveobuhvatnog političkog rešenja za problem struje', istakao je predsednikik Tadić.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Es geht um die untergrabung der Menschenrechte bei den Serben und anderen Minderheiten im Kosovo.