BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Erweiterte Suche
Kontakt
BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen
Benutzerliste

Willkommen bei BalkanForum - das Forum für alle Balkanesen.
Ergebnis 1 bis 3 von 3

TADIC: NECU POTPISATI NEZAVISNOST KOSOVA

Erstellt von Gast829627, 28.12.2005, 10:08 Uhr · 2 Antworten · 375 Aufrufe

 1. #1
  Gast829627

  TADIC: NECU POTPISATI NEZAVISNOST KOSOVA

  Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u emisiji Intervjuu Radio-televizije Srbije da se ne sme izgubiti iz vida ni solucija nezavisnog Kosova ili drugog nametnutnog rešenja, ali da on nezavisnost neće potpisati, kao što neće potpisati ni neko nametnuto rešenje.

  Treba, međutim, pažljivo gledati šta svako od političara čini, a ne šta govori, rekao je Tadić. 'Bitka za Kosovo i Metohiju se vodi iz dve ravni. Jedna ravan je međunarodno-pravna, a druga je politička', rekao je Tadić i dodao da je međunarodno pravo zavisno od politike i političkih interesa i da se zato politčka odluka donosi iz političke, a ne pravne ravni iako je međunarodno pravo na našoj strani. 'To ne znači da Srbija napušta medjunarodnu poziciju i pravni legitimitet', rekao je Tadić

  Predsednik Srbije je istakao da se pregovarački tim zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje i da zato ustavno-pravno rešenje ne može biti klasično već realistično i kompromisno.

  Prema Tadićevoj oceni, kompromisno rešenje je ono koje omogućava celinu teritorijalnog integriteta i suvereniteta nad pokrajinom, a istovremeno se pružaju mogućnosti za institucionalne veze Srba sa Srbijom.

  'Reč je o realističnom predlogu koji u novim okolnostima, kada nema teritroijalne povezanosti srpskih enklava, ni fizički nije moguće prikazati kao predlog za podelu Kosova', rekao je on. 'Mi se bavimo pregovaračkom strategijom koja će već u prvim danima januara biti na pregovaračkom stolu', rekao je Tadić i dodao da radne grupe Vlade Srbije i predsednički kabinet pokušavaju na svaki način da spreče nametnutno rešenje, a ako do toga dodje, država će biti u vrlo teškoj poziciji.

  Tadić je istakao da se ključnim državama Saveta bezbednosti starno mora govoriti koji je njihov interes da se spreči nezavisnost Kosova i Metohije, zašto je interes tih država stabilna Srbija, zašto je stabilnost Balkana suštinski vezana za neuspostavljanje takvog pravnog presedana kao što je nezavisnost Kosova i Metohije, zašto je i njihov ekonomski interes da Srbija bude stabilna i povoljna za investicije.

  Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbiji potrebna nova vlada, koju će činiti sve demokratske snage, i koja će moći da 'izdrži' pregovore o Kosovu, referendum u Crnoj Gori i pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.

  Izuzetno je važno da se cementiraju demokratski, proevropski, reformski i evroatlantski procesi, kazao je Tadić u gostovanju na RTS-u. Prema njegovim rečima, novu vladu trebalo bi da čine one stranke koje su potvrdile da dele evropske i demokratske vrednosti.

  Tadić je kazao da 'poruke saradnje' upućuje G17 plus, Socijaldemokratskoj partiji, Demokratskoj stranci Srbije i Srpskom pokretu obnove i da sa liderima tih stranaka diskutuje o strateškim pitanjima.

  Na pitanje da li Pokret snaga Srbije zaslužuje epitet demokratske i proveropske stranke, Tadić je kazao da ta partija to tek treba da potvrdi. 'Ne mogu da kažem da političar koji ima svoju televiziju pokazuje demokratske vrednosti... Tek kada PS S i Bogoljub Karić ne budu imali medij u rukama kvalifikuju se da uđu u društvo stvarnih demokratskih snaga', kazao je Tadić.

  On je naglasio da evropsku perspektivu ne vidi sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, ali je dodao da i te stranke mogu da koriguju politiku.

  Predsednik Srbije je rekao da u izveštajima obaveštajnih službi koje dobija 'ne postoji ništa' što ga bi ga navelo na zaključak da je 'blizu rešenje' problema Ratka Mladića.

  'Slučaj Mladić je najteži problem i rešenje tog slučaja je pretpostavka da rešimo ostale', rekao je Tadić Radioteleviziji Srbije. On je naveo da 'veruje' da Vlada Srbije čini sve što može, ukazujući da je već učinila veliki posao, 'rešila mnoge teške slučajeve', ali da mora da nastavi da rešava problem Mladića.

  'Nudim pomoć u tom procesu i mogu da pomognem, ali moramo da objedinimo aktivnosti svih službi, a taj problem ne možemo da rešimo bez saradnje sa međunarodnim bezbednosnim obaveštajnim institucijama. To je formiranje takozvane međunarodne obaveštajne zajednice koje je i Hrvatsku vodilo u rešenje tog slučaja', rekao je Tadić.

  Povodom ocena da je njegov zahtev da Vlada obraloži zašto je Srbija dobila negativnu ocenu u izveštaju Karle del Ponte Savetu bezbednosti bio napad na vladu, Tadić je rekao da 'onaj ko je odgovoran' treba da 'obrazloži šta ima da kaže'.

  Povodom referenduma o državnom statusu Crne Gore, Tadić je rekao da 'ne zna kakva će biti odluka gradjana Crne Gore', i istakao da je državna zajednica bolje rešenje.

  'Smatram da je legitimna odluka 50 odsto plus jedan birač, a vidim da u Crnoj Gori vladajuća koalicija smatra da je dovoljno i 26 odsto takvih gradjana koji bi glasali za nezavisnost. Smatram da je to izuzetno važna odluka da bi samo 26 odsto birača glasalo za takvu odluku', rekao je Tadić.


  [video width=400 height=350:bfcd9c680f]http://www.rts.co.yu/wupload/video/tadic12345.ram[/video:bfcd9c680f]

 2. #2
  Avatar von Monte-Grobar

  Registriert seit
  16.06.2005
  Beiträge
  4.906

 3. #3
  nece on potpisati, naci ce se neki izdajnik koji ce svoj potpis staviti.........

Ähnliche Themen

 1. Holandija za nezavisnost Kosova
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 10.12.2009, 13:00
 2. Ahtisari: Nezavisnost Kosova pa EU
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 08.11.2009, 17:30
 3. Del: Nezavisnost Kosova nepovratna
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 24.08.2009, 16:00
 4. Ta?i: Nepovratna nezavisnost Kosova
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 14.07.2009, 16:00
 5. SM: Za nezavisnost Kosova 7 odsto
  Von GodAdmin im Forum B92
  Antworten: 0
  Letzter Beitrag: 04.11.2007, 10:52