U prvim danima 2007. godine prava groznica zahvatila je tuzlansku regiju: iz izvora bliskog Veleposlanstvu SAD-a u BiH procurila je informacija da je Američkoj vojsci za potrebe servisiranja vojnih operacija u Iraku neophodno novih 4.000 radnika iz BiH.

TUZLA - U prvim danima 2007. godine prava groznica zahvatila je tuzlansku regiju: iz povjerljivoga izvora bliskog Veleposlanstvu SAD-a u BiH procurila je informacija da je Američkoj vojsci za potrebe servisiranja vojnih operacija u Iraku neophodno novih 4.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što se ispostavilo da je informacija zaista utemeljena na ozbiljnom planu proširenja vojne efektive koju je administracija Georgea W. Busha već zatražila od Kongresa SAD kako bi u Iraku bilo angažirano novih 20.000 vojnika, kako piše Slobodna Bosna, tisuće ljudi u tuzlanskoj regiji krenulo je u prikupljanje dokumentacije neophodne za “aplikaciju”.

Puni autobusi aplikanata za rad u rizičnim područjima Iraka prošlog tjedna iz Tuzle, Lukavca, Živinica i Kalesije, krenuli su prema Sarajevu, gdje se u u hotelu Holiday Inn obavljaju razgovori sa predstavnicima američke kompanije KBR.

Iako je svakodnevno pred hotelom u redovima više stotina ljudi, razgovore obavi jedva desetak osoba, koje ulazak u ured KBR smatraju svojevrsnom lutrijom.

Slobodna Bosna piše kako se procjenjuje da je u ovom trenutku na raznim poslovima u Iraku i Afganistanu već angažirano, upravo iz ove regije, te u manjem broju iz Sarajeva i Zenice, oko 4.000 ljudi. U proteklih četiri godine Bosanci su se pokazali kao dobri i odgovorni radnici. Ni jedan Bosanac nije napravio ozbiljniji izgred koji bi ga koštao otpuštanja ili protjerivanja.

Upravo zbog ove činjenice Amerikanci se i odlučuju ponovno angažirat bosanskohercegovačku radnu snagu. Osim toga Amerikancima je iznimno važno da u svom sastavu imaju što veći broj muslimana kako bi i na taj način neutralizirali tezu o američkoj antimuslimanskoj intervenciji u Iraku.

Sigurnost onih koji odlaze iz BiH niko ne preuzima na sebe. Naprotiv, svi potpisuju ugovor da ukoliko se bilo što desi tijekom njihovoga angažmana, Američka vojska nema nikakvu obavezu niti plaća odštetu.

Ipak, kada je prošle godine u Bagdadu preminuo Juso Sinanović iz Đurđevika kod Živinica, KBR je navodno isplatio 50.000 dolara njegovoj obitelji.

Slobodna Bosna navodi kako u ugovoru također stoji da tijelo koje bude dovezeno u BiH obitelj nema pravo vidjeti. Ono se nalazi u čeličnom blindiranom kovčegu. I pored ove klauzule, veliki broj Bosanaca bespogovorno pristaje da potpiše ugovor na jednu, odnosno dvije godine.

25.1.2007.
Pincom.info